liveblog
NOS NieuwsAangepast

Tsjechië wil Deense AstraZeneca-vaccins kopen • België kondigt versoepelingen aan

  • Welkom in het coronablog van woensdag 14 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland over de coronapandemie:
  • Tsjechië wil AstraZeneca-vaccins van Denemarken kopen;
  • België kondigt versoepelingen aan;
  • GGD: man die na vaccinatie overleed, stierf natuurlijke dood;
  • Vaccinaties met Janssen voorlopig opgeschort.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag is er weer een nieuw liveblog met het nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

Vliegverbod Zuid-Afrika en Zuid-Amerikaanse landen verlengd tot 1 mei

Het verbod op passagiersvluchten uit Zuid-Afrika en vijftien landen uit Zuid-Amerika naar Nederland is verlengd tot 1 mei, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Vorige maand werd het verbod verlengd tot 15 april. Nederlanders zijn uitgezonderd van het reisverbod, vrachtverkeer en medische vluchten mogen ook doorgaan.

Het kabinet stelde het verbod in om de zeer besmettelijke varianten van het coronavirus uit die landen te weren.

De Jonge: wegvallen Janssen-vaccin zou zes weken vertraging opleveren

Als Nederland definitief stopt met het Janssen-vaccin, zou dat een vertraging van zes weken in de vaccinatieplanning opleveren. Dat zegt minister De Jonge (Volksgezondheid) naar aanleiding van zijn besluit om het inenten met het vaccin tijdelijk op te schorten. De Jonge nam het advies om het vaccin tijdelijk niet te gebruiken over van de ontwikkelaar van het vaccin, Johnson & Johnson

Aanleiding is een zeer klein aantal mensen in de VS dat bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes kreeg, na toediening van het vaccin.

De Jonge zegt er nu vanuit te gaan dat het vaccin breed kan worden ingezet, maar "hooguit met een doelgroepbeperking". "Laten we niet hyperventilerend in de kroonluchter hangen. Eerst de feiten en transparant zijn", zegt De Jonge.

Testevenementen leveren testbedrijven per locatie 1,3 miljoen per maand op

Testbedrijven die deelnemers aan verschillende proefevenementen in de cultuur, sport en horeca testen op corona, krijgen daar 42.810 euro per dag voor, per testlocatie. Dat blijkt uit informatie die tot vanmorgen openbaar was op de website van de Stichting Open Nederland, die de teststructuur achter de evenementen organiseert. Per maand komt dat neer op bijna 1,3 miljoen euro per locatie.

Morgen dient een kort geding van 24 testbedrijven tegen de stichting en de Nederlandse Staat, om af te dwingen dat zij tests mogen afnemen voor de evenementen en activiteiten die bij wijze van proef opengesteld worden voor mensen die negatief getest zijn.

Horeca in Breda woedend over Fieldlab-evenement tijdens Koningsdag

Bredase horecaondernemers reageren boos op de aankondiging van een officieel testevenement voor een 'Koningsdagfeest' van Radio 538 in Breda. Ze vinden het onbegrijpelijk dat 10.000 mensen bijeen mogen komen op het Fieldlab-evenement, terwijl de horeca gesloten blijft.

"Mijn telefoon ontplofte na de persconferentie, Dat heb ik nog nooit meegemaakt. De weerstand is bizar en de woede onder de collega's kroop uit mijn telefoon", vertelt Johan de Vos, vicevoorzitter van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, aan Omroep Brabant.

De Vos wil in gesprek met de organisatie van het evenement. "Over hoe we er samen iets van kunnen maken zonder de stad, en vooral de horecaondernemers, in de steek te laten." De Bredase coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA steunen de horecaondernemers en willen dat de horeca in de stad bij het proefevenement betrokken wordt.

Vaccinatie ouderen vertraagd door prikvoorrang huisartsen

Het vaccineren van ouderen en kwetsbaren is vertraagd door fouten bij het RIVM en de voorrang die is gegeven aan zorgverleners. Door de keuze van het ministerie om de schaarse vaccins van Moderna in te zetten om 14.000 huisartsen te prikken, liep de vaccinatie in zorginstellingen vertraging op.

Daarnaast dacht het RIVM maandenlang ten onrechte dat het Pfizer-vaccin niet kon worden gebruikt in zorginstellingen, omdat de vaccins in grote verpakkingen worden geleverd. De flacons konden niet opnieuw worden ingepakt in kleinere doosjes die in de instellingen nodig waren, zei het RIVM. Maar dat gebeurde in België en Groot-Brittannië wel, en hoeft volgens experts ook helemaal geen probleem te zijn.

Nieuwsuur deed onderzoek naar de vaccinatiecampagne in verpleeghuizen en zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Tot op heden is niet iedereen daar volledig gevaccineerd.

"Ik denk dat zijn dood vermijdbaar was", zegt Douwe van Engen over zijn vader:

'Als er geen fouten waren gemaakt, had mijn vader nog geleefd'

Tsjechië wil AstraZeneca-vaccins van Denemarken kopen

Tsjechië wil de voorraad AstraZeneca-vaccins van Denemarken overkopen, nadat de Denen eerder vandaag besloten om volledig te stoppen met het vaccin vanwege zorgen over zeldzame ernstige bijwerkingen. De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken heeft de ambassadeur in Kopenhagen opgedragen om direct contact op te nemen met de Deense regering, zei hij op Twitter.

Het is niet bekend of landen onderling vaccinaties mogen doorverkopen; de vaccins voor EU-landen worden via Brussel ingekocht en verdeeld.

Tsjechië is een van de zwaarst getroffen landen van Europa. Afgelopen maand overleden bijna 5800 mensen aan de gevolgen van corona.

Vakbond: snel besluit over ander vaccin voor zorgpersoneel

De vakbond voor zorgpersoneel NU'91 wil dat het kabinet snel besluit welk vaccin voor het zorgpersoneel beschikbaar komt, nu het inenten met Janssen-vaccins is opgeschort. Ziekenhuispersoneel dat in direct contact met patiënten staat, zou de komende weken met Janssen worden ingeënt.

"Het water staat ons aan de lippen en de zorgmedewerkers lopen iedere dag langer risico om besmet te raken", laat de vakbond weten.

Ook de beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN roept op om zorgpersoneel eventueel met een ander vaccin in te enten. "De druk op de zorg neemt elke dag toe. De uitval is hoog. Er moet snel worden doorgeprikt", zegt V&VN-bestuurder Bianca Buurman.

België heft volgende week reisverbod op, terrassen openen begin mei

België heft vanaf volgende week maandag het verbod op niet-noodzakelijke reizen op. Dat maakte de Belgische premier De Croo op een persconferentie bekend; hij benadrukt wel dat reizen nog altijd wordt afgeraden. Mensen die uit risicogebieden, zoals Nederland, terugkeren naar België moeten in quarantaine.

Het land wil vanaf 8 mei de terrassen openen en de avondklok vervangen door een samenscholingsverbod; mensen mogen 's nachts dan met maximaal twee anderen samenkomen.

Daarnaast kondigde De Croo aan dat winkels weer volledig open mogen vanaf 26 april, en dat scholen vanaf komende maandag hun deuren weer openen. De premier zei op de persconferentie dat dit de laatste moeilijke weken zijn. "De laatste loodjes wegen het zwaarst."

GGD: man die na vaccinatie overleed, stierf natuurlijke dood

De 77-jarige man die maandag kort na het ontvangen van zijn coronavaccinatie overleed, stierf een natuurlijke dood. Zijn overlijden staat niet in verband met de vaccinatie, meldt GGD Holland Midden. Hij werd ingeënt met het Pfizer-vaccin. De GGD vermeldt niet waar de man precies aan is overleden.

De man was een van de eerste mensen die geprikt werden in een nieuwe locatie in Noordwijkerhout. De feestelijke opening van de locatie werd afgelast.

Europese Commissie heeft bij inkoop nieuwe vaccins voorkeur voor mRNA-technologie

De Europese Commissie wil bij toekomstige bestellingen van coronavaccins vooral inzetten op vaccins die gebruikmaken van de zogeheten mRNA-techniek, zoals bij Pfizer/BioNTech en Moderna. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd. Dat voornemen betekent niet dat farmaceuten die gebruikmaken van een andere techniek bij een nieuwe inkoopronde geen kans maken.

De Europese Commissie wil voor de periode 2021-2023 voor 1,8 miljard euro aan vaccins voor nieuwe vaccinatierondes bestellen. Ook de Duitse farmaceut Curevac werkt aan een vaccin dat met de mRNA-techniek wordt gemaakt. De verwachting is dat dit vaccin de komende zomer beschikbaar komt.

Bij vaccins met mRNA-techniek maakt iemands lichaam op basis van genetisch materiaal zelf een eiwit van het virus aan, waartegen het lichaam antistoffen gaat aanmaken.

Ook Zweden schort vaccineren met Janssen voorlopig op

Naast Nederland schort ook Zweden de vaccinaties met Janssen tijdelijk op.

De farmaceut van het vaccin, Johnson & Johnson, raadde vanmiddag aan om het vaccin tijdelijk in de opslag te houden vanwege zorgen over een mogelijke bijwerking: een zeer klein aantal mensen in de VS kreeg bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, na toediening van het vaccin.

Het Europees Geneesmiddelenbureau komt naar verwachting volgende week met een nieuwe beoordeling over het Janssen-vaccin.

Vaccinaties met Janssen voorlopig opgeschort

Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft besloten het inenten met het Janssen-vaccin tijdelijk op te schorten. Hij neemt daarmee het advies over van de farmaceut van het vaccin, Johnson & Johnson, die eerder vanmiddag adviseerde om het vaccin tijdelijk niet te gebruiken.

Aanleiding is een zeer klein aantal mensen dat bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes kreeg, na toediening van het vaccin.

Nederland heeft de eerste levering van 79.200 Janssen-vaccins al ontvangen.

Deel kwetsbaren krijgt eerste prik toch wat later

Een deel van de 1 miljoen 18- tot 60-jarigen met een medisch risico krijgt de eerste dosis van een coronavaccin later dan is beloofd. Het gaat om personen die ook jaarlijks in aanmerking komen voor een griepprik, zoals mensen met longaandoeningen. De planning is aangepast omdat ze niet - zoals bedoeld - met het AstraZeneca-vaccin kunnen worden ingeënt.

De eerste prikken in deze groep worden wel begin mei gezet, maar het vaccineren loopt door tot medio juni in plaats van eind mei. Het duurt drie weken langer voordat alle 1 miljoen mensen uit deze groep hun eerste prik hebben gehad, zei vaccinatiecoördinator Jaap van Delden van het RIVM.

NCTV: harde coronaprotesten zijn trendbreuk met verleden

De verstoringen van de openbare orde door de coronaprotesten zijn ernstiger en vasthoudender dan de demonstraties in de afgelopen decennia. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een studie die vandaag is gepubliceerd. De demonstraties tegen het coronabeleid vormen een trendbreuk met verzetsacties uit het recente verleden.

De dienst constateert dat sinds de uitbraak van corona het al langer bestaande maatschappelijk ongenoegen is verhard, zowel online als op straat. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vasthoudende bovenlaag die protesteert en een kleinere radicale onderstroom die neigt naar illegale acties.

Lees meer over het onderzoek:

Farmaceut vraagt EU-landen Janssen-vaccin voorlopig niet te gebruiken

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson, het moederbedrijf van coronavaccinproducent Janssen, heeft EU-landen gevraagd om de geleverde Janssen-vaccins voorlopig niet te gebruiken.

Dat doet de farmaceut uit voorzorg vanwege meldingen over een mogelijke bijwerking; een zeer klein aantal mensen kreeg bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na toediening van het vaccin. Het bedrijf besloot gisteren de uitrol van het vaccin in Europa uit te stellen.

Nederland heeft de eerste levering Janssen-vaccins al ontvangen: dat ging om 79.200 doses.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA benadrukt nogmaals dat de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan de mogelijke risico's.

RIVM meldt 5503 nieuwe besmettingen, lager door storing

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5503 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1265 minder dan gisteren.

Het gaat om het laagste aantal positieve tests in ruim een week. Dat komt mede door een storing in de ict-systemen van het RIVM. Het aantal nieuwe besmettingen zal morgen vermoedelijk hoger uitvallen dan zonder de storing het geval was geweest.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests doorgaans hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7179 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 7 procent vergeleken met vorige week.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af; dat betekent dat er meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen. Er liggen nu 2499 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2554), van wie 784 op de IC (gisteren: 794), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 28 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 31. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 25 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

Denemarken stopt volledig met AstraZeneca-vaccin

Denemarken stopt inderdaad volledig met prikken met het AstraZeneca-vaccin. Eerder meldden Deense media al dat deze aanpassing aanstaande was, inmiddels is het bevestigd door de Deense gezondheidsautoriteit. Die laat weten dat de vaccinatiestrategie doorgaat zonder het AstraZeneca-vaccin. Er was al enige tijd een prikpauze met dit vaccin in Denemarken, omdat er zorgen waren over mogelijke zeldzame bijwerkingen.

Directeur Brostrom van de Deense gezondheidsautoriteit heeft de beslissing toegelicht. Hij zegt dat hij het AstraZeneca-vaccin zonder aarzeling wél had gebruikt als de gezondheidssituatie in Denemarken meer zorgwekkend was geweest en de zorg zwaar onder druk had gestaan door de derde golf van besmettingen.

Proef met kroegbezoek in Utrecht: 'Yes, terug naar het oude normaal'

In Utrecht zijn sinds 12.00 uur vanmiddag vijf cafés bij wijze van proef geopend. Zo'n 3000 mensen kunnen met een negatieve coronatest de komende vier dagen een paar uur vertoeven in de horecagelegenheden.

Deze cafébezoekers konden niet wachten:

Proef met kroegbezoek in Utrecht: 'Yes, terug naar het oude normaal'

Von der Leyen: Pfizer gaat 50 miljoen doses eerder leveren

Farmaceut BioNTech/Pfizer gaat eind juni 50 miljoen vaccindoses eerder aan de EU leveren dan gepland. Dat meldt Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, die namens de Europese lidstaten contracten heeft gesloten over de leveringen van vaccins.

Nederland krijgt normaal gesproken volgens de verdeelsleutel van de Europese Commissie naar aandeel van de bevolking 3,9 procent van de vaccinleveringen. Dat zou in dit geval neerkomen op 1,95 miljoen doses die eerder door Pfizer worden geleverd aan Nederland.

Von der Leyen prees de mRNA-techniek, die voor het BioNTech/Pfizer-vaccin wordt gebruikt. Bij die techniek, die niet eerder op zo'n grote schaal is gebruikt als nu, maakt iemands lichaam op basis van genetisch materiaal zelf een eiwit van het virus aan, waartegen het lichaam dan antistoffen maakt. "We moeten ons richten op de technieken die hun waarde hebben bewezen", aldus Von der Leyen.

Het bleef niet alleen bij warme woorden voor de techniek van de farmaceut: Von der Leyen maakte ook bekend dat er onderhandelingen worden gestart over nieuwe leveringen. De inzet van die onderhandelingen is de aankoop van 1,8 miljard doses van het BioNTech/Pfizer-vaccin, die in 2023 geleverd moeten worden.

Ademtesten meer ingezet in teststraten GGD

De GGD's gaan de komende maanden op steeds grotere schaal ademtesten gebruiken in de coronateststraten. In het tweede kwartaal moet volgens koepelorganisatie GGD GHOR op 65 locaties de ademtest worden gebruikt. In juni moeten ruim 500 ademtestapparaten beschikbaar zijn.

Bij deze testen moeten mensen een aantal keer uitademen in een apparaat, dat direct daarna een uitkomst geeft. De apparaten kunnen volgens proeven goed vaststellen dat iemand het virus niet bij zich draagt. Als de ademtest een besmetting niet uitsluit, is een andere test nodig.

"Snellere testen gaan een steeds belangrijker aandeel hebben in het tweede kwartaal, het aantal van de PCR-testen zal kleiner worden", zegt GGD GHOR-voorzitter Rouvoet. Eind juni moet 50 procent van de coronatesten een snelle test zijn. Van dit soort testen moeten de ademtesten dan het meest gebruikt worden.

'Denemarken stopt met AstraZeneca-vaccin, schort gebruik Janssen op'

Denemarken stopt volledig met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin na een tijdelijke prikpauze die werd ingesteld in verband met zeldzame gevallen van trombose na inenting. Dat meldt de Deense omroep TV2.

Ook het gebruik van het vaccin van Janssen wordt opgeschort in Denemarken. Dit gebeurt eveneens in verband met zorgen over mogelijke zeldzame bijwerkingen.

Rond 14.00 uur vanmiddag staat een persconferentie gepland van het Deense RIVM. Vermoedelijk zullen mogelijke wijzigingen aan de Deense vaccinatiestrategie daar worden toegelicht.

Festival Down The Rabbit Hole verplaatst datum en locatie

Festival Down The Rabbit Hole wordt in verband met de pandemie van begin juli naar eind augustus verplaatst en is dit jaar niet op De Groene Heuvels in Beuningen, maar in Biddinghuizen. Volgens de organisatie is het risico op afgelasting in het weekend van 2 tot 4 juli nog te groot. Bovendien toeren veel artiesten begin juli nog niet omdat veel Europese festivals niet doorgaan.

Het festival in het laatste weekend van augustus is een week na "grote broer" Lowlands, schrijft de organisatie. Met dat festival wil Down The Rabbit Hole spullen, cateraars, tenten en badhuizen delen.

Morgen worden de eerste artiesten bekendgemaakt. Op 1 mei begint de kaartverkoop. Mensen die nog een ticket hebben voor de afgelaste editie van vorig jaar, kunnen met hun oude kaartje ook dit jaar het festivalterrein op. Zij krijgen ook voorrang bij de aankoop van extra tickets en het krijgen van accommodatie, "want jullie zijn helden", aldus de organisatie.

Vitesse schrapt testevenement in Gelredome

Vitesse schrapt de mogelijkheid om de bekerfinale tegen Ajax zondagavond te kijken op groot scherm in stadion Gelredome. De voetbalclub zegt dat de kosten van het testevenement te hoog zijn en dat de animo onder supporters beperkt is.

De Arnhemse club had toestemming om maximaal 3000 supporters naar de bekerfinale te laten kijken. Ze moesten dan wel beschikken over een negatieve coronatest. Afgelopen dagen is gebleken dat de testcapaciteit komende dagen in Arnhem beperkt is en dat supporters verder moeten reizen dan gedacht, zegt directeur Pascal van Wijk tegen Omroep Gelderland.

De voetbalclub kreeg bovendien te maken met extra restricties. Zo mocht er na 20.00 uur geen alcoholische dranken worden geschonken en kwamen er 'onvoorziene kosten' bij. "Daarom hebben we geconcludeerd dat het onmogelijk is om het evenement te organiseren", zegt Van Wijk.

Inspectie: opschalen naar 1700 IC-bedden 'vrijwel zeker' niet haalbaar

Het opschalen van het aantal IC-bedden naar 1700 is "vrijwel zeker" niet haalbaar, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een brief aan minister Van Ark voor Medische Zorg. Er lagen gisteren bijna 800 coronapatiënten op de intensive care. Daarnaast liggen er ruim 450 mensen om andere redenen op de IC, waarmee de druk op de IC-afdelingen dus nog altijd hoog is.

Bestuurders en zorgverleners geven bij de IGJ aan dat de huidige opschaling naar 1550 IC-bedden al zeer moeilijk is en gepaard gaat met "drastische afschaling van de kritiek planbare zorg". Het komt voor dat operaties op de dag zelf moeten worden afgezegd.

De uitbreiding van de IC-capaciteit zit er volgens hoofdinspecteur Louwes waarschijnlijk niet in door onder meer "uitval van zorgverleners en beperkte mogelijkheden om zorgverleners meer en anders in te zetten". De druk op zorgverleners neemt volgens de IGJ ook steeds verder toe. Het gaat dan zowel om de werkbelasting, maar ook de psychologische belasting door bijvoorbeeld zorgen over vakantiedagen die niet opgenomen kunnen worden onder het personeel en frustratie over de vaccinatiestrategie.

Ook worden mediaberichten over bijvoorbeeld mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen genoemd als bron van psychologische belasting. De IGJ verwacht dat vanuit het veld de druk om te vaccinatiestrategie aan te passen zal toenemen, net als de oproep aan het kabinet om niet nu al vergaand de coronamaatregelen te versoepelen.

OMT wijst op risico's proefevenementen, wil aanpassingen

Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, is bezorgd over de proefevenementen die de overheid organiseert. De deskundigen wijzen erop dat er zo'n 200.000 deelnemers worden verwacht bij deze evenementen, wat risico's met zich meebrengt door de samenkomst van grotere groepen en de reisbewegingen naar de evenementen toe. Volgens het OMT "zouden maximaal tien goed geselecteerde en voorbereide events voldoende moeten zijn" als onderzoek doen het doel is.

De adviseurs van het kabinet voorzien dat het totale aantal coronabesmettingen in april 0,6 procent tot 1 procent hoger zal uitvallen door de proeven, "superspreading events niet meegenomen". Uiteindelijk zal die besmettingstoename ook leiden tot meer ziekenhuisopnames, aldus het OMT.

De deskundigen pleiten voor aanpassingen aan de evenementen. Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van de huidige 40 uur. Ook een tweede test, na afloop van een evenement, zou negatieve effecten kunnen verkleinen. Als ook de groepsgrootte bij de evenementen wordt beperkt, kan bron- en contactonderzoek na eventuele besmettingen beter worden gedaan.

Ook ziet het OMT graag een verdere uitwerking van de proeven "waarbij de GGD'en en de Veiligheidsregio's nauw betrokken zijn en een vraagstelling wordt gekoppeld aan het onderzoek". De deskundigen merken verder op dat de proeven de uitstraling kunnen hebben dat verdere versoepelingen al mogelijk zijn, "hetgeen volgens het OMT verkeerde beeldvorming zou zijn."

Minder kijkers voor coronapersconferentie

Gisteravond keken ruim 4 miljoen mensen op televisie naar de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge. Naar de vorige, op 23 maart, keken er ruim 5 miljoen.

De meeste kijkers, zo'n 2,6 miljoen, stemden af op de persconferentie op NPO 1, meldt Stichting Kijkonderzoek. Daarmee was het het best bekeken programma van de dag. Ongeveer 1,1 miljoen mensen keken de persconferentie via RTL 4 en naar SBS6 keken 428.000 mensen.

De persconferentie werd ook op een groot aantal nieuwssites uitgezonden. Ook via NPO Radio 1 was de persconferentie te volgen.

Vanaf maandag zelftests voor onderwijspersoneel

Het basis- en voortgezet onderwijs krijgt vanaf maandag zelftests geleverd voor het personeel, heeft minister De Jonge bekendgemaakt. Ook worden de zelftests ingezet om risicogericht te testen bij leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het kabinet wil de zelftests vanaf 3 mei ook beschikbaar maken voor medewerkers in de kinderopvang.

Het kabinet wil dat personeel in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs twee keer per week preventief een zelftest kan doen. Ook medewerkers van een kinderopvang in hetzelfde gebouw als de school komen in aanmerking. Voor pedagogisch medewerkers van kinderopvangcentra buiten scholen moet vanaf half mei de zelftest beschikbaar komen. Het kabinet onderzoekt nog of dat ook geregeld kan worden voor de gastouderopvang.

De Jonge verwacht dat de leveringen van zelftests voor leerlingen en personeel in het hoger onderwijs en het MBO begin mei op gang komen.

Van Ark twijfelt over soort zorgbonus

Demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg twijfelt over het soort zorgbonus dat het kabinet dit jaar gaat uitkeren. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat er twee opties zijn: of er komt een bonus van 500 euro voor medisch personeel in de frontlinie of al het zorgpersoneel krijgt dit jaar tussen de 200 en 240 euro extra.

Van Ark zegt dat er half april een besluit moet komen, anders loopt de uitvoering te veel vertraging op. Ze wil morgen in debat met de Tweede Kamer.

Voor de eerste optie komen huisartsenpraktijken en gezondheidscentra, ziekenhuizen, verpleging, verzorging, thuiszorg, ambulancediensten en centrale posten in aanmerking. Het personeel daar werkt veel met coronapatiënten en het ziekteverzuim is hoog. De bonus geldt dan voor medewerkers die niet meer dan anderhalf keer modaal verdienen. Mensen in de gehandicaptenzorg, ggz of jeugdzorg krijgen geen extra geld. Voor optie twee komen alle zorgmedewerkers in aanmerking, mits ze maximaal twee keer modaal verdienen.

Vorig jaar werd er al een bonus van 1000 euro uitgereikt aan zorgpersoneel. Niet iedereen kwam daarvoor in aanmerking, maar veel instellingen deden alsnog aanvragen, waardoor het budget werd overschreden. Minister Van Ark wil voorkomen dat zoiets dit jaar opnieuw gebeurt. In totaal is er 720 miljoen euro beschikbaar. Vorig jaar was dat in eerste instantie 1,44 miljard euro, maar dat werd later verhoogd met nog eens 800 miljoen.

Tweede testvakantie gaat naar Gran Canaria

Er komt begin mei een tweede testreis naar het buitenland die inzicht moet geven over hoe we weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen. Een nieuwe groep Nederlanders mag dan naar Gran Canaria. Ze krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op het Griekse eiland Rhodos zit.

189 reizigers van de eerste proefvakantie vertrokken maandag naar Rhodos. Ze moesten vooraf een negatieve test kunnen tonen. Ze zitten acht dagen op een resort dat ze niet mogen verlaten. Daar zijn verder geen andere gasten. Voor de terugreis worden ze opnieuw getest en bij thuiskomst moeten ze in quarantaine. Als ze na vijf dagen negatief testen, eindigt die quarantaine.

Het kabinet wil uiteindelijk ook pilotreizen met andere vervoersmiddelen zoals auto, trein of bus uitvoeren.