NOS NieuwsAangepast

RIVM meldt 5503 nieuwe besmettingen, cijfer valt lager uit door storing

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5503 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1265 minder dan gisteren.

Het gaat om het laagste aantal positieve tests in ruim een week. Dat komt mede door een storing in de ict-systemen van het RIVM. Het aantal nieuwe besmettingen zal morgen vermoedelijk hoger uitvallen dan zonder de storing het geval was geweest.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests doorgaans hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests nog wel: afgelopen week werden gemiddeld 7179 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 7 procent vergeleken met de zeven dagen daarvoor.

2499 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen valt op dat de bezetting niet is toegenomen in vergelijking met een week geleden. Toch verwacht voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg nog altijd dat die bezetting eind deze maand richting 2900 bedden zou kunnen komen, het recordniveau van de tweede golf. Recent werd besloten de landelijke IC-capaciteit uit te breiden naar 1550 bedden totaal. Het aantal opnames steeg de voorbije week met zo'n 6 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.

Op dit moment liggen er 2499 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2554), van wie 784 op de IC (gisteren: 794), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De schattingen van het aantal vaccinaties in de strijd tegen het coronavirus werden gisteren naar boven aangepast. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn tot en met dinsdag ruim 4 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

De hogere schatting heeft er onder meer mee te maken dat de zogenoemde spillage waarvan wordt uitgegaan (de hoeveelheid vaccin die bij de handelingen in de vaccinatiecampagne verloren gaat) werd verlaagd van 5 naar 1 procent. Ook zijn vaccinaties van huisartsen met AstraZeneca van 2 tot en met 12 april meegeteld, na een gesprek met de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV)

Het aantal gevaccineerden loopt nog wel achter op de oorspronkelijke planning. De prognose van het aantal gevaccineerden is halverwege maart naar beneden bijgesteld.

De bijgestelde vaccinatiecijfers zorgen er tevens voor dat Nederland iets hoger komt in de ranglijst met westerse landen als het gaat om het priktempo.

28 overleden covidpatiënten

Minder goed nieuws is dat het officiële aantal doden sinds kort weer licht oploopt. Bij het RIVM werden tot 10.00 uur vanmorgen 28 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er 31. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 25 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

Hoe het dodental zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 178 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 186.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl