Een eerdere editie van 538 Koningsdag in Breda
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Horeca in Breda woedend over testfeest Koningsdag: 'Een mes in je rug'

Bredase horecaondernemers reageren boos op de aankondiging van een officieel testevenement voor een 'Koningsdagfeest' van Radio 538. Ze vinden het onbegrijpelijk dat 10.000 mensen bijeen mogen komen op het Fieldlab-evenement, terwijl de horeca gesloten blijft.

"Mijn telefoon ontplofte na de persconferentie, Dat heb ik nog nooit meegemaakt. De weerstand is bizar en de woede onder de collega's kroop uit mijn telefoon", vertelt Johan de Vos, vicevoorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland, aan Omroep Brabant. "Dat dit evenement mag doorgaan op een steenworp afstand van de horeca die als sector niks mag, steekt enorm. Het voelt als een mes in je rug."

De 538 Oranjedag vindt op 24 april plaats op het Bredase Chasséveld. Voorafgaand aan het proefevenement moeten alle bezoekers, medewerkers en andere betrokkenen een sneltest ondergaan. De Vos wil in gesprek met de organisatie van het evenement. "Over hoe we er samen iets van kunnen maken zonder de stad, en vooral de horecaondernemers, in de steek te laten."

Profiteren

Ook de Bredase coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA willen dat de horeca in de stad betrokken wordt bij het Fieldlab-experiment. Dat blijkt uit raadsvragen van de partijen. "Misschien kunnen ze de horeca op het evenement verzorgen? Ik wil gewoon heel graag dat de horeca ook kan profiteren", zegt VVD-gemeenteraadslid Eddie Förster.

De drie partijen maken zich ook zorgen over de plek waar het feest is gepland; het Chasséveld in het centrum van de stad. Ze willen van het college weten of het niet ergens anders kan. "10.000 mensen in de stad is echt wel veel", zegt Förster.

De coalitiepartijen vragen het college of er overwogen is minder bezoekers toe te laten. Ook mensen zonder kaartje kunnen naar het feestterrein trekken om een kijkje te nemen. Dat baart ze zorgen. Ook vragen de partijen of het mogelijk is om het Oranjefeest alleen toegankelijk te maken voor mensen uit Breda.

Rol voor Bredase horeca

Burgemeester Paul Depla van Breda wil met Radio 538 gaan overleggen of er een rol is weggelegd voor de Bredase horeca tijdens het evenement. "Zodat we kunnen kijken hoe we elkaar kunnen versterken", laat hij aan Omroep Brabant weten.

Depla zegt het gevoel van de horecaondernemers te begrijpen. "Op de avond dat zij te horen kregen dat hun terrassen nog niet open kunnen, werd bekend dat 10.000 mensen feest kunnen gaan vieren in Breda. Dat is natuurlijk heel zuur en wrang", zegt Depla. "Ik was gisteren ook teleurgesteld dat het kabinet besloten heeft dat de terrassen niet open mogen."

Advertentie via Ster.nl