NOS Nieuws Politiek Aangepast

Debat na stemming om 03.00 uur voorbij, lees hier alle gebeurtenissen terug

 • De Tweede Kamer heeft een motie van afkeuring tegen Rutte aangenomen.
 • Maar Rutte treedt niet af en wil zijn best doen om het vertrouwen terug te winnen.
 • Het debat ging over de herkomst van een notitie van de verkenners waarin CDA-Kamerlid Omtzigt werd genoemd.
 • Rutte zei vorige week dat hij niet met de verkenners had gesproken over Omtzigt, maar dat bleek donderdagochtend niet waar.
 • De Kamer nam dit hoog op.
Liveblog gesloten
 • Eind liveblog

  Nu het debat is afgerond en de eerste reacties binnen zijn, ronden we dit liveblog af voor vandaag. Komende ochtend kunt u weer het nieuws over de formatie volgen op onze site. Goedenacht!

 • Ron Fresen: het is zeker nog niet gedaan

  Rutte heeft ternauwernood een motie van wantrouwen overleefd, maar daarmee is het nog niet gedaan, aldus NOS-verslaggever Ron Fresen. "Bij het CDA van Omtzigt is veel kapot gemaakt en ook bij andere mogelijke regeringspartners zijn het wantrouwen en de ontsteltenis groot over wat er is gebeurd." Rutte gaat nu Pasen gebruiken om na te denken en hij wacht af hoe de nieuwe informateur de formatie zal opstarten.

  Rutte na het debat ANP
 • Kaag: ik zou niet zijn doorgegaan

 • Rutte reageert: ik ga door en ook mijn stinkende best doen om vertrouwen te herstellen

  Rutte wordt gevraagd naar een reactie op de motie van afkeuring. Hij geeft aan om door te gaan en wil het beschadigde vertrouwen herstellen. "Ja ik vind mezelf nog geloofwaardig", zei hij na afloop tegen de pers. Hij wijst erop dat de zwaardere motie van wantrouwen niet is aangenomen. "Anders was ik meteen weg geweest."

  Rutte vindt dat hij het vertrouwen verdient om door te gaan. "Vertrouwen is iets wat je iedere dag moet verdienen. Het is een werkwoord."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: ik ga door en mijn best doen om vertrouwen te herwinnen
 • Motie van afkeuring aangenomen, motie van wantrouwen verworpen

  Er is over de moties over het optreden van Rutte gestemd. De motie van afkeuring kreeg brede steun van zowel de coalitiepartijen D66, ChristenUnie en CDA als de voltallige oppositie. De motie van wantrouwen haalde het niet.

 • Rutte rent naar plenaire zaal

  VVD-leider Rutte trekt een sprintje naar de plenaire zaal van de Tweede Kamer, waar het debat nu doorgaat. Het lijkt erop dat hij zich heeft vergist in de tijd, want hij dreigde aan de late kant binnen te komen, zegt verslaggever Ardy Stemerding. Hoewel hij op de voet gevolgd werd door de pers, gaf hij geen commentaar op wat er is besproken in zijn fractie. Enigszins buiten adem kwam hij aan voor het vervolg van het debat.

 • 'Rutte niet van plan te vertrekken'

  Rutte is niet van plan te vertrekken, melden bronnen aan de NOS. "Hij wil doorgaan", zegt verslaggever Ardy Stemerding. "Hij beseft dat er een lange weg te gaan is om het vertrouwen te herwinnen, maar hij wil dat wel proberen." Rutte geeft momenteel uitleg aan de VVD-fractie in het gebouw van de Tweede Kamer. Het is nog niet duidelijk hoe de fractie reageert op het voornemen van de partijleider.

  Alle oppositiepartijen steunden vannacht een motie van wantrouwen tegen de demissionair premier en VVD-leider. In de nieuwe Kamer hebben zij 72 zetels, wat niet voldoende is om de motie aangenomen te krijgen. Dat zal wel gebeuren met de iets minder zware motie van afkeuring die door coalitiegenoten D66 en CDA is ingediend.

 • Video: Kaag keurt optreden Rutte af

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kaag dient motie van afkeuring in, knauw in vertrouwen Rutte
 • Debat geschorst tot 03.00 uur

  De vergadering is geschorst. Om 03.00 uur gaat het debat verder met de stemmingen.

 • Ook laatste partijen zeggen vertrouwen op

  De BoerBurgerBeweging, Denk en Bij1 spreken ook steun uit voor de motie van wantrouwen. Leider Simons van Bij1 vroeg zich daarbij af "wie toch 'via via' is". Denk en Bij1 spraken ook hun steun uit voor de motie van afkeuring.

 • Kijk hier: excuses van Rutte aan Omtzigt

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte maakt excuus over opmerking Omtzigt en telefoontje
 • Ook SGP steunt moties van wantrouwen en afkeuring

  Van der Staaij van de SGP spreekt zijn steun uit aan zowel de motie van wantrouwen als de motie van afkeuring. De SGP steunt niet vaak moties van wantrouwen.

 • JA21 spreekt zowel afkeuring als wantrouwen uit

  JA21-leider Eerdmans zegt dat zijn fractie zowel de motie van wantrouwen van Wilders als de motie van afkeuring van Kaag en Hoekstra ondersteunt. Hij wenst iedereen daarop een fijne nacht.

 • Volt steunt motie van wantrouwen

  Op zijn eerste dag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer laat leider Dassen van de nieuwe fractie Volt weten dat hij de motie van wantrouwen van Wilders tegen demissionair premier Rutte ondersteunt.

 • CU steunt motie van afkeuring, zegt vertrouwen niet op

  Ook Segers van de ChristenUnie sluit zich aan bij de motie van afkeuring van Kaag en Hoekstra. Hij zegt dat een motie van wantrouwen wat zijn fractie betreft verder gaat en vraagt zich af of het een goed besluit is om het vertrouwen in Rutte op te zeggen in de huidige crisis.