De nieuwe verkenners Koolmees en Van Ark na hun gesprek met Kamervoorzitter Arib
NOS NieuwsAangepast

Verkenners Van Ark en Koolmees willen met 'schone lei' nieuwe start maken

De formatie van een nieuw kabinet begint opnieuw. De nieuwe verkenners Van Ark (VVD) en Koolmees (D66) beginnen morgenmiddag met nieuwe gesprekken met de zeventien fractievoorzitters. "We maken een nieuwe start", zei demissionair minister voor Medische Zorg Van Ark na afloop van hun gesprek bij Kamervoorzitter Arib, die deze twee verkenners heeft gevraagd na het onverwachtse vertrek van de vorige verkenners, Ollongren en Jorritsma.

Ollongren (D66) liep vandaag op het Binnenhof met vertrouwelijke documenten over het verloop van de formatie onder haar arm. Fractievoorzitters reageerden verbolgen over deze fout en het beschadigde vertrouwen. Ollongren en ook Jorritsma stopten vervolgens met hun werk.

Verhaal

Van Ark en Koolmees vinden de gang van zaken "heel vervelend". Ze willen weer van voren af aan beginnen met individuele gesprekken met de fractievoorzitters, die afgelopen maandag en dinsdag ook al hun verhaal hebben gedaan. "We moeten met een schone lei beginnen", zei demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De gesprekken zullen weer in de Stadhouderskamer zijn, een historische ruimte in de Tweede Kamer. Er is niet gekozen om digitale gesprekken te voeren. "De gesprekken zijn gevoelig en moeten in vertrouwen worden gevoerd", zei Koolmees. "Je moet elkaar in de ogen kunnen kijken." Er wordt anderhalve meter afstand gehouden en er wordt gewerkt met mondkapjes, benadrukte de minister.

Nieuwe verkenners Koolmees en Van Ark aan de slag

Het is nog onbekend hoe het schema van de gesprekken eruit gaat zien. Veel fractievoorzitters zijn in quarantaine gegaan, omdat Ollongren het coronavirus bleek te hebben.

De nieuwe verkenners kunnen niet zeggen of ze het tijdschema van hun voorgangers halen. Het idee was om rond 31 maart een advies klaar te hebben.

Van Ark en Koolmees willen ook niet ingaan op de inhoud van de getoonde vertrouwde documenten. "Alles wat voor ons is gebeurd, laten we", zei Van Ark.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl