liveblog
NOS NieuwsAangepast

Debat na stemming om 03.00 uur voorbij, lees hier alle gebeurtenissen terug

  • De Tweede Kamer heeft een motie van afkeuring tegen Rutte aangenomen.
  • Maar Rutte treedt niet af en wil zijn best doen om het vertrouwen terug te winnen.
  • Het debat ging over de herkomst van een notitie van de verkenners waarin CDA-Kamerlid Omtzigt werd genoemd.
  • Rutte zei vorige week dat hij niet met de verkenners had gesproken over Omtzigt, maar dat bleek donderdagochtend niet waar.
  • De Kamer nam dit hoog op.
liveblog gesloten

Eind liveblog

Nu het debat is afgerond en de eerste reacties binnen zijn, ronden we dit liveblog af voor vandaag. Komende ochtend kunt u weer het nieuws over de formatie volgen op onze site. Goedenacht!

Ron Fresen: het is zeker nog niet gedaan

Rutte heeft ternauwernood een motie van wantrouwen overleefd, maar daarmee is het nog niet gedaan, aldus NOS-verslaggever Ron Fresen. "Bij het CDA van Omtzigt is veel kapot gemaakt en ook bij andere mogelijke regeringspartners zijn het wantrouwen en de ontsteltenis groot over wat er is gebeurd." Rutte gaat nu Pasen gebruiken om na te denken en hij wacht af hoe de nieuwe informateur de formatie zal opstarten.

Rutte na het debat

Rutte reageert: ik ga door en ook mijn stinkende best doen om vertrouwen te herstellen

Rutte wordt gevraagd naar een reactie op de motie van afkeuring. Hij geeft aan om door te gaan en wil het beschadigde vertrouwen herstellen. "Ja ik vind mezelf nog geloofwaardig", zei hij na afloop tegen de pers. Hij wijst erop dat de zwaardere motie van wantrouwen niet is aangenomen. "Anders was ik meteen weg geweest."

Rutte vindt dat hij het vertrouwen verdient om door te gaan. "Vertrouwen is iets wat je iedere dag moet verdienen. Het is een werkwoord."

Rutte: ik ga door en mijn best doen om vertrouwen te herwinnen

Motie van afkeuring aangenomen, motie van wantrouwen verworpen

Er is over de moties over het optreden van Rutte gestemd. De motie van afkeuring kreeg brede steun van zowel de coalitiepartijen D66, ChristenUnie en CDA als de voltallige oppositie. De motie van wantrouwen haalde het niet.

Rutte rent naar plenaire zaal

VVD-leider Rutte trekt een sprintje naar de plenaire zaal van de Tweede Kamer, waar het debat nu doorgaat. Het lijkt erop dat hij zich heeft vergist in de tijd, want hij dreigde aan de late kant binnen te komen, zegt verslaggever Ardy Stemerding. Hoewel hij op de voet gevolgd werd door de pers, gaf hij geen commentaar op wat er is besproken in zijn fractie. Enigszins buiten adem kwam hij aan voor het vervolg van het debat.

'Rutte niet van plan te vertrekken'

Rutte is niet van plan te vertrekken, melden bronnen aan de NOS. "Hij wil doorgaan", zegt verslaggever Ardy Stemerding. "Hij beseft dat er een lange weg te gaan is om het vertrouwen te herwinnen, maar hij wil dat wel proberen." Rutte geeft momenteel uitleg aan de VVD-fractie in het gebouw van de Tweede Kamer. Het is nog niet duidelijk hoe de fractie reageert op het voornemen van de partijleider.

Alle oppositiepartijen steunden vannacht een motie van wantrouwen tegen de demissionair premier en VVD-leider. In de nieuwe Kamer hebben zij 72 zetels, wat niet voldoende is om de motie aangenomen te krijgen. Dat zal wel gebeuren met de iets minder zware motie van afkeuring die door coalitiegenoten D66 en CDA is ingediend.

Video: Kaag keurt optreden Rutte af

Kaag dient motie van afkeuring in, knauw in vertrouwen Rutte

Debat geschorst tot 03.00 uur

De vergadering is geschorst. Om 03.00 uur gaat het debat verder met de stemmingen.

Ook laatste partijen zeggen vertrouwen op

De BoerBurgerBeweging, Denk en Bij1 spreken ook steun uit voor de motie van wantrouwen. Leider Simons van Bij1 vroeg zich daarbij af "wie toch 'via via' is". Denk en Bij1 spraken ook hun steun uit voor de motie van afkeuring.

Kijk hier: excuses van Rutte aan Omtzigt

Rutte maakt excuus over opmerking Omtzigt en telefoontje

Ook SGP steunt moties van wantrouwen en afkeuring

Van der Staaij van de SGP spreekt zijn steun uit aan zowel de motie van wantrouwen als de motie van afkeuring. De SGP steunt niet vaak moties van wantrouwen.

JA21 spreekt zowel afkeuring als wantrouwen uit

JA21-leider Eerdmans zegt dat zijn fractie zowel de motie van wantrouwen van Wilders als de motie van afkeuring van Kaag en Hoekstra ondersteunt. Hij wenst iedereen daarop een fijne nacht.

Volt steunt motie van wantrouwen

Op zijn eerste dag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer laat leider Dassen van de nieuwe fractie Volt weten dat hij de motie van wantrouwen van Wilders tegen demissionair premier Rutte ondersteunt.

CU steunt motie van afkeuring, zegt vertrouwen niet op

Ook Segers van de ChristenUnie sluit zich aan bij de motie van afkeuring van Kaag en Hoekstra. Hij zegt dat een motie van wantrouwen wat zijn fractie betreft verder gaat en vraagt zich af of het een goed besluit is om het vertrouwen in Rutte op te zeggen in de huidige crisis.

Baudet, Wilders en Ouwehand willen parlementaire ondervraging

Forum voor Democratie-leider Baudet dient samen met Wilders van de PVV een motie in om een parlementaire ondervraging in te stellen waarbij alle betrokkenen bij de verkenning onder ede worden gehoord. Ook leider Ouwehand van de Partij voor de Dieren wil zo'n ondervraging.

De vorige parlementaire ondervraging, een zwaar onderzoeksmiddel dat minder zwaar is dan een parlementaire enquête, was de ondervraging over de toeslagenaffaire.

SP, PvdA, GroenLinks zeggen vertrouwen op in Rutte

SP-leider Marijnissen zegt dat het wat haar partij betreft tijd is om af te rekenen met "de machtspolitiek" van Rutte. "Als wij echt wat willen leren over de discussie over macht en tegenmacht dan zal het erover gaan: wie is er nog bereid om Rutte aan een meerderheid te helpen?", vraagt ze zich af. De SP zegt dat niet te gaan doen. Ook de PvdA zegt het vertrouwen in Rutte op, zegt leider Ploumen. GroenLinks-leider Klaver zegt dat de impasse verder is verdiept vandaag en laat ook weten dat zijn fractie het vertrouwen opzegt in Rutte.

Hoekstra spreekt van blamage, geeft Rutte geen advies over conclusie

Hoekstra legt de ontstane situatie uit als een blamage voor alle betrokkenen, ook voor de politiek als geheel en dus het parlement. Hij zegt niets toe te voegen te hebben aan de motie van afkeuring die werd ingediend door Kaag van D66.

Gevraagd welke conclusie er aan deze motie verbonden zou moeten worden, zegt Hoekstra dat hij niet Rutte is. "Ik heb me daar ook niet in te verplaatsen. Ik ben al niet tien jaar leider en al helemaal niet van de VVD." Hij zegt dus niet of hij vindt dat Rutte moet aftreden.

Hoekstra voegt eraan toe dat zijn partij het belangrijk vindt in welke rol Rutte optrad: VVD-leider of minister-president. "Ik vind dat je dat onderscheid moet maken bij een motie van wantrouwen in een situatie die gaat over de fractieleider van de VVD en niet zijn capaciteiten als de demissionair premier."

Motie: verkenner moet veel afstand hebben van dagelijkse politiek

D66-leider Kaag heeft een tweede motie ingediend, die breed wordt gesteund door de Tweede Kamer, om een verkenner aan te stellen die afstand heeft van de dagelijkse politiek.

Kaag: ik zou er mijn conclusies aan verbinden, formeren met Rutte is niet vanzelfsprekend

Sommige oppositiepartijen willen weten wat Kaag nu precies wil met die motie van afkeuring, een minder zwaar middel dan een motie van wantrouwen. Kaag wil niet zeggen wat Rutte moet doen, "maar ik zou er mijn conclusies aan verbinden".

D66-leider Kaag: vertrouwen in Rutte heeft knauw gekregen, motie van afkeuring met CDA

D66 oordeelt hard over Rutte. "De afstand is groter geworden. Ik neem het dat kwalijk", aldus Kaag. Ze keurt zijn optreden af en komt met het CDA met een motie van afkeuring. "Het is een zwaar inhoudelijk middel." Er moet een onafhankelijke verkenner komen die kijkt hoeveel vertrouwen er nog is. Ze vindt het niet vanzelfsprekend dat Rutte het voortouw neemt in de formatie.

Rutte maakt excuses, vooral aan Pieter Omtzigt

Rutte begint zijn verhaal met het maken van een excuus. Het excuus is bedoeld voor Pieter Omtzigt, maar gaat ook over het telefoontje dat hij vanmorgen heeft gekregen. "Het lijkt alsof de toegang tot macht en informatie niet gelijk is verdeeld". Rutte vindt ook dat er een nieuwe verkenner moet komen met meer afstand tot de politiek. "We hebben heel veel te doen."

Vergadering gaat verder

Het debat gaat verder. Even leek het erop dat de vergadering tot 01.50 uur geschorst zou worden omdat verschillende fracties nog in overleg waren, maar dat berustte volgens Kamervoorzitter Arib op een misverstand.

PvdA en GroenLinks gaan motie van wantrouwen steunen, CDA-leider Hoekstra zwijgt nog

Ook oppositiepartij PvdA gaat de PVV-motie van wantrouwen steunen, zo is zojuist bekend geworden. Het is nog onduidelijk wat GroenLinks gaat doen. De kans is groot dat de SP de motie van Wilders wel gaat steunen. SP-leider Marijnissen was zeer kritisch.

Het CDA is klaar met de vergadering. Hoekstra zei niets over wat er is besproken toen hij weer naar de Kamer liep. "Ik ga zo beginnen aan de tweede termijn.

CDA en D66 overleg over vertrouwen in Rutte

De pers heeft zich verzameld voor de fractievergadering van het CDA. De partij overlegt wat ze straks zullen zeggen over de uitleg van Rutte en de twee ex-verkenners. Ze kunnen zich alle drie niets herinneren van een gesprek over Omtzigt. Ook de fractie van D66 zit bij elkaar.

Debat is geschorst tot 1.15 uur

Koolmees en Van Ark zijn weer klaar en kunnen vertrekken. D66 en het CDA willen even iets langer schorsen. Hierna volgt de tweede termijn van de Kamer en dan zal Rutte weer aan het woord komen. Pas daarna wordt duidelijk of hij genoeg steun krijgt als demissionair minister-president. De andere partijen kunnen Rutte niet wegsturen als VVD-fractievoorzitter.

Koolmees en Van Ark: wij hebben vanmorgen geen contact gehad met Rutte

Zowel Koolmees en Van Ark verklaren dat ze vanmorgen niet gebeld hebben met Rutte om hem erop te attenderen dat hij wel gesproken heeft over CDA-Kamerlid Omtzigt. Rutte vertelde vanmiddag dat hij het in de ochtend dit heeft gehoord. Maar hij wil de bron niet vrijgegeven. De Tweede Kamer hadden de huidige verkenner naar het debat geroepen in de hoop op duidelijkheid.

Forum-leider Baudet is het niet eens met het antwoord en wil dat de telefoongegevens van Rutte openbaar komen. Daar is nu geen meerderheid voor.

Koolmees aan het woord

Zoals gezegd zijn de nieuwe verkenners nu in de Tweede Kamer. Oud-verkenner Jorritsma heeft haar beantwoording afgerond en inmiddels heeft een van de twee nieuwe verkenners, Koolmees, het woord gekregen.

Na Koolmees komt ook nog verkenner Van Ark aan het woord.