NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Journalist Karskens opgepakt op Museumplein • Suriname krijgt vaccins via Covax

 • Welkom in het coronablog van zondag 28 maart. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
 • Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7513 besmettingen gemeld, dat zijn er 1324 minder dan gisteren.
 • Vanmiddag is op het Museumplein weer gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Tot ongeregeldheden kwam het niet.
 • De Russische president Poetin wil niet zeggen met welk vaccin hij is ingeënt.
Liveblog gesloten
 • Merkel roept deelstaten op tot strenge coronabeperkingen

  Bondskanselier Angela Merkel heeft de druk op de Duitse deelstaten opgevoerd om zich aan een afgesproken aanscherping van de coronamaatregelen te houden. Dat is volgens haar nodig om het snel stijgende aantal nieuwe corona-infecties terug te dringen, zei Merkel in een interview op tv-zender ARD.

  "We hebben onze noodrem, maar helaas wordt die niet overal gerespecteerd", zei Merkel. Daarmee doelde ze op de met de deelstaten overeengekomen maatregel die inhoudt dat bij een bepaald aantal besmettingen scherpe restricties worden ingevoerd. "We moeten de juiste maatregelen met grote ernst implementeren. Sommige staten doen het, andere niet", aldus Merkel.

  Duitsland heeft te maken met een forse heropleving van het coronavirus, voornamelijk aangedreven door de 'Britse variant'. Een aantal deelstaten weigert plannen voor een strenge lockdown ook te laten gelden voor gebieden waar het aantal besmettingen relatief laag is. Volgens Merkel zijn de besmettingscijfers echter ook in die gebieden onstabiel. "Daarom is nu niet het moment om zulke versoepelingen te overwegen", zei de regeringsleider.

 • Eerste pop-up vaccinatielocatie opent in Zandvoort

  In Zandvoort wordt morgenochtend de eerste pop-up vaccinatielocatie geopend. Er kunnen 78 mensen per dag worden geprikt met het Pfizer-vaccin.

  "Voor ouderen is het fijn dat zij voor de eerste en tweede prik dicht bij huis terechtkunnen", zegt directeur Publieke Gezondheid bij GGD Kennemerland Bert van de Velden.

  Er is een ruimte waar het vaccin bewaard en voorbereid kan worden, een plek voor de administratie, de prikplek en een wachtruimte voor na de prik. De pop-up-units staan minimaal één dag en maximaal tien weken op één locatie. In het geval van Zandvoort wordt het tien weken, meldt de Veiligheidsregio Kennemerland.

 • Arnold Karskens van Ongehoord Nederland door politie meegenomen van Museumplein

  Voorzitter Arnold Karskens van omroep Ongehoord Nederland is vanmiddag bij het protest tegen de coronamaatregelen door de politie van het Museumplein in Amsterdam meegenomen. Hij bevond zich tussen mensen die geen gehoor gaven aan een bevel om te vertrekken. De politie noemt het tegen regionale omroep NH Nieuws "een ongelukkige samenloop van omstandigheden".

  Het zou de politiemensen die hem meenamen niet duidelijk zijn geweest dat Karskens journalist is. "Er is heel vaak gevraagd om het terrein te verlaten, er waren heel veel waarschuwingen gegeven, als hij er dan tussen blijft zitten neemt hij zelf ook een risico", zegt de woordvoerder. Volgens haar geldt een vordering om te vertrekken ook voor journalisten.

  Op beelden die Karskens zelf maakte, is te horen dat hij zich voordat hij mee moet bekendmaakt als journalist en zijn perskaart laat zien. Toch moet hij mee de bus in. Bij aankomst werd hij vrijgelaten. Hij is anders dan de andere demonstranten uit de groep niet officieel aangehouden, zegt de politie.

  Karskens zelf spreekt er schande van. "Dit lijkt heel erg op Oost-Europese toestanden, en in landen waar ik wel meer heb gewerkt. De persvrijheid in Nederland is tanende."

  Bekijk hieronder de beelden:

  De Nederlandse Vereniging van Journalisten is duidelijk over het politie-optreden:

 • In Chili heeft helft van bevolking al vaccinatie gehad

  Het land behoort daarmee tot de snelst vaccinerende landen ter wereld. In dit tempo is in juni 80 procent van de volwassen Chilenen ingeënt. Chili heeft al vroeg veel vaccins ingeslagen, waarvan het leeuwendeel afkomstig is uit China. Correspondent Marc Bessems maakte dit verslag over het Chileense succes:

 • Picknickacties door heel Nederland

  Door heel Nederland werd vanmiddag gepicknickt. Horeca-ondernemers verkochten in tal van gemeenten picknickpakketten als protest tegen het sluiten van terrassen. Ondernemers uit onder meer Breda, Maastricht, Alkmaar en Venray deden mee aan de actie. Bredase horeca-ondernemers spraken tegenover het ANP van een "groot succes". "Het is stikgezellig en hartstikke leuk", zei mede-initiatiefnemer Johan de Vos.

  Met de actie wilden ondernemers laten zien dat buiten eten en drinken verantwoord en veilig kan. Onze verslaggever ging kijken bij de picknickactie in Venray. Ondernemers daar wilden laten zien dat ze een deel van de oplossing kunnen zijn, nu het buiten drukker wordt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Horeca organiseert picknickactie: 'We zijn onderdeel van de oplossing'
 • Beoogde priktempo niet gehaald

  Er hadden deze week zo'n 400.000 prikken gezet moeten worden in Nederland. Dat aantal kondigde het ministerie begin deze week aan, na de AstraZeneca-pauze van daarvoor. Wat de cijfers van vandaag worden is nog onduidelijk, maar nu al is zeker dat het beoogde aantal deze week bij lange na niet wordt gehaald. Lees er in onderstaand bericht alles over:

 • Suriname krijgt lading vaccins uit Covax-programma

  Suriname heeft een eerste partij vaccins ontvangen van het Covax-programma. Dat is een initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie en de internationale organisatie Gavi om arme landen te helpen bij het verkrijgen van vaccins. De Europese Unie levert de grootste bijdrage, twittert de EU-ambassadeur voor Suriname.

 • Fietser slaat en bedreigt boa's die avondklok controleren

  In Hulst heeft een fietser gisteravond twee boa's aangevallen. De man reed op een mountainbike door het centrum van de Zeeuwse plaats toen hij door de opsporingsambtenaren, die de naleving van de avondklok controleerden, werd aangesproken. De man fietste door, waarna de boa's achter hem aan gingen. Nadat ze hem hadden achterhaald, ontstond er een worsteling, waarbij de man de boa's sloeg en bedreigde. Daarna ging hij er op zijn fiets vandoor. De boa's hebben aangifte gedaan en de politie vraagt getuigen om zich te melden.

  De plek waar het incident zich afspeelde Politie
 • Poetin roept Russen op zich te laten vaccineren, maar blijft schimmig over eigen vaccinatie

  De Russische president Poetin heeft zijn landgenoten opgeroepen zich tegen corona te laten vaccineren. "Wie zich zeker wil voelen, niet ziek wil worden of aan een ziekte ernstige gevolgen wil overhouden, zou zich moeten laten inenten", zo zei hij. Poetin kreeg afgelopen dinsdag zijn eerste coronavaccinatie. Anders dan bij veel andere wereldleiders waren journalisten daarbij niet welkom en werden er ook geen beelden van verspreid.

  Van de 144 miljoen Russen waren een kleine week geleden nog maar 4,3 miljoen mensen volledig ingeënt. Veel Russen weigeren een vaccin uit angst voor de bijwerkingen. Poetin zei zelf geen ernstige bijwerkingen te hebben gehad, alleen wat irritatie rond de prikplek. De 68-jarige Poetin wilde niet zeggen welk van de drie Russische vaccins hij heeft gekregen. "Dat weet mijn arts." Hij voegde eraan toe dat de drie vaccins, waarvan Spoetnik V de bekendste is, zo goed als identiek zijn.

  Hij zei te verwachten dat de beperkende maatregelen in Rusland aan het eind van de zomer kunnen worden opgeheven.

 • Betogers blijven in omgeving Museumplein

  Aan de randen het Museumplein staan nog steeds groepjes betogers. Om hen heen staan veel politiemensen die niet ingrijpen. Eerder vanmiddag waren er ongeveer duizend man op het Amsterdamse plein aanwezig. Omdat ze met te veel waren en te dicht bij elkaar stonden, greep de politie in. Er is een noodbevel van kracht, niemand mag op het plein komen.

  Met behulp van een waterwerper werden ze naar de rand van het plein gedrongen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstranten door politie verdreven van Museumplein
 • RIVM: 7513 nieuwe besmettingen, gemiddelde stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7513 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1324 minder dan gisteren.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

  Er liggen nu 2248 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2238), van wie 655 op de IC (gisteren: 643), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 15 overleden coronapatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 29.

 • Betogers van Museumplein na gebruik waterwerper

  De mensen die op het Museumplein protesteerden tegen de coronamaatregelen zijn daar weg. Tegen half drie kondigde de politie een noodbevel af en werden de aanwezigen gesommeerd om het plein te verlaten. Een grote groep gaf daar geen gehoor aan. Daarop reed een waterwerper aan de kant van het Rijksmuseum het plein op en spoot mensen nat. Direct daarachter kwamen grote aantallen politiebusjes en agenten te paard. De betogers werden zo de kant van het Concertgebouw op gedrongen. Het plein is nu leeg, veel mensen staan in de straten aan de westkant van het plein.

 • Vele honderden betogers op Museumplein, noodbevel afgekondigd

  Op het Museumplein in Amsterdam hebben zich in de loop van de middag vele honderden mensen verzameld. Ze protesteren zoals bijna iedere zondag tegen de coronamaatregelen die ze als een ernstige inperking van hun vrijheid zien. De politie zegt dat er te veel mensen bijeen zijn en dat de bijeenkomst wordt beschouwd als een demonstratie. Volgens de politie wordt er geen anderhalve meter afstand gehouden. Er is een noodbevel afgekondigd op grond waarvan de mensen het plein moeten verlaten. Op beelden is te zien dat veel mensen blijven staan. De politie gebruikt een waterkanon om mensen nat te spuiten.

 • Korpschef politie roept kabinet op tot duidelijkheid over maatregelen

  Korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie roept de politiek op eenduidig te zijn in de communicatie over coronamaatregelen. "Toen na de verkiezingen de nieuwe maatregelen voor de komende drie weken moesten worden vastgesteld, zei de ene partij van de avondklok af te willen en werd die toch weer doorgezet. Dat soort boodschappen helpt niet", zei hij in Buitenhof.

  Van Essen roept op tot eenduidigheid. "Een consistente boodschap is denk ik van belang voor de samenleving, maar in ieder geval ook voor ons als handhavers." Het ongenoegen neemt toe, zei Van Essen verder. Volgens hem willen mensen weten wat voor perspectief het nieuwe kabinet biedt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Korpschef politie: nieuw kabinet moet zo snel mogelijk perspectief bieden
 • Opnieuw duizenden vakantievierende Duitsers naar Mallorca

  Duizenden Duitsers vliegen dit weekend naar Mallorca om vakantie te vieren, ondanks het advies van de Duitse regering om niet naar het buitenland te reizen.

  Gisteren vlogen zestig vliegtuigen naar Palma, de hoofdstad van het eiland. Vandaag worden nog eens zeventig vliegtuigen verwacht, volgens persbureau DPA. Het is niet bekend hoeveel passagiers precies in de vliegtuigen zitten. Maar volgens een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Eurowings zitten hun vliegtuigen "redelijk volgeboekt".

  Vorig weekend reisde ook al een grote stroom Duitse toeristen naar Mallorca. Het Duitse RIVM haalde het Spaanse vakantie-eiland twee weken geleden van de lijst met risicogebieden waardoor Duitsers niet meer verplicht in quarantaine hoeven bij terugkeer. Daarna nam het aantal vakantieboekingen explosief toe.