NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Rustig in Belgische winkelstraten vanwege nieuwe regels • Ziekenhuisbezetting stijgt

 • Welkom in het coronablog van zaterdag 27 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws.
 • De coronamaatregelen in België zijn vanaf vandaag weer aangescherpt.
 • Fieldlab-experiment bij wedstrijd Nederlands elftal in de Johan Cruijff Arena.
 • De Jonge waarschuwt voor 'wappies' in de Tweede Kamer.
Liveblog gesloten
 • Fijne avond!

  Wij gaan het liveblog sluiten. Morgen starten we weer een nieuw coronaliveblog op NOS.nl.

 • 'Vandaag zeer rustig in Belgische winkelstraten'

  Het was vandaag zeer rustig in de Belgische winkelstraten, meldt de Belgische federatie van handel en diensten Comeos. Inkopen doen in niet-essentiële winkels is in België vanaf vandaag alleen op afspraak mogelijk. Toch vinden klanten de regels nog verwarrend, zegt een woordvoerder van Comeos tegen persbureau ANP.

  Hoeveel klanten tegelijk naar binnen mogen, heeft te maken met de grootte van de winkel. In de praktijk betekent dat dat bijvoorbeeld in de ene winkel twee aangemelde personen tegelijk naar binnen mogen, terwijl in de winkel ernaast wat anders geldt. "Dat is niet zo eenvoudig allemaal", zegt de woordvoerder.

  De maatregel geldt in ieder geval tot 25 april.

 • Verslag uit Duits stadje waar lockdown is opgeheven

  Het Zuid-Duitse stadje Tübingen, niet ver van Stuttgart, besloot onlangs om een eigen koers te varen als het gaat om coronamaatregelen. Winkels en terrassen zijn er geopend en iedereen die negatief is getest, kan ervan genieten - zoals onze correspondent. Die legt in zijn reportage vanuit Tübingen ook uit wat hier achter zit.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In dit Duitse stadje kan je weer een biertje op het terras drinken

  Ook de kleine deelstaat Saarland wil na Pasen de lockdown loslaten. Daarover lees je meer in dit artikel:

 • Duizenden bij experiment rond duel Oranje

  5000 voetbalfans zijn sinds het einde van de middag bij de wedstrijd Nederland-Letland in de Johan Cruijff Arena. Ze doen mee aan een Fieldlab-experiment, waarmee onderzocht wordt hoe op een veilige en verantwoorde manier weer toeschouwers kunnen worden toegelaten bij grote evenementen. Lees hier meer over het experiment.

  De fans stonden voor aanvang te popelen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  5000 oranjefans welkom in het stadion: 'Ik heb dit zo gemist'
 • 8868 nieuwe besmettingen, ook ziekenhuisbezetting stijgt

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8868 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1260 meer dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 7239 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorige week.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

  Er liggen nu 2238 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2221), van wie 643 op de IC (gisteren: 625), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • 70-jarige Oranjefan vanavond na 1,5 jaar weer naar voetbalwedstrijd

  Na bijna anderhalf jaar gaat Jan Baart (70) vanavond weer naar het stadion. Hij is namelijk een van de 5000 toeschouwers die meedoen aan de proef in de Johan Cruijff Arena voor de wedstrijd Nederland-Letland. De proef is een van de fieldlabs: experimenten waaruit moet blijken of evenementen in coronatijd veilig kunnen plaatsvinden.

  "Daar ben ik heel blij mee natuurlijk", zegt Baart bij Omroep Zeeland. De Goesenaar heeft al zo'n 200 wedstrijden van het Nederlands elftal bezocht.

 • 24 miljoen inwoners in de Filipijnen volgende week in lockdown

  Ruim 24 miljoen Filipijnen die in en rond de hoofdstad Manilla wonen, moeten in lockdown. Dat heeft de Filipijnse regering bekendgemaakt. Ook gelden er strengere quarantaineregels in Manilla en de omliggende provincies.

  De ziekenhuizen in Manilla kunnen het stijgende aantal besmettingen van de afgelopen tijd niet meer aan. De nieuwe maatregelen gaan maandag in en gelden een week.

 • Britten overwegen derde coronavaccinatie in september

  De Britse minister van vaccinaties, Nadhim Zahawi, is bezig met plannen om kwetsbare groepen te beschermen tegen nieuwe coronavarianten. Zo wil de Britse regering mensen voor de derde keer inenten. Dat zegt Zahawi in een interview met The Daily Telegraph.

  Vanaf september kunnen 70-plussers volgens de minister al een zogenoemd 'boostervaccin' krijgen. Ook zorgpersoneel en sommige risicopatiënten komen daarvoor in aanmerking.

  Zahawi verwacht dat er rond de herfst acht verschillende coronavaccins beschikbaar zijn in Groot-Brittannië. Ook openen er binnenkort drive-through vaccinatiecentra. Daarmee hoopt hij vooral jongeren ervan te overtuigen om zich te laten vaccineren zodra ze aan de beurt zijn.

 • Duitse IC-artsen: voer twee weken een harde lockdown in

  Volgens de Duitse vereniging van intensivecare-artsen is een harde lockdown van twee weken de enige manier om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen niet worden overspoeld. Die oproep doen de artsen aan bondskanselier Merkel, nu Duitsland worstelt met een derde golf.

  Het hoofd van de vereniging, Christian Karagiannidis, zegt tegen de Rheinische Post dat daar "een mix van een harde lockdown, vaccinaties en tests" voor nodig is. Hij roept op om alle geplande versoepelingen meteen te stoppen. "Ik vraag de politici om het ziekenhuispersoneel niet in de steek te laten."

  Afgelopen woensdag schrapte Merkel juist de geplande verscherping van de lockdown rond Pasen, nadat ze er veel kritiek op had gekregen. Ze ging toen diep door het stof.

  Volgens correspondent Wouter Zwart versterkte die zaak het gevoel dat de Duitse overheid de greep op de coronacrisis aan het verliezen is. "De Duitse deelstaten bepalen relatief veel zelf, ook in deze crisis. Het wordt steeds lastiger om één coronabeleid te maken omdat de landelijke regering en al die deelstaten elk voor hun eigen belangen aan het strijden zijn."

 • Veel Gelderlanders kopen zelftests in Duitsland: 'Ook voor de buren'

  Gelderlanders kopen massaal zelftests net over de grens in Duitsland, meldt Omroep Gelderland. Deze week keurde minister De Jonge twee tests goed waarmee mensen zelf kunnen nagaan of ze besmet zijn met het coronavirus, maar die zijn de komende weken in Nederland nog niet beschikbaar. In Duitsland zijn de thuistests al wel te koop.

  Als Gelderlanders over de grens boodschappen doen of tanken, nemen veel van hen ook een test mee. "We verkopen ze echt veel aan Nederlanders," zegt een medewerker van een drogisterij in Kranenburg.

  "We nemen er ook gelijk een paar voor de buren mee," zegt een man uit Epe tegen de regionale omroep. Hij wil een stuk of tien tests kopen. "Dan kun je ze nog eens uitdelen. Alle mensen zitten erom te springen."

  Een zelftest voor thuis Omroep Gelderland
 • Vanaf vandaag strengere maatregelen in België

  De coronamaatregelen in België zijn vanaf vandaag weer aangescherpt. Het zogeheten Overlegcomité kondigde deze week onder meer aan dat op bijna alle onderwijsniveaus de lessen worden opgeschort, alleen de kleuterscholen blijven open. Ook de kappers en andere niet-medische contactberoepen zijn opnieuw gesloten, meldt de VRT.

  Verder mogen mensen buiten in groepen van niet meer dan vier samenkomen. Dat lag eerder op tien personen. Winkelen bij niet-essentiële winkels kan alleen op afspraak en er wordt strenger gecontroleerd op thuiswerken.

  Premier De Croo sprak van een "korte pijnperiode, een paaspauze". "De druk op de ziekenhuizen is zo hoog dat je je afvraagt hoelang je dit nog kunt aanhouden", aldus de premier. "Die derde golf gaan we nu de kop indrukken, exact op dezelfde manier als we dat in het verleden gedaan hebben", benadrukte hij.

 • Schoonmaakrobot desinfecteert uitvaartcentrum tussen diensten door

  In een uitvaartcentrum in Vught desinfecteert een speciale schoonmaakrobot de zalen tussen de afscheidsbijeenkomsten door. Omroep Brabant schrijft dat het apparaat als een robotstofzuiger door de ruimtes rijdt. De robot maakt niet alleen het tapijt schoon, maar de hele ruimte.

  "De robot straalt zogeheten UV-C-licht uit", zegt Man Yong Toh van fabrikant Ryberg tegen de regionale omroep. "UV-C is licht dat normaal op aarde niet voorkomt en dat alle virussen en bacteriën doodt."

  Door de 'lichtrobot' gaat het schoonmaken van de ruimtes een stuk sneller: de uitvaartondernemers hoeven niet meer aan de slag met doekjes en desinfectiemiddel. "Het is voor het eerst dat deze robot wordt gebruikt in een uitvaartcentrum", zegt uitvaartbegeleider Rien Bijnen. "We besteden liever meer tijd aan de mensen die hier komen dan aan het schoonmaken."

  De robot verspreidt een fel blauw licht Omroep Brabant
 • Facebookpagina Venezolaanse president Maduro geblokkeerd

  Facebook heeft de pagina van de Venezolaanse president Nicolas Maduro voor dertig dagen geblokkeerd, omdat er desinformatie over het coronavirus op werd verspreid. Volgens Facebook promootte de pagina een medicijn tegen corona, zonder dat daar bewijs voor is. De komende tijd kunnen er geen nieuwe berichten op de pagina worden geplaatst, maar de inhoud kan nog wel worden gelezen.

  Begin dit jaar had Maduro het over een "wondermiddel": een oraal medicijn afkomstig van tijm. Dat werkt volgens hem zonder bijwerkingen tegen het coronavirus, maar volgens artsen is daar geen wetenschappelijk bewijs voor. Facebook verwijderde ook een video waarin Maduro dit middel promoot.

  "We volgen de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie die zeggen dat er op dit moment geen medicijnen zijn die patiënten genezen", zegt een woordvoerder van Facebook tegen persbureau Reuters.

 • Vanavond duizenden toeschouwers in de Johan Cruijff Arena

  Het Nederlands elftal speelt vandaag om 18.00 uur een kwalificatiewedstrijd voor het WK tegen Letland, waarbij 5000 toeschouwers aanwezig zijn. De wedstrijd in de Johan Cruijff Arena is een Fieldlab Evenement: een proef om te kijken of er op korte termijn op een veilige manier publiek bij voetbalwedstrijden kan zijn.

  Net zoals bij de eerdere FieldLab-experimenten tijdens NEC-De Graafschap en Almere City FC-Cambuur wordt het publiek tijdens Nederland-Letland ingedeeld in bubbels. De grootte van de groepen varieert van 650 tot 1000 personen. Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, sprak eerder van een geweldige kans: "Dit is weer een goed experiment waarmee we kunnen laten zien dat het kan."

  Verder zullen de spelers van Oranje een statement maken over de mensenrechtensituatie in Qatar, dat eind volgend jaar het WK organiseert. "Wat precies, zullen jullie morgen zien", zei verdediger Matthijs de Ligt gisteren op de persconferentie in Zeist.

 • 'EU en VK op het punt vaccindeal te sluiten'

  Een oplossing in de vaccinruzie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk lijkt nabij. Dat meldt de Britse krant The Times. Mogelijk wordt er dit weekend een akkoord gesloten. Het compromis zou luiden dat de EU de export van Pfizer-vaccins niet tegenhoudt en dat de Britten afzien van partijen AstraZeneca-vaccins die geproduceerd worden in Leiden.

  De afgelopen maanden werden er miljoenen AstraZeneca-vaccins vanuit de EU naar het VK geëxporteerd, terwijl AstraZeneca zijn leveringsbeloften aan de EU niet kon nakomen. Dat leidde tot veel wrevel tussen de EU en het VK.

  Het vaccin van AstraZeneca wordt gemaakt op twee plaatsen in het VK en twee in de EU, waaronder in Leiden. Het Europees Medicijnagentschap heeft pas gisteren de EU-locaties goedgekeurd voor het produceren van vaccins voor de EU.

  Afgelopen woensdag werd bekend dat de EU en het VK aan een deal werken. Volgens de EU werd er gepoogd "een win-win-situatie te creëren en de vaccinaanvoer voor al onze burgers uit te breiden".