liveblog

Journalist Karskens opgepakt op Museumplein • Suriname krijgt vaccins via Covax

  • Welkom in het coronablog van zondag 28 maart. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
  • Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7513 besmettingen gemeld, dat zijn er 1324 minder dan gisteren.
  • Vanmiddag is op het Museumplein weer gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Tot ongeregeldheden kwam het niet.
  • De Russische president Poetin wil niet zeggen met welk vaccin hij is ingeënt.
liveblog gesloten

Merkel roept deelstaten op tot strenge coronabeperkingen

Bondskanselier Angela Merkel heeft de druk op de Duitse deelstaten opgevoerd om zich aan een afgesproken aanscherping van de coronamaatregelen te houden. Dat is volgens haar nodig om het snel stijgende aantal nieuwe corona-infecties terug te dringen, zei Merkel in een interview op tv-zender ARD.

"We hebben onze noodrem, maar helaas wordt die niet overal gerespecteerd", zei Merkel. Daarmee doelde ze op de met de deelstaten overeengekomen maatregel die inhoudt dat bij een bepaald aantal besmettingen scherpe restricties worden ingevoerd. "We moeten de juiste maatregelen met grote ernst implementeren. Sommige staten doen het, andere niet", aldus Merkel.

Duitsland heeft te maken met een forse heropleving van het coronavirus, voornamelijk aangedreven door de 'Britse variant'. Een aantal deelstaten weigert plannen voor een strenge lockdown ook te laten gelden voor gebieden waar het aantal besmettingen relatief laag is. Volgens Merkel zijn de besmettingscijfers echter ook in die gebieden onstabiel. "Daarom is nu niet het moment om zulke versoepelingen te overwegen", zei de regeringsleider.

Eerste pop-up vaccinatielocatie opent in Zandvoort

In Zandvoort wordt morgenochtend de eerste pop-up vaccinatielocatie geopend. Er kunnen 78 mensen per dag worden geprikt met het Pfizer-vaccin.

"Voor ouderen is het fijn dat zij voor de eerste en tweede prik dicht bij huis terechtkunnen", zegt directeur Publieke Gezondheid bij GGD Kennemerland Bert van de Velden.

Er is een ruimte waar het vaccin bewaard en voorbereid kan worden, een plek voor de administratie, de prikplek en een wachtruimte voor na de prik. De pop-up-units staan minimaal één dag en maximaal tien weken op één locatie. In het geval van Zandvoort wordt het tien weken, meldt de Veiligheidsregio Kennemerland.

Arnold Karskens van Ongehoord Nederland door politie meegenomen van Museumplein

Voorzitter Arnold Karskens van omroep Ongehoord Nederland is vanmiddag bij het protest tegen de coronamaatregelen door de politie van het Museumplein in Amsterdam meegenomen. Hij bevond zich tussen mensen die geen gehoor gaven aan een bevel om te vertrekken. De politie noemt het tegen regionale omroep NH Nieuws "een ongelukkige samenloop van omstandigheden".

Het zou de politiemensen die hem meenamen niet duidelijk zijn geweest dat Karskens journalist is. "Er is heel vaak gevraagd om het terrein te verlaten, er waren heel veel waarschuwingen gegeven, als hij er dan tussen blijft zitten neemt hij zelf ook een risico", zegt de woordvoerder. Volgens haar geldt een vordering om te vertrekken ook voor journalisten.

Op beelden die Karskens zelf maakte, is te horen dat hij zich voordat hij mee moet bekendmaakt als journalist en zijn perskaart laat zien. Toch moet hij mee de bus in. Bij aankomst werd hij vrijgelaten. Hij is anders dan de andere demonstranten uit de groep niet officieel aangehouden, zegt de politie.

Karskens zelf spreekt er schande van. "Dit lijkt heel erg op Oost-Europese toestanden, en in landen waar ik wel meer heb gewerkt. De persvrijheid in Nederland is tanende."

Bekijk hieronder de beelden:

De Nederlandse Vereniging van Journalisten is duidelijk over het politie-optreden:

In Chili heeft helft van bevolking al vaccinatie gehad

Het land behoort daarmee tot de snelst vaccinerende landen ter wereld. In dit tempo is in juni 80 procent van de volwassen Chilenen ingeënt. Chili heeft al vroeg veel vaccins ingeslagen, waarvan het leeuwendeel afkomstig is uit China. Correspondent Marc Bessems maakte dit verslag over het Chileense succes:

Picknickacties door heel Nederland

Door heel Nederland werd vanmiddag gepicknickt. Horeca-ondernemers verkochten in tal van gemeenten picknickpakketten als protest tegen het sluiten van terrassen. Ondernemers uit onder meer Breda, Maastricht, Alkmaar en Venray deden mee aan de actie. Bredase horeca-ondernemers spraken tegenover het ANP van een "groot succes". "Het is stikgezellig en hartstikke leuk", zei mede-initiatiefnemer Johan de Vos.

Met de actie wilden ondernemers laten zien dat buiten eten en drinken verantwoord en veilig kan. Onze verslaggever ging kijken bij de picknickactie in Venray. Ondernemers daar wilden laten zien dat ze een deel van de oplossing kunnen zijn, nu het buiten drukker wordt:

Horeca organiseert picknickactie: 'We zijn onderdeel van de oplossing'

Beoogde priktempo niet gehaald

Er hadden deze week zo'n 400.000 prikken gezet moeten worden in Nederland. Dat aantal kondigde het ministerie begin deze week aan, na de AstraZeneca-pauze van daarvoor. Wat de cijfers van vandaag worden is nog onduidelijk, maar nu al is zeker dat het beoogde aantal deze week bij lange na niet wordt gehaald. Lees er in onderstaand bericht alles over:

Suriname krijgt lading vaccins uit Covax-programma

Suriname heeft een eerste partij vaccins ontvangen van het Covax-programma. Dat is een initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie en de internationale organisatie Gavi om arme landen te helpen bij het verkrijgen van vaccins. De Europese Unie levert de grootste bijdrage, twittert de EU-ambassadeur voor Suriname.

Fietser slaat en bedreigt boa's die avondklok controleren

In Hulst heeft een fietser gisteravond twee boa's aangevallen. De man reed op een mountainbike door het centrum van de Zeeuwse plaats toen hij door de opsporingsambtenaren, die de naleving van de avondklok controleerden, werd aangesproken. De man fietste door, waarna de boa's achter hem aan gingen. Nadat ze hem hadden achterhaald, ontstond er een worsteling, waarbij de man de boa's sloeg en bedreigde. Daarna ging hij er op zijn fiets vandoor. De boa's hebben aangifte gedaan en de politie vraagt getuigen om zich te melden.

De plek waar het incident zich afspeelde

Poetin roept Russen op zich te laten vaccineren, maar blijft schimmig over eigen vaccinatie

De Russische president Poetin heeft zijn landgenoten opgeroepen zich tegen corona te laten vaccineren. "Wie zich zeker wil voelen, niet ziek wil worden of aan een ziekte ernstige gevolgen wil overhouden, zou zich moeten laten inenten", zo zei hij. Poetin kreeg afgelopen dinsdag zijn eerste coronavaccinatie. Anders dan bij veel andere wereldleiders waren journalisten daarbij niet welkom en werden er ook geen beelden van verspreid.

Van de 144 miljoen Russen waren een kleine week geleden nog maar 4,3 miljoen mensen volledig ingeënt. Veel Russen weigeren een vaccin uit angst voor de bijwerkingen. Poetin zei zelf geen ernstige bijwerkingen te hebben gehad, alleen wat irritatie rond de prikplek. De 68-jarige Poetin wilde niet zeggen welk van de drie Russische vaccins hij heeft gekregen. "Dat weet mijn arts." Hij voegde eraan toe dat de drie vaccins, waarvan Spoetnik V de bekendste is, zo goed als identiek zijn.

Hij zei te verwachten dat de beperkende maatregelen in Rusland aan het eind van de zomer kunnen worden opgeheven.

Betogers blijven in omgeving Museumplein

Aan de randen het Museumplein staan nog steeds groepjes betogers. Om hen heen staan veel politiemensen die niet ingrijpen. Eerder vanmiddag waren er ongeveer duizend man op het Amsterdamse plein aanwezig. Omdat ze met te veel waren en te dicht bij elkaar stonden, greep de politie in. Er is een noodbevel van kracht, niemand mag op het plein komen.

Met behulp van een waterwerper werden ze naar de rand van het plein gedrongen:

Demonstranten door politie verdreven van Museumplein

RIVM: 7513 nieuwe besmettingen, gemiddelde stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7513 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1324 minder dan gisteren.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

Er liggen nu 2248 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2238), van wie 655 op de IC (gisteren: 643), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 15 overleden coronapatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 29.

Betogers van Museumplein na gebruik waterwerper

De mensen die op het Museumplein protesteerden tegen de coronamaatregelen zijn daar weg. Tegen half drie kondigde de politie een noodbevel af en werden de aanwezigen gesommeerd om het plein te verlaten. Een grote groep gaf daar geen gehoor aan. Daarop reed een waterwerper aan de kant van het Rijksmuseum het plein op en spoot mensen nat. Direct daarachter kwamen grote aantallen politiebusjes en agenten te paard. De betogers werden zo de kant van het Concertgebouw op gedrongen. Het plein is nu leeg, veel mensen staan in de straten aan de westkant van het plein.

Vele honderden betogers op Museumplein, noodbevel afgekondigd

Op het Museumplein in Amsterdam hebben zich in de loop van de middag vele honderden mensen verzameld. Ze protesteren zoals bijna iedere zondag tegen de coronamaatregelen die ze als een ernstige inperking van hun vrijheid zien. De politie zegt dat er te veel mensen bijeen zijn en dat de bijeenkomst wordt beschouwd als een demonstratie. Volgens de politie wordt er geen anderhalve meter afstand gehouden. Er is een noodbevel afgekondigd op grond waarvan de mensen het plein moeten verlaten. Op beelden is te zien dat veel mensen blijven staan. De politie gebruikt een waterkanon om mensen nat te spuiten.

Korpschef politie roept kabinet op tot duidelijkheid over maatregelen

Korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie roept de politiek op eenduidig te zijn in de communicatie over coronamaatregelen. "Toen na de verkiezingen de nieuwe maatregelen voor de komende drie weken moesten worden vastgesteld, zei de ene partij van de avondklok af te willen en werd die toch weer doorgezet. Dat soort boodschappen helpt niet", zei hij in Buitenhof.

Van Essen roept op tot eenduidigheid. "Een consistente boodschap is denk ik van belang voor de samenleving, maar in ieder geval ook voor ons als handhavers." Het ongenoegen neemt toe, zei Van Essen verder. Volgens hem willen mensen weten wat voor perspectief het nieuwe kabinet biedt.

Korpschef politie: nieuw kabinet moet zo snel mogelijk perspectief bieden

Opnieuw duizenden vakantievierende Duitsers naar Mallorca

Duizenden Duitsers vliegen dit weekend naar Mallorca om vakantie te vieren, ondanks het advies van de Duitse regering om niet naar het buitenland te reizen.

Gisteren vlogen zestig vliegtuigen naar Palma, de hoofdstad van het eiland. Vandaag worden nog eens zeventig vliegtuigen verwacht, volgens persbureau DPA. Het is niet bekend hoeveel passagiers precies in de vliegtuigen zitten. Maar volgens een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Eurowings zitten hun vliegtuigen "redelijk volgeboekt".

Vorig weekend reisde ook al een grote stroom Duitse toeristen naar Mallorca. Het Duitse RIVM haalde het Spaanse vakantie-eiland twee weken geleden van de lijst met risicogebieden waardoor Duitsers niet meer verplicht in quarantaine hoeven bij terugkeer. Daarna nam het aantal vakantieboekingen explosief toe.

'Ventilatie in ArenA beste manier om verspreiding aerosolen tegen te gaan'

Goede ventilatie is de beste manier om verspreiding van aerosolen (fijne speekseldruppels) tegen te gaan in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Dat is een van de eerste voorlopige conclusies van een onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven. Volgens hoofdonderzoeker Bert Blocken biedt ventilatie betere bescherming tegen het coronavirus dan de spreiding van publiek over de tribunes.

De verspreiding van aerosolen in de ArenA is door middel van kunstmatige vernevelaars en meetsensoren op de tribune onderzocht. Gisteravond onderzocht het team de aerosolen bij het WK-kwalificatieduel Nederland-Letland waar in het kader van het Fieldlab-experiment 5000 toeschouwers werden toegelaten. De tijdens de wedstrijd verzamelde data onderstrepen de bevindingen van de kunstmatige vernevelaars, zegt Blocken.

"De impact van de windkracht en -richting heeft mij eerlijk gezegd verbaasd", zegt Blocken.

Kerkbezoekers in Urk en Krimpen a/d IJssel belagen journalisten

Bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel is een kerkganger aangehouden, nadat hij een journalist had aangevallen. De journalist werd geduwd en getrapt en is naar eigen zeggen "geschokt" door "deze laffe daad van geweld".

Ook in Urk, waar de Sionkerk vandaag weer volledig openging voor de gelovigen, was de situatie grimmig. Meerdere journalisten zijn gefilmd, gefotografeerd en verbaal bedreigd: "We nemen jullie straks te grazen."

Ondanks de dringende oproep van de gemeente Krimpen aan den IJssel om kerkdiensten vanwege corona digitaal te houden, zijn toch ongeveer 600 tot 700 mensen naar de Mieraskerk gekomen.

De Sionkerk in Urk trok ongeveer honderd mensen. De kerk kon op veel kritiek rekenen toen het bestuur deze week aankondigde weer geheel open te gaan. "Volgens mij is het heel christelijk om de verantwoordelijkheid die je voelt voor je medemens zwaar te laten wegen", zei premier Rutte.

Een automobilist reed in op een verslaggever van PowNed die in een parkeervak stond:

Onrustig bij kerk Urk: auto rijdt in op verslaggever

Pedersen en Stuyven niet in Gent-Wevelgem na positieve test binnen Trek

Mads Pedersen en Jasper Stuyven gaan vandaag niet van start in de wielerkoers Gent-Wevelgem. De ploeg van de twee kanshebbers, Trek-Segafredo, moest zich terugtrekken na een positieve coronatest binnen het team. Ook het Duitse Bora-hansgrohe doet niet mee.

"Eén teamgenoot heeft vrijdag positief getest op corona", meldt de Amerikaanse formatie van Trek-Segafredo in een persbericht. "Hij ging gelijk in isolatie, samen met de andere leden van de ploeg die in direct contact stonden met hem. De gehele ploeg onderging een extra test en daaruit kwam weer een positieve uitslag voor één van de mensen in quarantaine."

Venezolaanse oppositieleider Guaidó heeft corona

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó is positief getest op corona, meldt hij op Twitter. Hij heeft milde symptomen en is in quarantaine.

"Ik wil mijn steun betuigen aan de duizenden Venezolanen die lijden onder de pandemie", schrijft hij.

Guaidó wordt door tientallen landen erkend als het wettige staatshoofd van Venezuela, hoewel president Nicolás Maduro officieel werd herkozen. Breed wordt geoordeeld dat zijn herverkiezing het gevolg was van fraude.

Politie Den Bosch beëindigt feest in tent op straat

De politie in Den Bosch heeft vannacht een feest beëindigd in een tent op straat, waar ongeveer zestig mensen aanwezig waren. Veel feestvierders probeerden weg te rennen, sommigen gooiden voorwerpen tegen een politieauto.

De politie meldt dat twee personen zijn aangehouden, 36 personen zijn bekeurd vanwege het overtreden van de avondklok.

Weer meer dan 3000 doden in afgelopen 24 uur in Brazilië

Voor de tweede dag op rij zijn in Brazilië binnen 24 uur meer dan 3000 coronadoden gemeld; zaterdag werden 3438 sterfgevallen geregistreerd, vrijdag waren dat er 3650.

Het land doorbreekt de afgelopen weken meer grimmige records. Afgelopen week passeerde Brazilië de grens van 300.000 doden in totaal. En donderdag werden voor het eerst meer dan 100.000 besmettingsgevallen vastgesteld in één dag.

De vaccinatiecampagne in Brazilië komt nog niet van de grond; president Bolsonaro kocht pas laat vaccins aan. Brazilië is van plan om de twee vaccins die in eigen land zijn ontwikkeld vanaf juli in te zetten.

Hulporganisaties: VK moet overschot vaccins doneren aan armste landen

Meerdere hulporganisaties roepen de Britse premier Johnson in een brief op om "snel te verduidelijken" hoeveel coronavaccins het Verenigd Koninkrijk kan doneren aan het Covax-programma, dat vaccins aan arme landen distribueert. Dat meldt de BBC. Het VK zei eerder een "meerderheid van het overschot" te willen doneren, maar maakte niet duidelijk hoeveel en wanneer dit zal zijn.

Volgens de brief, die onder meer is ondertekend door Save the Children, is er een kans dat het land binnenkort 100 miljoen doses overheeft. "Het VK heeft dan genoeg overschot om alle eerstelijns zorgmedewerkers van de hele wereld twee keer te vaccineren."

Covax is een initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de internationale organisatie Gavi. Voor veel landen is het programma vooralsnog de enige manier om vaccins in handen te kunnen krijgen.

Strengere maatregelen in België, viroloog reageert op bedreigingen

In België gelden sinds gisteren strengere coronamaatregelen. Kappers en andere niet-medische contactberoepen mogen niet aan het werk, de meeste scholen zijn dicht en winkelen bij niet-essentiële winkels kan alleen op afspraak. De aangescherpte regels worden een "paaspauze" genoemd.

De Belgische viroloog Marc van Ranst hoopt dat de maatregelen genoeg zijn om het tij te keren. "We hadden zeventien weken van relatieve rust, met een curve die niet bewoog. Maar de laatste twee weken gaat die toch weer omhoog", zei hij gisteravond in het NOS-radioprogramma Met Het Oog op Morgen. "De curve loopt wel minder snel op dan bij de vorige piek. Hopelijk kunnen we hem klein houden, met de maatregelen en de cavalerie die eraan komt: de vaccinaties."

Van Ranst ging in het radioprogramma ook in op de bedreigingen die hij iedere dag ontvangt. De viroloog, in België een van de bekendste gezichten in de strijd tegen het coronavirus, publiceerde vrijdag een tweet met enkele van die dreigementen. In sommige berichten wordt hij vergeleken met Adolf Hitler en Auschwitz-arts Josef Mengele, die medische experimenten uitvoerde op gevangenen.

De berichten maken Van Ranst, die zegt politiebescherming te krijgen, niet bang, maar wel kwaad. "Dit zegt iets over hoe een hele kleine bubbel op Twitter en Facebook ermee omgaat, zei hij in Met Het Oog op Morgen. Volgens hem zit er ook angst achter. "Ik heb er geen problemen mee als je het niet eens bent met bepaalde adviezen. Maar dreigementen en dit soort taal hoeft niemand te pikken."

Welkom

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de corona-uitbraak. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.