Wachtenden bij een vaccinatielocatie in de hoofdstad Santiago
NOS Nieuws

Chili vaccineert snel en in iedere uithoek, maar ontkomt niet aan strengere lockdown

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

Chili is bezig met een opvallend snelle vaccinatiecampagne. De helft van de Chilenen heeft al ten minste een prik gehad. Daarmee behoort het Zuid-Amerikaanse land tot de wereldtop als het gaat om vaccinaties tegen het coronavirus.

In dit tempo is in juni 80 procent van de Chilenen boven de achttien twee keer ingeënt. In het land wonen ruim negentien miljoen mensen; zo'n twee miljoen meer dan in Nederland.

Het succes van de Chileense vaccinatiecampagne begint bij het aantal vaccins dat de regering van president Piñera heeft ingeslagen. Tot nu toe ontvingen de Chilenen bijna twaalf miljoen doses van het vaccin van het Chinese bedrijf Sinovac en ruim een miljoen doses van Pfizer-vaccin.

De overheid laat de uitvoering van de campagne over aan lokale instanties. "We bereiken elke uithoek van onze regio, Biobío", zegt Héctor Muñoz van de regionale gezondheidsautoriteit Seremi Salud. In een gekoelde ruimte van het distributiecentrum in de regiohoofdstad Concepción staan dozen vol vaccins.

Met een koelbox vol vaccins vertrekt deze verpleegkundige de regio in

"Wij hebben tot nu toe 800.000 mensen in Biobío gevaccineerd, iets meer dan 300.000 van hen hebben al twee doses gehad. Dat is een heel hoog aantal, al bijna 20 procent van de doelgroep", zegt Muñoz trots. "We hebben veel ervaring met vaccinatiecampagnes", legt hij uit. "We hebben elk jaar een influenza-campagne. We maken nu gebruik van hetzelfde mechanisme."

Muñoz stuurt de vaccins door naar ziekenhuizen in stadjes zoals Huépil, 500 kilometer ten zuiden van hoofdstad Santiago. Hugo Mermoud, de directeur van het ziekenhuis, zoekt de laatste cijfers op. "Op dit moment hebben we 4487 prikken gezet, dat wil zeggen een derde van de mensen in het gebied dat onder ons ziekenhuis."

Landelijk vaccinatiesysteem

Om de hoek bij het ziekenhuis is een sportzaal ingericht als vaccinatiecentrum. Mensen die aan de beurt zijn, melden zich hier. Iedereen in Chili staat geregistreerd in een centraal, landelijk vaccinatiesysteem. Dat bestond al voor de pandemie begon en komt nu goed van pas.

Maar voor veel oudere mensen op het platteland rond Huépil, is het lastig om naar het vaccinatiecentrum te komen. Daarom zoekt verpleegster Pamela Lermanda Muñoz ze thuis op.

Voor het NOS Journaal gingen we met haar mee, bekijk hier de reportage:

Geen land vaccineert sneller dan Chili: 'We gaan er elke dag op uit'

"Ik neem vandaag acht doses mee", zegt ze. In haar werkkamer in het ziekenhuis van Huépil controleert ze de koelbox waarin ze de Sinovac-flesjes vervoert. "Tussen de 2 en 8 graden Celsius", zegt ze tevreden. Het Chinese vaccin is voor haar makkelijker te gebruiken dan dat van Pfizer, dat veel kouder bewaard moet worden.

Vanuit de ambulance probeert ze haar patiënten van vandaag telefonisch te pakken te krijgen. "Kunt u ons misschien wat herkenningspunten geven, zodat we weten waar we moeten zijn?", vraagt ze. Veel woningen op het platteland hebben niet eens een huisnummer.

"Het is niet makkelijk om hier te komen", zegt Arnaldo Matamala. Deze service krijg je niet elke dag en ook niet overal. Wij zijn dankbaar." De bejaarde Matamala en zijn echtgenote kregen hun tweede prik, gewoon in de tuin. Het is een routinebezoekje voor Pamela Muñoz. "Nu we echt midden in de vaccinatiecampagne zitten, gaan we er elke dag op uit. Soms ook met twee ambulances, op huisbezoek."

Tóch tweede golf

De verpleegster is tevreden, maar maakt zich ook zorgen. "We hebben tot nu toe vooral bejaarden ingeënt. Die houden zich over het algemeen heel goed aan alle coronamaatregelen. Maar de jongeren doen dat veel minder, die zijn roekelozer." Het is haar verklaring van het stijgende aantal besmettingen en coronadoden in het land.

Want ondanks de vaccinatiecampagne zit ook Chili midden in een tweede golf. De toch al harde lockdown is in grote delen van het land aangescherpt. "Dit weekeinde mogen mensen niet eens hun huis uit om boodschappen te doen", zegt de Nederlandse journalist Boris van der Spek. Hij ging voor de NOS op pad met een cameraman. "De zomervakantie is hier net voorbij, en dat is waarschijnlijk een belangrijke oorzaak van de stijgende cijfers."

Hoe succesvol de vaccinatiecampagne ook is, het virus eist ook in Chili nog elke dag nieuwe levens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl