liveblog
NOS NieuwsAangepast

Duitsland vermoedelijk ook met Pasen in lockdown • Veel nieuwe besmettingen in Frankrijk

liveblog gesloten

Ministerie kijkt of reisadvies voor Curaçao moet worden aangepast

Het ministerie van Volksgezondheid laat morgen weten of het reisadvies voor Curaçao wordt aangepast. Daar geldt vanaf woensdag een lockdown, omdat het aantal coronabesmettingen snel toeneemt.

Het reisadvies voor Curaçao heeft nu kleurcode oranje. Dat betekent dat het ministerie adviseert daar alleen naartoe te gaan als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn dat niet. De kleurcode wordt zeker niet aangepast naar rood, wat zou betekenen dat ook noodzakelijke reizen wordt afgeraden.

Vorige week zijn de maatregelen voor Bonaire aangescherpt, met een testverplichting en quarantaine voor mensen die terugkeren vanuit Bonaire in Nederland. Mogelijk gaat dit ook voor Curaçao gelden.

In verband met de coronapandemie geldt op dit moment voor heel de wereld code oranje. In sommige landen of gebieden geldt code rood. Dat is in de meeste gevallen omdat het daar om andere redenen dan de pandemie onveilig is.

Duitsland lijkt op verlenging lockdown tot half april af te stevenen

De Duitse bondskanselier Merkel vergadert sinds halverwege de middag met de premiers van de zestien deelstaten. Het aantal nieuwe coronabesmettingen bereikte vanmorgen de hoogste stand sinds eind januari. Gemeten over zeven dagen waren het gemiddeld 107,3 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners. Twee weken geleden waren dat er nog 68 per honderdduizend inwoners.

Over veel maatregelen zijn de deelnemers aan de videovergadering het oneens, twittert correspondent Wouter Zwart. Overeenstemming lijkt er over verlenging van de lockdown tot en met 18 april. Voor Pasen (4 april) is geen uitzondering gemaakt.

Ook is afgesproken dat versoepelingen in een district worden teruggedraaid als daar drie dagen achtereen meer dan 100 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners zijn geteld.

Verdubbeling besmettingen in Frankrijk in een week tijd

In Frankrijk is het aantal nieuwe coronabesmettingen in een week tijd meer dan verdubbeld. Vandaag werden 15.792 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal op een maandag sinds begin november. Vorige week maandag waren het er 6471. Ook het aantal patiënten op de ic's bereikte het hoogste aantal in vier maanden tijd: 4548.

In Frankrijk zijn nu bijna 6,5 miljoen mensen gevaccineerd. Dat is bijna 12 procent van alle volwassenen. Om de vaccinaties te versnellen, zal het leger worden ingezet. Het hoofd van het vaccinatieprogramma, Alain Fischer, verwacht dat de levensomstandigheden voor alle Fransen in de zomer of herfst weer min of meer normaal zullen zijn.

Gisteren vierden in Marseille duizenden jongeren carnaval op straat. Dat was illegaal. Veel van hen droegen geen mondkapje. Volgens Fischer was dat "totaal onverantwoord". Het aantal besmettingen zal daardoor onvermijdelijk stijgen en ook het aantal patiënten in de ziekenhuizen.

Duizenden jongeren stonden dicht bij elkaar:

Meer bloed- en stamceldonoren in coronatijd

Bij de bloedbank Sanquin en het centrum voor stamceldonoren Matchis is het aantal donoren na het uitbreken van de coronapandemie toegenomen. Bij beide instellingen bestond de angst dat de bloed-, plasma- en stamcelvoorziening in gevaar zou komen als veel mensen ziek zouden worden, maar dat blijkt niet het geval, meldt de website Medisch Contact van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

Bij de bloedbanklocaties werd het drukker, zegt Berdine Sijtsma van Sanquin. "Misschien dat mensen door het thuiswerken meer gelegenheid hebben." Het kwam ook omdat er in verband met de pandemie twee grote bloedplasmaprojecten bij kwamen: een voor de behandeling van covid-19-patiënten en een voor de ontwikkeling van een geneesmiddel. Die projecten leverden "gigaveel" nieuwe donoren op.

Mirjam Fechter van Matchis zegt dat "mensen graag hun huis uitkwamen om iets goeds te kunnen doen". "Heel bijzonder, want stamceldonatie vergt echt een medische procedure. Je moet beenmerg afnemen of donoren vooraf injecteren met een groeifactor. Maar mensen bleken daar zelfs nog meer toe bereid."

Kabinet besluit waarschijnlijk tot later ingaan avondklok

Het demissionaire kabinet zal waarschijnlijk besluiten de avondklok binnenkort een uur later te laten ingaan: om 22.00 uur. Volgens ingewijden ligt die optie morgen op tafel bij het kabinetsberaad over de coronapandemie.

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie zei bij het Veiligheidsberaad met de burgemeesters dat de latere avondklok "serieus overwogen" wordt. Veel burgemeesters willen dat, omdat de zomertijd binnenkort ingaat waardoor het langer licht is. Daarnaast begint half april de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Die gaan dan vaak na zonsondergang naar familie voor het breken van de vasten.

Premier Rutte en minister De Jonge geven morgenavond weer een persconferentie.

Ernst Kuipers pleit voor met voorrang inenten 50-plussers

Voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg wil dat er een inhaalslag gemaakt wordt met het vaccinatieprogramma. Daarbij moeten 50-plussers alvast een eerste prik krijgen, nog voordat de 70-plussers en 80-plussers hun tweede prik krijgen toegediend.

Kuipers wijst erop dat in Engeland is gebleken dat de eerste prik in hoge mate voorkomt dat mensen zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen. "Dat is het eerste wat je wilt bereiken. De tweede prik kun je ook uitstellen."

Een inhaalslag is nodig, omdat we met het AstraZeneca-vaccin achterop zijn geraakt:

Kuipers: 'Zorg dat 50-plussers nu hun eerste prik krijgen'

Vanaf woensdag opnieuw lockdown op Curaçao

Curaçao voert weer strengere maatregelen in om mensen zo veel mogelijk thuis te houden. Vanaf woensdag is op het eiland opnieuw een lockdown van kracht, kondigde demissionair premier Rhuggenaath aan op een persconferentie.

De regering heeft een lijst opgesteld waarop staat op welke dag welke auto's met welke kentekens mogen rijden. Afhankelijk van het kenteken op hun auto, mogen Curaçaoënaars twee keer per week boodschappen doen. Op zondag mag niemand de straat op.

De toke de keda, de avondklok, blijft vanaf 21.00 uur tot 04.30 uur van kracht. Alle sportscholen moeten dicht en sporten in groepsverband mag niet meer. Individuele sporten mogen wel, maar alleen buiten tussen 04.30 uur en 08.00 uur en 16.30 uur en 20.00 uur 's avonds. Bezoek aan strand is verboden. De luchthaven en grens blijven geopend, maar de regels gelden ook voor toeristen.

De afgelopen dagen steeg het aantal coronabesmettingen alarmerend, vanwege de opmars van de Britse variant. Afgelopen weekend werden 1000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Een week eerder waren dat er nog 324, de week daarvoor ging het om 97 gevallen. Er liggen op dit moment 12 personen op de IC, inclusief 4 personen uit Bonaire. Curaçao heeft 16 IC-bedden.

Israël en Nieuw-Zeeland keuren neusspray tegen corona goed

Israël en Nieuw-Zeeland hebben een Canadese farmaceut tijdelijk toestemming gegeven om een neusspray tegen covid-19 op de markt te brengen.

Volgens het bedrijf, Sanotize, doodt de spray virusdeeltjes die door de neus het lichaam binnenkomen. Het middel is in het Verenigd Koninkrijk getest.

De spray met de naam NONS wordt onder de merknaam Enovid geproduceerd. In Nieuw-Zeeland mag het middel direct verkocht worden. In Israël komt het de komende zomer beschikbaar.

Ondertussen in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn

Medewerkers vertellen over de dagelijkse gang van zaken en hun emoties. Het ziekenhuis moet nog dagelijks coronapatiënten naar andere ziekenhuizen doorverwijzen omdat er te weinig plaats is. Het is "onverminderd druk".

Ziekenhuis Hoorn moet nog dagelijks coronapatiënten uitplaatsen: 'Onverminderd druk'

Drie speelsters PSV positief, vrouwenteam in quarantaine

De voetbalsters van PSV en hun begeleiders zijn uit voorzorg voor vijf dagen in quarantaine gegaan nadat drie speelsters positief waren getest op het coronavirus.

Het is niet voor het eerst dat de vrouwenploeg van PSV door corona getroffen wordt. In augustus vorig jaar moest de volledige selectie en staf van de PSV-vrouwen kort voor de start van de competitie ook al in quarantaine. De voetbalsters konden toen vrij snel de training hervatten.

'Grootste probleem bij huidige stijging opnames is hoge startniveau'

Volgens voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is het grootste probleem bij de stijging van het aantal opnames dat er nu sprake is van een stijging "vanaf een hoog niveau", de bezetting is nooit onder de 1800 bedden geweest, ook niet toen de cijfers lange tijd daalden.

Er dreigt daarom als de huidige trend doorzet een piek in de ziekenhuizen die vergelijkbaar is met die van begin januari. Toen lagen er bijna 2900 covid-patiënten in het ziekenhuis en moesten sommige operaties worden uitgesteld, onder andere om aan voldoende IC-personeel te komen.

Kuipers noemde tijdens een persmoment vanmiddag vaccineren "de belangrijkste rem" op de stijging van het aantal besmettelijke mensen. Hij herhaalde zijn pleidooi voor een vaccinatiebeleid in lijn met dat in het Verenigd Koninkrijk, waar zoveel mogelijk ouderen een eerste prik krijgen, zodat ze al redelijk zijn beschermd. De tweede dosis komt dan later. "Dat zou je denk ik moeten doen bij 55-plussers, want in die groep zijn de meeste ziekenhuisopnames."

Bijna 900.000 vaccinaties in VK op een dag

In het Verenigd Koninkrijk is zaterdag een recordaantal mensen gevaccineerd. 873.784 Britten kregen een injectie. De helft van de volwassenen heeft nu ten minste een injectie gehad. Dat zijn bijna 27 miljoen Britten. Ter vergelijking, in Nederland werden de afgelopen zeven dagen gemiddeld per dag 29.363 prikken gezet.

"Dit is een groot succes", zei minister Hancock van Volksgezondheid. "Ik dank iedereen die erbij betrokken zijn, inclusief de helft van de volwassenen die een injectie kwamen halen. Dat is zo belangrijk omdat dit vaccin onze uitweg uit pandemie is."

In Nederland zijn nu bijna 2,1 miljoen prikken gezet, zegt het coronadashboard van de Nederlandse overheid. Nederland en andere Europese landen hebben onder meer last van achterblijvende leveringen van vaccins.

De Jonge: uitspraken over versoepelingen hadden niet met verkiezingen te maken

Minister De Jonge van Volksgezondheid ontkent desgevraagd dat uitspraken van het kabinet over mogelijke versoepelingen eind maart te maken hebben gehad met de Tweede Kamerverkiezingen. Journalisten vroegen hem daarnaar, omdat berichten daarover op sociale media rondgaan.

De laatste persconferentie was op 8 maart, midden in de verkiezingscampagne. Daar maakten De Jonge en premier Rutte duidelijk dat er een goede hoop was dat er rond Pasen (4 april) wel iets zou kunnen, zoals het openen van terrassen en deels opstarten van het hoger onderwijs. "Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt over het virus, en dat er ook weer meer mogelijk wordt", zei Rutte op die persconferentie. De Jonge en Rutte zeiden wel dat de cijfers goed genoeg moeten zijn.

De uitspraken blijken te voorbarig. Voorlopig komen er nog geen versoepelingen, besloot het kabinet gisteren in het Catshuis. Het aantal coronabesmettingen neemt te veel toe. "Het ziet er niet goed uit", zegt De Jonge. "Maar dat staat los van de verkiezingsstrijd. Het is op dit moment heel kwetsbaar."

6340 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6340 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 662 minder dan gisteren.

Het aantal van 6340 is lager dan het gemiddelde cijfer van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 6481 mensen positief getest werden.

2193 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

Er liggen nu 2193 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2073), van wie 638 op de IC (gisteren: 611), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

15 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 15 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er ook 15. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 29 doden per dag, tegen 33 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 253 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 294.

Negatief advies voor buitenlandse vakantiereizen tot half mei

Het advies om niet in het buitenland op vakantie te gaan, blijft van kracht tot half mei. Ingewijden melden dat het demissionaire kabinet dat waarschijnlijk morgen zal besluiten.

De meivakantie valt ook in deze periode. In alle regio's duurt die van 1 mei tot en met 9 mei.

Burgemeester Aboutaleb ziet probleem met avondklok bij ramadan

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft voorafgaand aan het overleg van het Veiligheidsberaad gezegd dat de avondklok een probleem kan opleveren voor de bijna 1 miljoen moslims in Nederland.

Aboutaleb denkt de avondklok bij verlenging gehandhaafd kan worden, maar voorziet wel een probleem met de zomertijd. "Dat is een dingetje", zei hij. "Half april is het ramadan. Het vasten duurt ongeveer tot 21.30 uur. Dan zie je toch dat de drang bestaat om familiebezoek te plegen etcetera. Dan hebben we toch een miljoen mensen in Nederland die daaraan doen. Dat wordt voor een heleboel mensen ingewikkeld om je daaraan te houden. Laten we hopen dat de cijfers tegen die tijd verbeterd zijn opdat misschien een aantal versoepelingen mogelijk zijn."

Aboutaleb wilde niet zeggen wat er volgens hem met de avondklok moet gebeuren. "Dat laat ik echt aan het RIVM en de deskundigen over."

Andere burgemeesters waren kritisch over het verlengen van coronamaatregelen:

Burgemeesters kritisch over verlengen coronamaatregelen

Diederik Gommers: corona-aanpak kabinet was niet goed, 'je moet juist naar buiten'

Het kabinet had in zijn corona-aanpak meer nadruk moeten leggen op gezond leven, heeft OMT-lid Diederik Gommers gezegd bij BNR. Volgens hem is er een verkeerde keuze gemaakt door het accent te leggen op thuisblijven en op anderhalve meter afstand houden.

Hij erkent dat hij er zelf ook schuldig aan is. "Misschien had ik harder moeten roepen, maar eigenlijk hadden we sporten en naar buiten gaan meer moeten stimuleren en dat dat de eerste maatregel had moeten zijn in de versoepelingen". Volgens hem is het altijd goed te bewegen, goed te eten, goed te slapen en wat af te vallen, en werkt dat ook preventief.

"Je moest vooral binnen blijven, maar je moet juist lopen, naar buiten en zorgen dat je voldoende stappen hebt gezet; iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ik had liever gezien dat jongere én oudere mensen langer hadden doorgesport in de buitensituatie. Gelukkig wordt het nu weer wat mooier weer en wordt dat ook weer wat aantrekkelijker."

Diederik Gommers

Russische minister draagt mondkapje met FCKNG QRNTN

Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov van Rusland heeft gisteren op zijn 71ste verjaardag een mondkapje gedragen met de tekst FCKNG QRNTN, ofwel Fucking Quarantaine. Hij had het mondmasker gekregen van journalisten die hem begeleidden op een trip naar China.

Hongarije keurt Chinees en Indiaas vaccin goed

Hongarije heeft twee vaccins goedgekeurd voor noodinzet. Het gaat om het Chinese vaccin CanSino Biologics en om CovisShield, de Indiase versie van AstraZeneca. Hongarije is het eerste Europese land dat deze vaccins gaat gebruiken.

Als de beide vaccins binnenkort ook voor massa-gebruik worden goedgekeurd, zet Hongarije daarvoor zeven verschillende vaccins in, waaronder ook het Russische Spoetnik-vaccin.

Hongarije is een van de Europese landen die het snelst vaccineren, maar toch neemt het aantal besmettingen er toe. Het aantal mensen met covid in de ziekenhuizen ligt op recordniveau.

Premier Orbán zegt dat de strenge lockdownmaatregelen kunnen worden versoepeld zodra er 2,5 miljoen Hongaren, een kwart van de bevolking, zijn gevaccineerd.

Kabinet krijgt advies zich te laten testen na coronabesmetting Mona Keijzer

Minister De Jonge zegt dat het kabinet het advies heeft gekregen zich te laten testen, nu bekend is geworden dat staatssecretaris Mona Keijzer besmet is met het coronavirus. Het kabinet hoeft niet in quarantaine.

Keijzer was vrijdag aanwezig in de ministerraad. Ze was gisteren niet bij het overleg van een deel van het kabinet met het OMT.

Het advies is om te testen vijf dagen na het risicovolle contact. Dat betekent dat de ministers zich woensdag moeten laten testen.

Ze hoeven niet in quarantaine, omdat ze niet langdurig dicht bij Keijzer zijn geweest. Niet uitgesloten is dat ze een melding krijgen van de app Cornamelder. Dan is het advies alsnog thuisblijven, zegt De Jonge, "want dan ben je wat dichter bij elkaar geweest."

Griekse privé-artsen moeten te hulp schieten in nationale ziekenhuizen

De Griekse regering heeft 206 longartsen en andere medisch specialisten verplicht gesteld te gaan werken in de zwaar belaste nationale ziekenhuizen in de regio Athene. Het gaat om zelfstandige artsen en artsen die werken in privéklinieken.

Na een oproep van de minister van Volksgezondheid om de publieke ziekenhuizen te ontlasten hadden zich zestig artsen aangemeld. Het Griekse zorgstelsel staat onder enorme druk door het stijgende aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Per dag worden gemiddeld 200 Griekse covid-patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Enkele grote ziekenhuizen nemen alleen nog covid-patiënten op.

Toch gaan in Griekenland vandaag een paar versoepelingen in, volgens de regering om "de lockdownvermoeidheid" tegen te gaan. Kappers en schoonheidssalons zijn weer open, en ook parken en archeologische vindplaatsen zijn weer toegankelijk. De opening van de scholen en niet-essentiële winkels is uitgesteld.

Congolese presidentskandidaat bezwijkt op verkiezingsdag aan covid

In de Republiek Congo, het kleinere buurland van de Democratische Republiek Congo, is presidentskandidaat Brice Parfait Kolelas gisteren op de dag van de verkiezingen overleden aan de gevolgen van covid-19.

De 61-jarige politicus liet zijn aanhangers gisteren in een video weten dat hij "tegen de dood" vocht. Hij werd naar Parijs gevlogen om behandeld te worden.

Kolelas deed in 2016 ook mee aan de presidentsverkiezingen en kreeg toen 15 procent van de stemmen. De uitslag van de verkiezingen van gisteren is nog niet bekend. Verwacht wordt dat Kolelas tweede wordt, na president Denis Sassou N'Guesso, die al 36 jaar aan de macht is.

Kolelas maakte vrijdag een eind aan zijn campagne, waarbij hij zei dat hij malaria had. Een dag later moest hij een zuurstofmasker op en bleek dat hij covid-19 had.

De Republiek Congo heeft minder dan 10.000 bevestigde coronabesmettingen en 134 bevestigde coronadoden.

Kolelas op campagne, vier dagen voor zijn dood

In week bijna 6000 boetes voor overtreding avondklok

De politie heeft vorige week 5906 boetes voor het overtreden van de avondklok uitgeschreven, vrijwel even veel als een week eerder. Er werden 49 illegale feesten beëindigd, vier minder dan de week ervoor.

Op het overtreden van de avondklok staat een boete van 95 euro. De politie waarschuwt niet, maar schrijft meteen een boete uit.

Gisteren besloot het kabinet dat de avondklok voorlopig van kracht blijft, net als andere coronamaatregelen, omdat het aantal besmettingen te hoog is.

Johnson gaat Europese leiders bellen over export van covid-vaccins

De Britse premier Johnson gaat bellen met Europese regeringsleiders om te voorkomen dat ze een exportverbod voor covid-vaccins instellen, meldt de BBC.

De Europese leiders zullen donderdag op een virtuele top een verbod bespreken op de export van vaccins van AstraZeneca. Europees Commissievoorzitter Von der Leyen zegt dat de EU de export naar het Verenigd Koninkrijk kan verbieden van vaccins die zijn gemaakt in de EU.

Volgens Downing Street heeft Von der Leyen eerder dit jaar tegen Johnson gezegd dat de EU niet van plan is de export van vaccins aan banden te leggen. De Britse regering vindt dat de EU zich aan zijn belofte moet houden en waarschuwt tegen "protectionisme en nationalisme".

Staatssecretaris Mona Keijzer heeft corona

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer is positief getest op corona. Dat laat ze weten op Twitter. "Geen zorgen, ik voel mij goed. Uiteraard zit ik in thuisisolatie en doe ik dus de komende tijd mijn werk via de digitale weg", schrijft ze.

Keijzer was vrijdag in de ministerraad, ze was gisteren niet bij het overleg met het OMT.

Woensdag moest minister Hugo de Jonge in thuisquarantaine omdat hij in contact was geweest met iemand met corona. Zaterdag bleek dat hij niet besmet was geraakt.

Onderzoek: AstraZeneca-vaccin 100 procent effectief tegen ernstige vormen van covid

Het coronavaccin van AstraZeneca is volgens een studie in de Verenigde Staten 100 procent effectief bij het voorkomen van ernstige ziektes en ziekenhuisopnames. Voor het voorkomen van besmettingen is het vaccin voor 79 procent effectief. De studie is uitgevoerd in opdracht van de farmaceut onder 32.000 mensen in de VS, Chili en Peru.

De cijfers zijn veel gunstiger dan in de testfase vóór goedkeuring van het vaccin naar voren was gekomen. Toen werd ervan uitgegaan dat het AstraZeneca-vaccin slechts 60 procent van de besmettingen voorkwam. Wel werd al vermoed dat het middel veel effectiever was bij het voorkomen van ernstige ziektegevallen.

Enkele dagen geleden besloten Nederland en andere EU-landen het toedienen van vaccins van AstraZeneca te hervatten, omdat de voordelen volgens hen ruimschoots opwegen tegen het risico van het ontstaan van een combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes.

Volgens AstraZeneca en de Universiteit van Oxford is dit risico apart onderzocht onder meer dan 20.000 mensen die ten minste één dosis hebben ontvangen. Daaruit kwam naar voren dat het vaccin geen verhoogd risico geeft op trombose en varianten daarvan.

Universiteiten begrijpen kabinetsbesluit, maar vinden wel dat ze veilig een dag open kunnen

Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), heeft begrip voor het besluit om de universiteiten en hogescholen dicht te houden. "Het is consistent beleid van het kabinet, want het had gezegd dat we beperkt open zouden kunnen als de besmettingscijfers meevielen. Maar dat doen ze niet", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Toch zei hij ook "vanuit ons perspectief" dat het hoger onderwijs veilig open kan en dat het niet terecht is dat het mbo wel een dag per week open mag en de universiteiten en hogescholen niet. "We hebben tot 15 december een dag per week fysiek lesgegeven, en dat ging goed. We hadden geen besmettingshaarden, dus wij kunnen het gecontroleerd doen." Hij hoopt dan ook dat het kabinet bij een volgende persconferentie wel mogelijkheden biedt.

Duisenberg zei dat de studenten geen achterstanden oplopen en gewoon hun studiepunten halen. "Maar wat moeten ze ook anders doen dan studeren? Ze kunnen verder niets." Het welzijn baart daarom wel zorgen. Veel studenten bezoeken een studentenpsycholoog met stress, motivatieverlies en eenzaamheid.

Ook zei Duisenberg dat de universiteiten zich erop voorbereiden dat ze half augustus weer helemaal open gaan, inclusief introductieweken.

Coronasceptische Bolsonaro viert verjaardag

President Bolsonaro viert verjaardag en haalt uit naar andere bestuurders

'Stress belangrijkste oorzaak om te roken tijdens tweede golf'

Stress is de belangrijkste oorzaak dat rokers tijdens de tweede coronagolf meer zijn gaan roken. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut, schrijft het Nederlands Dagblad. Ook tijdens de eerste golf werd er meer gerookt, maar toen was verveling nog de hoofdoorzaak.

Sinds het begin van de crisis zegt een kwart van de rokers vaker een sigaret op te steken. Dat komt volgens deskundigen doordat het dagritme van mensen vaker is verstoord. Ook komt het doordat de overheid nu minder aan rookpreventie doet, omdat ze druk is met het bestrijden van de coronapandemie.

Avondklok Miami Beach verlengd, autoriteiten willen feesten voorkomen

De avondklok die afgelopen zaterdag is ingesteld in de Amerikaanse stad Miami Beach, is verlengd tot zeker 12 april. De maatregel werd ingesteld om feestjes op de stranden en het uitgaansgebied daaromheen tegen te gaan.

Miami Beach is onder toeristen, studenten en ander uitgaanspubliek een populaire bestemming om de voorjaarsvakantie te vieren. Omdat er veel mensen naar de stad toe zijn gekomen, heeft de burgemeester de noodtoestand afgekondigd en mag er tussen 20.00 uur en 06.00 uur niemand zonder geldige reden de straat op.

Afgelopen dagen sloten sommige zaken in de regio al vrijwillig de deuren vanwege zorgen over de volksgezondheid. Op sociale media verschenen eerder beelden van feestende massa's, waarbij de coronaregels niet in acht werden genomen. Het ingaan van de maatregel leidde zondag tussen vechtpartijen tussen feestend publiek en de politie.

Slowaakse premier biedt ontslag aan om crisis over Russisch vaccin

De Slowaakse premier Igor Matovic heeft ermee ingestemd onder bepaalde voorwaarden af te treden te midden van een regeringscrisis over de aanschaf van het Russische Spoetnik V-vaccin. Door zijn ontslag aan te bieden, hoopt Matovic een einde te maken aan de onenigheid binnen zijn kabinet over de aankoop van zo'n 2 miljoen doses van het Russische vaccin. Twee weken geleden stapte de minister van Volksgezondheid om dezelfde reden al op.

Matovic is bereid zijn premierschap op te geven en in de toekomst alleen als minister aan te blijven. Matovic gaf eerder opdracht tot de aankoop van miljoenen doses maar raadpleegde daarover niet zijn coalitiegenoten. Het middel is in de EU vooralsnog niet goedgekeurd; de coalitiepartners hadden die EMA-goedkeuring willen afwachten. Een van de kleinere coalitiepartijen, Za Ludi, dreigde eerder de regering te verlaten vanwege de kwestie. Slowakije telt een rechtse vierpartijencoalitie.

Slowakije is zwaar getroffen door het coronavirus. In het land, dat ongeveer 5,5 miljoen inwoners telt, zijn 9000 mensen bezweken aan Covid-19. Begin deze maand lagen zo'n vierduizend coronapatiënten in het ziekenhuis.

Ruim 150 demonstranten aangehouden bij demonstratie Museumplein

Bij een demonstratie op het Museumplein tegen de coronamaatregelen en tegen de Amsterdamse burgemeester Halsema zijn gisteren ruim 150 mensen aangehouden, de meesten voor het verstoren van de openbare orde.

Het Museumplein is de laatste weken herhaaldelijk gebruikt om te protesteren tegen de coronabeperkingen. Omdat die demonstraties niet zijn aangemeld bij de gemeente, of alleen op een andere plek in de stad mogen plaatsvinden, worden ze steeds door de politie ontbonden.

Ook gisteren gebeurde dat weer: in de middag kwamen enkele honderden mensen bijeen op het plein. Volgens de politie werd na een tijd iedereen gevraagd om weg te gaan en toen dat niet gebeurde, is er opgetreden met onder meer een waterkanon. Tegen 16.00 uur kwam een groep betogers terug op het Museumplein en ook aan die bijeenkomst werd door de politie een einde gemaakt.

Welkom

Dit is het coronaliveblog van maandag 22 maart. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.