NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Duitsland vermoedelijk ook met Pasen in lockdown • Veel nieuwe besmettingen in Frankrijk

Liveblog gesloten
 • Ministerie kijkt of reisadvies voor Curaçao moet worden aangepast

  Het ministerie van Volksgezondheid laat morgen weten of het reisadvies voor Curaçao wordt aangepast. Daar geldt vanaf woensdag een lockdown, omdat het aantal coronabesmettingen snel toeneemt.

  Het reisadvies voor Curaçao heeft nu kleurcode oranje. Dat betekent dat het ministerie adviseert daar alleen naartoe te gaan als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn dat niet. De kleurcode wordt zeker niet aangepast naar rood, wat zou betekenen dat ook noodzakelijke reizen wordt afgeraden.

  Vorige week zijn de maatregelen voor Bonaire aangescherpt, met een testverplichting en quarantaine voor mensen die terugkeren vanuit Bonaire in Nederland. Mogelijk gaat dit ook voor Curaçao gelden.

  In verband met de coronapandemie geldt op dit moment voor heel de wereld code oranje. In sommige landen of gebieden geldt code rood. Dat is in de meeste gevallen omdat het daar om andere redenen dan de pandemie onveilig is.

  nederlandwereldwijd.nl
 • Duitsland lijkt op verlenging lockdown tot half april af te stevenen

  De Duitse bondskanselier Merkel vergadert sinds halverwege de middag met de premiers van de zestien deelstaten. Het aantal nieuwe coronabesmettingen bereikte vanmorgen de hoogste stand sinds eind januari. Gemeten over zeven dagen waren het gemiddeld 107,3 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners. Twee weken geleden waren dat er nog 68 per honderdduizend inwoners.

  Over veel maatregelen zijn de deelnemers aan de videovergadering het oneens, twittert correspondent Wouter Zwart. Overeenstemming lijkt er over verlenging van de lockdown tot en met 18 april. Voor Pasen (4 april) is geen uitzondering gemaakt.

  Ook is afgesproken dat versoepelingen in een district worden teruggedraaid als daar drie dagen achtereen meer dan 100 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners zijn geteld.

 • Verdubbeling besmettingen in Frankrijk in een week tijd

  In Frankrijk is het aantal nieuwe coronabesmettingen in een week tijd meer dan verdubbeld. Vandaag werden 15.792 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal op een maandag sinds begin november. Vorige week maandag waren het er 6471. Ook het aantal patiënten op de ic's bereikte het hoogste aantal in vier maanden tijd: 4548.

  In Frankrijk zijn nu bijna 6,5 miljoen mensen gevaccineerd. Dat is bijna 12 procent van alle volwassenen. Om de vaccinaties te versnellen, zal het leger worden ingezet. Het hoofd van het vaccinatieprogramma, Alain Fischer, verwacht dat de levensomstandigheden voor alle Fransen in de zomer of herfst weer min of meer normaal zullen zijn.

  Gisteren vierden in Marseille duizenden jongeren carnaval op straat. Dat was illegaal. Veel van hen droegen geen mondkapje. Volgens Fischer was dat "totaal onverantwoord". Het aantal besmettingen zal daardoor onvermijdelijk stijgen en ook het aantal patiënten in de ziekenhuizen.

  Duizenden jongeren stonden dicht bij elkaar:

 • Meer bloed- en stamceldonoren in coronatijd

  Bij de bloedbank Sanquin en het centrum voor stamceldonoren Matchis is het aantal donoren na het uitbreken van de coronapandemie toegenomen. Bij beide instellingen bestond de angst dat de bloed-, plasma- en stamcelvoorziening in gevaar zou komen als veel mensen ziek zouden worden, maar dat blijkt niet het geval, meldt de website Medisch Contact van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

  Bij de bloedbanklocaties werd het drukker, zegt Berdine Sijtsma van Sanquin. "Misschien dat mensen door het thuiswerken meer gelegenheid hebben." Het kwam ook omdat er in verband met de pandemie twee grote bloedplasmaprojecten bij kwamen: een voor de behandeling van covid-19-patiënten en een voor de ontwikkeling van een geneesmiddel. Die projecten leverden "gigaveel" nieuwe donoren op.

  Mirjam Fechter van Matchis zegt dat "mensen graag hun huis uitkwamen om iets goeds te kunnen doen". "Heel bijzonder, want stamceldonatie vergt echt een medische procedure. Je moet beenmerg afnemen of donoren vooraf injecteren met een groeifactor. Maar mensen bleken daar zelfs nog meer toe bereid."

 • Kabinet besluit waarschijnlijk tot later ingaan avondklok

  Het demissionaire kabinet zal waarschijnlijk besluiten de avondklok binnenkort een uur later te laten ingaan: om 22.00 uur. Volgens ingewijden ligt die optie morgen op tafel bij het kabinetsberaad over de coronapandemie.

  Demissionair minister Grapperhaus van Justitie zei bij het Veiligheidsberaad met de burgemeesters dat de latere avondklok "serieus overwogen" wordt. Veel burgemeesters willen dat, omdat de zomertijd binnenkort ingaat waardoor het langer licht is. Daarnaast begint half april de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Die gaan dan vaak na zonsondergang naar familie voor het breken van de vasten.

  Premier Rutte en minister De Jonge geven morgenavond weer een persconferentie.

 • Ernst Kuipers pleit voor met voorrang inenten 50-plussers

  Voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg wil dat er een inhaalslag gemaakt wordt met het vaccinatieprogramma. Daarbij moeten 50-plussers alvast een eerste prik krijgen, nog voordat de 70-plussers en 80-plussers hun tweede prik krijgen toegediend.

  Kuipers wijst erop dat in Engeland is gebleken dat de eerste prik in hoge mate voorkomt dat mensen zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen. "Dat is het eerste wat je wilt bereiken. De tweede prik kun je ook uitstellen."

  Een inhaalslag is nodig, omdat we met het AstraZeneca-vaccin achterop zijn geraakt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers: 'Zorg dat 50-plussers nu hun eerste prik krijgen'
 • Vanaf woensdag opnieuw lockdown op Curaçao

  Curaçao voert weer strengere maatregelen in om mensen zo veel mogelijk thuis te houden. Vanaf woensdag is op het eiland opnieuw een lockdown van kracht, kondigde demissionair premier Rhuggenaath aan op een persconferentie.

  De regering heeft een lijst opgesteld waarop staat op welke dag welke auto's met welke kentekens mogen rijden. Afhankelijk van het kenteken op hun auto, mogen Curaçaoënaars twee keer per week boodschappen doen. Op zondag mag niemand de straat op.

  De toke de keda, de avondklok, blijft vanaf 21.00 uur tot 04.30 uur van kracht. Alle sportscholen moeten dicht en sporten in groepsverband mag niet meer. Individuele sporten mogen wel, maar alleen buiten tussen 04.30 uur en 08.00 uur en 16.30 uur en 20.00 uur 's avonds. Bezoek aan strand is verboden. De luchthaven en grens blijven geopend, maar de regels gelden ook voor toeristen.

  De afgelopen dagen steeg het aantal coronabesmettingen alarmerend, vanwege de opmars van de Britse variant. Afgelopen weekend werden 1000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Een week eerder waren dat er nog 324, de week daarvoor ging het om 97 gevallen. Er liggen op dit moment 12 personen op de IC, inclusief 4 personen uit Bonaire. Curaçao heeft 16 IC-bedden.

 • Israël en Nieuw-Zeeland keuren neusspray tegen corona goed

  Israël en Nieuw-Zeeland hebben een Canadese farmaceut tijdelijk toestemming gegeven om een neusspray tegen covid-19 op de markt te brengen.

  Volgens het bedrijf, Sanotize, doodt de spray virusdeeltjes die door de neus het lichaam binnenkomen. Het middel is in het Verenigd Koninkrijk getest.

  De spray met de naam NONS wordt onder de merknaam Enovid geproduceerd. In Nieuw-Zeeland mag het middel direct verkocht worden. In Israël komt het de komende zomer beschikbaar.

 • Ondertussen in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn

  Medewerkers vertellen over de dagelijkse gang van zaken en hun emoties. Het ziekenhuis moet nog dagelijks coronapatiënten naar andere ziekenhuizen doorverwijzen omdat er te weinig plaats is. Het is "onverminderd druk".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ziekenhuis Hoorn moet nog dagelijks coronapatiënten uitplaatsen: 'Onverminderd druk'
 • Drie speelsters PSV positief, vrouwenteam in quarantaine

  De voetbalsters van PSV en hun begeleiders zijn uit voorzorg voor vijf dagen in quarantaine gegaan nadat drie speelsters positief waren getest op het coronavirus.

  Het is niet voor het eerst dat de vrouwenploeg van PSV door corona getroffen wordt. In augustus vorig jaar moest de volledige selectie en staf van de PSV-vrouwen kort voor de start van de competitie ook al in quarantaine. De voetbalsters konden toen vrij snel de training hervatten.

 • 'Grootste probleem bij huidige stijging opnames is hoge startniveau'

  Volgens voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is het grootste probleem bij de stijging van het aantal opnames dat er nu sprake is van een stijging "vanaf een hoog niveau", de bezetting is nooit onder de 1800 bedden geweest, ook niet toen de cijfers lange tijd daalden.

  Er dreigt daarom als de huidige trend doorzet een piek in de ziekenhuizen die vergelijkbaar is met die van begin januari. Toen lagen er bijna 2900 covid-patiënten in het ziekenhuis en moesten sommige operaties worden uitgesteld, onder andere om aan voldoende IC-personeel te komen.

  Kuipers noemde tijdens een persmoment vanmiddag vaccineren "de belangrijkste rem" op de stijging van het aantal besmettelijke mensen. Hij herhaalde zijn pleidooi voor een vaccinatiebeleid in lijn met dat in het Verenigd Koninkrijk, waar zoveel mogelijk ouderen een eerste prik krijgen, zodat ze al redelijk zijn beschermd. De tweede dosis komt dan later. "Dat zou je denk ik moeten doen bij 55-plussers, want in die groep zijn de meeste ziekenhuisopnames."

 • Bijna 900.000 vaccinaties in VK op een dag

  In het Verenigd Koninkrijk is zaterdag een recordaantal mensen gevaccineerd. 873.784 Britten kregen een injectie. De helft van de volwassenen heeft nu ten minste een injectie gehad. Dat zijn bijna 27 miljoen Britten. Ter vergelijking, in Nederland werden de afgelopen zeven dagen gemiddeld per dag 29.363 prikken gezet.

  "Dit is een groot succes", zei minister Hancock van Volksgezondheid. "Ik dank iedereen die erbij betrokken zijn, inclusief de helft van de volwassenen die een injectie kwamen halen. Dat is zo belangrijk omdat dit vaccin onze uitweg uit pandemie is."

  In Nederland zijn nu bijna 2,1 miljoen prikken gezet, zegt het coronadashboard van de Nederlandse overheid. Nederland en andere Europese landen hebben onder meer last van achterblijvende leveringen van vaccins.

 • De Jonge: uitspraken over versoepelingen hadden niet met verkiezingen te maken

  Minister De Jonge van Volksgezondheid ontkent desgevraagd dat uitspraken van het kabinet over mogelijke versoepelingen eind maart te maken hebben gehad met de Tweede Kamerverkiezingen. Journalisten vroegen hem daarnaar, omdat berichten daarover op sociale media rondgaan.

  De laatste persconferentie was op 8 maart, midden in de verkiezingscampagne. Daar maakten De Jonge en premier Rutte duidelijk dat er een goede hoop was dat er rond Pasen (4 april) wel iets zou kunnen, zoals het openen van terrassen en deels opstarten van het hoger onderwijs. "Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt over het virus, en dat er ook weer meer mogelijk wordt", zei Rutte op die persconferentie. De Jonge en Rutte zeiden wel dat de cijfers goed genoeg moeten zijn.

  De uitspraken blijken te voorbarig. Voorlopig komen er nog geen versoepelingen, besloot het kabinet gisteren in het Catshuis. Het aantal coronabesmettingen neemt te veel toe. "Het ziet er niet goed uit", zegt De Jonge. "Maar dat staat los van de verkiezingsstrijd. Het is op dit moment heel kwetsbaar."

 • 6340 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6340 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 662 minder dan gisteren.

  Het aantal van 6340 is lager dan het gemiddelde cijfer van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 6481 mensen positief getest werden.

  2193 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

  Er liggen nu 2193 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2073), van wie 638 op de IC (gisteren: 611), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  15 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 15 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er ook 15. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 29 doden per dag, tegen 33 doden per dag een week eerder.

  Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 253 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 294.

 • Negatief advies voor buitenlandse vakantiereizen tot half mei

  Het advies om niet in het buitenland op vakantie te gaan, blijft van kracht tot half mei. Ingewijden melden dat het demissionaire kabinet dat waarschijnlijk morgen zal besluiten.

  De meivakantie valt ook in deze periode. In alle regio's duurt die van 1 mei tot en met 9 mei.