NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Verkiezingsblog: Alle gemeenten klaar met stemmen • GroenLinks-jongeren: laat dit wake-upcall zijn

 • In dit liveblog praten we je bij over het laatste verkiezingsnieuws.
 • Bekijk hier alle uitslagen op de kaart van Nederland.
 • De voorlopige prognose van het ANP: VVD blijft grootste, D66 grote winnaar.
 • Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) zijn aangesteld als verkenners.
Liveblog gesloten
 • Leiden als laatste gemeente klaar met stemmen: D66 grootste partij

  Als laatste gemeente in Nederland is ook Leiden klaar met het tellen van de stemmen. D66 is met 23,2 procent van de stemmen de grootste partij geworden in de Zuid-Hollandse gemeente. Op nummer twee staat de VVD met 15,1 procent, gevolgd door GroenLinks met 10,8 procent. De grootste nieuwkomer was Volt, met 6,4 procent van de stemmen.

  Het tellen van de stemmen duurde in Leiden wat langer, omdat ook de stemmen voor een referendum over een herinrichtingsplan van het Roomburgerpark geteld werden. De opkomst in de gemeente was 81,4 procent.

  Ook de stemmen op Saba zijn geteld; op het eiland is het CDA de grootste geworden met 43 procent van de stemmen. Bij1 volgt op de tweede plek, met 25,3 procent. De grootste verliezer in de bijzondere gemeente van het koninkrijk is de SP met 1,1 procent van de stemmen; vier jaar geleden haalde de partij nog 26,1 procent.

  Nu de stemmen in Leiden en op Saba zijn geteld, is het wachten alleen nog op de briefstemmen van Nederlanders in het buitenland.

 • OM seponeert aangifte Willem Engel

  Het Openbaar Ministerie seponeert de aangifte van Willem Engel tegen de Kiesraad. De voorman van Viruswaarheid deed aangifte van fraude, omdat hij de uitslag van de verkiezingen niet vertrouwt.

  De partij van Engel kreeg gisteren geen zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen. De partij, die zonder echte naam meedeed, haalde volgens de laatste prognose 0,1 procent van de stemmen.

  Engel zou naar eigen zeggen genoeg bewijs hebben om aan te tonen dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Volgens een woordvoerder van het OM zijn de stukken van Engel onderzocht en is er geen sprake van een strafbaar feit.

  De Viruswaarheid-voorman zegt tegen het AD dat hij het er niet bij laat zitten en een artikel 12-procedure in gang wil zetten. Met zo'n procedure kan hij proberen het OM te dwingen alsnog tot vervolging over te gaan.

 • GroenLinks-jongeren Dwars: laat dit een wake-upcall voor onze partij zijn

  Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, vindt dat de nederlaag van de partij een "wake-upcall" moet zijn. Dwars noemt het verlies van 14 naar 8 zetels "enorm pijnlijk" maar zegt niet verrast te zijn. "De afgelopen maanden zagen we de partij al steeds verder afglijden", schrijft voorzitter Scharwachter op de website. De jongeren vinden het tijd voor een discussie binnen de partij hoe het leed te herstellen. Daarbij moet ook naar de structuur en de machtsverdeling in de partij gekeken worden, aldus de jongeren.

  Volgens Dwars ontbrak het in de campagne aan een sterk verhaal en is een belangrijke oorzaak daarvoor de "te sterke wil om te gaan regeren". GroenLinks is volgens de jongeren steeds meer gaan dansen naar de pijpen van de grootste partijen. Daarbij kwamen de idealen te veel op de achtergrond te staan en raakte Klaver steeds verder verwijderd van het idealistische en activistische DNA van de partij.

  Over de organisatie van de partij oordeelt Dwars hard: het zou gaan om een selecte groep vertrouwelingen in de partijtop en in de schil daaromheen. "Dat kan zorgen voor een echokamereffect en minder ruimte voor vernieuwende ideeën of kritische geluiden om tot de top door te dringen. Als we het verloop van de campagne willen begrijpen, moeten we ook kritisch kijken naar de manier waarop de macht binnen de partij verdeeld is en wat de democratische grondslag daarvoor is", aldus Dwars.

 • Volt: regeringsdeelname ligt niet direct voor de hand

  Laurens Dassen, de leider van Volt, ziet zijn partij niet één-twee-drie meedoen aan een kabinet-Rutte IV. "Dat ligt niet direct voor de hand", zei hij in het programma De Vooravond op NPO 1. "Los van het feit dat wij geen Eerste Kamerzetels hebben, lijkt het me niet opportuun", aldus de kersverse fractievoorzitter van de partij die volgens de prognose met drie zetels de Tweede Kamer binnenkomt.

  Een plek in de oppositie lijkt Dassen logischer. Volt zit ook in het Europees Parlement en gaat binnenkort ook meedoen met de verkiezingen in Bulgarije en Duitsland. Dassen hoopt dat het positieve resultaat hier ook een gunstige invloed op de andere landen kan hebben.

  ANP
 • Meer dan duizend nieuwe leden voor D66 in één dag

  Bij D66 hebben zich binnen een dag meer dan duizend nieuwe leden aangemeld, bevestigt campagneleider Sjoerdsma van die partij. Na de grote winst bij de verkiezingen van gisteren beleeft de partij dus ook de "snelste ledengroei" in de geschiedenis van de partij.

  Inmiddels is het ledenaantal van D66 de 30.000 gepasseerd. Het oude record van de partij was 28.800. Sjoerdsma noemt de ontwikkeling een "blijk van waardering voor onze positieve campagne".

 • ANP past voorlopige prognose aan: winst D66 iets kleiner, terug naar 23

  In de nieuwe voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP blijkt dat D66 op 23 zetels uitkomt. Dat is er 1 minder dan tot nu toe berekend was. GroenLinks krijgt er juist weer een zetel bij en komt op 8. Denk gaat van 2 naar 3 en JA21 gaat terug van 4 naar 3. BIJ1 van Sylvana Simons krijgt nu zeker 1 zetel in de Tweede Kamer.

  In de nieuwe prognose is Rotterdam meegeteld, maar Leiden en Nissewaard nog niet. Ook de briefstemmen uit het buitenland zijn nog niet meegeteld. Daarom kan nog geen definitieve prognose worden gemaakt.

 • Rotterdam als laatste grote stad klaar met tellen: D66 de grootste

  Rotterdam is als laatste van de grote steden klaar met het tellen van de stemmen. D66 is met 16,7 procent van de stemmen de grootste partij geworden. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017 was de VVD de grootste partij in de stad. Nu staat de partij op de tweede plaats met 15,5 procent. De PVV is in de stad de derde grootste partij geworden.

  De opkomst in Rotterdam was 68,7 procent, minder dan de vorige keer (72,3 procent).

 • Verkenners aan de slag, Jorritsma hoopt op niet al te lange formatie

  De twee verkenners, Annemarie Jorritsma van de VVD en Kajsa Ollongren van D66 zijn aan de slag gegaan. VVD-verkenner Jorritsma spreekt de ambitie uit dat de formatie toch wel "voor de zomer" klaar zou moeten zijn. Dat zei ze zojuist in een toelichting in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Volgens Jorritsma is de verkiezingsuitslag "complex" met twee winnaars maar ook partijen die het wat minder deden. Toch is het ook de bedoeling vaart te maken met het proces vanwege de coronacrisis.

  Ollongren zei dat er vanaf maandag gesprekken zullen worden gevoerd met de beoogde fractievoorzitters van de gekozen partijen. Vanwege corona zal er in eerste instantie steeds met één persoon tegelijk worden gesproken. Als het nodig is om meer mensen tegelijk te ontvangen, zal de ruimte daarop aangepast worden zodat er voldoende afstand kan worden gehouden.

  Kijk hier terug wat de verkenners over de komende formatie zeiden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verkenners aan de slag, ambitie is vaart maken met formatie
 • Mark Harbers secondant van Rutte bij onderhandelingen

  Als de gesprekken over een nieuw kabinet beginnen, is het de bedoeling dat VVD-leider Mark Rutte Kamerlid Mark Harbers meeneemt als secondant. Dat heeft een woordvoerder van de partij gezegd. Het is gebruikelijk dat de fractievoorzitters een assistent meenemen naar de onderhandelingen.

  Harbers was staatssecretaris van Justitie en Veiligheid totdat hij in 2019 aftrad vanwege een rapport over misdrijven gepleegd door asielzoekers. Ernstige misdrijven als moord- en doodslag werden aanvankelijk gerubriceerd onder 'overige misdrijven', waardoor het leek alsof hij die had willen verdoezelen.

  Kort na zijn aftreden werd hij opnieuw beëdigd als Tweede Kamerlid voor de VVD.

 • Verkenners ontvangen opdracht van Kamervoorzitter Arib

  De verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) hebben hun opdracht voor de oriënterende gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet van Kamervoorzitter Arib ontvangen. De verkenners gaan onderzoeken welke partijen een coalitie kunnen vormen. Meestal levert de grootste partij een verkenner, maar VVD en D66 wilden dit keer graag twee verkenners en de overgrote meerderheid vond dat prima, zei Arib.

  Kijk hier hoe Jorritsma en Ollongren hun opdracht ontvingen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verkenners ontvangen opdracht van Kamervoorzitter Arib
 • Sophie Hermans tijdelijk fractievoorzitter VVD

  Sophie Hermans neemt tijdelijk het fractievoorzitterschap over van de VVD-fractie. Dat heeft de nieuwe Tweede Kamerfractie van de liberalen vanmorgen besloten.

  Ze vervangt Mark Rutte, die er geen tijd voor heeft omdat hij behalve zijn werk als premier in coronatijd ook moet onderhandelen over een nieuw kabinet. De vorige fractievoorzitter, Klaas Dijkhoff, komt in de nieuwe Tweede Kamer niet meer terug.

  Kamerlid Hermans was de afgelopen tijd campagneleider van de VVD. De partij werd voor de vierde keer op rij de grootste en haalde volgens de laatste prognose twee zetels winst.

  Het gaat om een tijdelijke waarneming. Het is niet zo dat Hermans automatisch de nieuwe fractievoorzitter wordt als Rutte naar het kabinet gaat.

  Sophie Hermans (VVD) ANP
 • 'Verkiezingen gingen te weinig over de zorg'

  De verkiezingen gingen te weinig over de gezondheidszorg, dat is de veelgehoorde klacht in ziekenhuis Bernhoven in Uden. Ze hopen daar dat niet alleen de coronacrisis wordt aangepakt, maar dat een nieuw kabinet ook de zorg op lange termijn hervormt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Arts IC Bernhoven: 'verkiezingen gingen te weinig over de zorg'
 • CDA wint op Bonaire

  Op Bonaire is het CDA met 28,6 procent de grootste partij geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen. D66, in 2017 nog de grootste op het eiland, werd met 14,3 procent tweede. De VVD haalde 11,9 procent van de stemmen.

  De opkomst was 22,6 procent, een fractie hoger dan in 2017. Bijna 13.500 mensen waren dit keer kiesgerechtigd.

  Samen met Saba en Sint-Eustatius, de zogenoemde BES-eilanden, heeft Bonaire sinds 2010 de status van bijzondere gemeente van Nederland. Daarom mogen ook inwoners van deze eilanden stemmen voor de Kamerverkiezingen.

 • 'Je weet meteen, dit is een hele goede politieke foto'

  Op vrijwel elke nieuwssite en op veel voorpagina's van ochtendkranten kwam het beeld van een juichende Sigrid Kaag wel voorbij. De foto, geschoten tijdens de bekendmaking van de eerste exitpoll, is van de hand van fotograaf Martijn Beekman.

  "Je weet meteen, dit is een hele goede politieke foto", zegt hij tegen Omroep West. Beekman greep meteen zijn kans toen de D66-leider op de tafel klom. "Ik was natuurlijk op alles voorbereid. Je stelt je camera in op een snelle sluitertijd, omdat iemand misschien in de lucht gaat springen of gaat juichen."

  Uiteindelijk koos de fotograaf twee beelden uit en stuurde hij ze naar het ANP. Hij is erg trots op de populariteit van zijn foto. "Het voelt nu alsof ik jarig ben, iedereen reageert, collega's, vrienden, familie. Het is wel een euforisch moment."

  Martijn Beekman
 • JA21 staat open voor kabinetsdeelname, 'maar dat lijkt wel heel lastig'

  "Wij zijn van de nieuwkomers de grote verrassing", vindt Joost Eerdmans van JA21. Zijn partij komt waarschijnlijk met 4 zetels in de Tweede Kamer.

  We willen resultaten boeken, zegt Eerdmans. Zijn partij staat open voor kabinetsdeelname, maar "ik vraag me af of dat lukt":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Joost Eerdmans (JA21): We staan open voor een coalitie'