NOS NieuwsAangepast

Nieuwe voorlopige prognose: VVD 35 zetels, D66 tweede met 24 en Bij1 tóch 1 zetel

De VVD heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen verreweg de meeste stemmen gekregen en komt met 35 zetels in de Tweede Kamer. D66 maakt een flinke sprong en behaalt 24 zetels, blijkt uit een nieuwe voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP.

Bij1 leek volgens de eerste prognose van ANP buiten de boot te vallen, maar volgens de laatste prognose behaalt de partij van Sylvana Simons één zetel. Dat zou betekenen dat het recordaantal uit 1918 van zeventien partijen in de Tweede Kamer wordt geëvenaard: ook nieuwkomers BBB, Volt en JA21 winnen zetels.

De voorspelling, die iets na 08.30 uur gepubliceerd werd, is gebaseerd op 88,5 procent van de stemmen. Van de grote steden zijn Amsterdam, Utrecht en Den Haag meegeteld, Rotterdam niet.

Forum voor Democratie krijgt naar verwachting 8 zetels en wordt daarmee groter dan GroenLinks, dat 7 zetels krijgt. De PVV wordt de derde partij met 17 zetels. Het CDA krijgt 15 zetels in de voorlopige prognose van persbureau ANP.

Langzamer tellen

Het tellen van de stemmen gaat langzamer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen van 2017. De coronamaatregelen in de stembureaus en het feit dat er meer partijen op het stembiljet staan spelen daar een rol in.

Bekijk de uitslagen terwijl ze binnenkomen, en de zetelverdeling die erbij hoort:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl