NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Bonaire vanaf donderdag in lockdown • Italië, Frankrijk: snel weer prikken met AstraZeneca-vaccin

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 16 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag
 • De toename van het aantal besmettingen is niet onverwacht, stelt het RIVM
 • Bij het WK-kwalificatieduel Nederland-Letland op 27 maart mogen 5000 toeschouwers aanwezig zijn
 • Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 4985 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, 549 minder dan gisteren
Liveblog gesloten
 • Onderzoek: 'coronavaccin beschermt ook ongeboren kind'

  Coronavaccins helpen mogelijk bij het beschermen van het ongeboren kind tegen het coronavirus als de moeder is ingeënt, stellen Israëlische onderzoekers. Uit het onderzoek, dat in februari is uitgevoerd, blijkt dat bij alle 20 onderzochte vrouwen die twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin hadden gekregen, ook de ongeboren kinderen anticellen tegen het coronavirus hadden.

  "Onze bevindingen onderstrepen dat het vaccineren van zwangere vrouwen mogelijk moederlijke en neonatale bescherming tegen een SARS-CoV-2-infectie biedt", concluderen de onderzoekers, die verbonden zijn aan het Hadassah universitair medisch centrum in Jeruzalem. Ze benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om meer te weten te komen over het effect van vaccinatie in verschillende fases van de zwangerschap.

  Bij een andere studie in de VS die afgelopen week werd gepubliceerd vonden onderzoekers dat antistoffen die zwangere vrouwen aanmaakten, na inenting met het Pfizer- of Moderna-vaccin, werden doorgegeven aan hun ongeboren kinderen via de placenta, of na de geboorte via de moedermelk.

 • Bonaire vanaf donderdag in lockdown

  Vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen gaat Bonaire vanaf donderdag twee weken in lockdown, zegt gezaghebber Edison Rijna. Vandaag liep het aantal op tot 298. Er komt een avondklok, de scholen gaan dicht tot na de paasvakantie (dat is tot 12 april) en er gaat een alcoholverbod gelden. De lockdown gaat pas donderdag in om de verkiezingen niet in gevaar te brengen (Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland).

  Veel mensen zijn besmet met de Britse variant van het virus. In veel gevallen is er een verband vastgesteld met een feest in een kroeg, waar werd gedanst en gezongen. Op Bonaire zijn niet-essentiële winkels al gesloten en de horeca mag alleen open voor afhalen. Restaurants en bars van hotels mogen wel openblijven voor eigen gasten: op het eiland komen ondanks het negatieve reisadvies nog altijd toeristen.

 • Filipijnse variant van coronavirus aangetroffen in Engeland

  In Engeland zijn twee gevallen van besmetting bekend met een nieuwe variant van het coronavirus, die voor het eerst is vastgesteld op de Filipijnen. Daarin zit een mutatie die ook kenmerkend is voor de Braziliaanse variant die vooral in de stad Manaus zwaar heeft toegeslagen.

  Van een van de besmettingsgevallen in Engeland is vastgesteld dat die is veroorzaakt door internationaal reizen. Van de ander is de herkomst nog onduidelijk. In de Filipijnen zijn vorige week 33 besmettingsgevallen met de nieuwe variant gemeld.

 • Duitsers kunnen niet wachten op vakantie op Mallorca

  In Duitsland zijn deze week veel vakanties geboekt voor een vakantie op de Balearen, de eilandengroep ten oosten van Spanje waar onder meer Mallorca deel van uitmaakt. Voor de Balearen en een aantal andere gebieden gelden sinds deze week minder strenge beperkingen. Zo hoeven reizigers niet meer in quarantaine na terugkeer in Duitsland. Wel raadt de regering in Berlijn nog steeds alle niet-essentiële reizen af.

  Maar op de Balearen loopt het aantal besmettingen terug en bereiden ze zich voor op de komst van veel toeristen rond Pasen, al gelden er nog steeds allerlei coronamaatregelen, zowel voor bewoners als toeristen. Zo moeten sociale contacten beperkt blijven tot huisgenoten en sluit alle horeca om 17.00 uur. Het eilandbestuur zegt dat de regels streng gehandhaafd zullen worden.

  De eilandengroep is sterk afhankelijk van toerisme: bijna 30 procent van de economie heeft daarmee te maken. Vorig jaar nam het aantal bezoekers door de coronapandemie met 80 procent af.

 • Italië en Frankrijk willen gebruik AstraZeneca-vaccin snel hervatten

  De uitspraken van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over het AstraZeneca-vaccin zijn bemoedigend. Dat heeft de Italiaanse premier Draghi gezegd na een gesprek met president Macron van Frankrijk. Beide leiders hebben afgesproken dat ze het gebruik van het middel snel hervatten als het EMA daar donderdag groen licht voor geeft.

  Italië is evenals Nederland en een aantal andere Europese landen tijdelijk gestopt met inenten met het vaccin, omdat er berichten zijn dat het tot bloedstolling zou kunnen leiden. De fabrikant zelf spreekt dat tegen. Ook het EMA, dat de zaak nu onderzoekt, heeft gezegd dat er geen aanwijzingen zijn voor een verband tussen gebruik van het vaccin en trombose.

 • Gaat de EU-gezondheidspas de zomervakantie van dit jaar redden?

  Als het aan de Europese Unie ligt komt er deze zomer een Europese gezondheidspas beschikbaar, waarmee mensen in de coronapandemie vrij kunnen reizen naar andere EU-landen.

  Wat houdt de pas precies in, en is het wel haalbaar? We beantwoorden een aantal vragen:

 • Griekenland blijft AstraZeneca-vaccin gebruiken

  In afwachting van het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft Griekenland besloten om te blijven inenten met het AstraZeneca-vaccin. "We wachten het onderzoek en het oordeel van het EMA aanstaande donderdag af" zei minister van Volksgezondheid Kikilias eerder. Volgens hem is er geen reden tot ongerustheid, tenzij het EMA bijzondere risico's ziet bij gebruik van het AstraZeneca-vaccin

  In Griekenland zijn ruim 172.000 mensen ermee ingeënt. Tot nu toe is er één geval bekend van een bijwerking, zoals trombose, maar volgens de gezondheidsautoriteiten is een verband met het vaccin niet aangetoond.

 • Aura Timen (RIVM): stijging aantal besmettingen niet onverwacht

  De heropening van de basisscholen heeft gevolgen voor de verspreiding van het coronavirus, zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM. Er zijn uitbraken op scholen, waarbij kinderen besmet raken en soms leraren. Kinderen nemen het virus ook mee naar huis en brengen het soms over op hun familieleden.

  Onverwacht is dat niet, legt Timen uit:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Stijging aantal coronabesmettingen is niet onverwacht'
 • Test met publiek bij Oranje-duel op 27 maart, 5000 fans in de Arena

  Bij wijze van test zullen bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Letland op 27 maart 5000 toeschouwers worden toegelaten. Het experiment in de Johan Cruijff Arena is bedoeld om te kijken of op korte termijn op een veilige manier weer publiek aanwezig kan zijn bij voetbalwedstrijden.

  Het betreft een zogeheten Fieldlab Evenement, waarmee onderzocht wordt hoe op een veilige en verantwoorde manier weer toeschouwers kunnen worden toegelaten bij grote evenementen. Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief van de evenementensector in samenwerking met de overheid.

 • Sportbonden: 'Zet binnensport niet buitenspel'

  Een dag voor de officiële datum van de Tweede Kamerverkiezingen hebben ruim dertig sportbonden in een brief aan het demissionaire kabinet en de leden van de Tweede Kamer laten weten dat de nood hoog is en dat er dringend perspectief moet worden geboden voor de binnensporten. Sporthallen, sport- en dansscholen en zwembaden zijn al maanden gesloten of slechts zeer beperkt in gebruik, met als gevolg dat zes miljoen sportende Nederlanders door de coronamaatregelen van het kabinet buitenspel staan, zo staat in de brief.

 • Overlijden Italiaanse muziekleraar door hartinfarct, geen verband met vaccinatie

  De Italiaanse muziekleraar die zondag is overleden na een injectie met het AstraZeneca-vaccin stierf door een hartinfarct. Op basis van de autopsie is er geen verband vast te stellen tussen zijn dood en het vaccin. Zijn dood was voor de Italiaanse autoriteiten de directe aanleiding om inentingen met het AstraZeneca-vaccin op te schorten.

 • Aantal besmettingen afgelopen week toegenomen, maar ook meer tests

  Afgelopen week waren er 39.500 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, meldt het RIVM. Dat is een toename van 24 procent vergeleken met een week daarvoor, toen er bijna 32.000 coronabesmettingen werden gemeld. Vorige week bleef het aantal besmettingen nog nagenoeg gelijk.

  Tegenover die toename staat ook een toename van het aantal tests. Daardoor daalde het percentage positieve tests licht: van 8 naar 7,7 procent. De toename kan dus in ieder geval deels worden verklaard doordat er vaker is getest.

  Desondanks noemt het RIVM de situatie zorgelijk. In alle leeftijdsgroepen neemt het aantal besmette mensen toe, hoewel 18- tot 24-jarigen het vaakst positief worden getest. Onder 0- tot 12-jarigen was de toename het grootst: 35 procent. Die groep wordt sinds de heropening van de basisscholen vaker getest.

  De verspreiding van het virus blijft toenemen: het zogenoemde besmettingsgetal R was ruim twee weken geleden 1,06, wat betekent dat 100 mensen samen 106 anderen besmetten. Alleen als het getal onder de 1 blijft, neemt de verspreiding van het virus af.

 • 4985 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4985 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 549 minder dan gisteren. Dat is lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5647 mensen positief getest werden.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2037 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2019), van wie 586 op de IC (gisteren: 564), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 32 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 18. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 29 doden per dag, tegen 38 doden per dag een week eerder.

  Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 290 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 316.

 • Geneesmiddelenbureau: geen bewijs voor verhoogd risico bloedstolling AstraZeneca-vaccin

  Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA is er "sterk van overtuigd" dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin zwaarder wegen dan de risico's. Er is vooralsnog geen bewijs voor een verhoogd risico op bloedstolling bij mensen die zijn gevaccineerd met het vaccin, zei EMA-directeur Emer Cooke op een persconferentie van de Europese Commissie.

  De verklaring komt nadat verschillende landen, waaronder Nederland, het toedienen van het vaccin hadden opgeschort vanwege meldingen van trombose na een prik. Aanvullende tests met het vaccin zijn en worden nog door de Europese gezondheidsautoriteiten uitgevoerd, maar vooralsnog geeft geen daarvan geeft reden tot bezorgdheid, zegt Cooke.

  Ook zei de EMA-directeur dat ze niet verbaasd is over de ophef rond het vaccin. "Als je miljoenen mensen vaccineert, is het logisch dat incidentele gevallen zich aandienen en dat die eruit springen. Het is aan ons om te onderzoeken of dit inderdaad met het vaccin te maken heeft, of dat er andere oorzaken zijn."

  De uitkomsten van de extra onderzoeken worden donderdag verwacht. Dan wordt ook bekendgemaakt of er extra maatregelen worden genomen rond het AstraZeneca-vaccin. Tot die tijd roept Cooke mensen op bijwerkingen als longembolie, trombose of acuut bloedplaatjesverlies te melden bij een arts.

  Ook alle andere vaccins zullen op bijwerkingen worden onderzocht, maar dat van AstraZeneca heeft prioriteit.

 • De Jonge voelt niets voor excuses aan Maarten van Rossem

  Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge is niet van plan om excuses aan te bieden aan Maarten van Rossem. De Utrechtse historicus en tv-persoonlijkheid had op eigen houtje zijn vaccinatie geregeld, waarna De Jonge hem op Twitter beschuldigde van egoïsme.

  Van Rossem (77) was het daar niet mee eens, zei hij gisteravond in talkshow Op1. Hij had zijn prik 'gewoon' geregeld in de week dat zijn leeftijdsgroep aan de beurt was. "Dus meneer De Jonge", zei Van Rossem. "Als u de kleine moeite had genomen om even te informeren hoe het eigenlijk zat, dan zou dit het moment zijn om uw excuses aan mij aan te bieden. Doet u dat niet, dan deug ik wel en deugt u niet."

  Maar De Jonge wilde daar niets van weten. "Volgens mij moeten we hier niet te veel tijd aan besteden", zei hij. De Jonge stelde dat Van Rossem "wekenlang" heeft geprobeerd eerder aan de beurt te komen. "En dan lukt het hem in de week dat hij daadwerkelijk aan de beurt is. Het is een beetje alsof je bij de Albert Heijn probeert voor te dringen, dat zoiets dan lukt, en dat je vervolgens bij de kassa zegt: wat een chaos dat het hier lukt om voor te dringen. Nee, iedereen moet gewoon netjes op zijn beurt wachten."