NOS Nieuws Politiek Aangepast

Botsingen bij Debat van het Zuiden over sneltesten, veestapel en uitsluiting PVV

 • Het is de laatste week voor de verkiezingen. In dit liveblog praten we je bij over het laatste verkiezingsnieuws.
 • Botsingen bij Debat van het Zuiden over sneltesten, veestapel en uitsluiting PVV.
 • Baudet zegt enkele uren voor uitzending EenVandaag af voor interview.
 • Weinig enthousiasme voor formatieplan Rutte; 'een campagnetruc'.
 • Lees hier wat de NOS tot nu toe heeft gemaakt/geschreven over de verkiezingen.
Liveblog gesloten
 • Lijsttrekkers Volt en JA21 straks aan tafel bij Nieuwsuur

 • PvdA: geen fossiele bedrijven aan tafel bij overleg klimaataanpak

  De PvdA wil de 'fossiele lobby' de toegang tot het Binnenhof weigeren bij de gesprekken over de aanpak van klimaatverandering. Kandidaat-Kamerlid Thijssen heeft bij de raffinaderij van Shell in Pernis op een olieopslagtank groot de boodschap "Fossiel niet welkom aan klimaattafel" geprojecteerd.

  De projectie bij de raffinaderij van Shell in Pernis PvdA

  "We gaan niet meer praten met Shell en hun vrienden als klimaatverandering steevast genegeerd wordt door deze fossiele bedrijven. Fossiele bedrijven zijn geen serieuze partner in het tegengaan van klimaatverandering", zegt de oud-directeur van Greenpeace.

  Thijssen vergelijkt het komende overleg over de aanpak van klimaatverandering met de gesprekken van het kabinet over het preventieakkoord, waarmee een gezonde levensstijl wordt bevorderd. "Toen was de tabakslobby ook niet welkom aan tafel. Dit is niet anders."

  De partij vindt dat bedrijven als Shell te veel bezig zijn met het eigen belang en dat van de aandeelhouders. Wel wil de PvdA werkgevers en werknemers in deze industrie helpen, bijvoorbeeld met groene subsidies, baangarantie en omscholing.

 • Klaver valt Rutte aan over sneltesten

  Klaver (GroenLinks) noemde het bij het debat in Den Bosch onbegrijpelijk dat er 30 miljoen sneltesten klaarliggen, maar nog niet worden gebruikt. "Wij zijn hier nu wel bij elkaar omdat er wordt getest, terwijl die sneltesten ook gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld de horeca weer toegankelijk te maken."

  Het kabinet heeft gezegd dat sneltesten naar verwachting vanaf april beschikbaar zijn bij supermarkten en drogisterijen. Wat Klaver betreft worden die testen gelijk beschikbaar gesteld.

  Premier Rutte had geen tijd om te reageren op de woorden van Klaver. Maar hij zei even daarvoor dat de verwachting is dat "Nederland deze zomer naar een normaler normaal kan". Zijn uitleg komt erop neer dat door de stijgende vaccinatiegraad er in stapjes steeds meer mogelijk moet worden, ook mede dankzij het sneltesten.

  Het debat van het Zuiden is hiermee afgesloten.

 • Wilders hekelt uitsluiting door alle aanwezige partijen

  In de uitzending werd vermeld dat ongeveer de helft van de Brabantse stemmers niet wil dat de PVV bij voorbaat wordt uitgesloten van regeringsdeelname. Vervolgens gaven alle aanwezige lijsttrekkers aan niet met Wilders te willen samenwerken.

  "Het is niet zozeer ik of Rutte die Wilders hebben uitgesloten", zei CDA-lijsttrekker Hoekstra. Hij vindt dat de PVV zichzelf uitsluit door een partijprogramma dat volgens hem niet te rijmen valt met artikel 1 van de grondwet, waarmee discriminatie op basis van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras of geslacht is verboden. "Dat maakt het voor mij en anderen echt onmogelijk. U plaatst uzelf buiten de orde", aldus Hoekstra.

  Wilders hekelt de uitspraken van de CDA-lijsttrekker. "Wij zijn groter dan uw partij", bijt de PVV-leider Hoekstra toe. "Als je echt in een democratie gelooft - en sommige mensen verwijten mij dat ik dat niet doe, wat niet waar is - dan neem je de kiezer serieus." Hij noemt het een gotspe dat hij bij voorbaat wordt uitgesloten door de rest van de aanwezigen.

  Volgens Wilders pretendeert Hoekstra namens alle lijsttrekkers te spreken, wat hij niet vindt kunnen. Kaag van D66 lijkt zich aan te sluiten bij Hoekstra's woorden. "De heer Wilders heeft nog nooit een oplossing aangedragen", zei ze.

 • Confrontatie tussen Ploumen en Hoekstra over ‘ingestudeerde’ reactie veestapel

  Lijsttrekkers Ploumen (PvdA) en Hoekstra (CDA) zijn in het debat in Den Bosch in aanvaring gekomen over de toekomst van de veestapel. De stelling was: de veestapel in Brabant moet worden gehalveerd.

  Daar is Ploumen voorstander van, met als belangrijkste argument dat het hier draait om de gezondheid van omwonenden. Ze stelt dat het CDA zich "heeft laten gijzelen door dreigboeren" en harde keuzes om de veestapel aan te pakken steeds ontloopt.

  Hoekstra zei daarop dat het verhaal van PvdA'er "mooi klinkt en ingestudeerd is", maar dat het niet klopt. Daarop verhief Ploumen haar stem en zei ze: "Ingestudeerd?" De twee tegenstanders begonnen door elkaar te praten, waarop de presentatoren moesten ingrijpen.

  De CDA'er vervolgde uiteindelijk dat de politiek "juist naast de boeren moet gaan staan. Het is geen oplossing om die bedrijven de grens over te jagen". Het is volgens hem beter om de problemen op te lossen en de boeren te compenseren.

  Even later kwam Kaag (D66) aan het woord en die sprak Hoekstra aan op zijn woorden. "We gaan elkaar niet dingen aanmeten over ingestuurde teksten: iedereen hier bereidt zich goed voor."

 • Botsing over samenwerking CDA, VVD en Forum in Brabant

  In Het debat van het Zuiden zijn CDA-lijsttrekker Hoekstra en VVD-lijsttrekker Rutte aangesproken op de samenwerking van hun partijen met Forum voor Democratie in de provincie Noord-Brabant. De lijsttrekkers Kaag (D66) en Ploumen (PvdA) vielen de twee aan op de samenwerking, die vooral binnen het CDA vorig jaar veel losmaakte.

  Ploumen riep Hoekstra op om uit de coalitie te stappen met Forum. Kaag wees Rutte erop dat hij landelijk Forum uitsluit vanwege "antisemitisme, racisme en vrouwenhaat", maar dat hij dat in Brabant niet doet. "Principes zijn niet alleen nationaal", zei ze. Ploumen van de PvdA sloot zich daarbij aan.

  "Thierry Baudet leidt Forum voor Democratie landelijk, inderdaad met vreselijke teksten. Daar gaan we niet mee samenwerken", reageerde Rutte op de verwijten. Hij ziet de partij in de Tweede Kamer als wezenlijk anders dan de Brabantse fractie. Volgens de VVD-lijsttrekker valt er in Brabant wel degelijk te werken met Forum.

 • Debat van het Zuiden begonnen

  In Den Bosch is zojuist Het debat van het Zuiden begonnen. Daarin gaan lijsttrekkers in discussie over de toekomst van de provincie Noord-Brabant.

  Deelnemers zijn: Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Lilian Marijnissen (SP) en Lilianne Ploumen (PvdA). Het debat is onder meer te volgen in de livestream van Omroep Brabant.

 • Weinig enthousiasme voor formatieplan Rutte; 'een campagnetruc'

  Partijen reageren sceptisch op het plan van VVD-lijsttrekker Rutte om de formatie in twee fases op te knippen. Die suggestie deed hij vanochtend in een interview in het AD, nadat hij eerder al een vergelijkbaar plan had geopperd. Rutte wil dat na de verkiezingen een beoogde coalitie in korte tijd eerst een Nationaal Herstelplan opstelt en daarna met andere punten aan de slag gaat.

  SP-lijsttrekker Marijnissen beschuldigt Rutte zelfs van een campagnetruc. CDA-lijsttrekker Hoekstra zegt ook een snelle formatie te willen. "Maar het zou natuurlijk moeten gaan over de inhoud. Dat we een plan nodig hebben, dat snapt natuurlijk iedereen."

  Ruttes andere huidige coalitiegenoot, D66-lijsttrekker Kaag, voelt niets voor Ruttes beoogde aanpak. "Een herstelplan moeten we sowieso doen, maar daar gaan deze verkiezingen niet over.

 • Complimenten, samenwerken en spieken; lijsttrekkers bij het NOS Jeugdjournaal

  Je kan elkaars ideeën bestrijden, maar toch vrienden zijn. Of op zijn minst met elkaar door één deur kunnen. Dat was de boodschap van de zes lijsttrekkers in het verkiezingsdebat van het NOS Jeugdjournaal. De uitzending is vandaag opgenomen en wordt morgen uitgezonden.

  Tijdens het debat was er ook tijd voor een quiz:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Hey Klaver, je kijkt af!'
 • Baudet zegt af voor interview bij EenVandaag

  Forum voor Democratie-lijsttrekker Baudet heeft enkele uren voor de uitzending van EenVandaag afgezegd voor een interview. Na het optreden in RTL-talkshow Jinek heeft Baudet "even geen behoefte meer aan dit soort programma's", meldt EenVandaag op basis van de FvD-woordvoerder.

  Hoofdredacteur René van Brakel noemt het late besluit van de lijsttrekker enorm teleurstellend. "Alle andere politici die we hebben uitgenodigd, namen wel deel aan de interviewreeks met lijsttrekkers, of hebben toegezegd voor het debat van aanstaande maandag."

  Baudet liep donderdagavond weg bij Jinek vanwege het optreden van cabaretier Martijn Koning. Zender RTL heeft zijn excuses aangeboden voor de woorden van Koning, die Baudet onder andere aansprak op zijn Joodse vriendin.

 • Ploumen (PvdA) wil stembusakkoord tegen laaggeletterdheid

  PvdA-lijsttrekker Ploumen roept partijen op tot een gezamenlijk "offensief" tegen laaggeletterdheid. Ze pleit voor een stembusakkoord met maatregelen tegen het probleem dat ruim twee miljoen mensen in Nederland moeite hebben met lezen en schrijven, zei ze in Spijkers met Koppen op NPO Radio 2.

  "Het probleem is heel erg. Als je 15 jaar oud bent en je kunt niet goed lezen, draag je dat je hele leven mee", zei Ploumen. Jongeren kunnen bijvoorbeeld in de problemen komen als ze hun arbeids- of huurcontract niet goed begrijpen.

  Het PvdA-plan is om jongeren met een taalachterstand extra hulp te bieden. Ook volwassenen die laaggeletterd zijn, moeten extra taallessen kunnen krijgen. Voor kinderen tot en met 4 jaar moet er wat Ploumen betreft een "voorschool" komen, die door de overheid wordt gefinancierd.

 • Ook deze lijsttrekkers zijn eropuit voor campagne

  1/3 Lijsttrekker Richard de Mos van Code Oranje op campagne in Amsterdam ANP
  2/3 PvdA-Lijsttrekker Lilianne Ploumen flyert op straat ANP
  3/3 Lijsttrekker van de ChristenUnie Gert-Jan Segers is op campagnebezoek bij een metaalbewerkingsbedrijf ANP
 • Laatste campagneweekend: aantal partijen flyert en plakt posters

  Er wordt vandaag door een aantal partijen campagne gevoerd in de steden. Zo flyert JA21 onder meer in Hengelo en Utrecht, plakt D66 nog posters door het land en is Forum voor Democratie in Assen, Ede en Schiermonnikoog.

  Partijleiders hebben de afgelopen weken nauwelijks campagne gevoerd vanwege de coronamaatregelen.

  Gisteren moest de FvD-lijsttrekker zich overigens melden op het politiebureau in Emmeloord vanwege mogelijke overtreding van coronaregels. Het OM neemt daar over enkele weken een beslissing over. Bij het politiebureau hadden zich tientallen aanhangers verzameld, twee van hen kregen een boete voor overtreding van de coronaregels.

 • Omtzigt (CDA) noemt campagne 'spelshow'

  CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de verkiezingscampagne een circus en spelshow in een interview met de Leeuwarder Courant. De grote problemen blijven volgens hem onbesproken. Omtzigt hekelt de "debatten met spelregels en eierwekkertjes. Ik kan mij daar chagrijnig over maken. Het is een spelshow geworden. Het gaat alleen maar over platitudes als 'we willen 1 miljoen huizen bouwen'. Maar wat is er de afgelopen jaren dan gebeurd? De analyse ontbreekt."

  De nummer 2 van het CDA kreeg landelijke bekendheid vanwege zijn rol bij het onthullen van de kinderopvangtoeslagaffaire. Hij vindt dat de lessen die daaruit zijn getrokken niet in de campagne aan bod komen. "Ik merk daar in deze campagne eerlijk gezegd geen meter van. In elke normale campagne zouden politieke partijen oplossingen op tafel leggen voor grote problemen. Hoe komen we uit de coronacrisis? Hoe gaan we de schuldenproblematiek oplossen? Wat doen we aan de verhouding overheid-burger?"

  Volgens het Kamerlid is er de laatste tijd iets in hem 'geknapt'. "Ik ben vier jaar lang voorgelogen door het kabinet dat ik heb gesteund. Ja, halló. Dat is me niet in de koude kleren gaan zitten. Er is iets in mij geknapt wat nog niet is hersteld."

 • Acht partijen ondertekenen regenboogakkoord van COC Nederland

  VVD, D66, GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, CDA en 50Plus hebben een zogenoemd 'regenboogakkoord' ondertekend met COC Nederland, belangenorganisatie voor de lhbti-gemeenschap in Nederland. Voor het CDA was deze ondertekening de eerste keer. In het akkoord staan afspraken om maatregelen te nemen tegen discriminerend geweld en voor lhbti-acceptatie op school. De ondertekening staat gelijk aan een belofte om in de volgende kabinetsperiode de lhbti-emancipatie te bevorderen.

  Het is niet voor het eerst dat er zo'n akkoord wordt gesloten door COC: dit gebeurde ook al in 2012 en 2017.

  COC Nederland nodigde partijen met minimaal drie zetels uit voor een debat op 5 februari. Daar kwam het akkoord uit voort. PVV, ChristenUnie, SGP, Denk en Forum voor Democratie gingen niet in op de uitnodiging. Kleinere of nieuwe partijen, zoals bijvoorbeeld JA21, Bij1, en Volt waren niet uitgenodigd, maar zijn alsnog welkom om het akkoord te ondertekenen, zegt COC.