Forum-lijsttrekker Baudet, eerder deze week op campagne in Assen
NOS Nieuws

Baudet zegt interview EenVandaag af, 'geen behoefte na optreden bij Jinek'

Forum voor Democratie-lijsttrekker Baudet heeft enkele uren voor de live-uitzending van EenVandaag het interview met het tv-programma afgezegd. Hoofdredacteur René van Brakel noemt de afzegging "enorm teleurstellend". Hij vindt dat lijsttrekkers juist in verkiezingstijd niet zouden moeten weglopen voor een kritisch vraaggesprek.

Een woordvoerder van Baudet zegt tegen het programma dat de FvD-voorman "even geen behoefte meer heeft aan dit soort programma's" na zijn komst naar Jinek, afgelopen donderdag. Daar liep Baudet weg tijdens een optreden van komiek Martijn Koning, die Baudet onder andere toesprak over diens "Joodse vriendin" en het vermeende racisme en antisemitisme van hemzelf en zijn achterban. RTL heeft excuses aangeboden voor de woorden van Koning.

Baudet stapt op tijdens de bijdrage van Martijn Koning bij Jinek

De FvD-woordvoerder zegt tegen EenVandaag dat ook meespeelt dat een tv-uitzending van invloed is op de veiligheid van Baudet.

Geen cabaretier bij EenVandaag

Hoofdredacteur Van Brakel wijst erop dat EenVandaag een actualiteitenprogramma is, en geen talkshow zoals Jinek. "Ook is er geen column van een cabaretier of een andere politicus met wie hij in debat moet", aldus Van Brakel.

EenVandaag ontving de afgelopen week de lijsttrekkers van de partijen die niet meedoen aan het verkiezingsdebat van het programma. Het idee is dat zij dan ook hun standpunten kunnen laten horen, ondanks het feit dat ze niet meedoen aan het debat. Vanavond zou Baudet aan de beurt zijn geweest.

Baudet is niet de eerste politicus in deze campagneperiode die afzegt bij een televisieprogramma. Afgelopen dinsdag liet PVV-leider Geert Wilders weten verstek te laten gaan bij Nieuwsuur, dat in een serie verkiezingsuitzendingen de lijsttrekkers van alle partijen in de Tweede Kamer kritisch bevraagt. Eerder zegde ook Denk-lijsttrekker Azarkan af, naar eigen zeggen vanwege oververmoeidheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl