liveblog
NOS NieuwsAangepast

België versoepelt coronamaatregelen • Politie waarschuwt voor 'prikfraudeurs'

  • De Jonge: sneltesten mogelijk in april bij supermarkt en drogist
  • Van Engelshoven: hoger onderwijs kan weer open bij gebruik sneltests
  • Frankrijk hoopt op verbetering in komende vier tot zes weken
  • Bij het RIVM zijn tot vanochtend 4727 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 595 meer dan gisteren.
liveblog gesloten

Einde blog

Nu de vrijdag voorbij is sluiten we dit blog. Morgenochtend zullen we al het coronanieuws weer brengen in een nieuw liveblog. Fijne nacht!

Noodkreet ov-sector aan kabinet: kom met meer steun

Bedrijven in het openbaar vervoer in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag roepen het kabinet op om nog voor de verkiezingen duidelijkheid te geven over meer financiële steun in de periode na de coronacrisis.

Het kabinet trok vorig jaar anderhalf miljard euro uit om een groot deel van de teruggelopen inkomsten van het ov te compenseren. Voor dit jaar is er tot nu toe ruim 1,1 miljard euro toegezegd voor de periode tot en met september.

Maar volgens de ov-sector is er nog veel langer steun nodig, en daar willen de bedrijven zekerheid over. "Als het Rijk het ov niet voor langere tijd financieel stevig tegemoetkomt, zijn pijnlijke ingrepen onontkoombaar. Het ov vervult een vitale rol in de samenleving, tijdens de crisis maar ook daarna. Koste wat het kost moeten we voorkomen dat deze vitale rol onder druk komt te staan. Daarvoor is extra staatssteun bittere noodzaak", zegt Marc Rosier van Metropoolregio Rotterdam en Den Haag.

Ov-bedrijven hebben het moeilijk omdat er door de coronacrisis veel minder reizigers zijn. De NS leed vorig jaar een verlies van 2,6 miljard euro, het grootste verlies in de geschiedenis van het bedrijf.

België versoepelt vanaf maandag stapsgewijs coronaregels

De Belgische premier De Croo heeft een aantal versoepelingen aangekondigd die de komende maanden stapsgewijs worden doorgevoerd. Volgens De Croo moet de versoepeling "de zuurstof leveren om de coronamaatregelen vol te blijven houden".

Vanaf maandag mogen Belgen met tien personen samenkomen in de buitenlucht. Nu ligt de zogenoemde buitenbubbel op maximaal vier personen. De avondklok blijft nog wel "ruime tijd" in stand en het reisverbod wordt verlengd tot 18 april.

Ook mogen vanaf maandag kinderen meedoen aan georganiseerde activiteiten en mogen vijftig mensen naar een begrafenis komen met maximaal één persoon per vierkante meter.

Vanaf 1 april mogen pretparken weer open, mogen buitenevenementen doorgaan met maximaal vijftig mensen en mogen amateursporters weer samen sporten met z'n tienen.

Op 1 mei gaan - als het kan - de cafés en restaurants weer open, maar de terrassen blijven tot die tijd nog dicht.

Politie waarschuwt voor 'prikfraudeurs'

De politie waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als GGD-medewerkers en aan de deur een coronavaccinatie aanbieden. Twee vrouwen van 90 en 83 uit Heerjansdam (Zuid-Holland) zijn hier de afgelopen twee maanden slachtoffer van geworden.

De twee lieten de oplichters op goed vertrouwen binnen en stonden toe dat ze 'gevaccineerd' werden. Of en wat er bij de vrouwen is ingespoten weet de politie (nog) niet. Ook is niet duidelijk of ze geld vroegen voor de prik. De twee vrouwen zijn in ieder geval niet bestolen. Een van de twee werd een paar dagen na de vermeende vaccinatie nog gebeld met de vraag of het goed met haar ging.

Familieleden waarschuwden de politie. De twee vrouwen maken het goed.

De politie is op zoek naar getuigen en mensen die deze nep-GGD'ers ook aan de deur hebben gehad. Verder waarschuwt de politie dat vaccinaties niet aan huis worden toegediend maar dat mensen per post worden uitgenodigd om naar een priklocatie te komen.

WHO ziet af van tussenrapport over onderzoek oorsprong coronavirus

Er komt geen tussentijds rapport van de onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die onlangs in China op zoek gingen naar de oorsprong van het coronavirus. De onderzoekers, onder wie viroloog Marion Koopmans, waren vorige maand enkele weken in Wuhan, de stad waar eind 2019 het huidige coronavirus als eerste opdook.

Het onderzoek ligt internationaal politiek gevoelig. Een groep van 26 Amerikaanse, Australische en Europese wetenschappers vindt dat China niet genoeg openheid van zaken heeft gegeven en eist een nieuw onderzoek. China dringt aan op vergelijkbaar onderzoek in andere westerse landen, omdat het virus volgens Peking daar ook best vandaan kan zijn gekomen.

Vanwege de politieke gevoeligheden willen de onderzoekers het volledige rapport halverwege deze maand in één keer uitbrengen, in plaats van in delen.

Koopmans zegt tegen de NOS: "We doen het liever in één klap omdat het zoveel vragen opriep. Er zingt zoveel rond in de media, we worden er een beetje moe van hoeveel eigen conclusies getrokken worden. Daarom hebben we gezegd: zorg dat het rapport er gelijk helemaal ligt, dan kan iedereen het lezen. Nu is er allemaal speculatie terwijl niemand nog heeft kunnen lezen wat er gedaan is."

Utrechtse scholieren krijgen les in Spoorwegmuseum en stadhuis

Leerlingen van verschillende middelbare scholen in Utrecht krijgen de komende tijd les op bijzondere locaties. Onder meer het Spoorwegmuseum en Bibliotheek Neude bieden ruimtes aan, zodat scholieren ten minste één dag per week fysiek les kunnen krijgen op anderhalve meter afstand.

De gemeente Utrecht stelt ook haar eigen gebouwen beschikbaar, waaronder ruimtes in het stadskantoor, stadhuis, sporthallen en multifunctionele accommodaties met leegstand.

Onderwijswethouder Anke Klein: "Hartverwarmend om te zien hoe uit alle hoeken van de stad organisaties een aanbod doen om fysiek onderwijs mogelijk te maken. Om te zorgen dat de leerlingen meer perspectief hebben, elkaar weer kunnen zien en kunnen werken aan hun leerontwikkeling. Zowel bij de gemeente als bij de scholen zijn ontzettend veel tips binnengekomen."

54.000 bedrijven hebben tot nu toe in vierde periode loonsteun aangevraagd

Het UWV heeft tot nu toe ruim 54.000 aanvragen binnengekregen voor de vierde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Daarvan zijn 44.000 aanvragen goedgekeurd. Het UWV heeft als eerste voorschot 670 miljoen euro overgemaakt aan deze werkgevers, die samen zo'n 681.000 mensen in dienst hebben.

De overige aanvragen zijn nog in behandeling. Werkgevers die nog een aanvraag willen indienen hebben daarvoor de tijd tot en met zondag 14 maart.

In de derde periode, die liep van oktober tot en met december, kwamen er in totaal 81.000 aanvragen binnen. Dat waren er meer dan in de tweede periode, in de zomermaanden. Toen deden ruim 65.000 bedrijven een aanvraag. In de eerste periode, voorjaar vorig jaar, was het aantal aanvragen het hoogst: zo'n 149.000 bedrijven vroegen toen loonsteun aan.

De Jonge: corona-zelftest mogelijk in april bij supermarkt en drogist

Het kabinet wil dat er op korte termijn corona-sneltesten op de markt komen, die niet onder medisch toezicht hoeven te worden afgenomen. Die zelftesten kunnen bijvoorbeeld worden ingezet door werkgevers, scholen en universiteiten die het werk of de opleiding veiliger willen maken.

Het gaat om sneltesten die nu nog door professionals en onder professioneel medisch toezicht worden afgenomen. De testontwikkelaars kunnen een aanvraag indienen om van hun sneltest een zelftest te maken. Demissionair minister De Jonge kan dan binnen vijf dagen een ontheffing verlenen.

De zelftesten moeten uiteindelijk ook in de supermarkten en bij de drogist komen te liggen. Minister De Jonge denkt dat de eerste testen in april beschikbaar kunnen zijn.

Gemeente Groningen verbiedt eet- en drinktochten

De gemeente Groningen verbiedt eet- en drinktochten door de binnenstad van Groningen, meldt RTV Noord. Verschillende horecaondernemers organiseerden sinds afgelopen weekend zulke tochten, zoals de 'Culinaire 4 Mijl' en de 'Frituurloop'. Daarbij lopen deelnemers langs verschillende horecagelegenheden, waarbij ze overal een consumptie krijgen.

De gemeente is niet te spreken over de tochten. "Daarbij zagen we dat op bepaalde punten de coronamaatregelen niet meer in acht werden genomen", zegt een woordvoerder. "Het trekt bovendien mensen naar de binnenstad. En hoe mooi we dat ook vinden, het kan gewoon niet. "

75-plussers ontvangen vanaf morgen uitnodigingen vaccinatie

Vanaf morgen ontvangen de eerste mensen uit de leeftijdsgroep van 75 tot en met 79 een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Dat meldt het RIVM op de website. Het gaat om mensen die geboren zijn in de jaren 1941 tot en met 1946. Zij kunnen na ontvangst van de brief zelf een prikafspraak maken bij de GGD en krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer.

In totaal gaat het om ongeveer 812.000 mensen. De uitnodigingen worden in de komende twee weken verstuurd, in de volgorde van oud naar jong. De GGD heeft inmiddels ruim zestig locaties geopend waar mensen terechtkunnen voor een vaccinatie.

RIVM: 4727 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4727 nieuwe coronabesmettingen gemeld, dat zijn er 595 meer dan gisteren. Het cijfer is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4470 mensen positief getest werden.

Er liggen nu 1911 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1923), van wie 541 op de IC (gisteren: 539), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Milanezen balen van nieuwe beperkingen

In de Italiaanse regio Lombardije loopt het aantal besmettingen snel op. Daarom worden nieuwe beperkingen van kracht die in elk geval tot en met volgend weekend gelden: alle scholen gaan weer dicht, niemand mag thuis bezoek ontvangen en sporten in de openbare ruimte is verboden.

Er golden al maatregelen voor de horeca: cafés en restaurants mogen alleen open voor afhalen en mensen mogen hun woonplaats alleen in noodgevallen verlaten.

Lombardije is een van de gebieden in Italië die het zwaarst zijn getroffen.

Inwoners van de belangrijkste stad Milaan zien op tegen weer nieuwe restricties:

'Als de vaccins niet snel komen, komt het nooit meer goed'

Operatiecapaciteit ziekenhuizen neemt toe, aantal verwijzingen ggz blijft gelijk

Ziekenhuizen melden opnieuw een toename in de operatiecapaciteit. Deze week (de meting is altijd op maandag) was 77 procent van de operatiekamers in gebruik, in vergelijking met de 'normale' situatie zonder coronapandemie. Vorige week was dat 72 procent. Het aantal verwijzingen naar medisch specialisten lag deze week op 86 procent van wat te verwachten zou zijn zonder coronapandemie, blijkt uit cijfers van bemiddelingsorganisatie ZorgDomein.

7 procent van de ziekenhuizen zegt alle planbare zorg te kunnen leveren, ruim 80 procent heeft daarvoor een deel van de capaciteit beschikbaar. Voor behandelingen die binnen zes weken moeten plaatsvinden kunnen patiënten in 74 procent van de ziekenhuizen terecht. Dat is vergelijkbaar met vorige week.

Het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg blijft ongeveer gelijk, dat ligt net als de afgelopen weken rond het aantal dat valt te verwachten zonder pandemie.

Van Engelshoven wil sneltests op alle universiteiten

Als er sneltests worden gebruikt kunnen alle universiteiten en hogescholen dit voorjaar weer open, in elk geval gedeeltelijk, denkt minister Van Engelshoven van Onderwijs. Ze wil zich niet vastleggen op data, want een besluit hierover hangt af van de besmettingscijfers. Trouw meldde vanochtend dat er 26 miljoen sneltests in voorraad zijn en dat dat aantal snel oploopt.

Sinds januari lopen er al proeven met sneltests op universiteiten. Van Engelshoven wil ze ook inzetten in bijvoorbeeld musea. "We zijn hard bezig om dat te regelen".

'Adviseurs gouverneur New York gaven te weinig verpleeghuisdoden op'

Adviseurs van de gouverneur van de Amerikaanse staat New York hebben in een rapport geknoeid met het aantal verpleeghuisbewoners dat is overleden aan een coronabesmetting. Daardoor zijn er minder doden gemeld dan er werkelijk waren, blijkt uit onderzoek van The Wall Street Journal en The New York Times.

In het rapport van de New Yorkse zorgautoriteiten, dat in juli openbaar werd gemaakt, werden 6432 doden gemeld. Maar volgens de twee kranten waren er meer dan 9000 doden onder verpleeghuisbewoners in de staat.

Viruswaarheid krijgt geen gelijk in kort geding over vaccinatiecampagne overheid

Actiegroep Viruswaarheid is in een kort geding over de vaccinatiecampagne van de overheid door de rechter in het ongelijk gesteld. Viruswaarheid had geëist dat de campagne waarin mensen worden opgeroepen om zich te laten vaccineren wordt stopgezet.

Maar de rechtbank stelt dat de overheid veel vrijheid heeft om ervoor te zorgen dat een bepaalde vaccinatiegraad wordt gehaald. Als in een campagne daartoe de positieve kanten van inenting worden benadrukt, schiet de Staat niet tekort in zijn informatievoorziening, aldus de rechter. De vrije keuze van burgers om zich wel of niet te laten inenten wordt zonder voorbehoud onderschreven.

Viruswaarheid had verder om rectificatie gevraagd. Ook dat is afgewezen. Vorige week werd de actiegroep in hoger beroep in het ongelijk gesteld met betrekking tot zijn eis om de avondklok op te heffen. Daartegen is Viruswaarheid in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Geen uitzondering avondklok bij toegang experimenten Fieldlab

Bezoekers van proefevenementen die worden georganiseerd door Fieldlab moeten voor 21.00 uur thuis zijn. Ze krijgen geen uitzondering van de avondklok. De evenementen duren tot 19.00 uur.

Het gaat om een concert van André Hazes en een dancefeest in de Amsterdamse Ziggo Dome, een popfestival op het terrein van Lowlands in Biddinghuizen en een dancefestival daar. Ze worden gehouden tussen 6 en 14 maart. De bedoeling is om te onderzoeken hoe er in de coronapandemie op een veilige manier toch evenementen met publiek kunnen plaatsvinden.

Voetbalwedstrijd

Op 21 februari werd met het oog daarop al de voetbalwedstrijd NEC-De Graafschap met publiek gespeeld. Daarna is bij één aanwezige een coronabesmetting vastgesteld.

In totaal testten drie bezoekers achteraf positief op het coronavirus. Van twee van hen is vastgesteld dat de uitslag terug te voeren is op een recente coronabesmetting. Zij hebben tijdens de wedstrijd geen andere aanwezigen kunnen besmetten. Waar de derde persoon corona heeft opgelopen, is onduidelijk, meldt de organisator van het testevenement.

Ongeveer 82 procent van de ruim 1100 aanwezige NEC-fans heeft zich tot vijf dagen na de wedstrijd laten testen op een speciale locatie bij het Goffertstadion.

Aantal besmettingen Bonaire snel opgelopen, strengere maatregelen van kracht

Op Bonaire is sinds maandag het aantal besmettingen meer dan verdubbeld, waardoor grote druk is ontstaan op de gezondheidszorg. Om de verspreiding in te dammen is besloten het risiconiveau op te schalen van drie naar vijf. De vaccinaties tegen het coronavirus gaan door. Onder andere in de gevangenis is covid-19 uitgebroken. Drie bewaarders zijn positief getest, vijf gevangenen zitten in quarantaine.

Het verhogen van het risiconiveau betekent dat horeca alleen open mag voor afhalen en niet-noodzakelijke winkels dicht moeten. Ook sportscholen en casino's moeten weer sluiten. Essentiële winkels mogen open blijven, maar met een beperkt aantal bezoekers.

Scholen blijven voorlopig wel open. In het voortgezet onderwijs komen er kleinere klassen. Dagopvang voor ouderen is niet mogelijk. Thuiswerken is verplicht, tenzij het niet anders kan. Mensen in contactberoepen mogen niet werken tenzij het medisch noodzakelijk is.

Kerkdiensten en missen mogen alleen online doorgaan. Sportinstellingen en evenementen mogen niet doorgaan. Ook discotheken en seksclubs blijven dicht. De maatregelen gaan vandaag om 18.00 uur in en ze lopen door tot en met vrijdag 19 maart.

Ministers terughoudend over mogelijke versoepelingen

Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) noemt nieuwe cijfers van het CBS over het aantal sterfgevallen "ongelofelijk goed nieuws", maar benadrukt dat het onverstandig zou zijn om te denken dat de coronacrisis nu voorbij is.

"We zijn er gewoon nog niet", zei hij op het Binnenhof kort voor aanvang van een vergadering van de speciale ministeriële commissie crisisbeheersing. "We moeten nu heel erg snel doorgaan met vaccineren en intensiever testen, en voor de hele korte termijn moeten we de maatregelen nog even vasthouden." Anders dreigen volgens De Jonge later weer strengere maatregelen. "Dus nu onvoorzichtig hupsakee de boel openen, nee, dat doen we echt niet."

Ook de demissionaire ministers Van Ark (Medische Zorg) en Grapperhaus (Justitie) waren terughoudend als het gaat om mogelijke versoepelingen. "Deskundigen zeggen dat we aan het begin van de derde golf zitten, maar er zijn ook lichtpuntjes. Die dingen moeten we met elkaar wegen", zei Van Ark. Grapperhaus benadrukte met de horeca in gesprek te blijven voor meer perspectief. "Maar ik heb ze ook gezegd: reken niet op dingen op de korte termijn."

'We moeten heel erg snel doorgaan met vaccineren'

Moldavië krijgt als eerste Europese land vaccins uit Covax-programma

Moldavië heeft als eerste land in Europa coronavaccins gekregen vanuit het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie. President Sandu twitterde dat er gisteravond ruim 14.000 doses zijn aangekomen.

Moldavië is een van de armste landen van Europa. Vorige week kreeg het al een donatie van 200.000 doses van buurland Roemenië, dat zegt daarmee een gebaar van solidariteit te willen maken. Boekarest stuurt ook een team artsen naar Moldavië.

Ziekenhuizen Noord-Holland 'onverminderd druk'

Ziekenhuizen in Noord-Holland maken zich zorgen over de opname van coronapatiënten in de komende tijd. Het is onverminderd druk en mensen moeten soms worden overgeplaatst, concludeert NH Nieuws na een rondgang.

Het Dijklander Ziekenhuis, met vestigingen in Hoorn en Purmerend, brengt dagelijks zes tot acht patiënten naar andere ziekenhuizen. Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk krijgt meer patiënten dan in de regio was afgesproken en heeft huisartsen gevraagd om mensen voor te bereiden op opname in andere regio's.

Het Noordwest Ziekenhuis, met locaties in Alkmaar en Den Helder, anticipeert op drukte door minder operaties in te plannen. Alleen Ziekenhuis Tergooi, dat is gevestigd in Hilversum en Blaricum, is voorzichtig optimistisch: daar zijn 17 coronapatiënten, iets minder dan een week ervoor. Drie liggen er op de IC. Ook het ziekteverzuim onder personeel is gedaald, waardoor er geleidelijk weer ruimte ontstaat voor andere behandelingen dan coronazorg, spoedopnames en kanker.

Frankrijk: mogelijk verbetering in komende vier tot zes weken

In Frankrijk zal de coronapandemie de komende vier tot zes weken mogelijk zo ver worden teruggedrongen dat een terugkeer naar het normale leven geleidelijk weer in beeld komt, zegt minister Veran van Volksgezondheid. Hij stelt dat de overheid er alles aan zal doen om een nieuwe landelijke lockdown te vermijden. Desnoods zal de regering de uitvoer van doses vaccin blokkeren, net als dat in Italië is gebeurd.

Aanleiding voor het optimisme is dat er effecten zichtbaar worden van de vaccinaties. Het aantal inentingen moet in ruim twintig regio's waar extra risico's gelden de komende weken worden opgevoerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor Parijs en omgeving, de dichtstbevolkte streek van Frankrijk. Ook bepaalde beroepsgroepen, zoals apothekers en verloskundigen, moeten op korte termijn een prik krijgen.

De maatregelen die nu gelden verschillen per regio: inwoners van sommige departementen krijgen het dringende advies om zich zo min mogelijk te verplaatsen. Een schrikbeeld voor veel mensen is een strenge lockdown voor het hele weekend, van zaterdag 06.00 uur tot zondag 18.00 uur. Die geldt bijvoorbeeld voor de stad Duinkerke en het departement Pas-de-Calais.

In het hele land geldt al weken een avondklok van 18.00 uur tot 06.00 uur. De horeca is dicht en heropening is niet aan de orde, zegt minister Veran.

'Overheid betaalt dubbel voor laboratoriumtests'

Acht grote laboratoria krijgen al maanden vergoedingen voor testcapaciteit die niet wordt benut. Tegelijk worden in kleinere laboratoria, bijvoorbeeld van ziekenhuizen, dagelijks duizenden tests geanalyseerd waarvoor de overheid nog eens apart 65 euro per test betaalt. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een eigen rondgang.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in het najaar contracten afgesloten met acht grote laboratoria die samen zo'n 120.000 tests per dag kunnen verwerken. Die acht krijgen een vergoeding voor een gegarandeerd aantal tests, of ze die nu verwerken of niet. Het gaat om 55 procent van het totaal aantal testen. Er worden ruim 45.000 tests per dag afgenomen en dat is minder dan verwacht.

Minister De Jonge van Volksgezondheid wil tegenover de Volkskrant niet zeggen om hoeveel geld het gaat en hoeveel tests waarvoor al betaald is niet worden gebruikt. Hij legt uit dat de garanties zijn aangegaan om er zeker van te zijn dat er genoeg laboratoriumcapaciteit zou zijn.

Oversterfte verdwenen, mogelijk door vaccins

Voor het eerst sinds september kende Nederland een week waarin er minder doden dan verwacht werden geregistreerd. Voorzichtig stelt het CBS dat het begin van de vaccinaties daarvoor verantwoordelijk is.

Lees hier meer:

'Miljoenen sneltests niet gebruikt'

Dagblad Trouw schrijft dat miljoenen sneltests ongebruikt in de opslag liggen. Het ministerie heeft er zeker 26 miljoen, maar wil die "zorgvuldig" inzetten, wat betekent dat er nog maanden moet worden gewacht op pilotprojecten.

Sneltests kunnen gebruikt worden om de maatschappij weer te heropenen, bijvoorbeeld door leerlingen op scholen of bezoekers van evenementen te testen. Ook besmette personen die geen klachten hebben kunnen dan worden geweerd. In andere landen gebeurt dat al, maar het ministerie wil de 10 tot 13 miljoen tetst die maandelijks binnenkomen pas gebruiken als de testfase is afgerond.

Onderwijsbonden voelen zich aan het lijntje gehouden, zeggen ze in de krant. "We moeten testen om het onderwijs veilig te houden. Als sneltests voorhanden zijn, is het helemaal ongelofelijk dat het niet gebeurt."

Australië vraagt EU vaccins niet tegen te houden

Australië heeft de Europese Commissie gevraagd om de blokkade van coronavaccins te herzien. Italië houdt de export naar Australië tegen van 250.000 doses van het AtraZeneca-vaccin, omdat AstraZeneca zich niet aan de leveringsafspraken in Europa houdt. Dat mag een Europees land sinds kort doen, als een vaccinfabrikant minder levert dan is afgesproken. Fabrikanten die een contract hebben met de EU moeten alle vaccins die ze exporteren, melden bij de nationale autoriteiten en de EU.

Premier Morrison en minister Hunt van Volksgezondheid zijn merkbaar geërgerd over de blokkade:

Australie vraagt EC om AstraZeneca toch door te laten

Cyprus opent grenzen voor gevaccineerde Britten

Cyprus opent per 1 mei de grenzen voor alle Britten die volledig zijn gevaccineerd. Zij worden daarmee vrijgesteld van de verplichte quarantaine of het overhandigen van een negatieve coronatest. Dat heeft de Cypriotische minister van Toerisme bekendgemaakt. Reizigers moeten kunnen aantonen dat ze een vaccin hebben ontvangen dat is goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap.

De economie van het eiland leunt sterk op de toeristische sector, die zwaar getroffen is door de coronacrisis. De Britten zijn de grootste groep toeristen die Cyprus jaarlijks bezoeken.

Cyprus is niet het enige land dat de coronaregels opheft voor gevaccineerden. Eerder hief Estland de quarantaineplicht al op voor ingeënte EU-burgers.

Nieuw blog

Welkom in dit nieuwe coronablog. Alle berichten van gisteren zijn hier terug te lezen.