liveblog
NOS NieuwsAangepast

Campagneblog: Hoekstra (CDA) reageert niet op kritiek WW-kortingsplan • Ploumen (PvdA) hoopt op meer dan 10 zetels

  • Dit was het liveblog van donderdag 4 maart met het belangrijkste nieuws in aanloop naar de verkiezingen.
  • Opmerkelijk waren vooral de uitspraken van CDA-lijsttrekker Hoekstra
  • Hij zegt dat het tijd is om de WW in te korten.
  • Dat kwam hem op stevige kritiek te staan van andere partijen.
  • Verder zei Rutte dat hij toch geen kerncentrale wil in Groningen. Hij heeft een verkeerde inschatting gemaakt.
  • CDA-lijsttrekker Hoekstra: tijd om WW in te korten.
liveblog gesloten

Jetten (D66) vindt dat Rutte een 'lockdown-verslaving heeft'

In het tv-programma Jinek zitten D66-fractievoorzitter Jetten en CU-leider Segers om te praten over de voor- en nadelen van een vaccinatiepaspoort. D66 hamert op zo'n bewijs, zodat gevaccineerde Nederlanders weer op pad kunnen. In de coalitie is D66 zich steeds meer openlijk aan het afzetten tegen het strenge coronabeleid van het eigen kabinet. Rutte heeft een "lockdown-verslaving", vindt Jetten. Segers zegt dat hij die verslaving niet heeft.

Maar de ChristenUnie is wel tegen zo'n paspoort, omdat het gevaccineerde mensen meer rechten geeft dan niet-gevaccineerde Nederlanders.

Gelddonaties bij politieke partijen: wel of geen risico?

D66 en GroenLinks kregen vandaag een fikse donatie van een techondernemer. Al jaren wordt er gepraat of dit ook betekent dat een geldschieter invloed koopt. Dat is moeilijk te zeggen. Politicoloog Krouwel spreekt over een risico. Lees onderstaand artikel.

Ploumen hoopt op meer dan 10 zetels en zegt sorry over het vorige kabinetsbeleid

Bij Nieuwsuur is vandaag Lilianne Ploumen aan het woord. Drie kiezers zijn live in de uitzending en kunnen hun vragen stellen. De eerste vragensteller is woedend op de PvdA over het wegbezuinigen van de sociale werkplaats in het vorige kabinet Rutte II van PvdA en VVD. De vragensteller heeft twee kinderen met een beperking. "De A van de PvdA staat niet meer voor arbeid, maar voor asociaal." Ploumen stelt zich begrijpend op en benadrukt dat in die tijd er zwaar bezuinigd moest worden.

Ze hoopt het vertrouwen van de kiezer terug te krijgen. "Dubbele zetels", zei ze. De PvdA heeft nu 9 zetels. Dubbele cijfers is meer dan tien. Dat is wat anders dan een verdubbeling van de cijfers. Dan kom je op 18 zetels.

Oppositie en coalitie reageert fel op WW-uitspraken Hoekstra

De uitspraken van CDA-leider Hoekstra vallen slecht bij andere politieke partijen. De leider van de ChristenUnie Segers noemt het voorstel "slecht". "Als iets tot de kern van de Nederlandse belofte hoort, dan is het wel de zekerheid dat we elkaar in moeilijke tijden niet in de steek laten", zegt Segers op Twitter. "Als de tijd nu ergens rijp voor is, dan is het wel voor goede zorg voor elkaar." Het D66-Kamerlid Van Weyenberg" Nou, dit is wel het laatste dat je midden in deze Corona-crisis wilt. Zeker omdat werkloosheid nog wel klap zal krijgen... geeft extra onzekerheid". GroenLinks noemt het "onbegrijpelijk" en PVV-leider Wilders noemt Hoekstra een "ongelooflijke aso". PvdA leider Ploumen noemt het "totaal onfatsoenlijk" en SP-leider Marijnissen zegt dat het "Nu Doorpakken"" van de CDA verkiezingsslogan hiermee meer op "Nu Afpakken" lijkt.

https://twitter.com/svanweyenberg/status/1367539694532231171

Rutte kan zich niet in tweeën splitsen (over zijn dubbelrol als premier een VVD-leider)

In het BNNVARA-programma De Vooravond wordt Rutte gevraagd of hij zijn positie als minister-president niet misbruikt om zetels binnen te slepen voor de VVD. Volgens het programma heeft Rutte vaak dezelfde soort kleren aan - donkerblauw pak met stropdas - bij VVD-bijeenkomsten en de persconferentie over de corona-aanpak. De VVD-slogan 'Samen naar de eindstreep' zou Rutte ook een keer als zin hebben gezegd in zijn persconferentie. Rutte zegt dat hij deze dubbelrol onvermijdelijk is. "Ik ben één persoon. Ik kan mezelf niet in tweeën splitsen", aldus Rutte,

Hoekstra (CDA) bij AD: tijd om WW in te korten

CDA- lijsttrekker Wopke Hoekstra vindt dat de "tijd is gekomen om de duur van de werkloosheidsuitkering WW te verkorten van twee naar één jaar". Dat zei hij in de verkiezingsserie vanmiddag op de website van het AD. Hoekstra vindt het van groot belang dat mensen werk hebben, "je houdt er levensgeluk aan over".

Nu kunnen werklozen wanneer ze lang ergens in dienst waren, afhankelijk van hoe lang dat was, nog maximaal twee jaar een uitkering krijgen. Het CDA wil dat terugbrengen naar één jaar en daarmee 600 miljoen euro besparen.

Wopke Hoekstra

Onderzoek de Groene: tien procent tweets aan vrouwelijke politici bevat haat of agressie

Tien procent van alle tweets aan vrouwelijke politici bevat agressie of haat, blijkt uit onderzoek van de Utrecht Data School samen met de Groene Amsterdammer. Vrouwen die actief worden in de politiek kunnen rekenen op tweets waarin hun stem, lichaam, religie of huidskleur van commentaar wordt voorzien. Tot grove beledigingen en bedreigingen aan toe. En ook tweets die geen haat bevatten zijn richting vrouwen vaak anders dan richting mannen: zo worden vrouwelijke politici meer aangesproken met hun voornaam, en vaker "vrouwtje", "meid" of "meisje" genoemd. "Jongetje" of "kerel" komen veel minder vaak voor.

De Groene sprak met twaalf vrouwelijke politici. Sommige geven aan soms zelf ook te zwijgen: wie seksisme bespreekbaar maakt krijgt vaak nog extra bagger over zich heen. VVD-Kamerlid Yesilgöz-Zegrius: "Als je zwijgt omdat je weet: ik krijg zoveel bagger over mij heen, er worden hele legers op mij afgestuurd, dan raakt dat onze democratie en rechtsstaat in het hart. Dan raakt het ons allemaal. "

Verkiezingsdebat over sport en bewegen

Om 16.00 uur gaan (kandidaat-)Kamerleden in Nieuwspoort in Den Haag met elkaar in debat over sport, bewegen en gezond leven. Deelnemers zijn Anne Kuik (CDA), Rudmer Heerema (VVD), Michiel van Nispen (SP), Jeanet van der Laan (D66), Habtamu de Hoop (PvdA) en Liane den Haan (50Plus).

Het debat is live te volgen bij NPO Politiek:

Kritiek op Hoekstra, volgens hem onterecht

CDA-lijsttrekker Hoekstra krijgt op Twitter kritiek van Ploumen van de PvdA en D66-Kamerlid Sneller. Zij zeggen dat Hoekstra vorige week in het verkiezingsprogramma van NOS op 3 dingen heeft gezegd die niet terugkeren in de doorrekening van het CDA-verkiezingsprogramma door het Centraal Planbureau (CPB). Zo zei de CDA-lijsttrekker dat zijn partij voorstander is van 0 procent belasting op groenten en fruit, dat er extra geld in de cultuursector moet worden gestoken en dat het CDA wil investeren in onderzoek naar volksziektes als kanker en alzheimer.

In het verkiezingsprogramma van het CDA staat dat de partij zich in Europees verband inzet voor lagere btw op groenten en fruit. In de doorrekening van het CPB, die inzicht geeft in waar politieke partijen echt geld voor willen uittrekken, komt dat lagere btw-tarief voor in Europa geproduceerde producten niet terug.

Het is overigens volgens EU-regels niet mogelijk om 0 procent btw te heffen op groenten en fruit, wat de PvdA wil. Ook het verlagen van dat btw-tarief is juridisch lastig, waarschuwt het CPB.

In de doorrekening van het CDA-verkiezingsprogramma worden ook geen investeringen in cultuur of onderzoeken naar volksziektes genoemd. In het verkiezingsprogramma van de partij staat daar wel een en ander over, onder meer dat het CDA de uitgaven aan cultureel erfgoed op peil wil houden en een groot nationaal onderzoek wil starten naar kanker, obesitas en alzheimer.

Lijsttrekker Hoekstra heeft zojuist gereageerd op de kritiek van D66 en PvdA. Volgens hem liep gaat het om eenmalige uitgaven die het CDA bij het CPB niet mocht laten doorrekenen. Verder vindt hij dat "Lilianne en linkse vrienden" de rekening van hun plannen bij volgende generaties leggen.

Hoekstra was vorige week bij NOS op 3 te gast samen met PvdA-lijsttrekker Ploumen. Ze gingen daar in gesprek met jongeren.

Kijk hieronder het gesprek terug:

In dit artikel lees je meer over de verkiezingsplannen van politieke partijen voor vlees, groente en fruit.

Rekeningrijden, lightrail en minder vliegen

In de programma's van de partijen voor de Kamerverkiezingen is veel aandacht voor vervoer en mobiliteit. Van de partijen die nu in de Kamer zitten, pleiten er zeven voor de aanleg van een Lelylijn tussen Lelystad en Groningen. VVD, PvdA, Partij voor de Dieren en Denk willen meer 'lightrail', een mengeling van trein en tram. Verder heeft een aantal partijen voor bepaalde groepen gratis openbaar vervoer in petto.

De PVV vindt dat de maximumsnelheid op snelwegen naar 140 kilometer moet en Forum voor Democratie wil dat automobilisten "op plekken waar dat verantwoord is" nog harder kunnen rijden. Denk noemt zichzelf de enige echte autopartij van Nederland.

Lees hier wat partijen het liefst willen met treinen, auto's en vliegtuigen:

Oproep om na de verkiezingen te investeren in groene waterstof

Een groot aantal organisaties roept het nieuwe kabinet op meer in te zetten op groene waterstof. De organisaties, variërend van de industrie tot milieuclubs, zeggen dat een investering van 2,5 miljard euro nodig is voor deze vorm van hernieuwbare energie. Volgens hen bieden de verkiezingsprogramma's van de partijen daarvoor genoeg ruimte.

Waterstof is een gas dat kan worden omgezet in elektriciteit, zonder CO2-uitstoot. Groene waterstof zou volgens de oproep kunnen worden gebruikt op momenten dat de zon niet schijnt of als er te weinig wind is. De organisaties zeggen dat de investering Nederland voor energie minder afhankelijk maakt van andere landen en banen kan opleveren.

Rutte: geen kerncentrale in Groningen

VVD-lijsttrekker Rutte denkt dat de provincie Groningen als nieuwe plaats voor een kerncentrale niet doorgaat. Zondag zei hij in het RTL-verkiezingsdebat dat de Eemshaven een goede plek zou zijn voor een nieuwe kerncentrale en daar kwam veel kritiek op. Vanochtend zei hij in het NOS Radio 1 Journaal dat hij dacht dat er in Groningen wel draagvlak voor een kerncentrale zou zijn, omdat Groningen de provincie van de energie-transitie wil zijn. "Maar dat was een beetje verkeerd ingeschat; de reacties uit Groningen waren dat men er geen behoefte aan heeft. Dus dat is genoteerd: niet in Groningen", benadrukte Rutte.

Hij denkt dat het wel gaat lukken om een andere plek te vinden voor een nieuwe kerncentrale. De VVD vindt dat kernenergie nodig is.

Uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma's door het Centraal Planbureau blijkt dat ook bij de VVD de staatsschuld flink oploopt. Rutte zei daarover dat het nu niet verstandig is om te bezuinigen. "We hebben een crisis in de gezondheidszorg, maar we hebben ook een sterke economie en dankzij onze zuinigheid kunnen we bedrijven ondersteunen. Als je nu zou gaan bezuinigen, maak je de crisis erger en dat is een verschil met de economische crisis van tien jaar geleden."

Dat betekent volgens Rutte overigens niet dat het geld aan verkeerde dingen moet worden uitgegeven. "We moeten bedrijven helpen en verstandige dingen doen in de gezondheidszorg. Als ik nu zie dat bij de PvdA de lasten voor het bedrijfsleven met 42 miljard toenemen, dan slacht je de kip met de gouden eieren." Hij voegde eraan toe dat ook de VVD bepaalde bedrijven meer belasting wil laten betalen, maar dat er een lastenverlichting moet komen voor het midden- en kleinbedrijf.

In de Q&A met politiek verslaggevers Xander van der Wulp en Ardy Stemerding kwam ook de woningmarkt ter sprake. De rijksoverheid moet daar meer regie op hebben en er moet meer geld bij, zei hij:

VVD-lijsttrekker Rutte: 'Er komt geen kerncentrale in Groningen'

Politici bij de kapper

Gisteren mochten kappers na anderhalve maand weer aan het werk en daar maakten meerdere politici gebruik van, zoals PVV-leider Geert Wilders en Pieter Omtzigt, de nummer 2 op de lijst van het CDA.

Henk Krol: zet mensen niet weg als 'wappies'

Mensen die een andere mening hebben over het coronabeleid dan de gevestigde orde worden onterecht weggezet als "wappies", zei Henk Krol, voorman van de gelijknamige lijst, in Goedemorgen Nederland. Hij pleit voor een wekelijks "bijpraatmoment" voor het grote publiek. "Ik zou daar heel graag de deskundigen horen die er in Nederland zijn, de ministers, maar ook tegenstanders. Mensen die er anders over denken, zoals Maurice de Hond. Hij staat voor een mening die heel veel mensen hebben. Laat die mensen aan het woord, zet ze niet weg."

Over zijn nieuwe partij zei Krol, die vorig jaar vertrok bij 50Plus, dat hij nog steeds voor hetzelfde staat. "Alleen door alle interne ruzies vond ik dat ik de belangen van de kiezer niet meer kon dienen. Maar nu knok ik nog steeds voor de pensioenen."

Joost Eerdmans (JA21) en Sylvana Simons (Bij1) botsen over multiculturele samenleving

Een stevige discussie in het tv-programma Goedemorgen Nederland: JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans en Sylvana Simons van Bij1, die zeer verschillend denken over de multiculturele samenleving, botsten in een gesprek over dat onderwerp. Simons zei altijd een beetje te moeten lachen om mensen die zeggen dat ze geen multicultureel land willen. "Want dat zijn we al", zei Simons. "Wij verzetten ons tegen het beeld dat we bang moeten zijn voor elkaar. Je kunt veel religieuze en culturele identiteiten naast elkaar hebben."

Eerdmans bleek het daar niet mee eens: "Een multiculturele samenleving, bestond die maar." De JA21-lijsttrekker, die fractievoorzitter is van Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad, wees op bepaalde wijken in zijn thuisstad. "In Rotterdam heb je monoculturele wijken, waar geen woord Nederlands te horen is en alleen maar buitenlandse winkels zijn."

Volgens Eerdmans is er veel problematiek rondom de multiculturele samenleving. "Je ziet bijvoorbeeld dat mensen met een niet-westerse achtergrond oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit", zei hij. Volgens Simons komt dat mede doordat de politie etnisch profileert, iets wat Eerdmans fel bestrijdt. "U plaatst de politie in het verdachtenhoekje." Simons: "Je kunt nog zo vaak zeggen dat het niet zo is, maar we weten dat het gebeurt. Het is onderdeel van een groter probleem en dat moeten we serieus nemen."

Kijk hier het fragment terug over de multiculturele samenleving en etnisch profileren:

Lijsttrekkers Eerdmans en Simons botsen over multiculturele samenleving

Techondernemer doet D66 en Partij voor de Dieren grote schenking

Techondernemer Steven Schuurman heeft 1 miljoen euro geschonken aan D66 en 350.000 euro aan de Partij voor de Dieren. Miljardair Schuurman, die geldt als een van de rijkste mensen van Nederland, zegt in Trouw dat hij met de giften de klimaatplannen van de partijen wil steunen. Volgens hem is er haast bij een goed klimaatbeleid en voelen veel mensen dat. "Toevallig heb ik een paar bedrijven opgebouwd waaruit veel vermogen is vrijgekomen. Als je meer geld hebt dan je nodig hebt, ligt er een opdracht iets terug te doen, vind ik", legt hij uit.

De miljardair begrijpt dat zijn grote giften vragen oproepen. Hij zegt uiteindelijk dezelfde motivatie te hebben als iemand die een paar tientjes doneert. Schuurman is geen lid van D66 of de Partij voor de Dieren. Hij zegt in Trouw dat hij geen enkele invloed wil, maar dat de plannen van D66 en Partij voor de Dieren hem het meest aanspreken.

Zulke grote giften komen niet vaak voor. Partijen moeten donaties vanaf 4500 euro openbaar maken.

Mark Rutte (VVD) te gast op radio en social

Vanochtend is VVD-lijsttrekker Rutte te gast in het NOS Radio 1 Journaal. Vanaf 09.00 uur gaat hij in gesprek met politiek verslaggever Xander van der Wulp en presentator Jurgen van den Berg over onder meer de vooruitzichten van de VVD en een mogelijk vierde kabinet onder zijn leiding.

Rond 09.30 uur beantwoordt Rutte ook vragen van kijkers in een Q&A op de Facebook- en YouTube-pagina van de NOS. De stream is ook te bekijken op NOS.nl.

Kamer voorlopig tegen kerncentrale in Groningen

Een Kamermeerderheid wil voorlopig dat er geen kerncentrale in Groningen komt. Later vandaag komt de kwestie aan de orde in een debat in de Tweede Kamer. De regeringspartijen CDA en D66 vinden dat er zonder draagvlak in Goningen geen centrale mag worden gebouwd. SP, GroenLinks en PvdA zijn het daarmee eens, maar willen nog verder gaan en het plan helemaal schrappen.

VVD-lijsttrekker Rutte zei zondag in het RTL-verkiezingsdebat dat de Eemshaven een goede plek zou zijn voor een kerncentrale. Die uitspraak leidde tot onrust in Groningen. Daar zien veel mensen niets in een kerncentrale nu de provincie nog te kampen heeft met de gevolgen van de aardbevingen door de gaswinning. Later nuanceerde VVD-Kamerlid Harbers de uitspraak van Rutte door te zeggen dat Groningen als plek voor een kerncentrale niet voor de hand ligt.

Welkom!

In aanloop naar de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart houden we iedere dag een campagneblog bij, met het laatste nieuws over de verkiezingscampagne. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.