liveblog
NOS VoetbalAangepast

Zieke Stengs afwezig in Venlo • Depay trefzeker voor Lyon

liveblog gesloten

Depay trefzeker voor winnend Lyon

Tot slot nog een bericht uit Frankrijk: Olympique Lyonnais is dankzij een 3-2 overwinning bij Stade Brestois weer in punten gelijk gekomen met koploper Lille. Memphis Depay maakte de 3-0 voor Lyon uit een strafschop.

Lille, dat donderdag in eigen huis verloor van Ajax in de Europa League, kan zondag de leiding weer overnemen van Lyon als het wint bij FC Lorient.

Memphis Depay juicht na zijn treffer

Wolfsburg wint in Bielefeld, Weghorst scoort niet

VfL Wolfsburg heeft in de Bundesliga met de zesde zege in zeven wedstrijden de derde plaats veroverd. Bij nummer 16 Arminia Bielefeld, met Michel Vlap en zonder Mike van der Hoorn, die op de bank zat, won het met 3-0.

Arminia pakte maandag nog knap een punt bij koploper Bayern München, maar nu gaf het niet thuis. Wolfsburg-topscorer Wout Weghorst bleef verstoken van een doelpunt, maar was wel betrokken bij twee treffers. Na de 0-1 van Renato Steffen vond de Zwitser kort na de rust weer het net nadat doelman Stefan Ortega een schot van Weghorst had losgelaten. Bij de fraaie 3-0 van Maximilian Arnold gaf Weghorst de assist.

Wolfsburg is sinds Bayern in 2014 de eerste club met zes duels op rij zonder tegengoal.

Wolfsburg viert de zege

Stengs en Hatzidiakos afwezig, De Wit terug bij AZ

AZ moet het zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo stellen zonder Calvin Stengs. De aanvaller heeft corona. Hij ontbrak vrijdag al op de afsluitende training.

Verdediger Pantelis Hatzidiakos ontbreekt eveneens in Limburg. Hij is geschorst. "Het is vervelend dat beiden niet kunnen spelen, ook omdat ik waarde hecht aan continuïteit. We hebben nu twee situaties op te lossen. Maar in Venlo staan sowieso twee goede vervangers aan de aftrap", liet trainer Pascal Jansen weten.

Middenvelder Dani de Wit is weer van de partij bij AZ. Hij stond door een enkelblessure sinds begin december aan de kant. "Hij heeft deze week bijna alles meegetraind en zit tegen VVV voor het eerst weer bij de wedstrijdselectie. Daar zijn we erg blij mee", gaf Jansen te kennen.

Afgelopen!

Een jaar geleden werd dit duel 1-1, waarmee Willem II de vijfde plaats in de eredivisie (!) met succes verdedigde.

Er is veel veranderd in een jaar tijd...

Willem II-FC Utrecht 0-6

Vreugde bij Sander van der Streek

86' DOELPUNT FC UTRECHT!

Een technisch hoogstandje van Mark van der Maarel!

Na een vlotte combinatie op het middenveld wordt de verdediger de diepte in gestuurd en rondt hij af met buitenkantje rechts.

Willem II-FC Utrecht 0-6

76' Wat een kansen voor Utrecht nog...

Nu verprutst Bart Ramselaar een grote kans, nadat eerder Mimoun Mahi dat al deed. Er had al een veel grotere score op het bord kunnen staan hier.

Willem II-FC Utrecht 0-5

69' DOELPUNT FC UTRECHT!

En ook Gyrano Kerk zet zijn naam op het scorebord. Op aangeven van invaller Mimoun Mahi tikt de aanvaller van FC Utrecht de bal eenvoudig in het doel.

Willem II-FC Utrecht 0-5

47' DOELPUNT FC UTRECHT!

Oh, wat een afstraffing wordt dit voor Willem II...

Bart Ramselaar is de doelpuntenmaker voor FC Utrecht.

Willem II-FC Utrecht 0-4

Rust!

Het is rust bij het trainingspartijtje van FC Utrecht.

Willem II komt vooralsnog totaal niet in het stuk voor, met nog geen enkel schot op doel in de eerste helft.

Zelfs een vrije trap van Mike Tresór op een mooie plek zeilt vlak voor rust hopeloos over.

Willem II-FC Utrecht 0-3

Van de Streek clubtopscorer

Bij afwezigheid van spits Adrián Dalmau, die nog op duidelijkheid wacht over zijn nieuwe blessure, staat Sander van de Streek zijn mannetje.

Door de dubbelslag in Tilburg is hij clubtopscorer dit seizoen met zeven goals.

19' DOELPUNT FC UTRECHT!

En daar is Sander van de Streek weer! Het is eenrichtingsverkeer in Tilburg. Gyrano Kerk stoomt op, Van de Streek draait en schiet in de korte hoek.

Willem II-FC Utrecht 0-3

18' Kerk tegen de paal

En daar was al bijna de 0-3!

Eerst knalt Gyrano Kerk hard tegen de paal. Ook Sander van de Streek krijgt nog een grote kans, maar schiet over.

Willem II-FC Utrecht 0-2

Oud-arbiter Mulder (80) overleden

Oud-arbiter Egbert Mulder is op 80-jarige leeftijd overleden. Hij floot vanaf 1970 bijna twintig jaar lang wedstrijden in het betaald voetbal op nationaal en internationaal niveau. Binnen de KNVB zette hij zich ook in voor de opleiding van nieuwe scheidsrechters en als waarnemer arbitrage.

Mulder fungeerde als scheidsrechter bij 130 internationale wedstrijden. Voor zijn verdiensten in zowel het amateur als betaald voetbal ontving hij in 2016 de gouden speld van de KNVB. Een jaar later werd hij koninklijk onderscheiden vanwege zijn inzet voor de maatschappij.

  • Nationaal archief
    1982: Egbert Mulder in het duel tussen Feyenoord in Ajax in Rotterdam
  • Nationaal archief
    1978: Egbert Mulder wordt verzorgd in duel tussen PEC Zwolle en Ajax

PEC twee duels zonder Clement

Pelle Clement is voor twee duels geschorst (drie, waarvan een voorwaardelijk) door de KNVB-tuchtcommissie.

De aanklager had de PEC Zwolle-speler, die bij FC Groningen rood kreeg, eerder dezelfde straf voorgesteld. Clement ging niet akkoord. Hij stelde de intentie te hebben gehad de bal te spelen. Volgens de tuchtcommissie nam Clement met de wijze waarop hij het duel aanging, het risico zijn tegenstander te blesseren.

11' DOELPUNT FC UTRECHT!

Het gaat hard in Tilburg!

Adam Maher schotelt na een uitstekende actie op rechts zijn ploeggenoot Sander van de Streek een niet te missen kans voor.

En die mist hij ook niet.

Willem II-FC Utrecht 0-2

3' DOELPUNT FC UTRECHT!

Hidde ter Avest opent na goed voorbereidend werk van Sander van de Streek de score in Tilburg!

De VAR kijkt nog even, maar het is geen buitenspel.

Willem II-FC Utrecht 0-1

Aftrap

We zijn begonnen in Tilburg!

Willem II-FC Utrecht 0-0

Tuchel verwijt bankzitter Ziyech niets

Hakim Ziyech komt onder Thomas Tuchel amper aan de bak bij Chelsea. En dat ligt volgens Duitser opvallend genoeg aan de trainer zelf.

Hakim Ziyech op de training bij Chelsea

Trésor in de basis Willem II, Utrecht zonder Dalmau

Om 20.00 uur trappen we af in Tilburg, waar Willem II het opneemt tegen FC Utrecht.

Hier de opstellingen van beide teams.

  • NOS
    Opstelling Willem II
  • NOS
    Opstelling Utrecht

Cambuur knoeit

Koploper SC Cambuur heeft in de eerste divisie na drie zeges op rij dure punten gemorst tegen middenmoter Jong Ajax (1-1).

Henk de Jong, trainer van Cambuur

Testen gaan door in Nijmegen...

Het is de hele dag al druk in het stadion van NEC. Alle toeschouwers moeten eerst getest worden voordat ze zondag de wedstrijd tegen De Graafschap bij mogen wonen.

Supporter van NEC wordt getest in Nijmegen

Testwedstrijd niet uitverkocht

Voor de wedstrijd tussen NEC-De Graafschap zijn 1.300 van de 1.500 beschikbare kaarten verkocht.

Het duel in de eerste divisie geldt zondag als testwedstrijd, waarbij Fieldlab Evenementen onderzoek doet naar de bewegingen voetbalfans in het stadion.

De wedstrijd moet volgens Fieldlab een blauwdruk worden hoe er in de toekomst evenementen kunnen worden georganiseerd in coronatijd.

Bekijk via de onderstaande video wat men allemaal van plan is:

Sportexplainer: experiment met 1.500 fans

Nieuwe grasmat Gelredome

In Arnhem is men begonnen aan het vervangen van de grasmat van de Gelredome. De oude mat verkeerde in een slechte staat door een slecht functionerend drainagesysteem.

"Omdat het huidige veld in dusdanige slechte staat is, hebben we gekozen om dit op korte termijn aan te pakken door een volledig nieuw speelveld aan te leggen. We gaan er daarmee vanuit dat we de rest van het seizoen een goed bespeelbare mat in het stadion hebben liggen", zei algemeen directeur Pascal van Wijk donderdag op de webiste van Vitesse.

De nieuwe grasmat is bespeelbaar vanaf de eerstvolgende thuiswedstrijd van Vitesse. In een week speelt de club drie thuisduels tegen VVV-Venlo (27 februari), VVV-Venlo (2 maart, KNVB-beker) en AZ (7 maart).

KNVB verbijsterd over uitspraak OMT-lid over publiek bij voetbal

De KNVB is "met stomheid geslagen" over uitspraken die OMT-lid Andreas Voss eerder deed over de mogelijkheid weer publiek toe te laten bij voetbalwedstrijden.

Vlak voordat de tests met toeschouwers in stadions als onderdeel van de zogenoemde Fieldlab-praktijktoets beginnen liet Voss weten dat volle tribunes er dit kalenderjaar vermoedelijk niet meer inzitten.

"Dit staat volledig haaks op alle gesprekken die wij met het kabinet hebben gevoerd", zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de voetbalbond, tevens toernooidirecteur van het EK in Amsterdam.

"Wat Voss zegt is prematuur, onnodig en schadelijk", aldus De Jong. "Als wetenschapper hoort hij open te staan voor de uitkomsten van de experimenten en onderzoeken, die bijvoorbeeld in stadions en theaters worden gevoerd. Maar van meneer Voss kunnen we beter wachten tot we begin 2022 allemaal gevaccineerd zijn. Wij willen stap voor stap naar verbeteringen, maar hij voorspelt al hoe het er tegen het einde van het jaar uitziet."

Voss, hoogleraar infectiepreventie van het Radboud UMC, is hoofdonderzoeker van het Fieldlab-programma. Hij zegt dat het hem "onwaarschijnlijk lijkt" dat er in 2021 nog voor volle stadions wordt gespeeld. "Zelfs als de uitkomsten van het onderzoek positief zijn."

'Selectie Feyenoord moet weer loonoffer brengen'

Het rommelt niet alleen sportief binnen Feyenoord, maar ook financieel gaat het de club al een tijd niet voor de wind. Sterker, de selectie kreeg vrijdag te horen dat ze opnieuw een loonoffer zullen moeten brengen.

Het Algemeen Dagblad en Voetbal International schrijven dat de spelersgroep dit keer vier maanden een deel van hun salaris moeten afstaan, zodat de club het hoofd financieel boven water kan houden.

Oude afspraak verlopen

De spelersgroep zou niet akkoord zijn gegaan met de mededeling, met name omdat ze in 2020 eerder een loonoffer van zes maanden hadden gebracht. Die afspraak liep tot 31 december 2020.

De selectie van Feyenoord kreeg het nieuws te horen bij monde van algemeen directeur Mark Koevermans, technisch directeur Frank Arnesen en financieel directeur Pieter Smorenburg.

De achterban van Feyenoord wil op zijn beurt graag zijn steentje bijdragen, maar verlangt dan ook een gebaar vanuit de spelersgroep van Feyenoord.

Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis

Gakpo nog drie tot vier weken uitgeschakeld; operatie noodzakelijk?

Het duurt zeker nog drie tot vier weken voordat Cody Gakpo is hersteld van zijn linkerenkelblessure, aldus trainer Roger Schmidt.

Bij PSV sluiten ze inmiddels ook niet uit dat een operatie de beste oplossing kan worden voor Gakpo, mochten zijn klachten niet verdwijnen. In dat geval zou zijn seizoen ten einde zijn.

Gakpo raakte op 16 januari geblesseerd in het uitduel van PSV met Sparta na een overtreding van een Spartaan. Onder meer die charge zorgde voor een verhitte discussie tussen trainer Roger Schmidt en arbiter Bas Nijhuis.

Schmidt zou later naar aanleiding van uitspraken over die discussie voor één wedstrijd worden geschorst.

Ongelukkig moment

Gakpo raakte geblesseerd op een moment dat hij in de beste fase van zijn voetballoopbaan zat. Hij vertolkte dit seizoen een belangrijke rol bij PSV (negen goals, drie assists) en zat volgens analytici dicht tegen een selectie in het Nederlands elftal aan.

Cody Gakpo (rechts) ligt geblesseerd op de grond tijdens Sparta-PSV

Bayern maanden zonder Franse middenvelder Tolisso

Bayern München kan maanden niet beschikken over de Franse middenvelder Corentin Tolisso, die komende zomer mogelijk zelfs het EK moet missen. De 26-jarige Fransman heeft op de training een dijbeenblessure opgelopen.

"Hij heeft een zware spierblessure opgelopen", zei Bayern-trainer Hansi Flick. "Bij een schot tijdens de training voelde hij een intense pijn. Niets wees erop dat hij een dergelijke blessure zou krijgen."

Tolisso maakte dit seizoen al 22 keer zijn opwachting voor Bayern, dat het zaterdag in de Bundesliga opneemt tegen Eintracht Frankfurt. Onder anderen Thomas Müller en Benjamin Pavard zijn er dan ook niet bij.

Corentin Tolisso

PSV waarschijnlijk zonder Boscagli tegen Vitesse

PSV kan zondag in de thuiswedstrijd tegen Vitesse vermoedelijk niet beschikken over Olivier Boscagli. De Franse verdediger viel donderdag in de met 4-2 verloren ontmoeting met Olympiakos Piraeus in de Europa League uit met een hoofdwond.

"Het is lastig aan te geven of hij fit is", aldus trainer Roger Schmidt vrijdag. "Op dit moment denk ik dat hij het niet redt, maar natuurlijk gaan we er alles aan doen om hem wel speelklaar te krijgen. Het hangt ook van Olivier zelf af. Hij moet zich comfortabel genoeg voelen om te spelen."

PSV heeft in de eredivisie 9 verliespunten meer dan Ajax. De Eindhovenaren zijn uitgeschakeld in de KNVB-beker en moeten komende donderdag tegen Olympiakos met minimaal twee doelpunten verschil winnen om te voorkomen dat ook het Europese avontuur eindigt.

"Op dit moment is de teleurstelling natuurlijk nog aanwezig", aldus Schmidt. "Ik vind dat er voor ons meer in zat. Het schema vertelt ons dat we onze focus snel weer moeten verleggen en nu naar Vitesse moeten kijken."

Olvier Boscagli liep donderdag een hoofdwond op in het duel met Olympiakos

Zlatan en Lukaku weer tegenover elkaar

Zlatan Ibrahimovic en Romelu Lukaku staan zondag opnieuw tegenover elkaar in de Milanese derby tussen AC Milan en Internazionale in de Serie A.

Op 17 oktober werd het 2-1 voor AC Milan in de competitie. Een kleine maand geleden werd het 2-1 voor Internazionale in de Coppa Italia.

Vooral in die bekerontmoeting ging het er heet aan toe tussen met name Ibrahimovic en Lukaku. Die duels zijn vereeuwigd op een huis naast het stadion van de clubs.

Een schildering van een duel tussen Romelu Lukaku en Zlatan Ibrahimovic
Een schildering van een duel tussen Romelu Lukaku en Zlatan Ibrahimovic

Nagelsmann kritisch op Kluivert: 'Fysiek te kwetsbaar'

Mocht Justin Kluivert willen dat RB Leipzig hem na dit seizoen definitief overneemt van AS Roma, dan moet de jonge Nederlander meer laten zien. In een interview met het Duitse Kicker vertelt zijn trainer Julian Nagelsmann dat hij meer verwacht van de buitenspeler.

"Tegen FC Bayern (3-3 gelijkspel met een doelpunt van Kluivert, red.) en Manchester United (3-2 winst met een doelpunt van Kluivert, red.) zagen we even de Justin waar we op hoopten, maar daarna was het weg", aldus de coach.

Het waren de enige goals van Kluivert in dienst van Leipzig. De laatste tijd kwakkelt de oud-Ajacied met zijn fitheid. "Hij is te kwetsbaar en moet fysiek stabieler worden. Ik zie hem ook niet op de training, dat helpt ook niet."

Desondanks weet Nagelsmann wat de jeugdinternational in zijn mars heeft. "Met zijn snelle dribbels en sterke afronding heeft hij kwaliteiten die ons verder kunnen helpen. We hopen dat hij meer invloed op het team kan hebben en dan zullen we kijken of we na de zomer met hem doorgaan."

Justin Kluivert (links)

Ook Benzema valt weg bij Real

Real Madrid moet het voorlopig stellen zonder Karim Benzema. De Franse aanvaller ontbrak vrijdag op de training en volgens Spaanse media heeft hij een enkelblessure.

Benzema mist de competitiewedstrijd van zaterdag tegen Valladolid en is een twijfelgeval voor het duel met Atalanta Bergamo in de achtste finales van de Champions League, volgende week woensdag.

Real Madrid, dat tweede staat in La Liga, kan voorlopig ook niet beschikken over onder anderen Sergio Ramos en Eden Hazard.

Karim Benzema

Bijlow en Marsman onzeker voor duel met Twente

Trainer Dick Advocaat weet nog niet of hij zondag in het uitduel van Feyenoord met FC Twente (12.15 uur) kan beschikken over zijn keepers Justin Bijlow en Nick Marsman.

Het tweetal is niet fit. "Zaterdag nemen we een beslissing over de keepers", zegt Advocaat op de persconferentie. Ramón ten Hove is de derde doelman in de selectie van Feyenoord.

Advocaat windt zich op over scheids en denkt dat Berghuis zo bij Ajax meekan

Hij keek uiteraard ook nog terug op het bekerdebacle van afgelopen woensdag in Heerenveen. "Ik heb de spelers verteld dat we verder moeten en dat er geen excuses zijn. Vooral over de manier waarop we werden uitgeschakeld, vond ik niet fraai", aldus Advocaat. "Het was in de kleedkamer na afloop ook heel stil. De spelers begrepen ook wel wat ze hadden weggegooid."

Zoals een trainer betaamt, houdt Advocaat de moed erin. "Ze hebben in het verleden bewezen dat ze het echt wel kunnen, dat zijn ze niet verleerd."

Advocaat toonde verder begrip voor de rode kaart van Steven Berghuis, die in de tweede helft werd weggestuurd. "Hij toont zijn mentaliteit, een echt winnaar. Soms gaat dat bij goede voetballers gepaard met dit soort incidenten."

Steven Berghuis baalt

Arbiter Lille-Ajax geschorst

Een opvallend bericht over scheidsrechter Ivan Kruzliak, die donderdagavond de leiding over Lille-Ajax had.

De Slowaak is in eigen land voor zes wedstrijden geschorst vanwege een foutieve beslissing tijdens DAC Dunasjka Streda-AS Trencín.

Kruzliak gaf DAC Dunasjka Streda in blessuretijd een penalty, onterecht bleek later, waardoor het alsnog 3-3 werd.

Hij mag nu zes speelronden niet fluiten en gaat het seizoen (voorlopig) op het tweede niveau afmaken.

Buijs mist training FC Groningen

Danny Buijs heeft vrijdag uit voorzorg de training van FC Groningen overgeslagen. De trainer heeft in een overleg gezeten waarbij één persoon in afwachting is van de uitslag van een coronatest.

Later wordt duidelijk of Buijs weer voor de groep kan staan. FC Groningen neemt het zondag vanaf 14.30 uur op tegen sc Heerenveen.

Van der Water alsnog op weg naar de VS

Silvester van der Water lijkt alsnog zijn gedroomde transfer naar de Major League Soccer te gaan maken.

Zijn werkgever Heracles Almelo meldt dat de aanvaller "de tijd en ruimte krijgt om een transfer af te ronden". Volgens Tubantia en RTV Oost gaat het opnieuw om de Amerikaanse club Orlando SC.

Van der Water zag in september nog een overgang naar Orlando afketsen omdat Heracles hem niet wilde laten gaan.

Hij meldde zich daarna uit onvrede met een WhatsApp-bericht af bij trainer Frank Wormuth voor het duel van Heracles met Willem II.

Na een geldboete en verwijdering uit de selectie mocht hij even later weer terugkeren in de selectie.

Rondje langs de velden: Merseyside derby in Premier League

In Engeland staat zaterdag de 238ste editie van de Merseyside derby op het programma. Achter de gesloten deuren van Anfield ontvangt Liverpool buurman Everton.

Op de ranglijst staan beide rivalen in verliespunten precies gelijk. Nummer zes Liverpool zat de laatste weken in zwaar weer. De ploeg van Jürgen Klopp verloor vier van de laatste zes competitieduels en werd bovendien uitgeschakeld in de FA Cup door Manchester United. Dinsdag tankte de landskampioen echter vertrouwen met een overtuigende 2-0 zege in de Champions League tegen RB Leipzig.

Ook Everton is niet in de allerbeste vorm. Van de laatste acht Premier League-duels wist de ploeg van Carlo Ancelotti er maar twee te winnen en daardoor is Everton inmiddels afgezakt naar de zevende plaats. Wel versloeg het in een spectaculair duel Jose Mourinho's Tottenham Hotspur (5-4) in de FA Cup en ook woensdag maakte de ploeg een goede indruk tegen koploper Manchester City, al ging dat duel met 3-1 verloren.

Bij de vorige derby, op 17 oktober 2020 in Goodison Park, was Everton zelf nog koploper. De derby eindigde in 2-2, maar ging vooral de boeken in als de wedstrijd waarin Virgil van Dijk zijn zware knieblessure opliep.

  • EPA
    Virgil van Dijk loopt op 17 oktober een zware knieblessure op na wild uitkomen van Everton-doelman Jordan Pickford.
  • NOS
    De stand bovenin de Premier League

Oranjevoetbalsters prima op koers

De Nederlandse voetbalsters hebben donderdag een oefenwedstrijd tegen België met 6-1 gewonnen. Vivianne Miedema, Jill Roord, Stefanie van der Gragt, Lieke Martens, Danielle van de Donk en Renate Jansen maakten de doelpunten.

Oranje speelde het duel in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel in de voorbereiding op de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. Volgende week woensdag is Duitsland in Venlo de sparringpartner.

Lees het wedstrijdverslag en bekijk de reacties van Arsenal-sterren Roord en Miedema.

Vanavond: Pavlidis wil scoren tegen FC Utrecht

Vorig seizoen, toen Willem II zich plaatste voor Europees voetbal, was de Vangelis Pavlidis goed voor dertien doelpunten en vier assists. Dit seizoen staat de Griekse spits op zes goals en drie assists.

"Het is moeilijk, als je verliest en je scoort niet, dan is dat allebei een probleem", aldus Pavlidis. En dat heeft ook invloed op zijn humeur én zijn nachtrust: "Dat is waar, zo iemand ben ik ook... 's Nachts denk ik na: waarom heb ik het zo gedaan?"

Vanavond krijgt Pavlidis een nieuwe kans in het thuisduel met FC Utrecht. Lees verder.

Ook Willem II heeft een Griek in de spits: 'Ik wil zijn zoals Giakoumakis'

Experiment bij NEC-De Graafschap

Met een zogeheten Fieldlab-praktijktoets in het Nijmeegse voetbalstadion De Goffert wordt zondag tijdens NEC-De Graafschap onderzocht hoe een beperkt aantal toeschouwers coronaproof een wedstrijd in het betaald voetbal kan bezoeken. Arts-microbioloog Andreas Voss, hoofdonderzoeker van het Fieldlab-programma, waakt bij voorbaat voor al te hooggespannen verwachtingen. "Het lijkt me niet waarschijnlijk dat we in 2021 kunnen voetballen voor volgepakte tribunes."

Hoe het experiment bij NEC precies in zijn werk gaat, leggen we je uit in deze sportexplainer:

Sportexplainer: experiment met 1.500 fans

Hoofd omhoog in Rotterdam

Feyenoord kreeg woensdag een opdoffer van jewelste te verwerken. In een doldwaze bekerkraker tegen sc Heerenveen gaven de Rotterdammers in de slotfase een 3-1 voorsprong weg en verspeelde daarmee de kans op een halve finale in eigen stadion tegen Ajax. Bovendien raakte het aanvoerder Steven Berghuis kwijt met een rode kaart.

De automatische schorsing van een wedstrijd geldt alleen in het bekertoernooi en dus kan Berghuis zondag tegen FC Twente gewoon meedoen. Kan Feyenoord zich herpakken? Vanmiddag spreken we trainer Dick Advocaat.

Geen Youth League dit jaar

Ajax heeft dus goede papieren om zich volgende week in eigen huis te plaatsen voor de achtste finales van de Europa League. Voor de voetballers van Ajax onder 18 zit het Europese seizoen er, nog voor het eigenlijk begonnen was, alweer op.

Gisteren kwam namelijk het bericht dat de UEFA Youth League, de Champions League voor jeugdelftallen, dit seizoen helemaal niet gespeeld zal worden. Een tegenvaller voor Ajax, dat vorig seizoen nog de halve finales haalde. Maar misschien nog wel meer voor AZ, dat voor het eerst mocht deelnemen aan het prestigieuze toernooi.

AZ zou het in de eerste ronde opnemen tegen Galatasaray. Ajax had een duel met het Russische FK Krasnodar op het programma staan.

Even terug naar gisteren: opluchting voor Ajax

Een kwartier lang vreesde Ajax voor een doemscenario, tijdens de heenwedstrijd in de tweede ronde van de Europa League bij Lille. Het scenario waarin een ploeg domineert, geen kans weggeeft, maar toch verliest. Maar in de slotfase keerden de Amsterdammers de achterstand alsnog om: 1-2.

Brian Brobbey viert de 2-1 van Ajax

Even terug naar gisteren: kater voor PSV

PSV moet door de 4-2 nederlaag bij Olympiakos volgende week alles uit de kast halen om de achtste finales in de Europa League te bereiken. Vooral de eerste helft in Griekenland zal voor de nodige gespreksstof zorgen. Een Eindhovense overwinning leek er echter geen moment in te zitten, met name omdat voor rust gepruts aan PSV-zijde tot liefst drie tegentreffers leidde.

Vanmiddag rond de klok van 16.00 uur zijn we bij de persconferentie van PSV-trainer Roger Schmidt.

Roger Schmidt woedend langs de lijn bij Olympiakos-PSV.

'Stengs besmet met coronavirus'

Calvin Stengs komt zaterdag vermoedelijk niet in actie voor AZ in het uitduel met VVV-Venlo (20.00 uur).

De aanvaller traint volgens het Noordhollands Dagblad deze week al een aantal dagen niet mee met de Alkmaarders vanwege een besmetting met het coronavirus.

In oktober raakte liefst vijftien spelers, voornamelijk reserves, uit de selectie van AZ besmet met het coronavirus.

Calvin Stengs baalt

'Krediet Van den Brom raakt stilaan op'

John van den Brom is sinds begin november 2020 aan de slag gegaan bij Racing Genk, maar ligt inmiddels onder vuur door de tegenvallende resultaten.

De trainer heeft volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws al een gesprek gehad met de leiding van de nummer drie van de competitie.

Genk presteert in 2021 met slechts vier zeges in twaalf duels zeer wisselvallig en met name de recente 3-1 nederlaag tegen subtopper Oostende was voor de clubleiding aanleiding om een gesprek met Van den Brom te voeren.

Nog niet op het hakblok

"Voorlopig ligt het hoofd van Van den Brom nog niet op het hakblok", stelt Het Laatste Nieuws.

"De vraag is hoeveel krediet Van den Brom nog krijgt van hogerhand. Feit is dat zijn functioneren door een aantal bestuursleden hoe langer hoe meer in vraag wordt gesteld. Zij zien te weinig overtuiging op het veld én in de dug-out."

"Zondag tegen Beerschot is het alvast van moeten voor Genk en Van den Brom. Die boodschap kreeg Van den Brom gisteren ook mee van voorzitter Peter Croonen."

John van den Brom

Hoe gaat het met Guus Til?

Veel goals, spontane interviews en een vrolijke kop. Zo leerde Nederland Guus Til tussen 2016 en 2019 kennen bij AZ. Hij groeide in Alkmaar uit tot aanvoerder en clubtopscorer en toenmalig bondscoach Ronald Koeman liet hem zelfs debuteren in Oranje.

Na zijn miljoenentransfer naar Spartak Moskou, in de zomer van 2019, verdween Til echter langzaam van de radar. Na een aardig begin belandde hij op de bank in Rusland. Til liet zich daarom dit seizoen verhuren aan Bundesliga-club SC Freiburg. Maar ook die stap pakte niet gunstig uit.

Carsten Schröter-Lorenz van het Duitse voetbalblad Der Kicker geeft een inkijkje hoe Til er momenteel voorstaat.

Welkom!

Het is weer tijd om op het nationale en internationale voetbalweekend te vooruitblikken.

PSV en Feyenoord hopen te herstellen van hun midweekse uitglijders in respectievelijk de Europa League en de KNVB-beker.

Dat wordt voor beide clubs geen makkelijke opgave op zondag: PSV treft Vitesse dan op eigen veld, terwijl Feyenoord op bezoek bij FC Twente gaat. De trainers van beide clubs komen vandaag aan het woord.

En hoe heeft Ajax het gewonnen Europese duel met Lille verteerd? De Amsterdammers spelen zondag tegen Sparta.

We houden je hier volledig op de hoogte.

Stand eredivisie