Olympiakos juicht, Mario Götze baalt

Voor rust schutterend PSV krijgt klap in Piraeus

PSV moet door de 4-2 nederlaag bij Olympiakos volgende week alles uit de kast halen om de achtste finales in de Europa League te bereiken. Vooral de eerste helft in Griekenland zal voor de nodige gespreksstof zorgen.

Met de van een blessure teruggekeerde Mario Götze in de basis ging PSV op jacht naar de eerste Nederlandse zege bij Olympiakos. In de voorgaande vijf wedstrijden wonnen de Grieken vier keer. Het ene gelijkspel vond plaats in 1986 tegen Ajax (1-1).

Een Eindhovense overwinning leek er echter geen moment in te zitten, met name omdat voor rust gepruts aan PSV-zijde tot liefst drie tegentreffers leidde.

Baumgartl in de fout

Andreas Bouchalakis kopte raak uit een indraaiende vrije trap van Mathieu Valbuena, waarbij PSV'ers stonden toe te kijken. Yann M'Vila schoot een afgeslagen bal buiten bereik van Yvon Mvogo tegen de touwen, op het moment dat Olivier Boscagli aan het hoofd werd behandeld en er sprake was van desorganisatie. En op slag van rust profiteerde Youssef El Arabi van een kapitale fout van de voor Boscagli ingevallen Timo Baumgartl.

Gelukkigerwijs maakte PSV twee goals in het eerste bedrijf en dat had het te danken aan Eran Zahavi. Hij zorgde tussendoor voor de 1-1 en 2-2. Eerst veranderde Sokratis een poging van de Israëliër van richting en later kopte Zahavi een afdraaiende corner van Philipp Max binnen.

Eran Zahavi

In de tweede helft was er veel minder spektakel. Zahavi leek wederom de gelijkmaker te noteren, maar zijn vrije trap spatte uiteen op de paal. De thuisploeg, met PSV-huurling Bruma, consolideerde de voorsprong en liep in de slotfase zelfs nog uit naar 4-2 door toedoen van Giorgos Masouras.

De return is volgende week in Eindhoven. Dan kan trainer Roger Schmidt overigens geen beroep doen op Ibrahima Sangaré. De Ivoriaan stond op scherp en kreeg geel in Piraeus.

Volgens Schmidt is PSV nog niet kansloos voor het bereiken van de achtste finales. "We zijn niet weggespeeld. Als ik naar het wedstrijdbeeld kijk, zie ik mogelijkheden. We hebben twee doelpunten gemaakt en dat biedt perspectief voor volgende week. Ik denk dat het nog altijd mogelijk is om ten koste van Olympiakos door te gaan."