Guus Til op de reservebank AFP

Veel goals, spontane interviews en een vrolijke kop. Zo leerde Nederland Guus Til tussen 2016 en 2019 kennen bij AZ. Hij groeide in Alkmaar uit tot aanvoerder en clubtopscorer en toenmalig bondscoach Ronald Koeman liet hem zelfs debuteren in Oranje.

Na zijn miljoenentransfer naar Spartak Moskou, in de zomer van 2019, verdween Til echter langzaam van de radar. Na een aardig begin belandde hij op de bank in Rusland. Til liet zich daarom dit seizoen verhuren aan Bundesliga-club SC Freiburg.

Maar ook die stap pakte niet gunstig uit. Na 21 wedstrijden staat de teller van Til op slechts drie invalbeurten met amper twintig minuten speeltijd. "Hij heeft echt pech dat hij geblesseerd binnenkwam en op het moment dat hij fit was, begon het als een trein te lopen bij Freiburg", vertelt Carsten Schröter-Lorenz.

Volgens de Freiburg-specialist van het Duitse voetbalblad Kicker is Til de dupe van een systeemwijziging van trainer Christian Streich, die wonderwel goed uitpakt voor de huidige nummer acht van de Bundesliga.

Geen kans voor Til

"Freiburg speelt traditioneel in een 4-4-2-systeem, met één echte aanvaller en een schaduwspits. Voor die laatste rol hebben ze Til gehaald. Maar na een dramatische seizoensstart heeft Streich gekozen voor 3-4-3, zonder een centrale aanvallende middenvelder", schetst Schröter-Lorenz de situatie.

Die nieuwe tactiek leverde Freiburg vijf zeges op rij op, een reeks die alleen in de jaren negentig een keer was neergezet door de bescheiden club. "Dat maakt het lastig voor Til: hij krijgt niet de kans om zich te onderscheiden. De coach heeft geen reden om te wisselen."

Ik heb nog nooit een wisselspeler gezien die zó positief is.

Klemens Hartenbach, sportief directeur SC Freiburg

Til heeft zelf momenteel geen trek in het geven van interviews. "Eerst spelen, dan praten", laat hij bij monde van zijn zaakwaarnemer weten. Gek genoeg maakt Til ondanks zijn reserverol wél indruk in Freiburg.

"Ik heb nog nooit een wisselspeler gezien die zó positief is", liet sportief-directeur Klemens Hartenbach onlangs weten. "Het is gek, maar hij maakt onze ploeg beter. Hij laat zich gelden tijdens de trainingen en zijn humeur is goed, ondanks zijn persoonlijke situatie."

Praten en lachen

"Guus heeft een belangrijke goal of assist nodig, een moment waarmee hij zich kan onderscheiden", vervolgt Hartenbach. "Ik hoop dat hij beloond wordt voor zijn uitstekende houding."

De manier waarop Til zich bij Freiburg presenteert, is ook Schröter-Lorenz opgevallen. "Hij staat midden in de spelersgroep. Hij praat en lacht veel met zijn medespelers. Wat dat betreft past hij goed bij Freiburg, de club met het beste teamgevoel van de Bundesliga."

Til moet dus voorlopig geduldig wachten op zijn kans en dan toeslaan zoals bijvoorbeeld Michel Vlap deze week deed bij Arminia Bielefeld tegen Bayern München. De van Anderlecht gehuurde Vlap scoorde en gaf een assist bij zijn debuut in de Bundesliga.

Schröter-Lorenz: "We zullen zien of Til zijn carrière hier weer op gang kan trekken. Maar dat heeft ook een beetje met geluk te maken. Als je steeds maar tien minuten of minder krijgt van de trainer, is het heel moeilijk om een stempel te kunnen drukken."

STER reclame