NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Politie tot uitspraak over avondklok zuinig met boetes • Avondklok blijft voorlopig, oordeelt hof

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Overdag zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Meer besmettingen nieuwe virusvariant in het Verenigd Koninkrijk

  Gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben 38 besmettingen met een nieuwe virusvariant ontdekt. Dat zijn er zeventien meer dan vanmorgen werd gemeld.

  "Op het moment zijn er geen aanwijzingen dat deze mutaties mensen zieker maken of de overdracht gemakkelijker", zei Yvonne Doyle van de Britse gezondheidsdienst tegen persbureau Reuters. De besmettingen met de nieuwe variant zijn verspreid over Groot-Brittannië waargenomen. In Wales zijn twee gevallen bekend. Hij heeft een mutatie (E484K) die ook in de Zuid-Afrikaanse variant van het virus is aangetroffen en is ook in Nigeria, Denemarken en Canada vastgesteld.

  Het RIVM maakt zich zorgen over de nieuwe mutatie, bleek eerder vandaag. De mutatie is tot nu toe een keer aangetroffen in Nederland, bij een positief geteste persoon bij de GGD regio Utrecht.

 • Willem Engel zag 'schertsvertoning' en is teleurgesteld

  Voorman Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid toonde zich na afloop van het spoedappèl over de avondklok verbijsterd, verbaasd en "misschien een beetje teleurgesteld". Het hof bepaalde dat de avondklok, waar hij vanaf wil, voorlopig blijft gelden.

  "Maar ook ergens heb ik het gevoel dat wat hier is gebeurd heel goed is"' zei hij. "Want jullie zijn hier nu in groten getale bij. Iedereen heeft kunnen zien dat dit een schertsvertoning is." Volgens hem scheen "de partijdigheid van de rechtbank door alles heen". Hij zegt dat hij gesterkt is "in mijn vertrouwen dat we geen rechtspraak hebben".

 • Rutte: avondklok wordt gewoon gehandhaafd

  Demissionair premier Rutte zei na de uitspraak van het hof in Den Haag dat hij ervan uitgaat dat de avondklok gewoon wordt gehandhaafd. Hij rekent er wel op dat de handhavers er de komende uren "verstandig" mee omgaan.

  De uitspraak zelf vindt hij goed nieuws. De avondklok is volgens hem van belang, nu de Britse variant van het virus de overhand lijkt te krijgen. "Om uiteindelijk meer vrijheden terug te krijgen is de maatregel van belang."

  Demissionair minister Grapperhaus van Justitie riep iedereen op respect te tonen voor politie en andere handhavers. "Ruim 95 procent van de bevolking heeft de maatregel tot nu toe goed nageleefd. Laten we dat blijven doen."

 • Politie de komende dagen terughoudend met boetes

  De politie zal de komende dagen niet snel boetes uitdelen bij overtredingen tegen de avondklok. Totdat het gerechtshof in Den Haag uitspraak heeft gedaan, zal de politie overtreders aanspreken en waarschuwen, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie. Alleen bij excessen of na meerdere waarschuwingen wil de politie boetes geven.

  De politie kiest voor deze lijn omdat er nu verwarring is over de avondklok. De uitspraak van het hof komt nog op de dag van de zitting, aanstaande vrijdag, of kort daarna.

 • Gerechtshof schort opheffen avondklok op tot uitspraak in hoger beroep

  Het gerechtshof heeft de uitspraak van de rechtbank in Den Haag over de opheffing van de avondklok opgeschort. Vrijdag dient het hoger beroep over de opheffing inhoudelijk behandeld door het hof. Dan of kort daarna volgt de uitspraak. Het hof vindt dat het belang van de Staat voor de tussenliggende tijd zwaarder weegt dan het belang van Viruswaarheid.

  Het belang van de Staat is het voorkomen van een jojo-effect, zei de voorzitter van het hof. Als het hof de uitspraak schorst, heeft het Viruswaarheid daar maar een paar dagen last van, zei ze.

  De vertegenwoordigers van Viruswaarheid lieten hun afkeuring blijken toen het hof uitspraak deed:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Uitspraak rechter: 'Avondklok blijft nu gelden, vrijdag kort geding'
 • Nationale Politie vindt felicitaties politie-eenheden aan Viruswaarheid niet op zijn plaats

  De Nationale Politie vindt het niet gepast dat leden van de politie-eenheden van de drie grote steden Willem Engel van Viruswaarheid hebben gefeliciteerd. Engel zei vanmiddag bij het spoedappèl bij het gerechtshof in Den Haag dat de politie van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hem hebben gefeliciteerd met de uitspraak van de rechtbank in Den Haag vanmorgen. Die oordeelde in een zaak die door Viruswaarheid was aangespannen dat de avondklok moet worden opgeheven.

  "De politie vindt het belangrijk om in contact te staan met zoveel mogelijk groepen in de samenleving", laat de Nationale Politie weten. "De politie respecteert de rechterlijke uitspraak maar vindt felicitaties hier niet op zijn plaats. Er is nog steeds sprake van een gezondheidscrisis en wij blijven ons inzetten om verspreiding van het virus tegen te gaan."

  De politie in Den Haag zegt dat een politieman vanuit zijn functie contact met Engel heeft gehad en hem op persoonlijke titel heeft gefeliciteerd. De eenheid Den Haag benadrukt dat dit niet het standpunt is van de politie.

  Ook de politie in Rotterdam bevestigt dat er contact is geweest. "De politie zoekt altijd contact met de bevolking en zeker met sleutelfiguren. We hebben verschillende mensen aangewezen die contact houden met meneer Engel zowel in goede als slechte tijden. Vanuit een neutrale positie is de felicitatie overbracht omdat contact warm te houden. Dat zegt niks over wat wij als politie daarvan vinden. Als meneer Engel wat doet wat niet mag, is er contact over, maar dus ook als hij een persoonlijk succes heeft behaald is er dus contact."

 • 'Van Dissel ingezet om angst in te boezemen'

  Jaap van Dissel wordt ingezet om angst in te boezemen, zei advocaat Van de Corput van Viruswaarheid. Van Dissel gaf volgens hem geen argumenten die zwaarder wegen dan die van Viruswaarheid. De cijfers tonen volgens hem juist dat het de goede kant op gaat. Het effect van de avondklok is niet te meten, stelde hij, en dus is ook niet zeker dat het fout gaat als die wordt opgeheven.

  "80 procent van de bevolking steunt de maatregel, dus die zullen zich er wel aan houden", zegt hij. "Dus dan zal het allemaal wel meevallen met een uitbraak van een situatie die onwenselijk is."

  De zitting is geschorst. Het hof heeft zich teruggetrokken om tot een besluit te komen en hoopt snel met een mondelinge uitspraak te komen. "We moeten nog naar huis", zei voorzitter Tan-de Sonnaville.

 • Viruswaarheid trekt deskundigheid Van Dissel in twijfel

  Jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid trok de deskundigheid van Van Dissel in twijfel. Zo vroeg hij zich af of Van Dissel in 2009 betrokken was bij de waarschuwingen voor de Mexicaanse griep, die achteraf veel milder bleek te zijn dan waarvoor onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde. Van Dissel antwoordde dat hij toen nog niet bij het RIVM werkte.

  Ook vroegen de vertegenwoordigers van Viruswaarheid hoe vaak Van Dissels voorspellingen en modellen uitkwamen. "Wij zijn geen waarzeggers. We kijken niet in een kristallen bol", was zijn antwoord. "U kunt het zien in grafieken. Er is een marge van onzekerheid."

  Landsadvocaat Veldhuis zei dat de invoering van de avondklok een proportionele maatregel is, omdat hij beperkt is tussen 21.00 uur en 04.30 uur. Ook is er ruimte voor kinderen om te sporten en buiten te spelen en zijn er meer uitzonderingen.

  Afgezet tegen de gevolgen van het loslaten van de avondklok wegen de belangen van de Staat het zwaarst, zei hij. "Als we de maatregel in de tussentijd moeten loslaten krijgen we een grote opleving van contacten en dat moeten we voorkomen. Als de teugels nu worden losgelaten zijn ingrijpende maatregelen nodig om het aantal besmettingen weer omlaag te brengen." Hij vergeleek het met dijken. "Je kunt de zandzakken die op de dijken liggen om de golven die over die dijken slaan tegen te houden, niet tijdelijk weghalen."

 • Zaak hervat, OMT-voorzitter Jaap van Dissel licht noodzaak avondklok toe

  Voorzitter Jaap van Dissel van het Outbreak Management Team ondersteunt de uitleg van de landsadvocaat waarom het van belang is dat de avondklok in ieder geval voorlopig blijft.

  Van Dissel sprak van een uiterst "fragiele situatie" waarin de virusbestrijding zich op dit moment bevindt. Nederland telt rond de 100.000 besmettingen, maar dat kan razendsnel weer oplopen. Hij zei dat de invoering van de avondklok en het terugbrengen van het aantal bezoekers per huishouden per dag naar 1 van grote invloed kan zijn op de zogenoemde R-waarde. Die drukt uit in hoeverre het aantal besmettingen toe- of afneemt. "Het effect lijkt, klein maar het gaat om exponentiële groei", zei hij. "Het voorkomen van een geval voorkomt dat we straks honderden gevallen moeten bestrijden."

  De landsadvocaat sprak gehaast, mogelijk omdat het tijdstip van 21.00 uur - het ingaan van de avondklok - snel dichterbij komt. Hij zei dat de voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank zijn eigen oordeel boven het deskundige oordeel van het OMT heeft gesteld en boven dat van de Tweede Kamer. Het is van het allergrootste belang dat de avondklok van kracht blijft, in ieder geval totdat het hof zich erover heeft uitgesproken, betoogde hij.

  Hij zei ook dat opheffing nu verstrekkende en onomkeerbare gevolgen voor verdere besmettingen zal hebben. Daarbij wees hij op de straatfeesten die Viruswaarheidvoorman Willem Engel voor vanavond zou hebben aangekondigd en de aankondiging van horecagelegenheden dat ze vanavond opengaan.

 • Morgen meer bekend over Nationaal Programma tegen onderwijsachterstanden

  De ministers van Onderwijs, Van Engelshoven en Slob, houden morgen een persconferentie over het Nationaal Programma dat eerder werd aangekondigd tegen de onderwijsachterstanden. Door de pandemie krijgen leerlingen en studenten veel minder fysiek onderwijs, en dat leidt tot grote leerachterstanden. Die zijn dit schooljaar niet meer in te halen.

  In het Nationaal Programma staat hoe die achterstanden de komende jaren kunnen worden weggewerkt op alle niveaus, van basisscholen tot universiteiten. Leerlingen en studenten krijgen daarvoor extra tijd en steun, zei het kabinet eerder. De Tweede Kamer heeft al aangedrongen op een gratis extra studiejaar voor studenten op de universiteit en het hbo. Premier Rutte heeft toegezegd dat het kabinet daar naar zal kijken.

  Hoeveel geld het kabinet voor het Nationaal Programma wil uittrekken, is nog niet duidelijk, maar het gaat vermoedelijk om miljarden euro's.

 • Wrakingskamer wijst wrakingsverzoek Viruswaarheid af

  De wrakingskamer van het gerechtshof in Den Haag heeft het wrakingsverzoek van Viruswaarheid afgewezen. De vier argumenten die de actiegroep naar voren bracht waaruit de vooringenomenheid van de raadsheren zou moeten blijken, zijn stuk voor stuk afgewezen.

  Het spoedappèl gaat nu verder met de raadsheren die daar oorspronkelijk voor aangewezen waren. Het oponthoud heeft bijna drie uur geduurd.

  Het oordeel van de wrakingskamer:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wrakingskamer wijst wrakingsverzoek Viruswaarheid af
 • Willem Engel: 'Politiekorpsen feliciteerden mij met uitspraak'

  De politie in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben Viruswaarheid-voorman Willem Engel gefeliciteerd met de uitspraak van de rechtbank in Den Haag over het opheffen van de avondklok. Dat zei Engel bij het spoedappèl voor het gerechtshof in Den Haag, dat door de Staat is aangespannen.

  De politie in Rotterdam bevestigde tegen Rijnmond dat Engel is gefeliciteerd. Ze liet weten in goed contact te staan met Engel. De felicitatie was "neutraal, puur vanuit de verbinding".

  De eenheid Den Haag zegt dat een politieman die vanuit zijn functie contact heeft met Engel hem op persoonlijke titel heeft gefeliciteerd met de uitkomst van de rechtszaak. De eenheid benadrukt dat dit geen officieel standpunt is van de politie.

 • Man die zich voordeed als verpleegkundige voorlopig vrij

  Een man die zich in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch voordeed als verpleegkundige komt voorlopig vrij. De man van 25 werkte daar in de eerste coronagolf korte tijd, maar was niet tot verpleegkundige opgeleid. Hij zou patiënten onder meer antibiotica, morfine, vocht en zuurstof hebben toegediend.

  De verdachte krijgt een enkelband en moet in afwachting van zijn proces op een adres in Rosmalen verblijven. Hij wordt beschuldigd van het gebruik van vervalste documenten, diefstal en poging tot zware mishandeling. Hij zat ruim tien maanden in voorarrest.

  Het is nog niet duidelijk wanneer zijn zaak inhoudelijk wordt behandeld, meldt Omroep Brabant.

 • Wrakingskamer buigt zich over verzoek Viruswaarheid

  De opgeroepen wrakingskamer buigt zich over het verzoek van actiegroep Viruswaarheid. Ze bestaat uit drie raadsheren van de strafkamer van het Haagse gerechtshof. Ze denken dat ze tot omstreeks 18.30 uur nodig hebben om tot een besluit te komen.

  Voordat de kamer zich terugtrok, kreeg Viruswaarheid gelegenheid het wrakingsverzoek toe te lichten en mocht voorzitter van het gerechtshof Tan-de Sonnaville zeggen wat zij ervan vindt. "Ik ben niet vooringenomen. Ik probeer zo zorgvuldig mogelijk naar elke zaak te kijken", zei ze en gaf vervolgens punt voor punt haar reactie op de argumenten die Viruswaarheid naar voren bracht.

  De advocaat die de Staat vertegenwoordigt, benadrukte nogmaals dat het een zaak is van grote spoed. "Het wrakingsverzoek frustreert de rechtsgang in hoger beroep", zei hij.

  Voorzitter van het gerechtshof Tan-de Sonnaville weerspreekt de beschuldigingen over vooringenomenheid:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Voorzitter Tan-de Sonnaville: 'Ik ben niet vooringenomen'