NOS NieuwsAangepast

RIVM: verspreiding was deze week moeilijk in te schatten door lager aantal testen

De afgelopen week zijn er 25.229 positieve tests bij het RIVM gemeld. Dat zijn er ongeveer evenveel als de zeven dagen daarvoor. Iets minder mensen (190.000, tegen 195.000 vorige week) hebben zich laten testen, waarschijnlijk vanwege de winterse omstandigheden.

Maandagochtend waren de testlocaties gesloten, zoals vorige week ook anderhalve dag het geval was. Dat maakt het zicht op de mate van verspreiding van het virus moeilijk, benadrukt het RIVM. Het percentage testen dat positief uitviel steeg wel: van 10,7 naar 11,5 procent.

Het zogenoemde reproductiegetal ging ook omhoog: van 0.91 op 22 januari naar 0.96 op 29 januari. Dat betekent dat 100 mensen in Nerderland op dat moment 96 anderen infecteerden. Een R-getal onder de 1 betekent dat de epidemie afneemt, maar het RIVM blijft er op wijzen dat de verspreiding van de besmettelijker Britse variant nog altijd toeneemt. Dat betekent dat de besmettingen binnenkort weer zouden kunnen stijgen. Want 'de R' van deze variant is 1.15, tegen 0.84 voor de meer klassieke vorm. Dat zorgt voor een gezamenlijke R van 0,96.

Avondklok

Aura Timen, hoofd Infectieziektenbestrijding van het RIVM, spreekt van "een stabiel beeld, dat niet tot vrolijkheid stemt". Ze benadrukt het belang van de coronamaatregelen zoals de avondklok: "Vanuit het perspectief van virusbestrijding zijn de maatregelen van groot belang om de R-waarde te drukken. Zonder de maatreglen zou de R-waarde nu veel hoger liggen, rond de 1,30 tot 1,40."

Het RIVM wijst ook op de bevestiging deze week van eerdere berichten dat de Britse variant dodelijker is en tot meer ziekenhuisopnames leidt. De Zuid-Afrikaanse variant wordt inmiddels ook steeds vaker gevonden in Nederland, maar daarbij gaat het nog om relatief kleine aantallen. De Braziliaanse varianten zijn recent niet meer aangetroffen.

Verschillen tussen regio's

De besmettingscijfers namen voor alle leeftijdsgroepen af, behalve voor de 0- tot 12-jarigen. In de groep werden de afgelopen week bijna 15.000 testen gedaan, als gevolg van het veranderde beleid. 10,5 procent daarvan bleek positief.

De regionale verschillen zijn nog altijd tamelijk groot. De veiligheidsregio's Gelderland en IJsselland konden van een zeer ernstige fase naar een ernstige respectievelijke zorgelijke fase van de epidemie gaan. In de overige regio's is dat nog niet mogelijk. In Groningen, Kennemerland en Gooi en Vechtstreek steeg het aantal meldingen met 20 procent.

In het afgelopen etmaal zijn 2735 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 126 minder dan gisteren. Dat is lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3604 mensen positief getest werden.

1926 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting een klein beetje toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Toch is over langere tijd bezien nog sprake van een daling.

Er liggen nu 1926 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1922), van wie 526 op de IC (gisteren: 536), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 88 overleden covid-patiënten gemeld, flink meer dan het gemiddelde van afgelopen dagen. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 60 doden per dag, tegen 58 doden per dag een week eerder.

Bij de verpleeghuizen zet de daling nog steeds door. Er zijn nu 489 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 551. Een maand terug waren het er nog meer dan 850.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl