NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Britten en Ieren verplicht in quarantaine na vlucht uit risicoland • Uitbraak in UMCG Groningen

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Overdag is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • 63.000 mensen willen naar proeffestivals

  Er is veel animo voor de twee proeffestivals op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen, volgende maand. Om 19.00 uur vanavond waren er al 63.000 aanmeldingen, zei programmamanager Pieter Lubberts in het televisieprogramma Jinek. "Het is echt ontploft. We wisten niet wat we meemaakten. Dat geeft wel aan dat mensen er echt behoefte aan hebben", zei Lubberts.

  Op 13 maart is op het terrein een dancefestival en een dag later wordt een popfestival georganiseerd. Op beide dagen kunnen 1500 mensen bij de proeffestivals zijn, verdeeld in drie groepen van 500. Elk van die groepen moet zich aan andere regels houden bij de test. Zo wordt onderzocht hoe een festival in coronatijd het best georganiseerd kan worden. Het grootste deel van de tienduizenden aanmeldingen zal er dus niet bij kunnen zijn. "We moeten wel een beetje gaan kiezen denk ik", aldus Lubberts.

  Om binnen te komen bij de proefevenementen moeten bezoekers een negatieve uitslag van een coronatest tonen. Verder wordt hun temperatuur gemeten en worden er steekproefsgewijs sneltesten afgenomen. Met een speciale sensor die bezoekers moeten dragen wordt bijgehouden wanneer en hoelang ze bij elkaar in de buurt zijn geweest. Zo worden ook de effecten getest van een festival zonder anderhalvemeterregel. "We willen een zo natuurlijk mogelijke omgeving nabootsen", zei Lubberts.

  Vandaag was een eerste proef van Fieldlab, dat ook de festivals organiseert. Dat was tijdens een congres in het Beatrix Theater. Later volgt nog een cabaretvoorstelling van Guido Weijers en voetbalwedstrijden. Op 6 en 7 maart zijn er ook concerten in de Ziggo Dome.

 • Leopoldo Luque, spits van Argentinië in WK-finale 1978, overleden aan covid-19

  De Argentijnse oud-voetballer Leopoldo Luque is op 71-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Hij maakte deel uit van de ploeg die in 1978 in eigen land wereldkampioen werd na een overwinning op het Nederlands elftal in de finale.

  Voor Luque had dat gouden WK, waarop hij vier doelpunten maakte, ook een zwarte rand. Op de dag van de derde groepswedstrijd van Argentinië kwam zijn broer om het leven bij een verkeersongeluk. Luque miste - ook vanwege een blessure - vervolgens twee wedstrijden, waarna hij terugkeerde voor de laatste drie duels van het toernooi.

  De aanvaller kende zijn succesvolste periode bij River Plate, de Argentijnse topclub die hij tussen 1975 en 1980 diende. In ruim 170 wedstrijden kwam hij 75 keer tot scoren. Luque speelde in totaal 43 interlands.

  Luque ontwijkt in de finale van 1978 een tackle van Ernie Brands AFP
 • Politie maakt eind aan carnavalsfeest in Oirschot

  In Oirschot is door de politie een eind gemaakt aan een carnavalsfeest in een loods. "Er waren zo'n twintig tot dertig feestgangers in carnavalskleding", zegt de politie. "Bij onze komst stoof iedereen weg. Een enkeling is nog achterhaald, daarvan zijn gegevens genoteerd."

  Omroep Brabant schrijft dat een carnavalsvierder gewond raakte aan een knie toen hij over een sloot probeerde te springen.

  De politie zegt ook dat de gemeente op de hoogte is gebracht. Die moet een besluit nemen over het eventueel bestraffen van de deelnemers, de organisatie en de eigenaar van de loods.

 • Rotterdammer bouwt Notre-Dame na van luciferhoutjes

  "Het was eigenlijk een noodgreep. Wat gaan we doen met de tijd?", zegt de 71-jarige Rotterdammer Wim van Oevelen tegen Rijnmond. Vanwege zijn gezondheid komt hij uit voorzorg al maanden bijna de deur niet uit. En hij laat niemand binnen, op één vriend na en de verslaggever.

  Geen probleem, hij vermaakt zich prima met luciferstokjes, lijmpotten en geduld. In vier maanden tijd bouwde hij de Notre-Dame na, die in 2019 door brand grotendeels werd verwoest.

  Hij is nu gevaccineerd, maar dat is geen reden om met zijn hobby te stoppen. "Ik denk dat er nog wat groters aankomt. Dan denk ik aan een heel groot project: de Taj Mahal in India. En dat wordt een uitdaging."

  Rijnmond
 • Oproep aan kappers om donderdag lichtprotest te houden

  De Nederlandse Cosmetica Vereniging roept kappers op om donderdag tussen 18.00 uur en 20.00 uur het licht aan te doen in hun zaak en foto's van deze actie op sociale media te verspreiden.

  "De situatie in de kappersbranche is schrijnend", schrijft de vereniging. "De financiële overheidssteun is bij lange na niet toereikend. Oproepen om meer maatwerk voor de steun hebben geen gehoor gekregen bij de politiek. De kapper-ondernemers staan er alleen voor en doen er alles aan om te zorgen dat het licht niet voor altijd uit gaat."

  In België konden kappers het afgelopen weekend weer aan het werk, in Duitsland mogen ze dat vanaf 1 maart. Dat kan veilig, ook in Nederland, zegt de vereniging. Het voorkomt ook dat mensen zich in het zwarte circuit laten knippen, "waar de veiligheid niet gewaarborgd is".

 • Britten en Ieren verplicht in quarantaine-hotels na vlucht uit risicoland

  In Engeland hebben speciale quarantainehotels voor het eerst hun deuren geopend voor Britten en Ieren die uit een risicoland zijn aangekomen. Ze moeten verplicht tien dagen in zo'n hotel blijven, op eigen kosten. Die kunnen oplopen tot meer dan 2000 euro. Veiligheidspersoneel begeleidde passagiers die op de luchthaven van Heathrow aankwamen naar bussen, die hen naar hun hotel brachten.

  In Groot-Brittannië zijn ruim 15 miljoen inwoners één keer gevaccineerd, onder wie de kwetsbaarste groepen en zorgmedewerkers. Maar de autoriteiten zijn bang dat vaccins niet goed werken tegen varianten van het 'klassieke' coronavirus, zoals de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant.

  Britten en Ieren die uit één van de 33 risicolanden naar Engeland komen, moeten zich daarom aan de nieuwe regels onderwerpen. Boetes voor het niet naleven kunnen oplopen tot 10.000 pond en in het ergste geval zelfs een gevangenisstraf van tien jaar. Andere reizigers uit de 33 risicolanden landen komen er helemaal niet in. De meeste EU-landen staan niet op de lijst, Zuid-Afrika en Suriname wel.

  In Schotland moet elke net aangekomen reiziger tien dagen in quarantaine, ongeacht het land waar hij vandaan komt.

 • Deelnemers coronaproef moeten weer wennen aan oude normaal

  In Utrecht hebben 500 mensen meegedaan aan een proef over het veilig houden van een congres in coronatijd. Vooraf waren ze allemaal negatief getest.

  De deelnemers waren in verschillende groepen - 'bubbels' - verdeeld. Mensen uit de ene bubbel moesten zich aan andere regels houden dan de deelnemers uit een andere groep: sommigen dragen bijvoorbeeld een mondkapje tijdens het lopen of juist tijdens het zitten, anderen zitten achter een spatscherm. Over vijf dagen worden ze opnieuw getest.

  Mensen uit één groep mochten ze zich gedragen zoals ze voor de coronapandemie deden. Dat was even wennen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bubbels en testen; proeven met coronaproof evenementen begonnen
 • Burgemeesters onderzoeken versoepelen coronaregels voor jongeren op heel kleine schaal

  De burgemeesters van de veiligheidsregio's gaan kijken hoe ze op "heel kleine schaal en binnen de coronaregels" dorpshuizen, buurthuizen, bibliotheken en sporthallen kunnen openstellen voor jongeren. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis gezegd na overleg met de burgermeesters.

  "We hebben met elkaar afgesproken onder welke condities dat kan", zei Blokhuis. Hij weet nog niet wanneer het zover is. "Dat gaat niet morgen gebeuren, maar we weten dat er heel veel behoefte aan is. Dus hoe eerder hoe liever."

  Prioriteit blijft het openstellen van de scholen. "We hebben het over alle scholen. Ook het mbo. Hoe eerder hoe liever. Het ministerie van Onderwijs komt met plannen binnenkort."

  Het kabinet zei vrijdag dat het gaat kijken of de maatregelen voor jongeren kunnen worden versoepeld. Dat was na een oproep van burgemeester Halsema van Amsterdam. Ze schreef in een manifest dat de gevolgen van de lockdown voor jongeren niet meer verantwoord zijn. Zij vindt de mentale en sociale impact te groot.

 • Uitbraak op afdeling voor hart- en longpatiënten UMCG in Groningen

  In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn elf patiënten en negen medewerkers van de afdeling met hart- en longpatiënten besmet geraakt met het coronavirus, schrijft RTV Noord.

  De uitbraak moet op 8 of 9 februari zijn begonnen, zegt UMCG-woordvoerder Janneke Kruse. "We zijn bezig met een uitgebreid bron- en contactonderzoek. De besmette patiënten worden in zeer strikte isolatie verpleegd."

  Een aantal besmette patiënten is naar andere afdelingen verplaatst of naar een ander ziekenhuis overgebracht. Andere patiënten die in contact zijn geweest met de besmette patiënten worden inmiddels ook apart verpleegd.

  Eind december kreeg het UMCG te maken met een corona-uitbraak onder medewerkers van een verpleegafdeling voor covid-19-patiënten. Het ging toen om artsen, verplegers en facilitair personeel.

 • Al 12.000 aanvragen voor vierde periode NOW-regeling

  Het UWV had om 16.00 uur 12.000 aanvragen binnen voor de vierde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat zijn er veel meer dan op de eerste dag van de derde periode. Toen waren er op hetzelfde tijdstip 7000 aanvragen ingediend.

  Het UWV had ook op een grote toeloop gerekend. "De lockdown duurt nu al twee maanden en dat komt voor veel werkgevers, vooral in sectoren als horeca en detailhandel, hard aan", zegt Janet Helder van de raad van bestuur. Werkgevers kunnen tot en met 14 maart een aanvraag indienen voor de vierde periode NOW.

  Met de NOW-regeling probeert het kabinet te voorkomen dat bedrijven massaal mensen ontslaan door een tegemoetkoming in de loonkosten te geven.

  In de vierde aanvraagperiode komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden januari tot en met maart 2021. Ten opzichte van de derde periode NOW is de maximale tegemoetkoming verhoogd van 80 naar 85 procent bij volledig omzetverlies. De overige voorwaarden zijn gelijk aan die in de derde periode.

 • Stille Omgang Amsterdam dit keer alleen online

  De Stille Omgang door het centrum van Amsterdam is dit jaar alleen online te volgen. De organisatie verzorgt een livestream op YouTube met een video van de route en een eucharistieviering. De livestream is te volgen via www.stille-omgang.nl.

  De jaarlijkse herdenking van het Mirakel van Amsterdam is dit jaar in de nacht van 20 op 21 maart. De organisatie verzoekt belangstellenden niet naar Amsterdam te komen, ook niet als de coronaregels het toelaten. Er zijn geen toilet­wa­gens, geen gelei­ders langs de route en de Lutherse Kerk is niet open.

  Volgens de overlevering braakte een stervende man op 15 maart 1345 in een woning in de Kalverstraat een hostie uit, nadat hem de ziekencommunie was gegeven. Zijn braaksel met de hostie kwam in het haardvuur terecht. De volgende ochtend bleek de hostie ondanks het vuur ongeschonden te zijn. De kerk heeft het gebeuren officieel als wonder erkend. Al sinds 1881 wordt het Mirakel herdacht.

 • Data proefconcerten en -festivals in maart bekendgemaakt

  Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken heeft de data bekendgemaakt van enkele nieuwe coronaproefevenementen. Fieldlab Evenementen zal een concert, een dance-evenement, een muziekfestival en een dancefestival organiseren, die in maart worden gehouden.

  Het dance-event is op 6 maart in de Ziggo Dome in Amsterdam, het concert een dag later op dezelfde locatie. De dance- en muziekfestivals zijn op het terrein van Lowlands in Biddinghuizen op 13 en 14 maart. Bij de evenementen in de Ziggo Dome is ruimte voor 1300 deelnemers, bij die in Biddinghuizen voor 1500.

  Deelnemers moeten maximaal 48 uur van tevoren een PCR-test ondergaan en een negatieve uitslag daarvan overleggen. Tijdens het evenement worden ze onder meer gevolgd met polsbandjes om te kijken met wie ze in contact komen en hoe lang dat contact duurt.

  In het kader van de proef worden er nog meer optredens georganiseerd, zoals een show van cabaretier Guido Weijers. Daarnaast zullen er proeven gedaan worden met publiek bij voetbalwedstrijden. De data van die evenementen zijn nog niet bekend.

  Vandaag was het eerste proefevenement dat kennis moet opleveren over hoe evenementen coronaproof kunnen doorgaan. Het ging om een congres in Utrecht.

 • Kappers willen dat Nederlandse regering het Duitse voorbeeld volgt

  De Algemene Nederlandse Kappersorganisatie hoopt dat Nederland het voorbeeld van Duitsland volgt. Daar mogen op 1 maart de kappers als eerste niet-medisch contactberoep weer open, en de deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft laten weten dat Nederlandse klanten ook welkom zijn.

  "Dat lijkt me een heel mooie, maar ook goede stap voor het welbevinden van de Duitsers en wij hopen eigenlijk op dezelfde wijsheid van onze eigen overheid", zei directeur Wijnand van Unen op NPO Radio 1. "Wat wij hopen is dat wij vanaf 3 maart de schaar weer mogen pakken om Nederland weer een mooie coupe te geven, maar ook een goed gevoel. Want dat is wat kappers doen en wat we al twee maanden niet kunnen. En dat is echt lang genoeg geweest."

  Van Unen ziet dat mensen zich toch laten knippen en dat daardoor een zwartwerkcircuit ontstaat. Hij denkt dat kappers met de protocollen die voor deze lockdown al golden hun werk veilig kunnen doen.

 • Zesde verdachte opgepakt voor diefstal persoonsgegevens bij GGD's

  De politie heeft een zesde verdachte opgepakt in de zaak van de diefstal van persoonsgegevens uit de coronasystemen van de GGD. Het gaat om een 18-jarige man uit Den Haag.

  Eind januari bracht RTL Nieuws naar buiten dat persoonlijke informatie, afkomstig uit de systemen voor het bron- en contactonderzoek en testen van de GGD, te koop werd aangeboden via onder meer de chatapp Telegram.

  De politie onderzoekt nog of er daadwerkelijk gegevens zijn verkocht en op welke schaal.