liveblog
NOS NieuwsAangepast

Corona-uitbraak in ziekenhuis Eindhoven • Almeerse kapper houdt deuren toch gesloten

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 13 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
  • In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is een corona-uitbraak op de afdeling cardiothoracale chirurgie.
  • De politie in Breda heeft enkele tientallen verklede mensen gevraagd om te vertrekken van de Grote Markt
  • Bij het RIVM zijn 4229 nieuwe bevestigde besmettingen gemeld, 142 minder dan gisteren
  • Duitsland sluit grenzen Tirol en Tsjechië
liveblog gesloten

GGD stopt tijdelijk met coronablaastest na foute testresultaten

De GGD stopt voorlopig met het uitvoeren van de coronablaastest, dat meldt RTL Nieuws. Het besluit werd genomen vanwege een aantal verkeerde testuitslagen bij de GGD Amsterdam. Het was eigenlijk de bedoeling dat die snelle ademtest de komende maanden ook in de rest van Nederland zou worden ingezet.

In plaats van een wattenstaafje diep in je neus, moet je bij deze test in een apparaat blazen. Voor velen een fijner alternatief. Na een proefperiode werd de test sinds eind januari officieel gebruikt op twee testlocaties in Amsterdam.

"Afgelopen week bleek dat enkele personen na een negatieve ademtest kort daarop bij een PCR-test toch een positieve uitslag kregen", zegt een woordvoerder van de GGD Amsterdam tegen RTL Nieuws. "Geen enkele test is 100 procent betrouwbaar, maar omdat het hier om een nieuwe test gaat, nemen we het zekere voor het onzekere en stoppen we tijdelijk."

Brazilië zet zich schrap voor de 'Manaus-variant' van het coronavirus

De zogenoemde 'Braziliaanse variant' van het coronavirus is al in zeker vijftien landen geconstateerd. Maar in Brazilië zelf is de mutatie nog niet eens in elke deelstaat aangetroffen.

Braziliaanse wetenschappers spreken liever van de P1 of 'Manaus-variant', naar de stad waar de mutatie vandaan komt.

Ziekenhuisdirecteur Renato Tardelli maakt zich grote zorgen over de opmars van de nieuwe Braziliaanse variant. Hij ziet de zieken die vanuit Manaus worden overgebracht naar zijn ziekenhuis in São Paulo:

'We moeten opnieuw leren welke therapie het beste werkt'

Kapper in Almere opende vandaag toch niet de deuren

Kapperszaak Barbier Rogier in Almere Stad heeft, ondanks een aangekondigde opening, vandaag toch de deuren dichtgehouden. De gemeente Almere wil helpen en gaat met de eigenaar in gesprek, meldt Omroep Flevoland.

Eigenlijk zou Donovan Ewaart tegen de coronaregels in zaterdagmiddag weer opengaan. Onder het motto 'van een kale kapper kun je niet plukken' begon hij een actie. "Het geld is er nu echt gewoon doorheen", zegt hij tegen de regionale omroep.

Hij werd gebeld door de gemeente. Na een 'goed gesprek' wordt nu gekeken hoe de zaak ondersteund kan worden. Ewaart hoopt dat de gemeente ook andere ondernemers gaat helpen.

Corona-uitbraak op afdeling Hart- en Vaatcentrum Catharina Ziekenhuis Eindhoven

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is een corona-uitbraak op de afdeling cardiothoracale chirurgie. Er zijn 13 patiënten en 17 medewerkers positief getest op de Britse variant van het coronavirus. De afdeling is onderdeel van het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Het ziekenhuis heeft extra maatregelen genomen om zo veel mogelijk zorg te laten doorgaan. Zo is de afdeling in twee compartimenten opgesplitst en schoongemaakt. De besmette medewerkers zitten thuis in quarantaine, net zoals de medewerkers met klachten.

Er wordt nog onderzocht hoe de besmettingen zijn ontstaan, zegt Nardo van der Meer, voorzitter van de raad van bestuur. "Daar hebben we nu nog geen beeld van." Verder meldt het ziekenhuis dat alle patiënten en honderden medewerkers van de afdeling uit voorzorg zijn getest in het medewerkerstestcentrum. De komende dagen zal dat opnieuw gebeuren.

Niet op de IC, wél al maanden moe, zwak en zonder reukvermogen

Wat als alles wat je eet naar iets anders smaakt? Basilicum naar plastic, paprika naar zeep en zweet. En je eigen zweet ruikt naar ui - of je ruikt je lichaamsgeur helemaal niet meer.

Een grote groep ex-coronapatiënten heeft hier last van. Het beperkt ze flink in hun dagelijks leven. En de klachten gaan verder. Huisartsen zien patiënten met extreme vermoeidheid, kortademigheid, concentratieproblemen en sterk afgenomen spierkracht en conditie.

"Mensen zeggen 'wees blij dat je niet op de IC bent beland'. Maar volgens mij snappen ze niet hoe groot de impact op je leven kan zijn." Rochelle, Marjanne en Fedi zijn bang dat ze nooit meer van de klachten afkomen:

'Lichtje aan, lichtje uit'-spelshow in Drentse straat: 'Het brengt ons echt samen'

In de Bentinckslaan in Hoogeveen hebben de bewoners een innovatieve manier bedacht om toch samen te komen. RTV Drenthe meldt dat ze hun eigen variant bedachten van het spel 'Petje op, petje af': 'Lichtje aan, lichtje uit'.

Pieter Niemijer kwam met het idee om een spel te spelen met de hele straat. "Ik wilde graag de straat laten samenkomen in deze rare tijden", zeg hij tegen de regionale omroep. "Dus ik bedacht een spelshow waarbij ik vragen in de buurtapp zet met twee antwoordmogelijkheden. Voor het ene antwoord moet het lichtje aan, en voor het andere antwoord het lichtje uit."

Zijn buren reageren positief op het spel. "Het brengt ons echt samen als straat en gezin", zegt zijn buurman. "Normaal liggen de kinderen allang op bed, maar hier mogen ze nog even voor opblijven."

Pieter bij zijn lamp in zijn voortuin

Politie Breda stuurt carnavalsvierders weg: 'Stilstaan in groepjes mag niet'

De politie in Breda heeft aan het begin van het carnavalsweekeinde enkele tientallen verklede mensen gevraagd om te vertrekken van de Grote Markt. "Het is wel jammer", zegt een verklede man met een pilsje in zijn hand bij Omroep Brabant.

Ook de andere feestvierders verlaten de Grote Markt gedwee als de agenten samen met een aantal boa's ze vraagt om weg te gaan. "De mensen mogen uiteraard in hun mooiste pekske door de stad lopen, maar stilstaan in groepjes mag niet, omdat het dan onder samenscholing valt", zegt een agent.

Niemand heeft een boete gekregen. De politie vraagt mensen om te blijven doorlopen.

Denen vaccineren met militaire precisie, 'vóór de zomer klaar'

Denemarken is één van de absolute koplopers als het op vaccineren aankomt. Volgens de laatste cijfers heeft nu ruim zes procent van de Denen een vaccinatie gekregen, in Nederland is dat een kleine vier procent. Als er in Denemarken meer vaccins beschikbaar waren geweest, zouden er nog veel meer mensen zijn gevaccineerd.

Kappers in België vandaag na ruim drie maanden weer open

In België zijn vanochtend na ruim drie maanden de kappers weer opengegaan. Dat zorgt voor opgeluchte kappers en voor blije klanten, zoals een verslaggever van de VRT. Normaal gesproken doet hij verslag van rechtszaken, maar vanmorgen deed hij verslag vanuit de kapperszaak:

Nederlanders die de grens met België over willen voor een kappersbezoek, of een ander uitje, moeten rekening houden met strenge politiecontroles door de Belgische politie. Als je zonder goede reden naar België rijdt, kun je een boete tot 250 euro krijgen.

4229 nieuwe besmettingen gemeld bij RIVM, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4229 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 142 minder dan gisteren. Het is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3458 mensen positief getest werden.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1863 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1904).

China weigerde ruwe data over eerste besmetting aan WHO-team te geven

China wilde niet de ruwe gegevens over de eerste besmetting met het coronavirus in Wuhan aan de onderzoeksgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geven. Dat zei Dominic Dwyer, een Australische hoogleraar infectieziekten in een interview met persbureau Reuters. Hij maakte onderdeel uit van het wetenschappelijke team van de WHO dat twee weken lang onderzoek in China deed naar de oorsprong en verspreiding van het virus. Het ontbreken van de ruwe data bemoeilijkt dit.

Het onderzoeksteam had de ruwe data van 174 eerste bekende coronagevallen in China opgevraagd, maar kreeg volgens Dwyer alleen een samenvatting van de gegevens. Zulke data zouden details bevatten die belangrijk zijn voor onderzoek bij virusuitbraken, bijvoorbeeld over welke vragen individuele patiënten kregen rondom de diagnose en het ziekteverloop en welke antwoorden zij gaven. Volgens Dwyer zijn deze gegevens belangrijk om de uitbraak te reconstrueren, omdat slechts de helft van die 174 besmette mensen op de Huanan-markt was geweest. Op die markt sprong het virus mogelijk voor het eerst van dier op mens.

Het WHO-team zou herhaaldelijk gevraagd hebben om deze gegevens, maar ze niet hebben gekregen. De reden daarachter is onduidelijk volgens Dwyer. "Misschien is het politiek, was er geen tijd voor of is het moeilijk [de data te geven]", aldus Dwyer. "Maar dat zou allemaal speculeren zijn."

Dominic Dwyer met leden van het onderzoeksteam van de WHO in Wuhan

Lijnen van de GGD overbelast door Amelanders

De lijnen van GGD Friesland zijn overbelast door bewoners van Ameland die massaal belden om een vaccinatieafspraak te maken. "Wees gerust, iedereen is verzekerd van een plaatsje", schrijft de gemeente Ameland op Twitter.

Omdat komende dinsdag het vaccinatieprogramma begint op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, werd er massaal contact gezocht met de GGD en raakte de telefoonlijn overbelast. De GGD adviseert: "probeer het later vandaag, morgen of maandag opnieuw en dan wordt het geregeld."

Op Ameland en Terschelling zijn de 75-plussers en zorgmedewerkers als eerste aan de beurt. Op Vlieland en Schiermonnikoog ligt de leeftijdsgrens op 60 jaar, omdat daar te weinig 75-plussers wonen om een hele verpakking met vaccins aan op te maken. De vaccinatiestart op Texel is nog onbekend.

Ook op Vlieland is het druk met bellers, schrijft Omrop Fryslân, maar daar kan de GGD het werk nog wel aan. Op Ameland wonen ruim 3700 mensen, waarvan 861 boven de 65 jaar.

Hongaarse supermarkt helpt singles een Valentijn te vinden in coronatijd

Een supermarkt in Hongarije heeft speciaal voor Valentijnsdag een actie bedacht voor singles in corona-tijd. Iedere klant kan een blauw of roze boodschappenmandje pakken met daarop een tekst 'single zoekt partner'. Bij de mandenstapel staat een bord: 'Ben je single? Gebruik dan deze mandjes, zodat je 'die ene' kan ontmoeten in je favoriete winkel'.

Medewerkers van de Auchan-supermarkt in Csömör, een voorstad van Boedapest, hebben de actie bedacht om vrijgezellen te helpen, nu door corona de 'normale' manieren om te daten zijn weggevallen. Klanten vinden het een geweldig idee: "Het is een goede kans voor degenen die op zoek zijn naar een maatje, en het is nog grappig ook", zegt een van hen tegen persbureau AFP. Of het initiatief al tot afspraakjes heeft geleid, is nog niet bekend.

Ook andere Hongaarse filialen van Auchan gaan de singles-mandjes gebruiken op Valentijnsdag.

Universiteit van Oxford gaat onderzoek doen naar vaccin bij kinderen

De Universiteit van Oxford gaat onderzoek doen naar de veiligheid en de immuunrespons van het coronavaccin bij kinderen. Aan de studie doen 300 kinderen mee in de leeftijdsgroep 6 tot en met 17 jaar. Het is de eerste keer dat er onderzoek wordt gedaan naar het effect van een coronavaccin op kinderen, laat de universiteit weten. Naar verwachting zullen de eerste prikken deze maand nog worden gezet.

Hossen in de huiskamer, carnaval dit jaar coronaproof

Dat carnaval dit jaar op een andere manier moet worden gevierd, is duidelijk. De carnavalsverenigingen zijn desalniettemin in de stemming en ontwikkelden manieren om carnaval coronaproof te vieren.

De eerste activiteiten zijn achter de rug. Op Omroep Brabant werd gistermiddag afgeteld bij '3 Uurkes Vurraf', met hossende Brabanders vanuit hun huiskamers. En in Breda konden jongeren online meedoen aan de 'Super Stuiterbal Spelsjoow'.

Hossend door de huiskamer: 'Het is een andere manier van carnaval vieren'

Wijkagent stuit op overblijfselen illegaal feest in natuurgebied

In natuurgebied Groenzoom Berkel en Rodenijs in Zuid-Holland troffen wijkagenten de overblijfselen aan van een illegaal feestje. Ze werden getipt door een bewoner uit de buurt. "Dit is toch onbegrijpelijk", zegt hij in de video.

De politie roept getuigen op informatie te delen die zou kunnen leiden naar de feestgangers.

Duitsland sluit grenzen Tirol en Tsjechië

Aankomende nacht sluit Duitsland de grenzen met Tirol en Tsjechië, vanwege uitbraken van nieuwe varianten van het coronavirus. In Tirol heerst een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse corona-variant, en in Tsjechië zijn steeds meer besmettingen met de Britse variant.

Zowel voor het wegverkeer als het treinverkeer gelden strenge regels, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in het NOS Radio 1 Journaal: "In principe mag niemand het land in. Alleen het goederenverkeer, grenswerkers die in de zorg werken en mensen die op doorreis zijn. Zij moeten wel een negatieve coronatest kunnen laten zien die maximaal 48 uur oud is. En Duitse inwoners mogen erdoor, maar moeten wel meteen in quarantaine."

"Dat levert dus de nodige problemen op voor grenswerkers. En ook het vrachtverkeer wordt gecontroleerd, dus er worden lange files verwacht", zegt Van de Hulsbeek. Duitsland neemt deze strenge maatregelen omdat het de effecten van de verlengde lockdown niet teniet wil doen.

Belgische politie controleert tijdens de vakantie streng aan de grens met Nederland

Nu in België en in het zuiden van Nederland de voorjaarsvakantie is begonnen, gaat de Belgische politie streng optreden tegen dagjesmensen die de grens oversteken. Er geldt een reisverbod tussen Nederland en België. Nederlanders die zich toch de grens over wagen of Belgen die in omgekeerde richting gaan, kunnen op fuiken en patrouilles stuiten. Gisteren ontstond daardoor aan de Limburgse grens al een flinke file.

Plezierreizigers die een niet-noodzakelijk reis maken kunnen een boete verwachten van 250 euro en worden teruggestuurd.

De toelating van thuistesten komt mogelijk snel een stap dichterbij

In het buitenland wordt er al volop gebruik van gemaakt: de thuiscoronatest. Ze zijn betaalbaar (zo'n vijf euro per stuk) en tussenkomst van een laboratorium is niet vereist om het resultaat af te lezen. Op dit moment is de thuisneltest nog in Nederland niet toegestaan, maar het OMT liet op 7 februari weten dat ze willen uitzoeken of de wetgeving rondom deze testen kan worden aangepast.

Ondanks corona meer geld voor goede doelen

Hoewel de coronapandemie fondsenwerving belemmert, hebben veel goede doelen juist meer donaties ontvangen dan gebruikelijk, blijkt uit een rondgang van het Nederlands Dagblad onder christelijke, medische en ontwikkelingsorganisaties. De toename varieert van 2 tot 30 procent. De organisaties ontvingen gemiddeld een hoger giftbedrag en minder mensen zegden hun donateurschap op.

Organisaties Amref Flying Doctors en Artsen zonder Grenzen onderstreepten in hun speciale corona-campagnes de urgentie van hun werk, en zien daarin een mogelijke verklaring voor de stijging van de donaties. Daarnaast hadden particulieren meer te besteden omdat ze minder geld besteden aan vakanties en andere vrijetijdsbesteding.

KNSB: 'Schaats dicht bij huis'

De schaatsbond KNSB roept schaatsers op om de komende dagen verstandig van het ijs te genieten en zo min mogelijk te reizen. "Zoek vijvers, grachten of sloten in je eigen woonplaats", zegt de schaatsbond. Na een paar nachten stevige vorst zijn er volgens de bond in vrijwel het hele land plekken te vinden om te schaatsen op natuurijs. Maar, waarschuwt de KNSB, "check of dit veilig kan".

Gisteren werden op verschillende plekken schaatsers van het ijs gehaald omdat het er te druk was geworden, waardoor het ook moeilijker werd de coronaregels na te leven. Om dit te voorkomen zijn toegangswegen naar populaire schaatsplekken verschillende provincies afgesloten voor verkeer.

Nieuw liveblog

Een bijzonder hartelijk welkom in het coronablog van zaterdag 13 februari. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.