Politie beëindigt online carnavalsfeest Bredase kroeg • EMA: aangepaste vaccins sneller beoordelen
- Welkom in het coronablog van vrijdag 12 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
- 4385 nieuwe coronabesmettingen, er liggen 1904 coronapatiënten in de ziekenhuizen;
- Eerste prik met AstraZeneca-vaccin gezet;
- Kabinet gaat kijken naar versoepeling beperkingen voor jongeren;
Politie beëindigt online carnavalsfeest Bredase kroeg
De politie heeft een einde gemaakt aan een online-carnavalsfeest in een kroeg in Breda, waarbij de coronaregels overtreden werden. Bij het feest stond een livestream met carnavalsliedjes aan, maar in het café waren daarnaast zeker twintig feestgangers samengekomen.
De bezoekers hebben een boete gekregen, de uitbater een proces-verbaal. Tegenover de krant BN DeStem zei de uitbater niet goed op de hoogte van de regels te zijn geweest. "Onder bepaalde omstandigheden mag je zo'n livestream houden was mij verteld". Volgens hem waren er daarentegen wel minder dan twintig mensen in het café. Hoe hoog de boetes uitvallen, kon de politie niet zeggen.
Commercieel testbedrijf mag eigen materiaal niet zelf analyseren
Commercieel coronatestbedrijf PCR Test Nederland mag de eigen testen niet meer zelf analyseren. Dat gaat een geaccrediteerd laboratorium nu doen waar een contract mee is gesloten, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
PCR Test Nederland moest dinsdag zijn laboratorium sluiten op bevel van de IGJ vanwege "acute en ernstige risico's voor de kwaliteit en veiligheid van de testen". De PCR-testen voor COVID-19 die in dit laboratorium werden geanalyseerd, waren daarom niet betrouwbaar, zegt de inspectiedienst. Het bedrijf heeft teststraten in onder meer Amsterdam, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Breda, Lelystad en Maastricht. Die mogen wel open blijven.
Eerste Palestijnen ingeënt, scherp contrast met Israël
In de schaduw van de razendsnelle Israëlische vaccinatiecampagne zijn ook de Palestijnse autoriteiten begonnen met inenten. Sinds vorige week zijn er op de Westelijke Jordaanoever ruim 2000 coronavaccins gezet, volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Het contrast met Israël is enorm: daar zijn sinds december al 6 miljoen doses toegediend en is nu ruim veertig procent van de bevolking gevaccineerd. De afgelopen weken groeide daarom de internationale druk op Israël om ook de Palestijnen in de bezette gebieden te vaccineren, zeker omdat Israëlische kolonisten op de Westoever wel ingeënt worden.
Mondkapjesplicht in auto in Duitse deelstaat Saksen
Personen uit verschillende huishoudens zijn verplicht om een mondkapje te dragen wanneer zij samen in een auto zitten in de Duitse deelstaat Saksen. Dat schrijft de Duitse krant Bild. Dan gaat het bijvoorbeeld om carpoolers of werklui in een busje. Ook de chauffeur moet een mondkapje dragen. De maatregel geldt van 15 februari tot 7 maart.
Het dragen van een masker in een auto is eigenlijk tegen de Duitse regels. Je bent dan niet herkenbaar. Maar de politie zegt dat hardrijders met een mondkapje niet ontkomen aan een boete. De politiechef van de deelstaat zegt dat de ogen voldoende zijn om de identiteit van de bestuurder vast te stellen.
EMA wil aangepaste vaccins tegen nieuwe varianten sneller beoordelen
Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA is van plan om vaccins die aangepast zijn om te beschermen tegen nieuwe varianten versneld te beoordelen. Dat zegt het hoofd van covid-taskforce van het EMA tegen persbureau Reuters.
De voorzitter van het vaccinbeoordelingsteam zegt dat het voor farmaceuten niet nodig is om de aangepaste vaccins langdurig en op grote schaal te testen zoals dat bij de ontwikkeling van het oorspronkelijke vaccin gebeurt. Aanpassingen op vaccins kunnen wat hem betreft getest worden op kleine groepen.
"We zijn bezig met het opstellen van nieuwe richtlijnen, ervan uitgaande dat grote fase drie-onderzoeken niet nodig zijn. Hierdoor kunnen we sneller werken", zei de EMA-chef tegen Reuters. Hij zegt te willen testen met enkele honderden deelnemers in plaats van 30.000 tot 40.000.
'China weigert WHO ruwe data over eerste besmettingen te geven'
De Chinese overheid heeft geweigerd om de wereldgezondheidsdienst WHO ruwe data te geven over de eerste coronabesmettingen in het land. Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van onderzoekers van de WHO.
Volgens de gezondheidsdienst kunnen de data helpen om te bepalen hoe en wanneer het virus zich in een vroeg stadium verspreidde in China. De Nederlandse viroloog Koopmans van de WHO wil daarnaast onderzoeken of er vóór december 2019 al kleinere uitbraken met het coronavirus in China waren. Dat wil ze doen door Chinese bloedbanken te onderzoeken. Koopmans maakte deel uit van een team dat in China was om de bron van het virus te herleiden.
Volgens Koopmans ligt het voor de hand om te kijken bij bloedbanken die in de herfst van 2019 monsters namen in de regio Wuhan. Over toegang tot de bloedbanken wordt nog gesproken met China.
Marine vaart niet meer uit, tenzij strikt noodzakelijk
De Koninklijke Marine houdt vanwege corona per direct alle schepen aan wal, tenzij uitvaren strikt noodzakelijk is. "Daardoor liggen oefeningen voorlopig stil. Voor de inzetten die wél door moeten gaan, gelden aangescherpte quarantainemaatregelen", staat in een verklaring van het ministerie van Defensie.
Het besluit is genomen nadat recent op verschillende schepen coronabesmettingen zijn vastgesteld. "Dit heeft uiteraard impact op de gereedheid van de schepen en de bemanningen. Wel werken de bemanningsleden op de wal zoveel mogelijk aan hun gereedheid. Bij een eventuele crisis zijn ze dan ook nog altijd inzetbaar."
LAKS teleurgesteld over aanpassing eindexamens
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is ontevreden met het besluit van minister Slob over de eindexamens. Volgens LAKS komt de demissionaire minister de scholieren te weinig tegemoet. De organisatie pleitte voor "grondige en substantiële aanpassingen" om het eindexamen door te laten gaan.
LAKS-voorzitter Nienke Luijckx: "Nu zien we weer slechts aanpassingen in de marge. Als je nagaat hoe slecht de voorbereiding op het eindexamen is geweest en onder hoeveel druk leerlingen nu staan."
Slob maakte vandaag bekend dat leerlingen bij het centraal eindexamen één vak mogen wegstrepen. Het examen gaat door, maar als ze voor een vak een onvoldoende halen, hoeft die dus niet mee te tellen. Het weg te strepen vak mag niet een van de kernvakken zijn. Voor havo en vwo zijn dat Nederlands, Engels en wiskunde.
Volgens Nienke Luijckx overheerst nu bij veel scholieren een gevoel van onrechtvaardigheid. "We krijgen veel signalen van scholieren die vinden dat als de examens vorig jaar werden afgeschaft, dat dit jaar, met alle slechte voorbereidingen, zeker ook zou moeten. We hoorden ook veel andere geluiden en hebben daarom geprobeerd constructief tot een goede oplossing voor iedereen te komen. Die ligt er nu niet."
Kabinet zet middelbare scholen nu bovenaan 'versoepelingenlijst'
Nu de basisscholen deze week weer zijn opengegaan, hoopt het kabinet dat de middelbare scholen snel volgen. Een concrete datum kan premier Rutte nog niet geven. "De middelbare scholen gaan nu voor", zei Rutte. "Die staan bovenaan het lijstje."
Over ruim een week bespreekt het kabinet wat er na 2 maart moet gebeuren. Dat gebeurt op basis van adviezen van het Outbreak Management Team (OMT). Onder meer het voortzetten of beëindigen van de avondklok staat dan op de agenda.
Het is nu nog onduidelijk wat de verschillende coronamutaties voor de verspreiding van het virus betekenen.
Deel AstraZeneca-vaccins naar VK door Britse afspraken
Een deel van de AstraZeneca-vaccins die bij het Leidse farmaciebedrijf Halix worden geproduceerd blijft waarschijnlijk niet in de EU, maar gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Dat zeggen bronnen die betrokken zijn bij de productie tegen de NOS.
Dat is een gevolg van afspraken die Halix vorig jaar april maakte toen het bedrijf toetrad tot een consortium onder leiding van de Universiteit van Oxford, waar het AstraZeneca-vaccin is ontwikkeld. Dat samenwerkingsverband kreeg een miljoenensubsidie van de Britse overheid.
Chinees Nieuwjaar in aangepaste vorm begonnen
Vandaag is het Chinees Nieuwjaar begonnen, voor veel Chinezen het feest van het jaar. Door de coronamaatregelen zal het er dit keer ingetogener aan toe gaan dan andere jaren. Want samen met familie eten, een belangrijk onderdeel van het feest, wordt in ieder geval in Nederland een stuk lastiger.
Toko-eigenaar Kwok-Ming Dun legt uit welke bijzondere betekenis de speciale gerechten voor de Nieuwjaarsviering hebben:
Kabinet wil dat jongeren elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten
Het kabinet wil dat jongeren elkaar op korte termijn weer fysiek kunnen ontmoeten. Dat zei staatssecretaris Blokhuis na afloop van de ministerraad. Hij wil dat gemeenten buurthuizen, sporthallen of bijvoorbeeld bibliotheken hiervoor openstellen. Het plan maakt deel uit van een "welzijnspakket" voor groepen die het meest te lijden hebben onder de coronamaatregelen.
Blokhuis zei dat jongeren het liefst weer naar school willen. "Maar zo lang dat niet kan, willen we jongeren op de korte termijn een ander perspectief bieden." Volgens hem is er op dit moment niet alleen sprake van een coronacrisis, maar ook van een welzijnscrisis. "Jongeren moeten thuiszitten, ze kunnen niet naar school, dus we hebben besloten dat we iets moeten doen."
4385 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij RIVM
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4385 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 69 minder dan gisteren, maar het is boven het gemiddelde van afgelopen week. Toen werden er per dag gemiddeld 3444 mensen positief getest.
1904 coronapatiënten in het ziekenhuis, bezetting neemt af
In de ziekenhuizen is de bezetting met coronapatiënten afgenomen. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.
Er liggen nu 1904 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1952), van wie 534 op de IC (gisteren: 537), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Leerlingen mogen dit jaar bij eindexamen één vak wegstrepen
Scholieren op de middelbare scholen mogen bij het centraal eindexamen dit jaar één vak wegstrepen. Het examen gaat wel door, maar als ze voor een vak een onvoldoende halen, hoeft het cijfer dus niet mee te tellen.
Dat heeft het kabinet besloten. Het weg te strepen vak mag niet een van de kernvakken zijn: Nederlands, Engels of wiskunde. Gisteren werd al duidelijk dat het deze kant op ging. Het weg te strepen cijfer blijft wel zichtbaar op de lijst.
Lees hier meer:
Groot deel woonzorgcentrum Haren besmet
Bij een woonzorgcentrum in Haren is een groot deel van het personeel en de bewoners besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat om dertig medewerkers en de helft van de 54 bewoners. Dat terwijl veel personeelsleden al de eerste vaccinatie hebben gehad.
"We weten dat er dan beperkte bescherming is, maar dat het virus nu toch om zich heen grijpt, is extra wrang', zegt directeur Roeli Mossel van de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) tegen RTV Noord. Alle bewoners zitten sinds dit weekend in quarantaine. "Alleen in uitzonderlijke gevallen is bezoek nog toegestaan."
Het woonzorgcentrum krijgt de invulling van de roosters nog wel rond. "We redden het dankzij personeel van de andere tehuizen van de NNCZ. Daar is gelukkig geen sprake van corona en dus kan er wat geschoven worden."
Vanaf maandag eerste inentingen bij huisarts
Maandag gaan de vaccinaties bij huisartsen van start. Dat gebeurt met het AstraZeneca-vaccin, dat vandaag voor het eerst in Nederland is ingezet. De huisartsen in de provincie Zeeland trappen af. Later in de week volgt Limburg, en daarna wordt zo veel mogelijk van de zuidelijke naar de noordelijke provincies gewerkt, meldt het RIVM.
Vanwege de beperkte beschikbaarheid van het vaccin worden eerst alle mensen uitgenodigd die in 1956 of 1957 geboren zijn. Daarnaast worden in deze ronde ook groepen gevaccineerd die een groot risico lopen. Het gaat hierbij om mensen met het syndroom van Down en om mensen met morbide obesitas, met een zogeheten bmi van boven de 40. Ook worden medewerkers van huisartsenpraktijken ingeënt. Huisartsen zijn eerder al gevaccineerd met het middel van Moderna.
Het RIVM zegt dat het de bedoeling is om alle bovengenoemde groepen in februari en maart uit te nodigen.
Boetes voor verdedigers kapperszaak blijven staan
De boetes voor twaalf mannen die een kapperszaak wilden beschermen tijdens de rellen van twee weken geleden in Rotterdam blijven staan. Ze kregen een bekeuring voor het overtreden van de coronaregels, tot onbegrip van hun advocaat Frank van Ardenne. Volgens hem zat de groep binnen op anderhalve meter van elkaar een pizza te eten om relschoppers af te schrikken, meldt Rijnmond.
Maar politiechef Fred Westerbeke vindt dat de groep de zaak ook had kunnen beschermen zonder de regels te overtreden. "We kunnen geen onderscheid maken, wat je motieven ook zijn. Hoezeer de beweegredenen ook te begrijpen zijn, iedereen dient zich toch aan de wet te houden", zegt hij.
De mannen gaan tegen de boetes in beroep. Advocaat Van Ardenne had om clementie gevraagd. "Voor situaties binnen gelden slechts dringende adviezen, maar geldt de anderhalvemeterregeling als wettelijke verplichting niet."
Kabinet gaat kijken naar versoepeling beperkingen voor jongeren
Het kabinet gaat kijken of er ruimte is om de coronamaatregelen voor jongeren te versoepelen. Burgemeester Halsema van Amsterdam schreef in een manifest dat de gevolgen van de lockdown niet meer verantwoord zijn. Ze vindt de mentale en sociale gevolgen te groot.
"We zien dat daar dingen nodig zijn", erkende minister Van Ark (Medische Zorg) vanochtend voor aanvang van de ministerraad. Ook minister De Jonge zei Halsema goed te begrijpen. "Er zijn heel veel mensen die lijden onder het virus, maar er zijn ook veel mensen die vooral lijden onder de maatregelen. En voor jongeren geldt dat zeker."
Het onderwerp wordt vandaag in de ministerraad besproken.
Versnelde beoordeling CureVac-vaccin van start
Het Europees Medicijnagentschap (EMA) begint vandaag met de versnelde beoordeling van het coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac. Het EMA start de beoordeling op basis van de voorlopige resultaten van het laboratoriumonderzoek en de eerste klinische studies bij volwassenen. De onderzoeken laten zien dat het vaccin een afweerreactie oproept tegen het coronavirus, zegt medicijnagentschap CBG, dat namens Nederland meedoet.
"De studies bij mensen lopen nog. Daarin kijkt de fabrikant naar de veiligheid, werkzaamheid en de mate van afweerreactie van dit vaccin tegen het coronavirus. Het EMA beoordeelt nieuwe gegevens zodra deze beschikbaar komen", meldt het CBG. Ook in Nederland wordt het vaccin getest. Zo'n 2000 vrijwilligers doen mee aan een proef van het UMC Utrecht.
Het CureVac-vaccin gebruikt dezelfde mRNA-techniek als de eerder goedgekeurde vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Nederland heeft 10,7 miljoen vaccins van CureVac besteld. Het kabinet verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar 2,3 miljoen CureVac-vaccins geleverd te krijgen.
Eerste AstraZeneca-prik gezet: 'Persmoment spannender dan prik'
In Den Haag is de eerste inenting met het AstraZeneca-vaccin in Nederland gedaan. Dat gebeurde bij gehandicaptenzorgmedewerker Melissa. "Het was eigenlijk niet heel bijzonder", zei ze na afloop tegen Omroep West. "Ik vond het persmoment spannender dan de prik zelf. Ik voel me prima."
Nederland krijgt in het eerste kwartaal van dit jaar naar verwachting 1,4 miljoen AstraZeneca-vaccins. Eerder dacht het kabinet dat er 4,5 miljoen vaccins geleverd zouden worden, maar door productieproblemen worden het er veel minder.
Net als bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna geldt dat twee inentingen nodig zijn voor optimale bescherming. De tweede prik wordt gezet vanaf vier tot en met twaalf weken na de eerste prik. Medicijnautoriteit EMA keurde het vaccin vorige maand goed.
Mkb'ers kunnen vanaf maandag steun aanvragen voor eerste kwartaal
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die in het eerste kwartaal omzetverlies hebben door de coronabeperkingen, kunnen vanaf maandag opnieuw een aanvraag doen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De derde versie van de regeling staat open voor alle sectoren, meldt het ministerie van Economische Zaken.
Ondernemers voor wie de regeling is uitgebreid, zoals grote bedrijven en bedrijven met lagere vaste lasten, kunnen nog geen geld aanvragen. De aanpassingen moeten nog in de systemen worden verwerkt en ook is toestemming nodig van de Europese Commissie. Voorheen maakten bedrijven met meer dan 250 medewerkers geen aanspraak op de regeling.
Het kabinet maakte eind januari bekend dat het coronasteunpakket fors wordt uitgebreid. Zo maken meer bedrijven aanspraak op de steun en stijgt de maximale vergoeding van 75 procent naar 85 procent van de vaste lasten. Ook gaat het minimale subsidiebedrag voor kleine ondernemers zoals kappers en rijschoolhouders omhoog van 750 naar 1500 euro. Verder komt er meer steun voor de evenementenbranche, de detailhandel, de reisbranche en de land- en tuinbouwsector.
Outbreak Management Team voor honderdste keer bijeen
Het Outbreak Management Team komt vandaag voor de honderdste keer bijeen voor overleg, laat viroloog Marion Koopmans op Twitter weten. Het is niet de honderdste keer dat de OMT-deskundigen praten over de coronapandemie: op 24 januari 2020 ging het OMT-beraad voor het eerst over covid-19, maar dat was het 56ste OMT-overleg.
Minister De Jonge van Volksgezondheid is er vandaag ook bij. OMT-lid Marc Bonten zegt op Twitter dat de minister komt "partycrashen".
Burgemeester Den Bosch: vier carnaval thuis, kom niet naar de binnenstad
Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch roept carnavalsvierders op het feest thuis te vieren. "Neem je verantwoordelijkheid en volg de coronamaatregelen", zegt hij op Twitter. "Zo helpen we elkaar het best: ondernemers, inwoners en de zorg."
Vanwege de coronacrisis zijn de carnavalsfestiviteiten van de komende dagen afgelast. Ook in Den Bosch (Oeteldonk) is dat het geval. In de binnenstad van de Brabantse hoofdstad geldt al enige tijd een alcoholverbod, en dat geldt in de periode van carnaval ook voor de dorpskernen Empel, Nuland, Rosmalen en Vinkel. Ondernemers mogen wel alcohol verkopen, maar alleen voor gebruik thuis.
Ook de Oeteldonksche Club en de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Den Bosch roepen mensen op het feest thuis te vieren. "Kom niet naar de binnenstad, want er is niets te doen. Volg de coronamaatregelen, zodat we hopelijk volgend jaar weer echt met zijn allen voluit carnaval kunnen vieren."
Volgens de gemeente zijn er best mogelijkheden om carnaval online te vieren. "Informeer hierover bij je carnavalsvereniging. Ook de lokale omroep DTV Den Bosch zendt iedere dag iets uit over carnaval."
Horecaondernemers somber over toekomst
Zo'n 15 procent van de ondernemers in de horeca denkt het nog maximaal twee maanden uit te houden, als de huidige coronasituatie aanhoudt. Dat meldt het CBS in samenwerking met onder meer ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland. Een kwartaal eerder was dit nog 7 procent.
41 procent van de ondernemers in de horeca verwacht het niet langer dan vijf maanden vol te houden. Een derde van de horecaondernemers denkt nog zeker een jaar of langer te kunnen blijven bestaan, ook met de huidige coronamaatregelen.
Het grootste deel van de horecaondernemers denkt in 2020 rode cijfers te hebben geschreven: bijna 70 procent. 14 procent van de horecazaken sluit het jaar ondanks alle coronabeperkingen wel met winst af, zo is de verwachting. De rest behaalt geen noemenswaardige winst of verlies (7,3 procent) of weet het niet (9 procent).
Vandaag eerste prik met AstraZeneca-vaccin
In de GGD-vaccinatielocatie in Den Haag wordt vandaag de eerste prik met het AstraZeneca-coronavaccin gezet. Dat gebeurt om 09.00 uur. De eerste groep die wordt gevaccineerd zijn de 269.000 zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen die vorige maand nog niet zijn ingeënt met de andere vaccins. Uit die groep werden vorige maand al zo'n 200.000 mensen gevaccineerd.
De komende dagen krijgen ook 60- tot en met 64-jarigen de eerste prikken met het AstraZeneca-vaccin. Daarnaast krijgen mensen uit de klinische medische specialistische revalidatie, de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging een uitnodiging. Gisteren werd bovendien duidelijk dat mensen met zwaar overgewicht, het syndroom van Down of een neurologische aandoening die de ademhaling bemoeilijkt eerder aan de beurt zijn.
Het AstraZeneca-vaccin is het derde vaccin dat in Nederland beschikbaar is, na het Pfizer/BioNTech-vaccin en het vaccin van Moderna. Zorgmedewerkers van 65 jaar en ouder krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech toegediend.
'Laat jongeren voor bij nieuwe vrijheden'
De geestelijke gevolgen van de lockdown voor jongeren zijn volgens een groepje prominenten, onder aanvoering van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, niet meer verantwoord. "De mentale en sociale impact van de lockdown is voor jongeren hevig en tast ook het welzijn van onze samenleving aan", schrijven ze in een manifest.
De club pleit onder meer voor het oprekken van de leeftijdsgrens voor het georganiseerd buitensporten naar 25 jaar. Nu ligt dat op achttien jaar. "Cijfers laten zien dat jongeren tot zeker 25 jaar sterk te lijden hebben onder isolement."
Lees er hier meer over:
Australian Open verder zonder publiek
Er is vanaf morgen geen publiek meer welkom bij de tenniswedstrijden van de Australian Open in Melbourne Park. Dat is besloten door Daniel Andrews, de minister-president van de staat Victoria. Hij heeft een vijfdaagse lockdown afgekondigd vanwege een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in Melbourne.
Tot nu toe mochten er dagelijks 30.000 mensen op de tribunes naar de wedstrijden kijken, de helft van het gebruikelijke aantal toeschouwers.
Er zijn tot op heden bij het toernooi weinig positieve tests. De tennissers en hun begeleiders moesten bij aankomst in Australië eerst twee weken in quarantaine.
Schoolleiders Amsterdam en Rotterdam: middelbare scholen moeten snel open
Schoolleiders van Amsterdamse en Rotterdamse middelbare scholen pleiten ervoor om ook middelbare scholieren weer naar school te laten gaan. Hierover hebben zij een brief geschreven aan demissionair minister Slob van Onderwijs. De schoolleiders zeggen zich zorgen te maken over "de ontwikkeling en het welzijn" van leerlingen en willen dat zij na de voorjaarsvakantie weer fysiek naar school kunnen.
Bij een heropening van de middelbare scholen willen de schoolleiders bovendien af van de anderhalvemeterregel. Zij noemen het "onmogelijk" om goed onderwijs op anderhalve meter afstand te geven.
De briefschrijvers erkennen dat de heropening van de middelbare scholen risico's met zich meebrengt. "De risico's voor leerlingen zijn echter groter wanneer we de scholen dichthouden". De schoolleiders vinden dat docenten dan ook voorrang moeten krijgen bij het vaccineren, om het risico op besmetting te verkleinen.
Vorige week schreven de schoolleiders in het voortgezet onderwijs in de regio Utrecht ook al een brandbrief aan Slob. Ook zij willen dat de middelbare scholen snel opengaan.
Vaccinatie op Friese waddeneilanden start dinsdag
Komende dinsdag start het vaccinatieprogramma op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, meldt de GGD Fryslân. Op Ameland en Terschelling zijn 75-plussers en zorgmedewerkers als eersten aan de beurt. Op Vlieland en Schiermonnikoog ligt de leeftijdsgrens op 60 jaar, omdat daar te weinig 75-plussers wonen om een hele verpakking met vaccins aan op te maken. De vaccinatiestart op Texel (Noord-Holland) wordt binnenkort bekendgemaakt.
Oorspronkelijk zouden eilanders naar een priklocatie op het vasteland moeten om gevaccineerd te worden, maar op verzoek van de gemeentebesturen van de Waddeneilanden krijgen de vijf eilanden een eigen inentingslocatie.
Nieuw liveblog
Een bijzonder hartelijk welkom in het coronablog van vrijdag 12 februari. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.