NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Politie beëindigt online carnavalsfeest Bredase kroeg • EMA: aangepaste vaccins sneller beoordelen

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 12 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
 • 4385 nieuwe coronabesmettingen, er liggen 1904 coronapatiënten in de ziekenhuizen;
 • Eerste prik met AstraZeneca-vaccin gezet;
 • Kabinet gaat kijken naar versoepeling beperkingen voor jongeren;
Liveblog gesloten
 • Politie beëindigt online carnavalsfeest Bredase kroeg

  De politie heeft een einde gemaakt aan een online-carnavalsfeest in een kroeg in Breda, waarbij de coronaregels overtreden werden. Bij het feest stond een livestream met carnavalsliedjes aan, maar in het café waren daarnaast zeker twintig feestgangers samengekomen.

  De bezoekers hebben een boete gekregen, de uitbater een proces-verbaal. Tegenover de krant BN DeStem zei de uitbater niet goed op de hoogte van de regels te zijn geweest. "Onder bepaalde omstandigheden mag je zo'n livestream houden was mij verteld". Volgens hem waren er daarentegen wel minder dan twintig mensen in het café. Hoe hoog de boetes uitvallen, kon de politie niet zeggen.

 • Commercieel testbedrijf mag eigen materiaal niet zelf analyseren

  Commercieel coronatestbedrijf PCR Test Nederland mag de eigen testen niet meer zelf analyseren. Dat gaat een geaccrediteerd laboratorium nu doen waar een contract mee is gesloten, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

  PCR Test Nederland moest dinsdag zijn laboratorium sluiten op bevel van de IGJ vanwege "acute en ernstige risico's voor de kwaliteit en veiligheid van de testen". De PCR-testen voor COVID-19 die in dit laboratorium werden geanalyseerd, waren daarom niet betrouwbaar, zegt de inspectiedienst. Het bedrijf heeft teststraten in onder meer Amsterdam, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Breda, Lelystad en Maastricht. Die mogen wel open blijven.

 • Eerste Palestijnen ingeënt, scherp contrast met Israël

  In de schaduw van de razendsnelle Israëlische vaccinatiecampagne zijn ook de Palestijnse autoriteiten begonnen met inenten. Sinds vorige week zijn er op de Westelijke Jordaanoever ruim 2000 coronavaccins gezet, volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

  Het contrast met Israël is enorm: daar zijn sinds december al 6 miljoen doses toegediend en is nu ruim veertig procent van de bevolking gevaccineerd. De afgelopen weken groeide daarom de internationale druk op Israël om ook de Palestijnen in de bezette gebieden te vaccineren, zeker omdat Israëlische kolonisten op de Westoever wel ingeënt worden.

 • Mondkapjesplicht in auto in Duitse deelstaat Saksen

  Personen uit verschillende huishoudens zijn verplicht om een mondkapje te dragen wanneer zij samen in een auto zitten in de Duitse deelstaat Saksen. Dat schrijft de Duitse krant Bild. Dan gaat het bijvoorbeeld om carpoolers of werklui in een busje. Ook de chauffeur moet een mondkapje dragen. De maatregel geldt van 15 februari tot 7 maart.

  Het dragen van een masker in een auto is eigenlijk tegen de Duitse regels. Je bent dan niet herkenbaar. Maar de politie zegt dat hardrijders met een mondkapje niet ontkomen aan een boete. De politiechef van de deelstaat zegt dat de ogen voldoende zijn om de identiteit van de bestuurder vast te stellen.

 • EMA wil aangepaste vaccins tegen nieuwe varianten sneller beoordelen

  Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA is van plan om vaccins die aangepast zijn om te beschermen tegen nieuwe varianten versneld te beoordelen. Dat zegt het hoofd van covid-taskforce van het EMA tegen persbureau Reuters.

  De voorzitter van het vaccinbeoordelingsteam zegt dat het voor farmaceuten niet nodig is om de aangepaste vaccins langdurig en op grote schaal te testen zoals dat bij de ontwikkeling van het oorspronkelijke vaccin gebeurt. Aanpassingen op vaccins kunnen wat hem betreft getest worden op kleine groepen.

  "We zijn bezig met het opstellen van nieuwe richtlijnen, ervan uitgaande dat grote fase drie-onderzoeken niet nodig zijn. Hierdoor kunnen we sneller werken", zei de EMA-chef tegen Reuters. Hij zegt te willen testen met enkele honderden deelnemers in plaats van 30.000 tot 40.000.

 • 'China weigert WHO ruwe data over eerste besmettingen te geven'

  De Chinese overheid heeft geweigerd om de wereldgezondheidsdienst WHO ruwe data te geven over de eerste coronabesmettingen in het land. Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van onderzoekers van de WHO.

  Volgens de gezondheidsdienst kunnen de data helpen om te bepalen hoe en wanneer het virus zich in een vroeg stadium verspreidde in China. De Nederlandse viroloog Koopmans van de WHO wil daarnaast onderzoeken of er vóór december 2019 al kleinere uitbraken met het coronavirus in China waren. Dat wil ze doen door Chinese bloedbanken te onderzoeken. Koopmans maakte deel uit van een team dat in China was om de bron van het virus te herleiden.

  Volgens Koopmans ligt het voor de hand om te kijken bij bloedbanken die in de herfst van 2019 monsters namen in de regio Wuhan. Over toegang tot de bloedbanken wordt nog gesproken met China.

 • Marine vaart niet meer uit, tenzij strikt noodzakelijk

  De Koninklijke Marine houdt vanwege corona per direct alle schepen aan wal, tenzij uitvaren strikt noodzakelijk is. "Daardoor liggen oefeningen voorlopig stil. Voor de inzetten die wél door moeten gaan, gelden aangescherpte quarantainemaatregelen", staat in een verklaring van het ministerie van Defensie.

  Het besluit is genomen nadat recent op verschillende schepen coronabesmettingen zijn vastgesteld. "Dit heeft uiteraard impact op de gereedheid van de schepen en de bemanningen. Wel werken de bemanningsleden op de wal zoveel mogelijk aan hun gereedheid. Bij een eventuele crisis zijn ze dan ook nog altijd inzetbaar."

 • LAKS teleurgesteld over aanpassing eindexamens

  Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is ontevreden met het besluit van minister Slob over de eindexamens. Volgens LAKS komt de demissionaire minister de scholieren te weinig tegemoet. De organisatie pleitte voor "grondige en substantiële aanpassingen" om het eindexamen door te laten gaan.

  LAKS-voorzitter Nienke Luijckx: "Nu zien we weer slechts aanpassingen in de marge. Als je nagaat hoe slecht de voorbereiding op het eindexamen is geweest en onder hoeveel druk leerlingen nu staan."

  Slob maakte vandaag bekend dat leerlingen bij het centraal eindexamen één vak mogen wegstrepen. Het examen gaat door, maar als ze voor een vak een onvoldoende halen, hoeft die dus niet mee te tellen. Het weg te strepen vak mag niet een van de kernvakken zijn. Voor havo en vwo zijn dat Nederlands, Engels en wiskunde.

  Volgens Nienke Luijckx overheerst nu bij veel scholieren een gevoel van onrechtvaardigheid. "We krijgen veel signalen van scholieren die vinden dat als de examens vorig jaar werden afgeschaft, dat dit jaar, met alle slechte voorbereidingen, zeker ook zou moeten. We hoorden ook veel andere geluiden en hebben daarom geprobeerd constructief tot een goede oplossing voor iedereen te komen. Die ligt er nu niet."

 • Kabinet zet middelbare scholen nu bovenaan 'versoepelingenlijst'

  Nu de basisscholen deze week weer zijn opengegaan, hoopt het kabinet dat de middelbare scholen snel volgen. Een concrete datum kan premier Rutte nog niet geven. "De middelbare scholen gaan nu voor", zei Rutte. "Die staan bovenaan het lijstje."

  Over ruim een week bespreekt het kabinet wat er na 2 maart moet gebeuren. Dat gebeurt op basis van adviezen van het Outbreak Management Team (OMT). Onder meer het voortzetten of beëindigen van de avondklok staat dan op de agenda.

  Het is nu nog onduidelijk wat de verschillende coronamutaties voor de verspreiding van het virus betekenen.

 • Deel AstraZeneca-vaccins naar VK door Britse afspraken

  Een deel van de AstraZeneca-vaccins die bij het Leidse farmaciebedrijf Halix worden geproduceerd blijft waarschijnlijk niet in de EU, maar gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Dat zeggen bronnen die betrokken zijn bij de productie tegen de NOS.

  Dat is een gevolg van afspraken die Halix vorig jaar april maakte toen het bedrijf toetrad tot een consortium onder leiding van de Universiteit van Oxford, waar het AstraZeneca-vaccin is ontwikkeld. Dat samenwerkingsverband kreeg een miljoenensubsidie van de Britse overheid.

 • Chinees Nieuwjaar in aangepaste vorm begonnen

  Vandaag is het Chinees Nieuwjaar begonnen, voor veel Chinezen het feest van het jaar. Door de coronamaatregelen zal het er dit keer ingetogener aan toe gaan dan andere jaren. Want samen met familie eten, een belangrijk onderdeel van het feest, wordt in ieder geval in Nederland een stuk lastiger.

  Toko-eigenaar Kwok-Ming Dun legt uit welke bijzondere betekenis de speciale gerechten voor de Nieuwjaarsviering hebben:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'In China is dit de belangrijkste maaltijd van het jaar'
 • Kabinet wil dat jongeren elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten

  Het kabinet wil dat jongeren elkaar op korte termijn weer fysiek kunnen ontmoeten. Dat zei staatssecretaris Blokhuis na afloop van de ministerraad. Hij wil dat gemeenten buurthuizen, sporthallen of bijvoorbeeld bibliotheken hiervoor openstellen. Het plan maakt deel uit van een "welzijnspakket" voor groepen die het meest te lijden hebben onder de coronamaatregelen.

  Blokhuis zei dat jongeren het liefst weer naar school willen. "Maar zo lang dat niet kan, willen we jongeren op de korte termijn een ander perspectief bieden." Volgens hem is er op dit moment niet alleen sprake van een coronacrisis, maar ook van een welzijnscrisis. "Jongeren moeten thuiszitten, ze kunnen niet naar school, dus we hebben besloten dat we iets moeten doen."

 • 4385 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij RIVM

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4385 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 69 minder dan gisteren, maar het is boven het gemiddelde van afgelopen week. Toen werden er per dag gemiddeld 3444 mensen positief getest.

 • 1904 coronapatiënten in het ziekenhuis, bezetting neemt af

  In de ziekenhuizen is de bezetting met coronapatiënten afgenomen. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

  Er liggen nu 1904 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1952), van wie 534 op de IC (gisteren: 537), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Leerlingen mogen dit jaar bij eindexamen één vak wegstrepen

  Scholieren op de middelbare scholen mogen bij het centraal eindexamen dit jaar één vak wegstrepen. Het examen gaat wel door, maar als ze voor een vak een onvoldoende halen, hoeft het cijfer dus niet mee te tellen.

  Dat heeft het kabinet besloten. Het weg te strepen vak mag niet een van de kernvakken zijn: Nederlands, Engels of wiskunde. Gisteren werd al duidelijk dat het deze kant op ging. Het weg te strepen cijfer blijft wel zichtbaar op de lijst.

  Lees hier meer: