NOS NieuwsAangepast

Leerlingen mogen dit jaar bij eindexamen één vak wegstrepen

Bij het centraal eindexamen op middelbare scholen mogen leerlingen dit jaar één vak wegstrepen. Het examen gaat door, maar als ze voor een vak een onvoldoende halen, hoeft die dus niet mee te tellen. Het weg te strepen vak mag niet een van de kernvakken zijn. Voor havo en vwo zijn dat Nederlands, Engels en wiskunde.

Gisteren werd al duidelijk dat het deze kant op ging en het kabinet heeft de knoop nu doorgehakt. Het weg te strepen cijfer telt dus niet mee, maar blijft wel zichtbaar op de lijst.

Verder komen er twee herkansingen en een extra tijdvak, waardoor leerlingen de examens beter kunnen spreiden. Leerlingen die bijvoorbeeld ziek zijn of in quarantaine zitten in het eerste tijdvak, kunnen dan toch volledig examen doen. De maatregelen zijn genomen, omdat veel leerlingen zich door de coronacrisis minder goed kunnen voorbereiden. Minister Slob zei dat het kabinet alle leerlingen de kans wil geven dit jaar succesvol af te ronden.

Geen devaluatie van het diploma

Volgens Slob kunnen leerlingen door de maatregelen een "volwaardig diploma" halen, waarmee ze naar een vervolgopleiding kunnen. De vervolgopleiding kan leerlingen eventueel helpen om tekorten in kennis bij te spijkeren. De minister vindt dat er geen sprake is van een devaluatie van het diploma.

Eerder werd geopperd om bijvoorbeeld helemaal geen examen te doen of alleen in de kernvakken, maar daar voelde Slob niks voor. "Dit is een reële aanvulling op het eerdere pakket en het tast niet de waarde van het diploma aan. Het vervolgonderwijs kan hier goed mee leven."

Objectief moment

De minister benadrukte ook dat het "objectieve" moment van de examens blijft staan, waardoor een leerling uit bijvoorbeeld Enschede met een diploma op zak vergelijkbare kennis heeft als een geslaagde scholier uit Alkmaar. In 2020 werden vanwege de coronacrisis de centrale examens op middelbare scholen geschrapt.

Volgens Slob is dat dit jaar niet nodig. "Vorig jaar kwamen we opeens in corona terecht en wisten er weinig van. Toen konden we de examens niet organiseren. Dat was echt een uitzondering. Nu weten we meer en we kunnen het in deze tijd wél organiseren."

Staatsexamens

De maatregelen gelden ook voor iedereen die staatsexamen doet, zoals veel leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs. Ook daar kunnen leerlingen dus één vak wegstrepen.

Scholen kunnen ook extra geld krijgen om leerlingen die examen moeten doen beter te begeleiden. Verder komt er een extra online-platform met uitleg van examenstof. Alle extra maatregelen bij elkaar kosten 85 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl