NOS NieuwsAangepast

RIVM: 4385 nieuwe besmettingen, daling zet vooralsnog door

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4385 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 69 minder dan gisteren. Op weekbasis is er sprake van een daling van 11,5 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.

Onduidelijk is in hoeverre de weersomstandigheden nog altijd doorwerken in de cijfers. Vanwege de sneeuw waren de teststraten van de GGD zondag dicht. Op veel plaatsen was dat maandag ook nog het geval, in elk geval gedurende een belangrijk deel van de dag. Dat zorgt ervoor dat de grafiek van de besmettingen een nog grilliger verloop kent dan normaal,

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan er werden opgenomen.

Er liggen nu 1904 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1952), van wie 534 op de IC (gisteren: 537), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Onduidelijk blijft waarom de daling van het aantal covidpatiënten zoveel langzamer gaat dan bij de besmettingen. Waar het aantal positieve tests met meer dan twee derde terugliep sinds de piek rond Kerstmis, kende het aantal patiënten op de IC's een veel bescheidener daling van 27 procent.

Opvallend is ook dat het aantal overlijdens weer licht lijkt op te lopen, na een lange periode waarin de situatie steeds verder verbeterde. Bij het RIVM werden het afgelopen etmaal 66 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 74. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 62 doden per dag, tegen 61 doden per dag een week eerder.

Verder zijn er nu 519 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 598. Deze daling zet daar dus wel door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl