liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Rust terug in Roermond, Venlo en Stein' • Burgemeester Eindhoven emotioneel over rellen

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • De politie in Amsterdam en Eindhoven grijpt in bij protesten tegen de coronamaatregelen.
 • Minister Grapperhaus veroordeelt rellen en plunderingen
 • RIVM: 4924 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog. Later openen we een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Rustiger in Tilburg, maar 'verwerpelijk wat we hebben meegemaakt'

In Tilburg is het rustiger op straat. Volgens de politie zijn er tot nu toe negentien mensen opgepakt. Agenten blijven vannacht patrouilleren grijpen in als dat opnieuw nodig is, schrijft de politie op Twitter.

Burgemeester Weterings van Tilburg heeft het gedrag van de relschoppers mede namens de burgemeesters van Breda en Oosterhout veroordeeld. "Volstrekt verwerpelijk wat we hier de afgelopen uren hebben meegemaakt. Winkels van ondernemers die het al zo moeilijk hebben in deze tijd zijn vernield", zegt Weterings tegen Omroep Brabant.

Hij noemt het negeren van de coronamaatregelen een totale minachting voor zorgmedewerkers. "En de wijze waarop deze relschoppers zich gedragen tegenover handhavers gaat alle perken te buiten. Het bekogelen met vuurwerk en stenen is ongehoord."

In Tilburg, Breda en Oosterhout is een noodbevel afgekondigd om relschoppers sneller aan te pakken. De burgemeesters van de drie gemeenten roepen mensen op om geen gehoor te geven aan nieuwe oproepen tot rellen.

Politie Rotterdam: meeste mensen hielden zich hier aan avondklok

De politie in Rotterdam zegt dankbaar te zijn dat het afgelopen avond rustig is gebleven in de stad. "In tegenstelling tot andere regio's in het land is het vanavond in de eenheid Rotterdam rustig gebleven en hield het grootste gedeelte van de mensen zich aan de avondklok", schrijft de politie op Twitter.

Zaterdagavond, toen de avondklok voor het eerst inging, waren er in de stad wel demonstranten op de been. Bij de Markthal werden toen verscheidene boetes uitgedeeld omdat mensen na 21.00 uur niet weg wilden gaan. Ook werden er een paar gearresteerd.

Burgemeester Eindhoven emotioneel over rellen

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft zich emotioneel geuit over de rellen in zijn stad vandaag. "Dit was het schuim van de aarde dat hier geprobeerd heeft de boel te molesteren", zei hij tegen de verzamelde pers. "Ik ben bang dat als wij met elkaar op deze weg zijn, we op weg zijn naar een burgeroorlog."

In Eindhoven richtten relschoppers urenlang vernielingen aan. Winkels op station werden geplunderd en auto's en fietsen werden in brand gestoken. 55 mensen werden opgepakt.

Geëmotioneerde burgemeester Eindhoven: 'We zijn zo op weg naar burgeroorlog'

Politie en ME nog steeds actief in Tilburg

In Tilburg zijn de politie en ME nog steeds in actie. Negen relschoppers zitten vast. De burgemeester heeft een noodbevel aangekondigd. Onder het motto 'Tilburg in opstand' zou er een demonstratie plaatsvinden.

Rellen in Tilburg met veel branden

'Rust weergekeerd in Roermond, Venlo en Stein'

De politie in Limburg meldt dat het op dit moment rustig is in Roermond, Venlo en Stein. Een half uur geleden schreef de politie nog dat agenten bij diverse rellen ondersteund werden door de Koninklijke Marechaussee.

Inmiddels zijn er geen grote groepen mensen meer op straat. "De politie blijft zichtbaar aanwezig in de verschillende centra en wijken. We handhaven intensief op overtredingen rondom de avondklok", schrijft de politie.

Poging om ruiten in te gooien bij ziekenhuis Enschede

Relschoppers hebben het Medisch Spectrum Twente in Enschede bekogeld. Ze probeerden ruiten in te gooien, maar dat is niet gelukt.

Er is extra beveiliging ingezet bij het ziekenhuis. De spoedeisende hulp blijft gewoon open. Politie heeft de relschoppers weggestuurd.

Marechaussee ondersteunt politie in Limburg

De politie in Limburg krijgt steun van de Koninklijke Marechaussee. Dat meldt de politie op Twitter. De marechaussee is volgens de politie ingezet in Stein, waar het gisteravond ook al onrustig was na de invoering van de avondklok en is nu onderweg naar Roermond.

Politici reageren op onrust

Tweede Kamerleden zijn verontwaardigd over het geweld dat vandaag in meerdere steden in Nederland is uitgebroken. Op Twitter veroordelen ze het geweld. Forum voor Democratie deed dat in eerste instantie niet en plaatste alleen een tweet die tegen de avondklok gericht was. Pas later veroordeelde de partij in een tweet het geweld.

Ook grijpen de partijen de rellen aan om campagne voeren. Zo vliegen Geert Wilders en Jesse Klaver elkaar in de haren. Klaver beschuldigt de PVV er bijvoorbeeld aan te hebben gezet tot de rellen in Urk.

'Schaam me om Urker te zijn'

Enkele inwoners zeggen dat ze helemaal klaar zijn met alle onrust. "Het is altijd weer die kleine groep jongeren die rare dingen doet en vervolgens aandacht krijgt", zegt een Urker die liever anoniem wil blijven. "Dit zijn allemaal gefrustreerde jongeren die niet meer naar een barretje kunnen. Die denken niet na over de gevolgen van hun daden en dat protesteren op deze manier niet kan", gaat de inwoner verder.

CDA-Statenlid Johan van Slooten wijst erop dat de inwoners van Urk van oudsher een anarchistische inslag hebben. Maar dat mag volgens hem geen vrijbrief zijn voor geweld, vernielingen of brandstichting, stelt hij in dit artikel:

'Rellen mogelijk voorbode voor komende weken'

Hoofdbestuurder Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond is bang dat de rellen van vandaag een voorbode zijn voor de komende dagen en weken. "De politie is daar goed op voorbereid, maar ik hoop dat het niet nodig is", zegt hij tegen Nieuwsuur.

Het geweld dat we vandaag zagen, hebben we volgens Simmers in veertig jaar niet gezien. "Dan moet je echt denken aan de krakersrellen. En in Eindhoven is het zo gek geworden dat ME'ers gewoon met messen werden bekogeld en aangevallen."

Simmers benadrukt dat de maatregelen gehandhaafd moeten worden. "Ik vraag aan de samenleving - het overgrote deel houdt zich eraan - om de maatregelen te respecteren. Het is niet voor niets. Val de politie niet aan, wij kunnen er ook niets aan doen dat deze regels er zijn. Het is niet normaal dat je politiemensen met dodelijke wapens aanvalt."

Staf Biden kritisch over 'chaotische' distributie vaccins onder Trump

Medewerkers van president Biden hebben kritiek op de manier waarop de distributie van coronavaccins onder Trump is aangepakt. Volgens een naaste medewerker van Biden, Ron Klain, had de vorige regering geen plan voor de distributie.

"Een plan om het vaccin te distribueren, vooral buiten verpleeghuizen en ziekenhuizen, voor de rest van de bevolking, bestond eigenlijk niet toen wij het Witte Huis binnenkwamen", zegt Klain in een gesprek met NBC News. Hij kondigde aan dat de nieuwe regering federale vaccinatiecentra gaat opzetten om staten te helpen bij het inenten.

Er zijn wel vaccins verstuurd naar de verschillende staten, maar er zijn klachten over de bevoorrading. Volgens de centers for Disease and Control (CDC), zijn er 41 miljoen doses verspreid over het land, maar er zijn er nog maar 20,5 miljoen gebruikt.

De nieuwe directeur van het CDC, Rochelle Walensky, waarschuwde vandaag dat niet duidelijk is hoeveel vaccins er beschikbaar zijn en ze waarschuwde ervoor dat staten als New York niet in staat zijn de voorraden snel aan te vullen.

President Biden kondigde meteen na zijn aantreden nieuwe maatregelen aan om het vaccineren en testen vlot te trekken. Hij waarschuwde dat "het eerst erger zal worden voordat het beter wordt".

Stadsbussen in Tilburg rijden niet, treinen Arriva mijden Venlo

Op last van de politie stoppen de treinen van Arriva op dit moment niet in Venlo. Ook de bussen in Venlo zijn gestald en rijden de hele avond niet meer. Dat geldt ook voor de bussen in Roermond.

Ook de stadsbussen in Tilburg zijn vanwege de onrust tijdelijk gestopt met rijden, meldt Arriva.

Politie zet straat in Haagse Schilderswijk af

Jongeren hadden een scooter in brand gestoken op de trambaan en blokkeerden zo de weg. Daarop kwamen agenten naar de wijk en sloten ze de straat af.

Politie zet straat in Haagse Schilderswijk af na onlusten

Opmerkelijke arrestatie in Amsterdam

Een oudere demonstrant met regenboogparaplu en rollator liet zich niet zomaar wegsturen van het Museumplein en gooide verfstof over de politie, waarna ze werd gearresteerd. Het incident werd gefotografeerd en gefilmd:

Opmerkelijke betoger belaagt agent bij ontruiming Museumplein

Rust in Eindhoven weergekeerd

In Eindhoven is de rust weergekeerd na een dag van zware confrontaties tussen politie en demonstranten, de inzet van traangas, vernielingen, plunderingen en brandstichting. Rond 20.30 uur was er nog steeds een aantal relschoppers op straat, maar was volgens de politie de rust zo goed als teruggekeerd.

Het trein- en busverkeer vanaf het station lag urenlang stil. De NS verwacht dat het treinverkeer vanavond weer wordt opgestart en dat er extra beveiliging op het station is.

Ook onrustig in Helmond

Ook in Helmond is het onrustig. Daar is rond 21.00 uur een demonstratie aangekondigd tegen de avondklok. Daarvoor meldde zich een 'handjevol mensen' in de buurt van het stadion van Helmond Sport, zegt een woordvoerster van de politie. Vrijwel tegelijkertijd ontstond er een brandje, maar dat had volgens haar niets te maken met de geplande betoging.

De politie is aanwezig om de demonstranten naar huis te sturen.

Avondklokrellen in Venlo: politie grijpt in

Een grote groep mensen zorgt in de buurt van het station in Venlo voor onrust. De aanwezigen gooien onder andere met stenen. Er is veel politie op de been om de situatie onder controle te houden. De Mobiele Eenheid is onderweg, meldt 1L.

Jongeren hebben in een straat de stoep opengebroken om met straatstenen te gooien. Dat gebeurt ook met vuurwerk dat naar de politie word gegooid. Ruiten van meerdere winkels zijn aan diggelen geslagen. Ook ligt de weg bezaaid met kapotte meubelstukken.

Ambtswoning Femke Halsema extra beveiligd

Sinds vanmiddag staat er rond de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Halsema extra beveiliging. De omgeving van de woning aan de Herengracht is afgezet met politielint en ook staan er meerdere voertuigen van de politie.

De extra beveiliging komt na confrontaties tussen de politie en demonstranten vandaag. Zo'n 1500 mensen kwamen demonstreren tegen de coronamaatregelen op het Museumplein, hoewel dat verboden was. Er zijn meer dan honderd aanhoudingen verricht.

Tientallen demonstranten steken vuurwerk af in Enschede

Tientallen mensen hebben zich verzameld op de Oude Markt in Enschede. Ze demonstreren tegen de coronamaatregelen. Volgens RTV Oost is de sfeer grimmig. Er wordt vuurwerk afgestoken. Er is veel politie op de been. Die grijpt vooralsnog niet in.

Op sociale media ging vandaag een oproep rond onder de noemer 'Sta op voor onze vrijheid'. Daarmee werden mensen opgeroepen om zich om 20.30 uur te verzamelen op de Oude Markt in de stad.

Gespannen sfeer en drukte bij demonstratie in Tilburg

In de buurt van de Wandelboslaan in Tilburg is een gespannen sfeer ontstaan. Er was op sociale media een demonstratie aangekondigd vanaf 20.30 uur onder het motto 'Tilburg in opstand'. Er hebben zich veel mensen verzameld.

Volgens een getuige is er veel vuurwerk afgestoken en zijn er diverse verkeersborden en een lantaarnpaal uit de grond zijn gereden, meldt Omroep Brabant.

Onrustig in Haagse Schilderswijk: brand gesticht op trambaan

Het is onrustig in de Schilderswijk in Den Haag. Op de trambaan in de Hobbememastraat is iets in brand gestoken en er zijn veel mensen op straat. Ook wordt er veel getoeterd. Volgens een verslaggever van Omroep West is de straat afgesloten. Een motoragent moest vluchten voor een groep jongeren.

Op sociale media was vanmiddag opgeroepen om te gaan demonstreren op het Hobbemaplein.

Loslopend politiepaard in Eindhoven

De politie Oost-Brabant krijgt vragen over een loslopend politiepaard, dat tijdens de rellen vandaag losbrak en over de weg liep. Beelden daarvan waren op sociale media te zien, en ook bij Omroep Brabant. Het dier was waarschijnlijk geschrokken van vuurwerk en daarna uitgegleden. Volgens de politie maken het paard en de berijder het goed.

Noodverordening in Stein

In Stein heeft de burgemeester per direct een noodverordening ingesteld. In de Limburgse plaats kwamen gisteren zo'n honderd jongeren bij elkaar die in het centrum wilden feesten na het ingaan van de avondklok. Ze staken vuurwerk af en gooiden dat ook naar agenten. De ME greep in en de relschoppers verspreidden zich in kleinere groepjes. Veertien mensen werden aangehouden, één agent raakte gewond.

De noodverordening, die geldt tot 1 februari, stelt de politie in Stein onder meer in staat om preventief te fouilleren. Ook kunnen mensen strenger gestraft worden. Een overtreding van de noodverordening wordt beschouwd als strafbaar feit, in tegenstelling tot het overtreden van de avondklok.

De rellen in Eindhoven in beeld

 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP

Ruim honderd aanhoudingen bij demonstratie Amsterdam

Bij de verboden demonstratie tegen coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam zijn vanmiddag meer dan 100 mensen opgepakt. Zo'n 50 arrestanten werden door de ME naar bussen aan de rand van het plein gebracht. De politie schat dat er zo'n 1500 mensen aanwezig waren.

"Het optreden was noodzakelijk vanwege de grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en de verstoring van de openbare orde", zegt de gemeente.

Politie Eindhoven gaat relschoppers opsporen

De politie gaat relschoppers opsporen die vandaag aanwezig waren in het centrum van Eindhoven. Dat laat ze weten via Twitter. Mensen die vandaag niet opgepakt worden, worden later op basis van camerabeelden opgespoord.

Een aantal demonstranten was zich er bewust van dat de politie camerabeelden gebruikt voor de opsporing. in de buurt van het station probeerden ze een camerapaal omver te duwen.

Het is nog steeds onrustig in de binnenstad van Eindhoven. Volgens de politie blijven kleinere groepen zich misdragen en dingen vernielen, meldt Omroep Brabant. Ze weigeren de stad te verlaten.

Grapperhaus: 'Dit is crimineel gedrag'

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft geen goed woord over voor de rellen, plunderingen en brandstichtingen van vandaag en gisteren, laat hij weten. De minister staat achter het harde politieoptreden tegen de demonstranten.

"Dit heeft niets te maken met demonstreren tegen coronamaatregelen. Dit is simpelweg crimineel gedrag", vindt Grapperhaus. "Mensen die bewust politie, ME, journalisten en andere hulpverleners belagen. De burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden. Dit staat in schril contrast met alle mensen die zich de afgelopen maanden goed aan alle maatregelen hebben gehouden, gisteravond tijdens de avondklok thuisbleven en samen deze zware tijd door proberen te komen. Ik doe een dringende oproep aan iedereen in Nederland: bestrijd het virus en niet elkaar."

Israël legt internationaal vliegverkeer plat

Israël gaat vanaf morgenavond alle internationale passagiersvluchten verbieden. Volgens The Jerusalem Post gaat de ban op inkomende en uitgaande vluchten op luchthaven Ben-Gurion maandag om middernacht plaatselijke tijd in.

Vrachtvliegtuigen uit het buitenland mogen wel blijven landen in Israël. Vluchten voor medische hulp en bluswerkzaamheden kunnen eveneens doorgaan.

Ook voor Israëlische vliegmaatschappijen gelden de restricties. Alleen in heel bijzondere gevallen kan voor aankomende en vertrekkende reizigers een uitzondering worden gemaakt.

Met het verbod hoopt het land een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel zal van kracht zijn tot eind januari, wanneer ook de nationale lockdown moet eindigen.

Nieuw testbeleid in Vlaanderen: sneltest voor contacten besmette kinderen

In Vlaanderen gaat er meer getest worden op scholen, meldt de Vlaamse minister van Onderwijs, Ben Weyts. De reden is dat steeds meer scholen met corona-uitbraken te maken hebben.

De minister heeft nieuw testbeleid aangekondigd: alle contacten van besmette kinderen gelden voortaan als 'hoog risico'. Zodra er sprake is van een mogelijke besmetting is op een school, wordt meteen een sneltest aangeboden aan de contacten van de mogelijk besmette persoon. "Het voordeel van de sneltesten is dat er een onmiddellijk testresultaat is", staat in een persbericht. "Zo worden superverspreiders onmiddellijk gedetecteerd en kunnen clusteruitbraken worden verhinderd of beperkt."

Van de 4000 scholen in Vlaanderen zijn er op dit moment zo'n twintig volledig, en ongeveer dertig deels gesloten vanwege coronabesmettingen.