De ME grijpt in in Enschede
NOS Nieuws

Politici veroordelen onrust én grijpen kans campagne te voeren

Tweede Kamerleden veroordelen de onrust en het geweld in diverse steden op de tweede avond van de avondklok. Ze grijpen daarbij ook de kans om campagne te voeren voor de naderende verkiezingen.

Forum voor Democratie veroordeelde het geweld aanvankelijk niet. De partij twitterde alleen de boodschap: "Dit is de tweede avond dat Rutte Nederland opsluit. Steeds meer mensen keren zich tegen de avondklok. Alleen samen krijgen we onze vrijheid terug."

Vlak na publicatie van dit artikel schreef de partij op Twitter: "Weer een staaltje nepnieuws van de NOS. FVD veroordeelt vanzelfsprekend het geweld dat is gebruikt in de protesten."

Een woordvoerder van de partij voegde er aan toe: "Wij dachten dat die veroordeling wel voor zich sprak."

GroenLinks-lijsttrekker Klaver en PVV-leider Wilders vliegen elkaar op sociale media in de haren. Ze vinden beiden dat de ander in moet grijpen om meer onrust te voorkomen.

'Ronduit gevaarlijk'

"Onacceptabel wat er op dit moment gebeurt in Eindhoven, in Amsterdam en al helemaal wat er gisteren gebeurde op Urk", twittert Klaver. In een tweede tweet voegt hij daar aan toe: "Vergeet niet dat PVV Urk tot dit geweld heeft aangezet. Onacceptabel, ondemocratisch en ronduit gevaarlijk, Geert Wilders grijp in!"

Hij verwijst naar een statement van de PVV-fractie in Urk van begin deze week. Daarin staat dat de lokale fractie, die fel tegen een avondklok is, "er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat deze op Urk niet gehandhaafd wordt". De lokale fractievoorzitter heeft Urkers eerder vandaag opgeroepen om zich aan de wet te houden en geen geweld te gebruiken.

'Jesse grijp in!'

Wilders twittert dat het geweld moet "kappen" in Eindhoven, Urk en Amsterdam. "En dat geldt natuurlijk ook voor de bontkraagvriendjes van Jesse Klaver uit de Schilderswijk: wegwezen!"

D66-Kamerlid Sjoerdsma zegt op sociale media dat Wilders moet "kappen met dat gehits".

Leonie Vestering, derde op de kieslijst voor Partij voor de Dieren, twittert over het politieoptreden bij de rellen in Eindhoven. Ze verwijst naar een video waarop te zien is dat een politiepaard onderuit gaat.

Volgens haar moet zo snel mogelijk een einde komen aan het inzetten van bereden politie bij rellen en demonstraties:

ChristenUnie-fractievoorzitter Segers spreekt van "een ontspoorde demonstratie tegen het coronabeleid" in Eindhoven. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff noemt het een "rellend, triest zooitje".

PvdA-fractieleider Ploumen twittert over afgelopen nacht op Urk: "Negeren avondklok, teststraat in brand steken, een beveiliger belagen en mishandelen en de pers het werken onmogelijk maken. De daders moeten gepakt en gestraft worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl