NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Vaccinatie ouderen start komende week • Franse skiliften blijven voorlopig dicht

Liveblog gesloten
 • Oxford werkt aan ombouwen vaccin tegen nieuwe varianten

  Wetenschappers aan de Universiteit van Oxford zijn hard aan het werk om nieuwe versies van het AstraZeneca-vaccin te ontwikkelen die werkzaam zijn tegen de coronavarianten uit Zuid-Afrika, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk, meldt de Britse krant Daily Telegraph.

  Volgens de krant gebeurt dit omdat de huidige generatie covid-19-vaccins mogelijk niet tegen de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant werken. De vaccinwetenschappers onderzoeken hoe snel ze hun vaccin kunnen ombouwen om werkzaam te zijn tegen een nieuwe variant. Waarschijnlijk kan dat binnen een dag of twee, zei een bron in Oxford tegen de krant.

  Volgens een woordvoerder van de Universiteit van Oxford is het "bekend dat virussen door mutatie voortdurend veranderen" en mogen we verwachten dat er in 2021 veel nieuwe varianten zullen worden geïdentificeerd. "Deze veranderingen worden nauwlettend gevolgd door wetenschappers, en het is belangrijk dat we alert blijven op veranderingen in de toekomst."

 • 'Avondklok is pittige boodschap voor mensen met weinig sociale contacten'

  De avondklok is opnieuw een pittige boodschap, zeker voor mensen die al weinig sociale contacten hadden. Dat merken ze ook bij organisaties als Stichting Met Je Hart en De Luisterlijn.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Door de avondklok nóg minder sociale contacten, dat hakt er wel in bij veel mensen'
 • Bloemencorso voor tweede keer afgelast door corona

  Voor de tweede keer in de geschiedenis wordt het bloemencorso in de Bollenstreek afgelast. Opnieuw gooit corona roet in het eten. De organisatie is bezig met het bedenken van een goed alternatief voor het evenement dat op 17 april gepland stond.

  In 2020 werd het evenement kort voor het zou plaatsvinden afgelast. Maar deze keer hebben we nog voldoende tijd om een alternatief voor te bereiden", zegt voorzitter Willem Heemskerk. Dat alternatief wordt binnenkort via sociale media aangekondigd. Heemskerk hoopt dat de 75ste jubileumversie in 2022 wel weer met publiek gevierd kan worden.

  De kleurrijke optocht van met bloemen versierde wagens werd voor het eerst in 1947 gehouden en groeide uit tot een evenement dat jaarlijks ruim 1 miljoen mensen trekt.

 • Werkt het vaccin net zo goed als je de tweede prik uitstelt?

  Mensen die met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech worden gevaccineerd zullen hun tweede injectie straks ongeveer twee weken later ontvangen dan wordt aangeraden. Is de werkzaamheid tegen covid-19 dan nog steeds 95 procent?

 • Vaccinatie ouderen start komende week

  Komende week wordt begonnen met het vaccineren van ouderen van 90 jaar en ouder. Vandaag kondigde coronaminister De Jonge aan dat mensen van boven de 90 en tussen de 85 en 90 jaar versneld gevaccineerd worden. Hiervoor wordt een deel van de vaccins gebruikt die in eerste instantie apart werden gelegd voor de tweede prik van mensen die de eerste prik al gehad hebben.

  Mobiele ouderen van boven de 90 komen het eerst aan de beurt. Ze krijgen komende week een uitnodiging van hun eigen huisarts en de eerste ouderen worden nog die week op centrale vaccinatielocaties ingeënt. Huisartsen beslissen welke patiënten mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie van de GGD te komen. De mensen die niet voldoende mobiel zijn, worden zodra dat mogelijk is door de huisartsen gevaccineerd.

  Bij het zetten van de vaccinatie wordt er iets meer tijd gepland per vaccinatie dan nu bij het vaccineren van het zorgpersoneel. Ook mogen de uitgenodigde ouders een begeleider meenemen naar de vaccinatie. De groep 90-plus bestaat uit zo'n 90.000 mensen. Naar verwachting wordt de helft door de GGD gevaccineerd.

  De groep in de leeftijd tussen 85 en 90 jaar krijgt eind komende week een uitnodiging voor vaccinatie via het RIVM. Het uitnodigen van deze groep van circa 220.000 mensen gebeurt gefaseerd.

 • Franse skiliften blijven ook in februari nog dicht

  De Franse skiliften blijven voorlopig nog dicht. Ze zouden mogelijk 1 februari open gaan, maar de Franse regering vindt dat vanwege de coronacrisis onverstandig.

  Daarmee is het wintersportseizoen voor skitoeristen in Frankrijk voor dit jaar wel afgeschreven, want een heropening later in februari zit er volgens Toerisme-minister Jean-Baptiste Lemoyne ook niet in.

  De aankondiging is een klap voor de skibranche, die goed is voor zo'n 250.000 tot 400.000 banen. De hotels in de skigebieden zijn wel open, maar de restaurants zijn gesloten en zonder werkende skiliften zijn er verder weinig mogelijkheden voor toeristen.

  De komende dagen wordt gepraat over steunmaatregelen. "De sneeuwkanonnen zullen niet worden aangezet, dus er moeten compensatiekanonnen komen", zei de minister.

 • Uitlaathonden populair: 'Ik denk door de avondklok'

  De eigenaar van de website matcheenleenhond.nl heeft de afgelopen dag veel meer aanmeldingen gekregen van mensen die wel een hond willen uitlaten voor een ander. Ze denkt dat dat komt door de aangekondigde avondklok.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Meer aanmeldingen voor het uitlaten van een hond: 'Ik denk door de avondklok'
 • Nieuwe president VS staat even stil bij coronaslachtoffers

  De nieuwe president van de Verenigde Staten, Joe Biden, heeft in zijn eerste speech na zijn beëdiging een kort moment stilte gehouden voor de coronaslachtoffers in de VS. Hij had al voor de inhuldiging aangekondigd de strijd tegen het virus tot een van zijn speerpunten te maken. In de VS zijn al meer dan 400.000 mensen omgekomen door het virus. Het land is in absolute aantallen het hardst getroffen land ter wereld.

 • Stena Line verwacht weinig effect van verbod op passagiers

  Veerbootmaatschappij Stena Line verwacht weinig effect van het verbod om passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland over te varen. Het aantal passagiers op de veerdiensten was toch al heel laag. Normaal gesproken kunnen er 1200 passagiers mee op de ferry's, maar de laatste maanden ging het om slechts tientallen passagiers per keer.

  Vanaf zaterdag mogen er helemaal geen passagiers meer mee aan boord. Vrachtwagenchauffeurs mogen nog wel van en naar Engeland reizen als ze een negatieve coronatest kunnen laten zien.

 • Examen toch geen geldige reden om buiten te zijn tijdens avondklok

  Coronaminister Hugo de Jonge is teruggekomen van de uitzondering op de avondklok die gold voor mensen die examen afleggen. "Het afleggen van geplande examens is toch geen geldige reden om buiten te zijn tijdens de avondklok", schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

 • Kabinet wil avondklok zaterdag laten ingaan

  Het kabinet wil de avondklok aanstaande zaterdag laten ingaan, meldt coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Vanwege het opschuiven van het debat met de Kamer "is de voorziene ingangsdatum verschoven naar zaterdag 23 januari 2021 om 20.30 uur", schrijft De Jonge.

 • Maximaal 50 personen bij crematie of begrafenis: 'Ik voelde me soms net een politieagent'

  Het aantal aanwezigen op een begrafenis of crematie gaat terug van 100 naar maximaal 50 personen. De maatregel gaat in op maandag 25 januari, maakte het kabinet vanmiddag bekend.

  "Van mij had het wel naar 30 personen gemogen, zoals in de eerste lockdown", reageert begrafenisondernemer Caroline van Weede-van den Broek. Ze deed vorige week een oproep aan het kabinet om het aantal personen terug te dringen. "Ik weet niet wat de doorslag heeft gegeven, maar ik ben blij met deze stap. Uiteraard niet voor de families, begrijp me niet verkeerd. Maar in een tijd waarin een nog besmettelijker virus rondgaat, moet je niet in één ruimte gaan zitten met zo veel mensen."

  Met name bij het condoleren blijkt dit lastig te zijn. "Ik voel me soms net een politieagent. Dan moet je tegen verdrietige mensen zeggen dat ze afstand moeten bewaren. Dat is bijna niet te doen", aldus de begrafenisondernemer uit Blaricum.

  Ook de branchevereniging BGNU pleit op haar website om terughoudend te zijn met veel uitnodigingen tijdens begrafenissen of crematies. "Hoe meer mensen aanwezig zijn, hoe groter het risico dat een van hen - onbedoeld - de nabestaanden besmet."

 • Van Dissel: avondklok heeft voordeel van simpele controle

  Groot voordeel van de instelling van een avondklok is dat het goed te controleren is of mensen zich er aan houden. Dat werkt beter dan bij andere coronamaatregelen, die de status hebben van een 'dringend advies' van de overheid, dat velen in de praktijk negeren. Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM vanmiddag in de Tweede Kamer, waar hij voor de 25ste keer sinds het begin van de crisis een briefing verzorgde.

  Volgens Van Dissel zijn de beleidsmakers bij het huidige pakket aan maatregelen onvoldoende in staat om de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus het hoofd te bieden. Hij verwacht dat deze nieuwe mutant dan al halverwege februari 50 procent van het totaal aantal besmettingen uitmaakt. Nu is dat 10 procent.

  Is de Britse variant rond 1 april eenmaal volledig dominant, dan dreigt zonder ingrijpen een bezetting van de ziekenhuizen die uitstijgt boven die in de eerste golf. Van Dissel erkende dat het niet eenvoudig is om de bijdrage van een avondklok aan de strijd tegen dat virus te becijferen, maar op basis van de beschikbare onderzoeken schat het Outbreak Management Team (OMT) dat de avondklok de besmettingsgraad met 8 tot 13 procent verlaagt.

 • KLM: veel vluchten straks niet meer mogelijk

  Veel vluchten zijn straks niet meer mogelijk, meldt KLM.

  "Door crews vanaf het buitenland een antigeentest op te leggen, lopen we het risico bemanningsleden (die positief testen, red.) achter te moeten laten. Dat betekent dat we niet meer kunnen vliegen op lange afstanden en op diverse bestemmingen op Europa." Volgens een woordvoerder geldt dit ook voor vrachtvluchten en repatriëringsvluchten.

  Hieronder de nieuwe maatregelen rond het reizen:

  NOS
 • Supermarkten: doe ook eens boodschappen in de ochtend

  Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL roept klanten van supermarkten op om het boodschappen doen meer over de dag te verspreiden als de avondklok ingaat.

  "Duidelijk is dat deze maatregel het aantal beschikbare uren om boodschappen te doen verder inperkt", schrijft CBL op de website. "Wij ondersteunen daarom met klem de oproep van demissionair minister-president Rutte om gespreid boodschappen te doen over de dag, bijvoorbeeld ook eens in de ochtend. Het is belangrijk dat iedereen veilig en sociaal boodschappen kan blijven doen: geef elkaar de ruimte. Laten we hier samen voor zorgen."