Rutte: avondklok heftige maatregel, maar dit is cruciaal moment
Invoering van een avondklok is een heftige maatregel. Dat erkende premier Rutte in een toelichting op de nieuwe ingrepen van het kabinet om het coronavirus terug te dringen en te beteugelen. De avondklok is van de plannen het meest in het oog springende voornemen. De maatregel moet zaterdag aanstaande ingaan.
"Niemand staat er bij te juichen", zei de demissionaire premier, "maar als je dit doet, kun je net even wat eerder perspectief bieden." Ook benoemde hij dat er volgens hem sprake is van "een cruciaal moment voor de nationale veiligheid en volksgezondheid". Hij wees op de positieve resultaten van een avondklok in andere Europese landen. Volgens hem is er nu geen alternatief.
Rutte benadrukte dat de avondklok pas echt ingaat als de Tweede Kamer ermee instemt. Volgens Rutte "moeten we ons nog een keer schrap zetten, nu alle alle deskundigen waarschuwen voor een derde golf". Met de avondklok wil het kabinet bereiken dat er minder groepsvorming is, dat er minder wordt gereisd en dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan. "Minder contacten om daarmee besmettingen te voorkomen. Want dat is en blijft de essentie."
De avondklok en andere aanscherpingen worden vooral ingesteld, omdat het kabinet zich grote zorgen maakt over de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker blijkt te zijn. Minister De Jonge zei dat het aantal besmettelijke mensen langzaam daalt, maar toch veel groter is dan we zouden moeten willen: "De druk op de ziekenhuizen, de IC's en de verpleeghuizen blijft aanhoudend hoog. Hoe groot zou de spijt zijn als we nu afwachten en over een week of drie achteromkijken en zien we dat kostbare kansen hebben laten liggen."
Het kabinet wil de avondklok instellen tussen 20.30 uur en 04.30 uur. Hij gaat gelden tot en met 9 februari. Alleen mensen met een ondertekende verklaring mogen toch naar buiten. Er is een aantal uitzonderingen op de avondklok, onder wie mantelzorgers en mensen die per se naar hun werk moeten.
Reizen en bezoeken
Bij de lijst van nieuwe maatregelen staat verder onder meer dat mensen dringend wordt geadviseerd thuis nog maar één bezoeker per dag te ontvangen. Ook zouden mensen ten hoogste nog maar één keer per dag ergens op bezoek moeten gaan. Ook komen er nieuwe reisbeperkingen en wordt een vliegverbod ingesteld voor reizen uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Dat verbod geldt tot een verplichte quarantaine is geregeld.
Het kabinet ziet nu geen mogelijkheden om ouders met schoolgaande kinderen betaald "coronaverlof" te geven. Overleg daarover met werkgevers en werknemers heeft niets opgeleverd.
Volgens Rutte gaan de maatregelen veel van mensen vragen, maar zullen ze ook veel opleveren. Als er weer iets kan worden versoepeld, heeft het weer opengaan van de basisscholen prioriteit.