NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Maximaal aantal bezoekers mogelijk naar één • Gommers geen voorstander van avondklok

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Morgenmiddag geven Rutte en De Jonge een nieuwe persconferentie met nieuwe maatregelen.
 • Afgelopen week zijn er 38.776 nieuwe besmettingen bij het RIVM gemeld. Dat is een daling van 22,5 procent.
 • Het kabinet bereidt niet alleen een avondklok voor, maar denkt ook nog aan andere aanscherpingen.
 • Duitsland verlengt de lockdown tot 14 februari. Mogelijk worden medische mondkapjes in het ov verplicht.
Liveblog gesloten
 • Kuipers niet tegen maatregelen als avondklok

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is niet tegen een avondklok als die maatregel nodig is om de verspreiding van Britse variant van het coronavirus te beperken, zegt hij bij Op1. "Welke set aan maatregelen kies je precies en wat is de impact ervan? We horen een aantal potentiële opties: inreisverbod, beperken van bezoek, de avondklok is er één van. In het totaal moet je naar iets zoeken dat die groei van de Engelse variant naar beneden drukt, en ook zo snel mogelijk vaccineren."

 • Avondklok mogelijk van 20.30 tot 04.30 uur, 'maar kan nog verschuiven'

  Bij het mogelijk instellen van een avondklok wordt op dit moment gedacht aan een begintijd van 20.30 uur en een eindtijd van 04.30 uur. Het ligt op tafel, maar het kan nog verschuiven, zo melden Haagse bronnen. Eerder vandaag werd er volgens ingewijden gesproken over een avondklok van 20.00 tot 04.00 uur. De verwachting is dat de maatregel op vrijdag ingaat.

  Morgenochtend komt het kabinet bijeen om te praten over extra coronamaatregelen. Het is de verwachting dat er morgen rond de middag een persconferentie komt. Vervolgens praat RIVM-directeur Van Dissel in een technische briefing de Tweede Kamer bij. Rond 15.30 uur start een Kamerdebat. Daar moet duidelijk worden of het kabinet voldoende steun krijgt voor de nieuwe aangescherpte coronamaatregelen.

  In de Tweede Kamer is er twijfel over de invoering van de avondklok. Vorige week deed Rutte al een smeekbede aan de Kamer om een avondklok niet te blokkeren.

 • Gommers geen voorstander van avondklok

  IC-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers is geen voorstander van een avondklok. Hij denkt dat als we de huidige maatregelen doorzetten, zonder avondklok dus, de volgende golf besmettingen net zo hoog wordt als de tweede golf. "Dat is nog steeds immens, maar dat kunnen we aan", zei Gommers bij Jinek. Hij vindt een avondklok een dermate rigoureuze maatregel "dat we daar met elkaar heel goed over moeten nadenken voordat we zo'n besluit nemen".

 • Bijna helft Nederlanders sport minder door tweede lockdown

  44 procent van de Nederlanders sportte in december minder dan de maand ervoor. Dat blijkt uit maandelijks onderzoek van Ipsos in opdracht van NOC*NSF. De oorzaak van de daling is volgens de sportkoepel de sinds 15 december ingevoerde lockdown.

  "December is een maand waarin er traditioneel minder wordt gesport", zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF. "Maar ten opzichte van dezelfde periode in 2019 zien we dat daar bovenop nog eens honderdduizenden Nederlanders minder zijn gaan sporten en bewegen."

  Met name jongeren en ouderen zijn hard geraakt door de nieuwe beperkende maatregelen. 67 procent van de kinderen en jongeren (5 tot en met 18 jaar) is minder gaan bewegen. 8 procent van hen sportte in december helemaal niet meer. Bij 65-plussers is zelfs 1 op de 10 vorige maand gestopt.

  Toch vreest NOC*NSF met name voor de periode die eraan komt, met de mogelijke invoering van een avondklok. Dielessen: "We verwachten dat de sportdeelname in Nederland de komende periode drastisch keldert. Juist in deze lockdown is een actieve gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving. De avondklok kan een grote impact hebben op de algemene gezondheid van de Nederlandse samenleving, ook op de lange termijn."

 • Ouderen in Israël dansen na tweede vaccinatie: 'We zijn vrij'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ouderen in Israël dansen na tweede vaccinatie: 'We zijn vrij'
 • Bruls: nog behoorlijk wat vragen over uitvoerbaarheid avondklok

  Over de uitvoerbaarheid van een mogelijke avondklok zijn nog "behoorlijk wat vragen". Dat heeft Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, gezegd na afloop van het beraad in Utrecht.

  Bruls erkende dat er een "voorstel" voor een avondklok op tafel ligt, maar wilde daarover niet in details treden. "Als het een besluit wordt, moet het duidelijk en uitvoerbaar zijn", wilde Bruls wel kwijt.

  Ook wees hij erop dat er voor een avondklok niet "te veel uitzonderingen" moeten gaan gelden en dat de maatregel zo helder mogelijk moet zijn. Bruls: "Het moet zo helder mogelijk uitgelegd kunnen worden."

  Onder burgemeesters, die samen het Veiligheidsberaad vormen, zijn de meningen nog verdeeld. Bruls: "Er zijn er nog steeds die het een zware maatregel vinden, ik vind het zelf ook een hele heftige maatregel."

  Ook minister Grapperhaus erkende dat het om een "vergaande maatregel" gaat. Hij wilde vanavond tevens niet in details treden. "Morgenochtend om negen uur bespreken we het in het kabinet."

 • Britse variant vastgesteld bij 2 bewoners verpleeghuis Hellevoetsluis

  Bij een verpleeghuis in Hellevoetsluis zijn dankzij een routinesteekproef twee besmettingen met de Britse variant van het coronavirus aan het licht gekomen. De patiënten werden op 6 januari positief getest op het virus. Vandaag werd duidelijk dat het om de besmettelijkere, Britse variant ging.

  De RIVM startte samen met het Maasstadziekenhuis een onderzoek op nadat kort voor Kerst een uitbraak plaatsvond in verpleeghuis Grootenhoek. Het virus brak uit onder patiënten met dementie. Het verpleeghuis zegt destijds meteen maatregelen te hebben genomen. In een persbericht schrijft de overkoepelende zorgorganisatie Careyn dat in overleg met de GGD is besloten dat nu geen aanvullende maatregelen nodig zijn.

  Het verpleeghuis telt drie afdelingen voor patiënten met dementie. In december verbleven in totaal 46 mensen op die afdelingen. Uiteindelijk raakten 44 patiënten en 17 medewerkers besmet. Sinds vorige week donderdag zijn er op de afdelingen geen nieuwe besmettingen onder de bewoners vastgesteld, zegt Careyn.

  Op 15 januari waren van elke honderd coronabesmettingen er 94 met de klassieke variant en 6 met de Britse variant.

 • Nog meer maatregelen op tafel bij kabinet

  Het demissionaire kabinet bereidt niet alleen de invoering van een avondklok voor, maar denkt ook nog aan andere aanscherpingen van de regels in de strijd tegen corona. Dat zeggen ingewijden.

  Zo wordt er gesproken over het beperken van het bezoek dat iemand thuis mag ontvangen, van 2 naar 1 persoon maximaal. Ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een uitvaart gaat mogelijk omlaag.

  Verder overweegt het kabinet om de eisen aan mensen die ons land binnenkomen uit landen met een hoog risico aan te scherpen. Behalve de verplichting van een recente, negatieve PCR-test moeten ze mogelijk ook nog een sneltest doen voordat ze het vliegtuig of veerboot in mogen. Ook ligt er een vliegverbod uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika op tafel bij het kabinet.

 • Burgemeesters reageren wisselend op avondklok

  De voorzitters van de veiligheidsregio's hebben wisselend gereageerd op de naderende avondklok. Zij vormen als voorzitters van de veiligheidsregio's samen het Veiligheidsberaad. Vanavond vergaderen ze in Utrecht. "Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor", zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

  Zijn ambtgenoot Wouter Kolff van Dordrecht wil geen enkele maatregel uitsluiten. "Maar ik wil wel eerst weten wat het effect van een avondklok is." Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht pleit voor een "stevige aanpak", omdat er volgens haar niet veel andere mogelijkheden meer zijn. De Haagse burgemeester Jan van Zanen gaf aan nog met "stevige vragen" te zitten.

  Pieter Broertjes van Hilversum is tegen: hij vindt de maatregel buitenproportioneel. "Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig". Hij wijst er ook op dat het lastig wordt de regel te handhaven. Morgen beslist het demissionaire kabinet of de avondklok wordt ingevoerd. Die zou mogelijk om 20.00 uur ingaan en tot 04.00 uur duren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Burgemeesters verdeeld over invoering avondklok
 • Recordaantal coronasterfgevallen in VK

  In het Verenigd Koninkrijk is afgelopen etmaal een recordaantal coronadoden geregistreerd. Het ging om 1610 sterfgevallen die gerelateerd zijn aan het virus. Bij hen was ergens in de voorbije 28 dagen covid-19 vastgesteld.

  In het VK zijn voor zover bekend nu zeker 90.000 mensen met covid-19 overleden. Het aantal nieuw geregistreerde besmettingen kwam afgelopen etmaal uit op ruim 33.000 - dat is het laagste aantal sinds 27 december.

  Invloedrijke Conservatieve Lagerhuisleden voeren ondertussen de druk op premier Johnson op om de lockdownmaatregelen te versoepelen. Een groep parlementariërs verenigd onder de naam Covid Recovery Group dreigde vorige week dat Johnsons premierschap in gevaar komt, als hij maatregelen langer in stand houdt dan strikt noodzakelijk is.

 • Jongerenafdelingen grote partijen: hou avondklok tegen

  Verschillende jongerenafdelingen van politieke partijen willen dat het kabinet afziet van een avondklok. Het gaat om de jongeren van D66, GroenLinks en VVD.

  "D66 en GroenLinks moeten nu de rug recht houden en de instelling van een avondklok tegenhouden", schrijven Jonge Democraten (D66) en DWARS (GroenLinks) in een gezamenlijke verklaring. Ook de JOVD (VVD) is tegen de naderende avondklok. "Nu de cijfers er iedere dag beter uit zien en er zoveel twijfel is over een avondklok moeten we als liberalen aan de handrem trekken", schrijft de jongerenpartij.

  De Jonge Democraten vinden dat de avondklok schadelijk is voor jongeren en de organisatie wijst erop dat de "mentale veerkracht" van die groep door de crisis achteruitgaat. Dat vindt ook de JOVD: "Mensen zitten al aan hun limiet, dit gaat te ver".

  Vandaag werd duidelijk dat het kabinet een avondklok voorbereidt die waarschijnlijk tot 9 februari zal duren. Volgens ingewijden wordt er gedacht aan een avondklok van acht uur 's avonds tot vier uur 's nachts, maar die tijdstippen kunnen nog veranderen.

 • Luchtvaartorganisatie IATA pleit ook voor vaccinatiepaspoort

  Iedereen die is ingeënt tegen het coronavirus, zou binnen de Europese Unie vrij moeten kunnen reizen met een coronapaspoort. Daarvoor pleit de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

  IATA sluit zich hiermee aan bij een eerdere oproep van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, die vorige week pleitte voor een Europees erkend reisdocument voor gevaccineerden.

  IATA-topman Alexandre de Juniac heeft aan de Europese Commissie geschreven dat de brancheorganisatie voorstander is van een "erkend vaccinatie-certificaat". "Dit stelt de overheden in staat om de grenzen weer veilig te openen en geeft passagiers het vertrouwen dat ze veilig kunnen reizen, zonder dat quarantaine een barrière vormt".

  Mitsotakis pleitte voor een dergelijk reisdocument om de economie weer op gang te helpen. Ook De Juniac schrijft in een verklaring dat vrij reizen de economie een impuls zal geven en banen zal beschermen.

  Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, is juist terughoudend. Hij vreest voor scheve ogen als zo'n paspoort te vroeg wordt ingevoerd. Op donderdag komen de EU-leiders samen en zal het Griekse plan door hen worden besproken.

 • Het kabinet bereidt avondklok voor: 'Als het moet, dan moet het'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Het kabinet bereidt avondklok voor: 'Als het moet, dan moet het'
 • Duitsland verlengt lockdown tot 14 februari

  In Duitsland wordt de nationale lockdown tot 14 februari verlengd. Dat betekent dat scholen en niet-essentiële winkels tot die datum gesloten blijven.

  Het dragen van medisch goedgekeurde mondkapjes in het openbaar vervoer wordt waarschijnlijk verplicht, melden bronnen aan internationale persbureaus. In de Duitse deelstaat Beieren zijn de medische FFP2-mondmaskers al verplicht in het openbaar vervoer en in de winkels. Naar alle waarschijnlijkheid komt er geen landelijke avondklok, schrijft de publieke omroep.

  Het aantal nieuwe besmettingen nam de afgelopen dagen iets af, net als de bezetting op de intensive cares. Maar net als in Nederland wordt gevreesd voor de verspreiding van nieuwe, mogelijk besmettelijkere varianten van het virus. Vanwege de verlenging van de Duitse lockdown wordt de steun aan getroffen bedrijven verder uitgebreid. De federale overheid werkt ondertussen aan een routekaart om het land weer van het slot te halen.

 • RIVM maakt voortaan wekelijks vaccinatietussenstand bekend

  Het RIVM gaat voortaan iedere dinsdag bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Aan het begin van de registratie staat de teller op 77.000 gevaccineerden. Het gaat om mensen die tot en met zondag een inenting kregen. Allemaal werken zij in de zorg.

  Gisteren werd begonnen met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen. Hoeveel van hen tot dusver zijn geprikt, is nog niet bekendgemaakt. Deze week wordt ook begonnen met het vaccineren van huisartsen, maakte het Landelijke Huisartsen Vereniging gisteren bekend.

  Engeland, Duitsland en België geven alle drie dagelijks updates over het aantal gevaccineerde inwoners. Duitsland houdt onder meer bij hoeveel mensen per deelstaat zijn geprikt en in de Engelse cijfers komt terug hoeveel mensen een eerste en een tweede inenting hebben gekregen. Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig.