Kabinet bereidt avondklok voor, morgenmiddag persconferentie

Het kabinet bereidt een avondklok voor die zou gaan gelden tot 9 februari. De avondklok is volgens het kabinet nodig vanwege de Britse variant van het coronavirus, die veel besmettelijker lijkt. "Het is noodzakelijk dat we op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen treffen", zegt demissionair minister De Jonge.

Volgens ingewijden wordt er gedacht aan een avondklok van acht uur 's avonds tot vier uur 's nachts, maar die tijdstippen kunnen nog veranderen. Ook de ingangsdatum is nog onduidelijk. Het zou op z'n vroegst vrijdag kunnen, zodat werkgevers en andere instanties de tijd hebben voor het treffen van voorbereidingen. Morgen aan het begin van de middag houdt het kabinet een persconferentie waarin meer details bekend worden.

De voorbereiding van de avondklok is al in een vergevorderd stadium. Alleen met een werkgeversverklaring waarmee je kunt aantonen dat je op straat bent vanwege reisbeweging tussen werk en huis, zou je je 's avonds op straat mogen vertonen. Er komen modelverklaringen op rijksoverheid.nl die een werkgever kan invullen.

In Utrecht kijken de meeste mensen niet uit naar een avondklok, maar ze begrijpen het wel:

Het kabinet bereidt avondklok voor: 'Als het moet, dan moet het'

Bronnen gaan uit van een boete van 95 euro voor mensen die zonder geldige reden op straat zijn. Er komen geen roadblocks op straat, maar er wordt gehandhaafd op straat, zeggen ingewijden.

Een andere maatregel is het verder inperken van thuisbezoek. Nu is het toegestaan om twee mensen op bezoek te krijgen, maar er wordt gesproken over maximaal één. Ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een uitvaart gaat mogelijk omlaag.

Ook wordt er gesproken over verdere inperkingen van het vliegverkeer. Het kabinet wil naast de verplichte PCR-test ook een sneltest invoeren voor iemand die naar Nederland vliegt vanuit een hoogrisicogebied. Dat is de hele wereld volgens de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu geldt de sneltestregel al voor Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. Verwacht wordt dat dan nog minder mensen het vliegtuig pakken. Voor Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk zou ook een vliegverbod op tafel liggen bij het kabinet.

Het kabinet wil hiermee met een breed pakket aan maatregelen komen, zodat op 9 februari als eerste de basisscholen weer open kunnen. Om dat mogelijk te maken moeten de besmettingscijfers op die datum zo laag mogelijk zijn.

D66 tot nu toe tegen avondklok

Het kabinet zoekt nog naar steun voor de maatregel in de Tweede Kamer. Tot nu toe was er geen meerderheid voor. "Dat is wel een probleem voor het kabinet dat nu demissionair is", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Dus willen ze wel snel maar voorzichtig handelen." Morgen is er eerst kabinetsberaad, daarna aan het begin van de middag een persconferentie, gevolgd door een debat in de Kamer.

"Achter de schermen wordt al gesproken met partijen als D66, GroenLinks, PvdA, SP, tot nu toe allemaal tegen een avondklok. Het kabinet probeert hen ervan te overtuigen dat het nu echt noodzakelijk is, en rond het kabinet gaan ze ervan uit dat dat gaat lukken."

Vanavond overlegt het kabinet in het Veiligheidsberaad met burgemeesters over invoering van de avondklok. Ook burgemeesters zijn kritisch over de maatregel, zij vragen om extra argumentatie van het Outbreak Management Team.

Morgenochtend overlegt het kabinet vanaf 09.00 uur om de laatste knopen door te hakken over de strengere maatregelen. Om de avondklok in te voeren maakt het kabinet gebruik van een niet eerder gebruikte noodtoestandwet, maar het zal daarvoor niet de noodtoestand uitroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl