Maximaal aantal bezoekers mogelijk naar één • Gommers geen voorstander van avondklok
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Morgenmiddag geven Rutte en De Jonge een nieuwe persconferentie met nieuwe maatregelen.
- Afgelopen week zijn er 38.776 nieuwe besmettingen bij het RIVM gemeld. Dat is een daling van 22,5 procent.
- Het kabinet bereidt niet alleen een avondklok voor, maar denkt ook nog aan andere aanscherpingen.
- Duitsland verlengt de lockdown tot 14 februari. Mogelijk worden medische mondkapjes in het ov verplicht.
Kuipers niet tegen maatregelen als avondklok
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is niet tegen een avondklok als die maatregel nodig is om de verspreiding van Britse variant van het coronavirus te beperken, zegt hij bij Op1. "Welke set aan maatregelen kies je precies en wat is de impact ervan? We horen een aantal potentiële opties: inreisverbod, beperken van bezoek, de avondklok is er één van. In het totaal moet je naar iets zoeken dat die groei van de Engelse variant naar beneden drukt, en ook zo snel mogelijk vaccineren."
Avondklok mogelijk van 20.30 tot 04.30 uur, 'maar kan nog verschuiven'
Bij het mogelijk instellen van een avondklok wordt op dit moment gedacht aan een begintijd van 20.30 uur en een eindtijd van 04.30 uur. Het ligt op tafel, maar het kan nog verschuiven, zo melden Haagse bronnen. Eerder vandaag werd er volgens ingewijden gesproken over een avondklok van 20.00 tot 04.00 uur. De verwachting is dat de maatregel op vrijdag ingaat.
Morgenochtend komt het kabinet bijeen om te praten over extra coronamaatregelen. Het is de verwachting dat er morgen rond de middag een persconferentie komt. Vervolgens praat RIVM-directeur Van Dissel in een technische briefing de Tweede Kamer bij. Rond 15.30 uur start een Kamerdebat. Daar moet duidelijk worden of het kabinet voldoende steun krijgt voor de nieuwe aangescherpte coronamaatregelen.
In de Tweede Kamer is er twijfel over de invoering van de avondklok. Vorige week deed Rutte al een smeekbede aan de Kamer om een avondklok niet te blokkeren.
Gommers geen voorstander van avondklok
IC-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers is geen voorstander van een avondklok. Hij denkt dat als we de huidige maatregelen doorzetten, zonder avondklok dus, de volgende golf besmettingen net zo hoog wordt als de tweede golf. "Dat is nog steeds immens, maar dat kunnen we aan", zei Gommers bij Jinek. Hij vindt een avondklok een dermate rigoureuze maatregel "dat we daar met elkaar heel goed over moeten nadenken voordat we zo'n besluit nemen".
Bijna helft Nederlanders sport minder door tweede lockdown
44 procent van de Nederlanders sportte in december minder dan de maand ervoor. Dat blijkt uit maandelijks onderzoek van Ipsos in opdracht van NOC*NSF. De oorzaak van de daling is volgens de sportkoepel de sinds 15 december ingevoerde lockdown.
"December is een maand waarin er traditioneel minder wordt gesport", zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF. "Maar ten opzichte van dezelfde periode in 2019 zien we dat daar bovenop nog eens honderdduizenden Nederlanders minder zijn gaan sporten en bewegen."
Met name jongeren en ouderen zijn hard geraakt door de nieuwe beperkende maatregelen. 67 procent van de kinderen en jongeren (5 tot en met 18 jaar) is minder gaan bewegen. 8 procent van hen sportte in december helemaal niet meer. Bij 65-plussers is zelfs 1 op de 10 vorige maand gestopt.
Toch vreest NOC*NSF met name voor de periode die eraan komt, met de mogelijke invoering van een avondklok. Dielessen: "We verwachten dat de sportdeelname in Nederland de komende periode drastisch keldert. Juist in deze lockdown is een actieve gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving. De avondklok kan een grote impact hebben op de algemene gezondheid van de Nederlandse samenleving, ook op de lange termijn."
Ouderen in Israël dansen na tweede vaccinatie: 'We zijn vrij'
Bruls: nog behoorlijk wat vragen over uitvoerbaarheid avondklok
Over de uitvoerbaarheid van een mogelijke avondklok zijn nog "behoorlijk wat vragen". Dat heeft Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, gezegd na afloop van het beraad in Utrecht.
Bruls erkende dat er een "voorstel" voor een avondklok op tafel ligt, maar wilde daarover niet in details treden. "Als het een besluit wordt, moet het duidelijk en uitvoerbaar zijn", wilde Bruls wel kwijt.
Ook wees hij erop dat er voor een avondklok niet "te veel uitzonderingen" moeten gaan gelden en dat de maatregel zo helder mogelijk moet zijn. Bruls: "Het moet zo helder mogelijk uitgelegd kunnen worden."
Onder burgemeesters, die samen het Veiligheidsberaad vormen, zijn de meningen nog verdeeld. Bruls: "Er zijn er nog steeds die het een zware maatregel vinden, ik vind het zelf ook een hele heftige maatregel."
Ook minister Grapperhaus erkende dat het om een "vergaande maatregel" gaat. Hij wilde vanavond tevens niet in details treden. "Morgenochtend om negen uur bespreken we het in het kabinet."
Britse variant vastgesteld bij 2 bewoners verpleeghuis Hellevoetsluis
Bij een verpleeghuis in Hellevoetsluis zijn dankzij een routinesteekproef twee besmettingen met de Britse variant van het coronavirus aan het licht gekomen. De patiënten werden op 6 januari positief getest op het virus. Vandaag werd duidelijk dat het om de besmettelijkere, Britse variant ging.
De RIVM startte samen met het Maasstadziekenhuis een onderzoek op nadat kort voor Kerst een uitbraak plaatsvond in verpleeghuis Grootenhoek. Het virus brak uit onder patiënten met dementie. Het verpleeghuis zegt destijds meteen maatregelen te hebben genomen. In een persbericht schrijft de overkoepelende zorgorganisatie Careyn dat in overleg met de GGD is besloten dat nu geen aanvullende maatregelen nodig zijn.
Het verpleeghuis telt drie afdelingen voor patiënten met dementie. In december verbleven in totaal 46 mensen op die afdelingen. Uiteindelijk raakten 44 patiënten en 17 medewerkers besmet. Sinds vorige week donderdag zijn er op de afdelingen geen nieuwe besmettingen onder de bewoners vastgesteld, zegt Careyn.
Op 15 januari waren van elke honderd coronabesmettingen er 94 met de klassieke variant en 6 met de Britse variant.
Nog meer maatregelen op tafel bij kabinet
Het demissionaire kabinet bereidt niet alleen de invoering van een avondklok voor, maar denkt ook nog aan andere aanscherpingen van de regels in de strijd tegen corona. Dat zeggen ingewijden.
Zo wordt er gesproken over het beperken van het bezoek dat iemand thuis mag ontvangen, van 2 naar 1 persoon maximaal. Ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een uitvaart gaat mogelijk omlaag.
Verder overweegt het kabinet om de eisen aan mensen die ons land binnenkomen uit landen met een hoog risico aan te scherpen. Behalve de verplichting van een recente, negatieve PCR-test moeten ze mogelijk ook nog een sneltest doen voordat ze het vliegtuig of veerboot in mogen. Ook ligt er een vliegverbod uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika op tafel bij het kabinet.
Burgemeesters reageren wisselend op avondklok
De voorzitters van de veiligheidsregio's hebben wisselend gereageerd op de naderende avondklok. Zij vormen als voorzitters van de veiligheidsregio's samen het Veiligheidsberaad. Vanavond vergaderen ze in Utrecht. "Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor", zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.
Zijn ambtgenoot Wouter Kolff van Dordrecht wil geen enkele maatregel uitsluiten. "Maar ik wil wel eerst weten wat het effect van een avondklok is." Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht pleit voor een "stevige aanpak", omdat er volgens haar niet veel andere mogelijkheden meer zijn. De Haagse burgemeester Jan van Zanen gaf aan nog met "stevige vragen" te zitten.
Pieter Broertjes van Hilversum is tegen: hij vindt de maatregel buitenproportioneel. "Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig". Hij wijst er ook op dat het lastig wordt de regel te handhaven. Morgen beslist het demissionaire kabinet of de avondklok wordt ingevoerd. Die zou mogelijk om 20.00 uur ingaan en tot 04.00 uur duren.
Recordaantal coronasterfgevallen in VK
In het Verenigd Koninkrijk is afgelopen etmaal een recordaantal coronadoden geregistreerd. Het ging om 1610 sterfgevallen die gerelateerd zijn aan het virus. Bij hen was ergens in de voorbije 28 dagen covid-19 vastgesteld.
In het VK zijn voor zover bekend nu zeker 90.000 mensen met covid-19 overleden. Het aantal nieuw geregistreerde besmettingen kwam afgelopen etmaal uit op ruim 33.000 - dat is het laagste aantal sinds 27 december.
Invloedrijke Conservatieve Lagerhuisleden voeren ondertussen de druk op premier Johnson op om de lockdownmaatregelen te versoepelen. Een groep parlementariërs verenigd onder de naam Covid Recovery Group dreigde vorige week dat Johnsons premierschap in gevaar komt, als hij maatregelen langer in stand houdt dan strikt noodzakelijk is.
Jongerenafdelingen grote partijen: hou avondklok tegen
Verschillende jongerenafdelingen van politieke partijen willen dat het kabinet afziet van een avondklok. Het gaat om de jongeren van D66, GroenLinks en VVD.
"D66 en GroenLinks moeten nu de rug recht houden en de instelling van een avondklok tegenhouden", schrijven Jonge Democraten (D66) en DWARS (GroenLinks) in een gezamenlijke verklaring. Ook de JOVD (VVD) is tegen de naderende avondklok. "Nu de cijfers er iedere dag beter uit zien en er zoveel twijfel is over een avondklok moeten we als liberalen aan de handrem trekken", schrijft de jongerenpartij.
De Jonge Democraten vinden dat de avondklok schadelijk is voor jongeren en de organisatie wijst erop dat de "mentale veerkracht" van die groep door de crisis achteruitgaat. Dat vindt ook de JOVD: "Mensen zitten al aan hun limiet, dit gaat te ver".
Vandaag werd duidelijk dat het kabinet een avondklok voorbereidt die waarschijnlijk tot 9 februari zal duren. Volgens ingewijden wordt er gedacht aan een avondklok van acht uur 's avonds tot vier uur 's nachts, maar die tijdstippen kunnen nog veranderen.
Luchtvaartorganisatie IATA pleit ook voor vaccinatiepaspoort
Iedereen die is ingeënt tegen het coronavirus, zou binnen de Europese Unie vrij moeten kunnen reizen met een coronapaspoort. Daarvoor pleit de internationale luchtvaartorganisatie IATA.
IATA sluit zich hiermee aan bij een eerdere oproep van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, die vorige week pleitte voor een Europees erkend reisdocument voor gevaccineerden.
IATA-topman Alexandre de Juniac heeft aan de Europese Commissie geschreven dat de brancheorganisatie voorstander is van een "erkend vaccinatie-certificaat". "Dit stelt de overheden in staat om de grenzen weer veilig te openen en geeft passagiers het vertrouwen dat ze veilig kunnen reizen, zonder dat quarantaine een barrière vormt".
Mitsotakis pleitte voor een dergelijk reisdocument om de economie weer op gang te helpen. Ook De Juniac schrijft in een verklaring dat vrij reizen de economie een impuls zal geven en banen zal beschermen.
Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, is juist terughoudend. Hij vreest voor scheve ogen als zo'n paspoort te vroeg wordt ingevoerd. Op donderdag komen de EU-leiders samen en zal het Griekse plan door hen worden besproken.
Het kabinet bereidt avondklok voor: 'Als het moet, dan moet het'
Duitsland verlengt lockdown tot 14 februari
In Duitsland wordt de nationale lockdown tot 14 februari verlengd. Dat betekent dat scholen en niet-essentiële winkels tot die datum gesloten blijven.
Het dragen van medisch goedgekeurde mondkapjes in het openbaar vervoer wordt waarschijnlijk verplicht, melden bronnen aan internationale persbureaus. In de Duitse deelstaat Beieren zijn de medische FFP2-mondmaskers al verplicht in het openbaar vervoer en in de winkels. Naar alle waarschijnlijkheid komt er geen landelijke avondklok, schrijft de publieke omroep.
Het aantal nieuwe besmettingen nam de afgelopen dagen iets af, net als de bezetting op de intensive cares. Maar net als in Nederland wordt gevreesd voor de verspreiding van nieuwe, mogelijk besmettelijkere varianten van het virus. Vanwege de verlenging van de Duitse lockdown wordt de steun aan getroffen bedrijven verder uitgebreid. De federale overheid werkt ondertussen aan een routekaart om het land weer van het slot te halen.
RIVM maakt voortaan wekelijks vaccinatietussenstand bekend
Het RIVM gaat voortaan iedere dinsdag bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Aan het begin van de registratie staat de teller op 77.000 gevaccineerden. Het gaat om mensen die tot en met zondag een inenting kregen. Allemaal werken zij in de zorg.
Gisteren werd begonnen met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen. Hoeveel van hen tot dusver zijn geprikt, is nog niet bekendgemaakt. Deze week wordt ook begonnen met het vaccineren van huisartsen, maakte het Landelijke Huisartsen Vereniging gisteren bekend.
Engeland, Duitsland en België geven alle drie dagelijks updates over het aantal gevaccineerde inwoners. Duitsland houdt onder meer bij hoeveel mensen per deelstaat zijn geprikt en in de Engelse cijfers komt terug hoeveel mensen een eerste en een tweede inenting hebben gekregen. Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig.
Brussel stuurt aan op inenten 70 procent volwassen EU-burgers voor zomer
De Europese Commissie roept de EU-landen op om minimaal 70 procent van alle volwassenen tegen de zomer te hebben ingeënd. Ook adviseert de EC om eind maart 80 procent van de tachtigplussers en de zorgverleners te hebben gevaccineerd. De EU-commissaris van Volksgezondheid, Stella Kyriakides, noemt die aantallen "ambitieus maar haalbaar".
De EC roept lidstaten ook op om meer onderzoek te doen naar het DNA van in positieve tests gevonden virus. Dat gebeurt nu bij ongeveer 1 procent van de tests, maar zou bij in ieder geval 5 procent moeten worden gedaan. Daarmee kunnen nieuwe varianten van het coronavirus sneller worden opgespoord. De Commissie roept lidstaten op die bevindingen met elkaar te delen.
Nu alle lidstaten zijn begonnen met inenten, moet bovendien ook een besluit worden genomen over een mogelijk Europees erkend vaccinatiebewijs. De EC is hierover in overleg met de lidstaten.
Afgelopen week 38.776 nieuwe besmettingen
In een week tijd zijn er 38.776 nieuwe besmettingen bij het RIVM gemeld. Dat is een daling van 22,5 procent ten opzichte van de week daarvoor. Ook het percentage positieve testen neemt af: van 12,9 naar 11,7 procent in een week tijd.
Het RVIM spreekt van een "gematigd positief beeld" dat echter wordt overschaduwd door de risico's van de Britse variant van het coronavirus, die in Groot-Brittannië en Ierland voor een grote belasting van de ziekenhuizen heeft gezorgd.
RIVM geeft wekelijks update over vaccinatiecijfers
Het RIVM gaat vanaf vandaag elke dinsdag bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd. Op die dagen worden al de wekelijkse besmettingscijfers gepubliceerd. "Op termijn zijn de data ook beschikbaar in open datasets en op het coronadashboard van de Rijksoverheid", zegt het instituut.
Het RIVM zegt dat tot en met eergisteren in totaal 77.000 mensen zijn ingeënt. Het vaccineren begon op 6 januari.
Morgenmiddag nieuwe persconferentie
Het kabinet geeft morgen een persconferentie over extra maatregelen om de coronacrisis te bestrijden.
De persconferentie wordt aan het begin van de middag gehouden, laat demissionair minister De Jonge weten.
Bewoner zorginstelling geeft minister De Jonge onverwacht een knuffel
Een bewoner van een instelling voor gehandicaptenzorg was gisteren zo blij om demissionair minister De Jonge te zien dat hij hem spontaan een knuffel gaf. In de instelling werden de bewoners gevaccineerd en de minister was daarbij aanwezig.
"Met vastberaden passen liep hij op me af en voor ik er erg in had, had ik een stevige knuffel te pakken van Fred", schrijft De Jonge op zijn Instagram-pagina. Voor bewoners van dit soort instellingen is het lastig om te begrijpen waarom je je aan de coronamaatregelen moet houden. De Jonge knuffelde de bewoner daarom zonder problemen terug.
De minister noemde het "een feest" om bij de vaccinaties van de eerste bewoners te mogen zijn.
Vereniging Integrale geneeskunde neemt afstand van uitspraken arts op Museumplein
De Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG) neemt afstand van de uitspraken die een homeopathisch arts deed op het Museumplein over de coronacrisis. De arts beweerde in een interview onder meer dat mensen vermoord worden met vaccins en dat er geen patiënten op de IC's liggen.
De beroepsgroep van integrale artsen waar ook de meeste homeopathisch artsen lid van zijn zegt dat deze arts geen lid is. "De AVIG pleit voor aandacht voor preventie in de vorm van leefstijl en versterking van het immuunsysteem ter voorkoming van ernstige klachten bij corona", staat in een verklaring. "Uit alle cijfers en onderzoeken blijkt dat de mate van ziek worden na een infectie sterk afhangt van leeftijd, vitamine D-tekort, obesitas en onderliggende aandoeningen."
Eerder kwamen er al tientallen klachten binnen over de uitspraken die de arts deed. Onder meer de hoogste baas van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd reageerde boos op de leugens die hij verspreidde.
Recordaantal inentingen op één dag in Israël, maar ook voor het eerst 10.000 besmettingen
Israël heeft gisteren meer dan 186.000 mensen gevaccineerd, een record. Aan de andere kant zijn er ook voor het eerst 10.000 positieve gevallen op een dag gemeld, ook dat is een record voor het land.
Correspondent Ties Brock zegt op NPO Radio 1 dat 10 procent van alle testen gisteren positief was. "Dat is het hoogste percentage in maanden." Onder de ultraorthodoxe joden zijn er relatief veel besmettingen, zegt de correspondent. "Zij wonen vaak met grote gezinnen in kleine gebouwen bij elkaar. En ze houden zich niet altijd aan de regels van de lockdown, zo zijn sommige scholen gewoon open." Ook de Britse variant zorgt voor meer besmettingen in het land.
Israël vaccineert wereldwijd het snelst: ongeveer een kwart van de bevolking is al ingeënt. "Bijna een half miljoen mensen hebben zelfs al de tweede dosis gehad", zegt Brock. Voor de Palestijnen in de bezette gebieden moet het vaccineren daarentegen nog beginnen. "Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de vaccinatiestrategie in die gebieden, maar dat stuit op veel weerstand, ook uit het buitenland."
"Aan de andere kant", zegt Brock, "heeft de Palestijnse Autoriteit Israël voor zover bekend ook nog niet officieel om hulp gevraagd." Binnenkort komen de eerste 5000 doses van het Spoetnik-vaccin uit Rusland naar de bezette gebieden, melden lokale media. "Dus de hoop is dat ze daar nu ook snel kunnen beginnen met vaccineren, al zullen er wel meer doses moeten volgen", sluit de correspondent af.
Pfizer levert toch meer vaccins aan Nederland
Het lijkt mee te vallen met de vertraagde leveringen van BioNTech/Pfizer-vaccins aan Nederland. Volgens de farmaceut wordt er alleen deze week minder geleverd. Het gaat deze week om ongeveer 92.000 doses in plaats van 150 tot 200.000 doses.
Vanaf volgende week wordt het normale leveringsschema weer hervat. Vrijdag meldde Pfizer nog dat het bedrijf de komende drie à vier weken minder vaccins zou leveren aan Europese landen waaronder Nederland. Maar dat is dus niet het geval.
De vertraging van deze week heeft te maken met een uitbreiding van de fabriek in het Belgische Puurs. Als die is voltooid moeten er per half februari juist meer vaccins uit de fabriek komen rollen.
Volgens Pfizer krijgt Nederland in het eerste kwartaal 2,6 miljoen doses geleverd. Het BioNTech/Pfizer-vaccin is een van de twee vaccins die zijn goedgekeurd in Europa.
Japan voelt niets voor verplichte vaccinatie atleten Spelen
De Japanse regering ziet er weinig heil in om de (uitgestelde) Olympische Spelen alleen toegankelijk te maken voor personen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, laat een regeringswoordvoerder weten.
"Wij overwegen uitgebreide maatregelen om veilige en beschermde Spelen te organiseren, zonder dat vaccinaties een voorwaarde worden", aldus de Japanse regering. Wel hopen ze dat zoveel mogelijk mensen die naar Tokio komen, onder wie atleten en begeleiders, zich uit eigen beweging laten vaccineren. Eerder al liet de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, weten dat een vaccinatieplicht voor atleten is uitgesloten.
Bibliotheken leenden 'fors meer' digitale boeken uit in 2020
Vorig jaar werden er fors meer e-boeken uitgeleend door de online bibliotheek, meldt de Koninklijke Bibliotheek (KB). Op de website zijn zo'n 33.000 e-books te vinden en 4400 luisterboeken. In 2020 werd ongeveer 5,6 miljoen keer een digitaal boeken uitgeleend tegenover 3,9 miljoen keer een jaar eerder.
Dat is een stijging van 44 procent. Die jaarlijkse groei lag in eerdere jaren tussen de 10 en 15 procent. Eenzelfde stijging is te zien bij het aantal keer dat een online luisterboek werd uitgeleend.
Eric Daamen van de KB zegt dat de toename komt door de lockdown. "Toen tijdens de eerste lockdown de lokale bibliotheken helaas geruime tijd moesten sluiten, hebben de bibliotheken de mogelijkheid van digitale uitleningen actief onder de aandacht gebracht."
'Merkel wil lockdown verlengen tot 15 februari'
Bondskanselier Merkel wil de lockdown in Duitsland verlengen tot 15 februari. Dat schrijft Bild op basis van conceptstukken van de overheid. Later vandaag vindt het overleg tussen haar en de leiders van de deelstaten plaats.
De huidige lockdown werd al eens verlengd en duurt nu tot eind januari. De lockdown houdt onder meer in dat niet-essentiële winkels en scholen zijn gesloten. Het overleg zou eigenlijk op 25 januari plaatsvinden, maar is vervroegd naar vandaag.
Naar verwachting worden ook strengere maatregelen besproken zoals een vorm van thuiswerkplicht. Ook ligt het verplicht stellen van het dragen van FFP2-maskers in winkels en het openbaar vervoer op tafel.
Aantal orgaantransplantaties vorig jaar gedaald door corona
Het aantal orgaantransplantaties is vorig jaar gedaald, blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Volgens directeur Bernadette Haase komt de daling door de coronapandemie.
De daling is het grootst bij nier- en levertransplantaties door levende donoren, dat aantal nam af met een kwart. Het aantal transplantaties van organen die na overlijden zijn afgestaan, daalde met 4 procent.
Onderwijsbonden: houd bij hoeveel leraren in ziekenhuis belanden
Verschillende onderwijsbonden hebben het RIVM opgeroepen om bij te houden hoeveel leraren in het ziekenhuis belanden met corona. Dat laten de bonden aan RTL Nieuws weten. De cijfers zijn cruciaal om te bepalen wanneer scholen weer open kunnen, stellen de bonden.
Het RIVM houdt wel bij hoeveel onderwijsmedewerkers besmet raken. Hoeveel er in het ziekenhuis worden opgenomen en hoeveel er overlijden aan de gevolgen van het virus, wordt niet vermeld. Dat moet anders, vindt onder meer vakbond CNV Onderwijs, die ruim 50.000 leden vertegenwoordigt.
"Er is heel veel emotie in dit debat, dat is heel logisch en menselijk", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Maar als er meer feiten worden gepubliceerd, kan dat helpen om met die emoties om te gaan. Met meer feitenkennis kan gerichter gehandeld worden."
Inheemse Braziliaanse vrouw gevaccineerd
In het Amazonegebied van Brazilië is men gestart met vaccineren. De eerste prik ging naar een inheemse verpleegkundige.
Leraren zijn bang voor te grote achterstanden
Een ruime meerderheid van de leraren verwacht meer problemen naarmate de basisscholen langer dicht blijven. Het AD schrijft dat uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies blijkt dat een derde van de leerkrachten merkt dat het nu al lastiger wordt om alle leerlingen online bij de les te houden.
Ruim 60 procent maakt zich zorgen over de gevolgen voor de leerlingen als ze pas na de voorjaarsvakantie weer naar school mogen. Leraren zijn bang dat de achterstanden te groot worden om nog in te halen. Ook zien ze mentale problemen en lichamelijke klachten, en ontwikkelen hun leerlingen zich sociaal en emotioneel minder goed.
Zo'n 77 procent van de leraren zegt dat het thuisonderwijs ten koste gaat van de zwakke leerlingen in hun klassen. Iets meer dan de helft denkt ook dat de sterke leerlingen extra worden geraakt.
Derde studenten geeft eigen leven een onvoldoende
Een op de drie studenten geeft zijn of haar leven op dit moment een zware onvoldoende. Dat komt met name door de coronacrisis en de gevolgen van de lockdown, blijkt uit onderzoek onder ruim 7500 studenten. Dat onderzoek is gehouden door studenten uit Leiden, Delft en Utrecht, bijgestaan door het Interstedelijk Studenten Overleg.
Initiatiefnemer Martijn Janse zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat hoewel hij het beeld herkent, hij toch geschrokken is van dat hoge aantal. "Veel studenten zitten lang in quarantaine, zien hun vrienden niet en hebben weinig contact met docenten." Hij ziet dat vooral eerstejaars zich eenzaam voelen. "Die wonen in een nieuwe studentenstad waar ze nog geen vrienden hebben gemaakt."
Dat heeft volgens Janse ook gevolgen voor de studieresultaten. "Ze kunnen zich moeilijk terugtrekken in grote, volle studentenhuizen om rustig te studeren om zich voor te bereiden op tentamens. Maar ook online colleges bieden niet de interactie die ze gewend zijn."
Uit de enquête blijkt ook dat studenten zich gemiddeld beter aan de maatregelen houden dan gemiddeld in het hele land. "99 procent van de studenten zegt in quarantaine te gaan na een positieve test terwijl in de rest van het land 72 procent dat zegt te doen."
Nog ziek na eerste golf: 'Fragiele balans tussen herstellen en terugval voorkomen'
Ze zijn in de dertig, waren gezond en fit, maar zijn nadat ze in de eerste golf ziek thuis lagen nog steeds vermoeid, slap en benauwd. Naar schatting zijn er 10.000 tot 16.000 post-covid-patiënten, van wie zo'n 30 procent tussen de 20 en 40 jaar is.
Fysiotherapie kan helpen en zit sinds half juli als paramedische herstelzorg in het basispakket, maar na zes maanden niet meer voor mensen met "niet-specifieke" klachten.
'Vaccineren van huisartsen start nog deze week'
Deze en volgende week worden huisartsen gevaccineerd met het Moderna-vaccin, dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in een verklaring. Dat is sneller dan verwacht en heeft te maken met de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Overige zorgverlenende medewerkers in de huisartsenzorg worden waarschijnlijk in de tweede week van februari gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin.
Over het moment waarop huisartsen gevaccineerd zouden worden ontstond de afgelopen weken veel discussie. Huisartsen hadden er bezwaar tegen dat veel van hen pas in februari gevaccineerd zouden worden. Huisartsen lopen een verhoogd risico omdat ze vaak in aanraking komen met coronapatiënten. De LHV eiste vorige week nog van demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid dat hij 15.000 Pfizer-vaccins beschikbaar zou stellen voor huisartsen en medewerkers op de huisartsenspoedzorg. De Jonge wilde hier toen niet aan.
Nieuw liveblog
Goedemorgen en welkom in het coronablog. Lees hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 19 januari. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.