NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Uitspraken Museumplein gevaarlijk' • Van Dissel: nu twee verschillende epidemieën

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog van zondag 17 januari. Morgen praten we je in een nieuw blog bij over het laatste coronanieuws.

 • Gommers noemt uitspraken op protest Museumplein pijnlijk en gevaarlijk

  De uitspraken die een ouder koppel deed tijdens het protest tegen coronamaatregelen in Amsterdam gisteren, gaan intensivist Diederik Gommers te ver. De ic-arts noemt de uitspraken op Instagram pijnlijk en gevaarlijk.

  Een oudere man die zegt dat hij arts is, vertelt een verslaggever van AT5/NH Nieuws tijdens een live-uitzending dat "er nu geen corona is". Hij denkt dat mensen worden vermoord met vaccins. Ook meent hij dat er geen coronapatiënten op de intensive care liggen en dat dat artsen "alles faken en voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen".

  IC-arts Gommers kreeg de video meerdere malen doorgestuurd. Hij zegt best de dialoog aan te willen gaan: "Iedereen mag demonstreren, maar deze video is gevaarlijk". Experts maken zich zorgen over de nieuwe Britse coronamutatie. Die grijpt snel om zich heen en kan grote druk op de zorg leggen in de komende maanden. Gommers: "Met elkaar kunnen we dit voorkomen door ons te houden aan de maatregelen."

  In het AD zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg de uitspraken te onderzoeken van de oudere man die zegt dat hij arts is.

 • OMT pleit voor extra maatregelen in verband met Britse variant

  Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich ernstige zorgen over de verspreiding van de Britse coronamutatie in Nederland. Dat blijkt uit het meest recente advies, waarvan het eerste deel vandaag is gepubliceerd.

  Volgens de deskundigen is het van belang om nu maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus in te dammen, onder meer van de nieuwe varianten. Aan wat voor maatregelen het OMT denkt, wordt in dit document niet vermeld.

  Volgens de experts is het nodig die maatregelen te nemen "totdat we een gunstig seizoenseffect kunnen verwachten op de verspreiding, en een effect van groepsimmuniteit door doorgemaakte infecties en door vaccinatie".

  Volgens OMT-voorzitter Jaap van Dissel is er nu sprake van twee virusvarianten die zich met verschillende snelheden verspreiden en die daarmee leiden tot twee verschillende epidemieën.

 • Burgemeester Amersfoort ziet niks in avondklok

  Het mogelijke invoeren van een avondklok valt niet bij iedereen goed. Zo is er in de Tweede Kamer weerstand tegen en ook veel burgemeesters zien niets in het plan. Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort is een van hen.

  "Het is niet passend op dit moment. De besmettingsaantallen dalen, ook in Amersfoort", zegt Bolsius tegen Nieuwsuur. Hij benadrukt ook dat het voor mensen belangrijk is om naar buiten te kunnen: "Om gezond te blijven." Verder denkt hij dat een avondklok moeilijk te handhaven is, doordat er te weinig politieagenten en boa's voor zijn.

 • Corona-uitbraak in woonzorgcentrum Sittard

  In een woonzorgcentrum in het voormalige Gemmaklooster in Sittard zijn elf van de zestien bewoners besmet met het coronavirus. Ook zes personeelsleden zijn besmet, meldt De Limburger.

  Het is niet duidelijk om welke variant van het virus het gaat. De directie van de zorgorganisatie spreekt tegenover de krant van een "crisissituatie". Het Rode Kruis wordt ingezet om assistentie te verlenen.

 • Politie Amsterdam: 115 arrestaties op Museumplein

  Bij het protest van vanmiddag tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam zijn 115 mensen opgepakt. Dat zegt de politie. Volgens de gemeente waren er ongeveer 2000 mensen aanwezig bij de demonstratie.

  Het protest was door de gemeente verboden, maar er werd dus toch gedemonstreerd. Toen mensen ondanks herhaalde oproepen weigerden het plein te verlaten, greep de mobiele eenheid in met een waterkanon en honden.

  Volgens de gemeente Amsterdam waren 200 tot 250 mensen "duidelijk uit op de confrontatie" en werd er ook met stenen gegooid. Ook hadden sommige mensen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.

 • Brazilië keurt eerste coronavaccins goed

  De Braziliaanse medische toezichthouder Anvisa heeft voor twee coronavaccins een noodtoestemming verleend. Het gaat om de vaccins van AstraZeneca en het Chinese Sinovac.

  Brazilië is zwaar getroffen door corona en heeft na de Verenigde Staten de meeste bevestigde coronadoden (ruim 209.000), maar tot nog toe was er geen enkel vaccin goedgekeurd. Anvisa heeft nog geen toestemming gegeven om ook het Russiche Spoetnik-vaccin op de markt toe laten. De toezichthouder heeft daarvoor meer gegevens nodig.

  Naar verwachting worden vandaag in São Paulo al de eerste personen ingeënt met het Chinese vaccin.

  Brazilianen werken aan de productie van het Chinese Sinovac-vaccin in São Paulo AFP
 • Meer overleg nodig over invoering avondklok

  Het invoeren van een avondklok in Nederland is nog steeds een serieuze optie, maar er is meer overleg over nodig voordat zo'n maatregel ook daadwerkelijk wordt genomen.

  Haagse bronnen zeggen dat dat de conclusie is van de bijeenkomst die de meest betrokken ministers bij de coronacrisis vanmiddag hadden in het Catshuis. Ze werden daar bijgepraat door deskundigen van het Outbreak Management Team en het RIVM.

 • In Verenigd Koninkrijk meer mensen gevaccineerd dan positief getest

  Een klein lichtpuntje voor het Verenigd Koninkrijk, waar op dit moment de Britse variant van het coronavirus zorgt voor overvolle ziekenhuizen. Minister Hancock van Volksgezondheid zegt dat nu meer mensen zijn gevaccineerd dan dat er positief zijn getest op het virus.

  Ook heeft meer dan de helft van de 80-plussers in het land een eerste prik gekregen. In het Verenigd Koninkrijk zijn volgens cijfers van de Johns Hopkins University ruim 3,4 miljoen bevestigde coronagevallen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er al ingeënt zijn. Volgens premier Johnson worden er nu iedere minuut 140 prikken gezet.

  Op Twitter bedankt Hancock iedereen die zich goed aan de coronaregels houdt:

 • Kabinet werkt aan 'coronaverlof' voor thuiswerkende ouders

  Het kabinet overlegt met werkgevers en vakbonden over een 'coronaverlof'. Dat is bedoeld voor ouders die thuis moeten werken en door de sluiting van de scholen ook voor hun kinderen moeten zorgen. Vandaag bevestigde minister Slob dat de scholen niet vervroegd opengaan en tot zeker 8 februari dicht blijven.

  De bedoeling is dat het kabinet daar financieel aan gaat bijdragen. De komende weken worden de plannen verder uitgewerkt, zegt Slob.

 • Duitse minister Maas wil versoepelingen voor gevaccineerde

  De Duitse minister Maas van Buitenlandse Zaken is een voorstander van versoepelingen voor mensen die zijn ingeënt tegen het coronavirus. Dat zegt hij tegen Bild.

  Volgens Maas moeten gevaccineerden weer hun "grondrechten" kunnen uitoefenen. Voor hen moet het mogelijk zijn om weer naar de bioscoop of het restaurant te gaan: "Als er alleen ingeënte mensen in een restaurant of bioscoop zitten, vormen ze geen gevaar voor elkaar", zegt Maas.

  Bondskanselier Merkel zei eerder dat zij een dergelijke maatregel niet ziet zitten. Ook minister Seehofer van Binnenlandse Zaken is bang dat zulke privileges voor verdeeldheid gaan zorgen in de maatschappij.

 • Woonzorgcentrum Hoogezand preventief dicht

  Bewoners van woonzorgcentrum Voor Anker in Hoogezand mogen sinds vrijdagochtend geen bezoek meer ontvangen. Alleen bij hoge uitzondering kan er een afspraak gemaakt worden. De maatregel geldt minimaal een week en is ingesteld uit vrees voor de Britse variant van het coronavirus. Die mutatie van het virus dook donderdag op bij een ander woonzorgcentrum in Hoogezand.

  Bij Voor Anker, onderdeel van TSN Thuiszorg, is momenteel geen uitbraak. De deuren van het complex met 96 zorgappartementen sluiten preventief. Omdat de Britse variant van het coronavirus besmettelijker is dan het 'gewone' virus, wil TSN geen enkel risico nemen.

  "Dat heeft te maken met de snelheid waarmee het zich verspreidt", zegt een woordvoerder tegen RTV Noord. "In een paar dagen tijd kunnen tientallen bewoners en personeelsleden besmet raken."

  Met de sluiting volgt Voor Anker het voorbeeld van Zorggroep Oosterlengte, die alle woonzorgcentra in de provincie Groningen vrijdag in lockdown plaatste. Daar is bezoek tien dagen helemaal niet meer toegestaan. Maar bij Voor Anker blijven uitzonderingen dus wel mogelijk, bijvoorbeeld in geval van bijzondere familieomstandigheden. "Ruimte voor de menselijke maat moet er altijd zijn", zegt de woordvoerder van TSN Thuiszorg.

 • Onderwijsminister Slob: gesloten houden scholen onvermijdelijk

  Demissionair minister Slob noemt het gesloten houden van de basisscholen "helaas onvermijdelijk". Gisteren meldden ingewijden al aan de NOS dat het kabinet het advies van het OMT gaat overnemen. Dat stelt dat het nog te vroeg is om de scholen vervroegd te heropenen, met het oog op de Britse en andere varianten van het coronavirus die nu rondgaan.

  Vanmiddag is dat advies bij het beraad met ministers op het Catshuis definitief overgenomen. "Ik realiseer me dat dit voor ouders, leraren en leerlingen een klap is. Je kinderen helpen met school terwijl je tegelijk je werk moet doen, is ontzettend zwaar", zegt minister Slob over het besluit.

  De basisscholen, het voortgezet onderwijs en de kinderopvang blijven sowieso gesloten tot 8 februari. Wel is er op scholen nog noodopvang voor kinderen van mensen met cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen.

 • Museumplein schoongeveegd

  De mobiele eenheid heeft het Museumplein schoongeveegd. Vele honderden mensen demonstreerden daar vanmiddag tegen het coronabeleid. Een deel van de betogers weigerde weg te gaan, ondanks meerdere oproepen van de gemeente Amsterdam en politie om het plein te verlaten. Daarop werden een waterkanon en honden ingezet door de mobiele eenheid. Er zijn nog wel demonstranten rondom het Museumplein.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Charges en waterkanon; politie grijp in bij demonstratie Museumplein
 • Minder nieuwe besmettingen dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5622 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 290 meer dan gisteren. Het aantal is wel lager dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5728 mensen positief getest werden.

  Er werden 43 nieuwe overleden coronapatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 93 doden per dag, tegen 108 doden per dag een week eerder.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2365), van wie 676 op de IC (gisteren: 671), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.