Franse regering belooft sneller vaccineren • Britse oppositieleider wil nationale lockdown
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- De GGD begint in 22 regio's eerder met vaccineren.
- Ook huisartsen zo snel mogelijk ingeënt, als eerste met Moderna-vaccin.
- In Haarlem demonstreerden 1750 mensen tegen coronamaatregelen, een deel van hen hield geen afstand.
- RIVM: 7438 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. Morgenochtend is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.
Handhavers hebben het druk op de piste van Winterberg in Duitsland
Medisch specialisten in opleiding haken af door werkdruk: 'Het was structureel'
In deze coronatijd is het in de ziekenhuizen alle hens aan dek. Daarom is het een extra groot probleem dat een flinke groep jonge artsen wil stoppen. Dat blijkt althans uit een uitgebreide enquête die belangenvereniging De Jonge Specialist vorige maand hield.
Hugo van Elteren was een van hen. "Ik wilde tijd hebben voor mijn patiënten, rustig kunnen uitleggen wat een diagnose betekent; waarom ik een bepaalde behandeling voorstel. Maar daar was vaak helemaal geen tijd voor. Werkweken van minimaal 48 tot 50 uur werden in vijf dagen geperst."
'Onbeschrijflijk' dat opname online kerkdienst fataal werd voor twee mensen
In Biddinghuizen zijn twee mensen gestorven aan de gevolgen van een coronabesmetting die ze opliepen bij de opnames voor een online videodienst. "Dat een avondje opnemen voor de kerk zulke gevolgen heeft, dat is echt onbeschrijflijk", zegt voorzitter van de Kerkenraad Jan Klopman tegen een verslaggever van Omroep Flevoland.
Klopman raakte zelf ook besmet, samen met negen andere leden van de protestantse gemeente in het dorp. In dit interview vertelt hij wat er precies is gebeurd:
Franse regering belooft sneller te vaccineren
Na kritiek zegt de Franse regering dat het tempo van de inentingscampagne wordt opgevoerd. "We zullen de vaccins sneller tot bij de bewoners van verzorgingshuizen brengen", zei een regeringswoordvoerder in een interview met de krant Le Parisien.
Net als in Nederland heeft de minister van Volksgezondheid in Frankrijk de afgelopen week de vaccinatiestrategie onder druk aangepast. Na veel kritiek maakte minister Véran op 31 december bekend dat vanaf aanstaande maandag ook zorgverleners van 50 jaar en ouder worden ingeënt. Daarmee is dit weekend al begonnen, voegde de regeringswoordvoerder eraan toe.
Volgens Franse media zijn inmiddels een paar honderd mensen gevaccineerd tegen covid-19. Officiële cijfers zijn er nog niet, die worden morgen bekendgemaakt.
Volgens de regeringswoordvoerder zijn er 500.000 doses vaccin ontvangen en zullen aan het begin van de week 500.000 extra doses binnenkomen. "U beoordeelt het succes van een vaccinatiecampagne van zes maanden niet al na zeven dagen", zei hij in reactie op kritiek van gezondheidsfunctionarissen en politici.
Britse oppositieleider roept op tot nationale lockdown
Labourleider Keir Starmer roept op tot een landelijke lockdown in het Verenigd Koninkrijk. "Het is niet voldoende dat premier Johnson suggereert dat er nieuwe maatregelen komen over een week, of twee of drie weken. Die vertraging is al de oorzaak van zo veel problemen geweest", zegt Starmer tegen Sky News.
Voor de zesde dag op rij zijn er meer dan 50.000 nieuwe besmettingen bij gekomen. Johnson zei ook al dat er strengere regels nodig zijn, maar wilde niet zeggen welke opties op tafel liggen. Starmer voert met zijn uitspraken de druk verder op.
Het Verenigd Koninkrijk hanteert een systeem waarbij per regio maatregelen worden ingesteld. Ongeveer driekwart van de inwoners van Engeland zit al in lockdown. Vooral in het zuidwesten zijn relatief veel mensen besmet geraakt. Wat Starmer betreft gaat heel het Verenigd Koninkrijk op slot.
'Go Ahead Eagles mist elftal spelers bij herstart vanwege corona-uitbraak'
Het is puzzelen geblazen voor Go Ahead Eagles-trainer Kees van Wonderen richting de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe jaar. De ploeg uit Deventer mist volgens De Stentor elf spelers en meerdere stafleden vanwege een uitbraak van het coronavirus.
Voorlopig gaat het treffen met Jong PSV van dinsdagavond gewoon door, zo verwacht de club. Alleen als minimaal vijftig procent van de selectie buitenspel staat wordt een wedstrijd verplaatst.
Demonstranten Haarlem: 'Ontkennen niet dat er iets aan de hand is'
Op sociale media klonk vanmiddag forse kritiek op een demonstratie in Haarlem tegen de coronaregels. De meeste van de 1750 deelnemers hielden afstand, maar een deel van de demonstranten niet.
"We willen absoluut niet ontkennen dat er iets aan de hand is", zegt een van de deelnemers tegen regionale omroep NH. "Tegelijkertijd zien we ook dat er weinig nuance is in welke regels je waar zou kunnen toepassen."
Ook andere deelnemers roepen aandacht voor een verschil in perspectief:
Spaanse vaccinatieprogramma komt traag op gang
Spaanse media melden dat het vaccinatieprogramma erg traag verloopt. Zo heeft Madrid nog maar zo'n 6 procent van de voor deze periode geplande inentingen uitgevoerd.
Volgens de krant El País is dat opvallend, omdat het bestuur van Madrid eerder juist had geklaagd dat het ministerie van Volksgezondheid te weinig doses beschikbaar stelde. Experts geven de trage start reden tot twijfel of het wel lukt om voor het einde van de zomer 70 procent van de Spanjaarden in te enten, zoals de regering van plan is.
De deelstaten zeggen dat de vertraging komt door logistieke problemen, schrijft correspondent Rop Zoutberg:
Twee doden na corona-uitbraak bij opname online kerkdienst
Zeker tien leden van de Protestantse Gemeente in Biddinghuizen zijn in december besmet geraakt met het coronavirus toen ze in de kerk opnames maakten voor een online kerkdienst. Twee van hen zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van de ziekte, schrijft Omroep Flevoland.
Na de opnames werd duidelijk dat één aanwezige besmet was met het virus, zegt de voorzitter van de Kerkenraad Jan Klopman. "Daarna zijn tien gemeenteleden ziek geworden, ikzelf ook", zegt hij tegen de regionale omroep. Het overlijden van de twee gemeenteleden is vanmorgen tijdens de dienst voorgelezen.
De dienst werd op 15 december opgenomen. De kerk had besloten vanwege de lockdown zeker tot en met 17 januari alleen nog online diensten te verzorgen. Volgens Klopman zijn bij de opnames alle coronamaatregelen gevolgd. Het was ook niet de eerste keer dat de dienst werd opgenomen.
Tien Britten toegang tot Nederland geweigerd: gewoon bezoekje mag niet
De marechaussee heeft sinds 1 januari tien Britten de toegang tot Nederland geweigerd. De Britten vallen niet meer onder de EU-regels nu de brexit is ingegaan en vanwege corona mogen ze Nederland alleen nog in als dat strikt noodzakelijk is.
GGD begint in 22 regio's eerder met vaccineren
In 22 van de 25 regio's wordt eerder begonnen met vaccineren, laat de GGD weten. "Iedereen werkte tijdens de feestdagen keihard door en we kunnen gelukkig nu verantwoord vervroegen", schrijft André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland.
Zo wordt in Amsterdam, Drenthe en Haaglanden vanaf 11 januari ingeënt, een week eerder dan gepland. De startdatum voor de regio's Hart voor Brabant, Rotterdam en Utrecht blijft onveranderd 8 januari. De rest van de regio's begint op 15 januari met prikken tegen covid-19, in plaats van de geplande 18 januari.
De GGD verwacht dat er maandag veel zorgverleners van de verpleeg- en verzorgingsinstellingen bellen voor een vaccinatie-afspraak. Als gevolg daarvan kan de wachttijd oplopen, waarschuwt de instantie. Er worden 2000 mensen ingezet om afspraken in te plannen. Het callcenter is zeven dagen per week van 8.00 uur tot 20.00 uur geopend.
Gemeente Haarlem: demonstratie rustig verlopen, niet iedereen hield afstand
De demonstratie in park De Hout in Haarlem is volgens de gemeente gemoedelijk verlopen. "Het publiek hield zich grotendeels aan de coronamaatregelen, maar helaas gebeurde het dat niet iedereen voldoende afstand hield", zegt een woordvoerder. Voor zover bekend is er niemand gearresteerd of bekeurd.
Op sociale media klonk er kritiek op de demonstratie tegen de coronamaatregelen, met 1750 deelnemers. Het protest was georganiseerd door Vrouwen voor Vrijheid, maar volgens de groep waren ook mannen welkom. Volgens de gemeente waren er vooral gezinnen met kinderen aanwezig.
Op foto's is te zien dat er geknuffeld werd en dat een deel van de betogers geen afstand hield. "In overleg met de organisatie is herhaaldelijk opgeroepen om afstand te houden", zegt de gemeentewoordvoerder.
Ook huisartsen zo snel mogelijk ingeënt, als eerste met Moderna-vaccin
Ook de Nederlandse huisartsen worden met voorrang gevaccineerd. Dat is afgesproken met het ministerie van Volksgezondheid, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "We hebben vandaag een duidelijke afspraak gemaakt met VWS: iedereen die een rol heeft in de huisartsenspoedzorg maakt onderdeel uit van de keten acute zorg en gaat zo snel mogelijk gevaccineerd worden", zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek.
Het ministerie zegt dat de huisartsen al een hoge prioriteit in de volgorde van vaccineren hadden, maar dat ze niet worden toegevoegd aan de eerste groep die binnenkort het Pfizer-vaccin krijgt. Afgesproken is dat ze de eerste groep zijn die het Moderna-vaccin krijgt.
Ophef in Polen om voortrekken beroemdheden bij vaccinatie
In Polen is controverse ontstaan over het voortrekken van beroemdheden bij het inenten van het coronavaccin. Televisiezender Polsat heeft een lijst gepubliceerd van tientallen bekende Polen die al gevaccineerd zouden zijn, terwijl volgens het officiële vaccinatieprogramma eerst artsen en zorgmedewerkers aan de beurt zijn. Het gaat onder meer om oud-premier Leszek Miller en een lijst aan presentatoren en acteurs. Volgens nieuwssite Niezalezna is ook een zakenman en zijn 21-jarige zoon gevaccineerd.
Het is onduidelijk waarom de bekende Polen worden voorgetrokken. Volgens de Medische Universiteit van Warschau zijn zij aangetrokken als 'ambassadeurs', om de vaccinatiebereidheid te verhogen. De universiteit schrijft dat het voortrekken in opdracht van de gezondheidsautoriteiten gebeurde. De Poolse premier Morawiecki lijkt dat te ontkennen en heeft het ministerie van Volksgezondheid om opheldering gevraagd. Morgen zal er een onderzoek worden gestart.
Verschillende geïnjecteerde beroemdheden hebben hun excuses aangeboden. Anderen, zoals de bekende actrice Krystyna Janda, bedanken de Universiteitvan Warschau juist voor het vaccin. Een politicus van de regeringspartij PiS is uit de partij gezet nadat op sociale media een foto verscheen waarin te zien was dat hij werd gevaccineerd.
De burgemeester van Poznan neemt het op Facebook juist op voor het voortrekken van bekende Polen. Hij oppert dat de ereburgers van zijn stad eerder gevaccineerd mogen worden. "Een natie moet voor haar elites zorgen," schrijft hij. Onder het bericht reageren veel Polen vol verbazing. "De pandemie bewees dat verplegers en dokters meer waard zijn dan de elite" is de meest gelikete reactie onder het bericht.
Kabinet houdt vast aan verplichte PCR-test voor reizigers
Ondanks het donderdag verloren kort geding blijft het kabinet vasthouden aan de verplichte PCR-test voor reizigers uit hoogrisicogebieden. "Voor reizigers naar Nederland blijft de situatie ongewijzigd", schrijft de Rijksoverheid in een persbericht.
Afgelopen donderdag liet het kabinet al weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank over de verplichte negatieve testuitslag voor reizigers die per vliegtuig naar Nederland komen. In een Kamerbrief staat dat de verplichting zal worden opgenomen in de coronawet, omdat het kabinet groot belang hecht aan de maatregel, die bedoeld is om de verspreiding van het virus te beperken.
De voorzieningsrechter oordeelde donderdag dat Nederland niet mag eisen dat de vrouw en kinderen van Jeroen Pols, de jurist van actiegroep Viruswaarheid, een PCR-test ondergaan voor hun terugkeer uit Tanzania. "Voor een dergelijke plicht, geldend voor een Nederlandse onderdaan die wil terugkeren naar huis, is een deugdelijke wettelijke grondslag nodig", aldus de rechter.
Kritiek op demonstratie in Haarlem
Bij De Hout in Haarlem was vanmiddag een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Op Twitter uiten mensen kritiek, omdat een deel van de demonstranten geen afstand houdt van elkaar. "Het is heel erg druk, er wordt niet gehandhaafd op de coronamaatregelen, er wordt veel geknuffeld", schrijft een persoon op Twitter.
Er waren zo'n 1750 deelnemers aanwezig, zegt een woordvoerder van de gemeente. Dat was vooraf ook met de organisatoren overlegd. De manifestatie duurde van 13.00 uur tot 15.30 uur. Het is volgens de woordvoerder nog onduidelijk of alle demonstranten inmiddels zijn vertrokken.
Lockdown in Duitsland wordt waarschijnlijk verlengd
Volgens Duitse media wordt de landelijke lockdown in het land waarschijnlijk verlengd tot na 10 januari. Het coronavirus verspreidt zich nog altijd te snel voor versoepelingen, zou geconcludeerd zijn in topoverleg.
Bondkanselier Merkel hakt mogelijk dinsdag officieel de knoop door. Die dag gaat ze om de tafel met regionale bestuurders. De deelstaten zouden zaterdag al hebben ingestemd met de verlenging, schrijven Duitse media. Het zou alleen nog onduidelijk zijn hoelang de strenge maatregelen van kracht blijven.
De lockdown ging halverwege december in en zou oorspronkelijk dus tot 10 januari gelden. Maar er is gemiddeld genomen nog geen forse daling van het aantal besmettingen te zien. Afgelopen 24 uur kwamen er ruim 10.000 positieve tests bij, het totaal aantal besmettingen staat nu op 1.765.666. Het dodental steeg met 312 tot 34.272 sinds het begin van de pandemie.
RIVM: 7438 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7438 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1185 minder dan gisteren.
Het is ook minder dan het gemiddelde van afgelopen week, toen gemiddeld per dag 8341 mensen positief getest werden. Of het gaat om een structurele afname van het aantal besmette mensen, of dat mensen zich vanwege de feestdagen minder snel hebben laten testen, moet dinsdag blijken. Dan komt het RIVM met uitgebreidere cijfers.
In de ziekenhuizen bleef de bezetting vrijwel gelijk. Er liggen nu 2710 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2703), van wie 704 op de IC (gisteren: 698), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er werden 241 coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, 7 minder dan gisteren. Op de intensive care werden 29 patiënten opgenomen, 8 minder dan gisteren.
Gitaarwinkel in nood
De eigenaar van een gitaarwinkel in de Amsterdamse Rivierenbuurt is de lockdown - waardoor de winkel dicht moest - beu. De gitaarspecialist vraagt zich af waarom fietsenwinkels, brillenzaken en bloemenstallen wel open mogen. "De gezelligheid van al die rijen winkelende mensen hier in de straat is volkomen onschuldig", staat er cynisch op een papiertje achter de etalageruit. "Het venijn zit hem in die gitaristen..."
Vaccinatiebereidheid onder internisten 'enorm hoog'
De vaccinatiebereidheid onder internisten is extreem hoog, laat de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) weten. Op een vraag van de NIV aan 2000 internisten geeft 97 procent van hen aan zich direct te laten vaccineren als ze ervoor in aanmerking komen. "Het feit dat zo'n hoog percentage van de internisten niet twijfelt om gevaccineerd te worden, is een belangrijk signaal over het vertrouwen in het vaccin."
De NIV zegt al dagen verontrustende signalen uit de achterban te krijgen over de toenemende krapte in de ziekenhuizen. "We staan in de frontlinie en behandelen patiënten zowel op de SEH als op de verpleegafdelingen en de intensive care. Het begint echter steeds meer te knellen, en juist daarom is het cruciaal dat we alle hens aan denk houden", zegt voorzitter Robin Peeters. "De komende periode wordt heel spannend, maar we doen er alles aan om zowel onze Covid-19- als niet-Covid-19-patiënten te kunnen blijven behandelen." Volgens hem kan de vervroegde vaccinatie van zorgpersoneel daaraan bijdragen.
Minder bussen in Groningen
Verschillende bussen van Qbuzz in Groningen rijden de komende weken niet. De vervoerder heeft aan RTV Noord laten weten dat dat gebeurt omdat scholen voorlopig dicht blijven.
Enkele buslijnen worden tot zeker 18 januari helemaal stilgelegd: een 'studentenlijn' en een nieuwe lijn naar Hoogezand.
Tussen Groningen en Emmen rijden minder bussen in de spits. Ook de extra bussen die sinds 16 augustus tussen Gieten en Veendam rijden, vervallen. In de stad Groningen rijden sommige bussen een andere route.
Paus bekritiseert mensen die lockdown ontvluchten
In een videoboodschap heeft paus Franciscus zich hard uitgelaten over mensen die naar het buitenland op vakantie gaan om de lockdown in eigen land te ontvluchten. Volgens de paus zouden ze zich meer bewust moeten zijn van het lijden van anderen.
De paus hield de toespraak na zijn wekelijkse zegen, vanuit de bibliotheek van het Vaticaan. Hij zei krantenberichten te hebben gelezen over mensen die op het vliegtuig stappen om aan coronabeperkingen te ontsnappen en elders vertier te zoeken. "Ze denken niet aan de mensen die thuiszitten, of aan de economische problemen van mensen die hard zijn geraakt door de lockdown, of aan de zieken. Ze denken alleen aan op vakantie gaan en plezier maken", zei Franciscus. "Dat heeft me echt bedroefd."
De paus deed een oproep tot meer naastenliefde. "We weten niet wat 2021 gaat brengen, maar wat we allemaal kunnen doen is wat meer moeite te doen om voor elkaar te zorgen. Er is de verleiding om alleen op onze eigen belangen te dienen."
Hooggemist Publiek: speciale uitzending Studio Sport over supporters
Vanavond zet Studio Sport voor een keer de schijnwerpers niet óp de velden, maar daarbuiten. En worden de fans voor het voetlicht gebracht. Want niet alleen voor de sporters was 2020 een bijzonder jaar, ook voor de mensen die hen normaliter door dik en dun steunen, was het vreemd toen ze plots niet meer welkom waren bij wedstrijden.
In een speciale uitzending met de titel Hooggemist Publiek brengen onder anderen schrijvers Frank Heinen, Jan Beuving, Marcel van Roosmalen, Carolina Trujillo en Abdelkader Benali een eerbetoon aan supporters.
Er zijn portretten van fans, topsporters komen aan het woord over de belangrijke rol van supporters en presentator Tom Egbers vertelt over de historie van het sportpubliek. De uitzending begint om 19.00 uur en is te zien op NPO 1, NOS.nl en via de NOS-app.
Premier Johnson: waarschijnlijk strengere maatregelen nodig
De Britse premier Johnson heeft aangekondigd dat er waarschijnlijk striktere lockdown-beperkingen nodig zijn in zijn land. Zijn kabinet denkt na over een reeks maatregelen, zei Johnson in een gesprek met de BBC. Johnson wilde niet zeggen om welke beperkingen het zou kunnen gaan.
Met name in Zuidoost-Engeland was de afgelopen weken een forse toename te zien van het aantal besmettingen, mede vanwege de nieuwe Britse coronavariant die besmettelijker is dan de oude variant.
Johnson denkt dat ondanks die toename basisschoolleerlingen gewoon naar school kunnen. De kerstvakantie is morgen voorbij en de meeste scholen gaan open. Alleen in Londen en delen van zuidoost-Engeland blijven de schooldeuren voorlopig dicht. "Ik twijfel er niet aan dat de scholen veilig zijn, en onderwijs is een prioriteit", aldus Johnson.
De komende dagen wordt het vaccinatieprogramma in het Verenigd Koninkrijk verder opgevoerd. Vorige maand begon het VK als eerste land zijn burgers in te enten met het Pfizer-vaccin. Morgen openen honderden nieuwe vaccinatielocaties hun deuren, bovenop de 700 die er nu al zijn.
Morgen wordt ook voor het eerst gevaccineerd met het Oxford/AstraZeneca-vaccin, eerst nog kleinschalig in ziekenhuizen. Die zijn daar blij mee. Een ziekenhuisbestuurder zegt tegen de krant The Telegraph dat het nieuwe vaccin makkelijker te gebruiken is dan het middel van Pfizer, dat op extreem lage temperaturen moet worden opgeslagen.
India wil nog komende week beginnen met vaccineren
India wil binnen een week beginnen met inenten, nu het land twee vaccins heeft goedgekeurd. Een woordvoerder van de regering heeft dat gezegd tegen persbureau Reuters.
Gisteren werd bekend dat de Indiase autoriteiten goedkeuring hebben verleend aan het Oxford/AstraZeneca-vaccin en aan een middel van de Indiase farmaceut Bharat Biotech. Beide vaccins hoeven niet diepgevroren te worden bewaard, wat een groot voordeel is in een land als India.
Premier Modi spreekt van een keerpunt in de strijd tegen corona en feliciteert de inwoners van het land.
Het is de bedoeling dat de komende acht maanden zo'n 300 miljoen mensen worden gevaccineerd, oftewel bijna een kwart van het inwonertal van India. Het gaat in eerste instantie om groepen als ouderen en medewerkers in de zorg of van de politie.
Minder besmettingen in België
In België is het aantal besmettingen fors afgenomen tussen 24 en 30 december, blijkt uit cijfers van Sciensano, aldus VRT Nieuws. Per dag werden 1601 nieuwe besmettingen geteld, 31 procent minder dan in de week ervoor. Belangrijke kanttekening daarbij is dat er ook 30 procent minder testen zijn afgenomen. Mogelijk is een deel van de besmettingen uit die periode (nog) niet gedetecteerd.
Infectiologe Erika Vlieghe van het UZ Antwerpen roept op om "extra kritisch" te kijken naar de cijfers. Ze spreekt van "een versterkt weekendeffect", door de feestdagen. "Mensen die zich niet lekker voelen, stellen zo'n test misschien uit. Dat risico bestaat zeker."
Van de ziekenhuisopnames in België zijn er wat recentere cijfers. Daar lijkt een eerder ingezette daling zich niet meer zo sterk door te zetten. Van 27 december tot 2 januari werden elke dag gemiddeld 148 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 6 procent minder dan de week daarvoor.
Oud-CNN-presentator Larry King (87) opgenomen met corona
Larry King, tientallen jaren een van de vaste gezichten op CNN, is opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles met corona, meldt de Amerikaanse nieuwszender. King was in de jaren 80, 90 en 00 een boegbeeld voor de nieuwszender en interviewde in Larry King Live 25 jaar lang talloze beroemdheden, onder wie Bill Clinton, Paul McCartney en de Russische president Poetin. Zijn kinderen mogen hem volgens het ziekenhuisprotocol niet bezoeken, maar de familie houdt volgens entertainmentwebsite Showbiz411 voortdurend contact met het ziekenhuis.
Ook huisartsen willen sneller vaccinatie
Huisartsenvereniging LHV is in "intensief overleg" met het ministerie van VWS over het met prioriteit inenten van huisartsen tegen corona. De vereniging kwam in actie nadat gisterochtend naar buiten was gebracht dat het zorgpersoneel in de acute zorg op korte termijn zal worden gevaccineerd. Volgens de LHV spelen ook de huisartsen een belangrijke rol in de spoedzorg. De vereniging verwacht vandaag de afspraken met het ministerie af te ronden en die bekend te kunnen maken.
Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Verenigde Staten
De Verenigde Staten hebben zaterdag een recordaantal nieuwe besmettingen genoteerd. In één dag werden volgens het Covid Tracking Project meer dan 275.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Het hoogste aantal dat hiervoor op één dag was vastgesteld was iets minder dan 250.000 nieuwe besmettingen op 18 december.
In de VS zijn sinds het begin van de coronacrisis meer dan 20 miljoen mensen besmet geraakt en daarmee is het land wereldwijd in absolute aantallen het hardst getroffen door het coronavirus. Volgens de Johns Hopkins Universiteit zijn in de VS ongeveer 350.000 mensen overleden aan de gevolgen van covid-19.
Het aantal besmettingen nam de afgelopen weken flink toe in de VS. Het hoogtepunt van de pandemie moet waarschijnlijk nog komen, zegt de Amerikaanse corona-adviseur Fauci. Hij verwacht dat het virus door de vele reisbewegingen rond de feestdagen verder is verspreid.
Saudi-Arabië opent grenzen weer voor reizigers
Na een inreisverbod van twee weken in verband met het coronavirus zijn vanaf vandaag reizigers weer welkom in Saudi-Arabië. Wel gelden voor toeristen uit sommige landen nog beperkingen. Zo moeten reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika voor ze Saudi-Arabië binnenkomen al 14 dagen daarvoor vertrokken zijn uit hun land. In deze landen is een nieuwe, waarschijnlijk besmettelijkere variant van het coronavirus opgedoken.
ME grijpt in in Coevorden
In Coevorden heeft de ME een charge uitgevoerd in de wijk Poppenhare. Daarbij zijn enkele mensen gearresteerd. Buurtbewoners uit de wijk waren massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Er was een vreugdevuur gemaakt en er werd muziek gedraaid. Ook werd zwaar vuurwerk afgestoken. Rond 01.30 uur maakte de ME een einde aan de bijeenkomst. De brandweer heeft het vuur geblust.
'Privacywetgeving rond vaccinaties kan tot problemen leiden'
Niet iedere arts wil straks gevaccineerd worden en vanwege privacywetgeving mag een werkgever daar ook niet naar vragen, maar dat gegeven kan tot problemen leiden in de ziekenhuizen. Dat vermoeden uit Hans Schoo, bestuurder van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, in Nieuwsuur. Volgens hem wordt het moeilijk in te plannen wie op welke afdeling mag werken als onduidelijk is wie wel en niet een prik heeft gehad.
"Dat is eigenlijk onhandig", zegt hij. "Dat betekent dus dat we misschien wel onveilige zorg bieden. Patiënten moeten er ook op kunnen vertrouwen dat ze bij ons niet besmet raken. Ik vind het echt heel ernstig." Daarom heeft Schoo vorige week aan de inspectie gevraagd hoe zijn ziekenhuis aan de voorwaarden voor goede en kwalitatieve zorg moet voldoen. Een antwoord heeft hij nog niet gekregen.
Bekijk op Twitter een fragment uit het interview:
Welkom
Goedemorgen. Welkom in het liveblog over corona. Het nieuws van gisteren teruglezen kan hier.