Een basisschool in Bergschenhoek waar ook besmettingen met de Britse variant werden aangetroffen
NOS NieuwsAangepast

Steeds meer bekend over Britse variant: besmettelijker, maar onzekerheid blijft

De nieuwe Britse coronavariant is veel besmettelijker dan de oude variant, bewijst een nieuwe studie van het Imperial College Londen. De reproductiefactor - die aangeeft hoeveel mensen er besmet worden door iemand die het virus heeft - ligt 0,4 tot 0,7 hoger.

"Dit is de ernstigste verandering in het virus sinds de start van de epidemie", zegt hoogleraar Axel Gandy van de Britse universiteit over de mutatie van het virus, die bijna een maand geleden opdook in Groot-Brittannië.

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat kinderen nauwelijks een rol spelen bij de verspreiding van het virus. De Britse variant dook ruim een week geleden ook officieel voor het eerst op in Nederland, onder meer op een school in Bergschenhoek.

'Virus verspreidt zich onder alle leeftijdsgroepen'

De eerste resultaten van het Britse onderzoek geven aan dat het virus zich sneller verspreidde onder jongeren onder de 20 jaar, vooral onder middelbare scholieren. Maar mogelijk geven deze onderzoeksresultaten door de omstandigheden een vertekend beeld, zeggen de onderzoekers.

"Onze eerste data kwamen uit november, toen de scholen nog open waren en er vooral voor volwassenen beperkende maatregelen golden", zegt onderzoeker Gandy tegen de BBC. Volgens de onderzoekers blijkt nu vooral dat het virus zich gemakkelijk verspreidt onder álle leeftijdsgroepen.

"De Britse variant blijkt meer besmettelijk, maar dus niet specifiek bij kinderen of jongeren", onderschrijft ook viroloog Marion Koopmans. "Wat we wel zien, en dat staat ook in het onderzoek van het Imperial College Londen, is dat meer jongeren onder de 20 aanvankelijk besmet raakten met deze variant. Maar dat kan ook liggen aan de fase waarin we zitten", zegt Koopmans. "We zagen dit ook na de zomer aan het begin van de tweede golf, toen meer jongeren besmet waren met het coronavirus en dit nog niet was doorgedrongen tot andere leeftijdscategorieën."

'Kinderen niet zieker'

Volgens de viroloog weten we dat de hoeveelheid virus hoger ligt bij besmette mensen met de Britse variant. "En dan kan ook het percentage dat echt klachten ervaart hoger liggen. Je ziet meer mensen met klachten, en dus ook meer kinderen met klachten. Maar de analyses tot nu toe laten niet zien dat zij ook zieker worden", aldus Koopmans.

Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, ontkracht een bericht van het radioprogramma 5 Live op BBC Radio dat veel wordt gedeeld op sociale media. Daarin schetst een hoofdverpleegkundige van The Royal Londen Hospital een alarmerend beeld van de situatie in Londense ziekenhuizen op dit moment. "We hebben een hele afdeling met kinderen liggen. Waar het virus kinderen in de eerste golf nauwelijks raakte, lijkt dit nu anders. Er zitten ook jongeren tussen van 20 tot 30 jaar oud, zonder onderliggend lijden. Hun zuurstofniveaus zijn veel te laag", zegt verpleegkundige Laura Duffel.

De afdelingen met kinderen liggen net zo vol als ze meestal zijn in de winter. We zien geen covid-piek.

Károly Illy, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde

Illy noemt het "onzin". "Ik heb het nagevraagd bij mijn collega's in Engeland", zegt Illy. Volgens hem zegt Russell Viner, zijn collega-voorzitter uit het VK het volgende: "We hebben dit gezien en door het hele land gecontroleerd. De afdelingen met kinderen liggen net zo vol als ze meestal zijn in de winter. We zien geen covid-piek."

Marion Koopmans: "Het is heel lastig om een individuele aanwijzing van één persoon te duiden. Iedereen kan op elke leeftijd een infectie krijgen, en iedereen kan ziek worden. Het is lastig om erachter te komen of dit nu echt een breder beeld geeft of niet, gebaseerd op een verhaal. Maar dit verhaal is in ieder geval niet het beeld dat uit de brede statistieken naar voren komt."

Ook Britse media melden niet meer verhalen over kinderen die in ziekenhuizen liggen. "Niet meer dan dit verhaal bij 5 Live van BBC Radio", constateert correspondent Tim de Wit.

Advies OMT

Het kabinet nam Oudjaarsdag al een advies over van het Outbreak Management Team (OMT) om kinderen onder de 12 jaar die klachten hebben die kunnen duiden op corona, voortaan ook te testen.

Volgens viroloog Marion Koopmans kan op die manier de verspreiding van het virus en de Britse variant in Nederland beter gevolgd worden. "Je wilt weten wat er circuleert in de scholen. Een van de manier om daar zicht op te krijgen, is testen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl