NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Amateurroeiers roepen hulp koning in • 'Liever geen kerstverlof zorgpersoneel Brabant'

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Roeiers vragen koning om coronacoulance.
 • Brabantse ziekenhuizen vragen personeel geen kerstverlof op te nemen.
 • Mogelijk maandag eerste vaccinaties VS.
 • RIVM: 8894 nieuwe besmettingen gemeld, opnieuw meer dan het daggemiddelde in de afgelopen week.
Liveblog gesloten
 • IC-hoofd Amsterdam: belangrijke operaties kunnen niet doorgaan

  Het hoofd IC van het Amsterdam UMC maakt zich grote zorgen over de capaciteit op de intensive cares. Op dit moment zijn in Nederland zo'n duizend IC-bedden bezet: een kleine vijfhonderd door coronapatiënten en de rest door 'gewone' patiënten. "We zien nu dat we onze grenzen gaan bereiken", zegt Armand Girbes. "En dat gaat ten koste van de reguliere zorg. Alleen echte spoedoperaties gaan nog door. Maar bijvoorbeeld neurochirurgische operaties die belangrijk zijn voor de kwaliteit van leven, moeten worden afgezegd."

  Het afgelopen jaar is de IC-capaciteit opgeschaald, maar dat is volgens Girbes nu niet meer mogelijk. "De bedden en monitoren zijn er wel, maar het personeel is er niet. De medewerkers die ons eerder kwamen helpen, kwamen bijvoorbeeld van de operatie- of uitslaapkamer. Zij moeten weer terug naar hun eigen plek. Bovendien raken zij ook aan het einde van hun krachten door de enorme inspanning die zij moeten leveren." Dat is volgens hem bijvoorbeeld te zien aan het toegenomen ziekteverzuim.

  Volgens Girbes zijn de ziekenhuizen vooral geholpen bij zo min mogelijk coronabesmettingen. "Wat wij als medici graag willen, is dat er zo min mogelijk mensen naar onze ziekenhuizen en onze IC hoeven te komen, omdat er minder besmettingen zijn. Daar moeten we met z'n allen voor zorgen." Hij benadrukt ook dat het personeel in de ziekenhuizen wel wat steun kan gebruiken. "Ze hebben veel te maken met verbale agressie van familieleden. Wees lief voor ze."

 • Deel middelbare scholen gaat na vakantie eerst online verder

  Meerdere middelbare scholen geven in de week na de kerstvakantie uitsluitend online onderwijs. Ze zijn bang dat leerlingen tijdens de feestdagen besmet raken en het personeel van de school en elkaar zullen besmetten. De maatregel komt dicht bij wat het kabinet overwoog maar mede op advies van het Outbreak Management Team (OMT) niet deed: de scholen nog een week dichthouden na de kerstvakantie.

  De laatste tijd lopen de besmettingscijfers weer op. Nergens is die stijging zo sterk als onder middelbare scholieren. Het Outbreak Management Team (OMT) vreest dat die scholen een steeds grotere bron van verspreiding worden.

  Toch vond het OMT het geen goed idee om de kerstvakantie te verlengen, omdat kinderen leerachterstanden oplopen en mentale problemen kunnen krijgen. Daarnaast zijn er volgens het OMT genoeg andere dingen die scholen kunnen doen om de verspreiding van het virus onder pubers binnen de eigen muren terug te dringen.

  Zeker is dat scholen in Amsterdam, Enschede, Katwijk, Groningen en Gorinchem tot deze maatregel hebben besloten. Een landelijk overzicht bestaat niet.

  Tess Cornelissen, docent op het Omnia College in Gorinchem, is blij met de week les op afstand na de feestdagen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Online les na Kerstvakantie: 'Kleine moeite toch, maakt niet zoveel uit'
 • Roeiers vragen koning om coronacoulance

  Amateurroeiers hebben een bezoek van de koning aan de 139 jaar oude Amsterdamse Roeivereeniging Willem III aangegrepen om dispensatie te vragen van de coronaregels. De afstand tussen de stoeltjes in roeiboten is standaard 1,35 meter: 15 centimeter te weinig om je aan de anderhalvemeterregel te kunnen houden.

  Voor 60 toproeiers is een uitzondering gemaakt, maar 36.000 amateurroeiers kunnen al maanden het water niet meer op. De roeibond pleit daarom voor "vijftiencentimetercoronacoulance" of anders toestemming om spatschermen tussen de stoeltjes te plaatsen, zodat alle leden hun sport weer kunnen beoefenen.

  Koning Willem Alexander bezocht vandaag het clubhuis van Willem III:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Roeiers nog steeds in de wacht en vragen koning om coronacoulance
 • D66 stelt Kamervragen over drukte op Schiphol

  D66-Kamerlid Jan Paternotte wil opheldering van het kabinet over de drukte op Schiphol vandaag. Op een video van RTL Nieuws is te zien dat honderden mensen dicht opeen staan te wachten.

  "Dat Schiphol het in het voorjaar af en toe niet in de hand had, is nog begrijpelijk", schrijft Paternotte op Twitter. "Dat de coronaregels nu - met nota bene stijgende besmettingen - zo aan de laars gelapt worden is een klap in het gezicht van ons allemaal. Hier wil ik dinsdag de minister vragen over stellen."

  Schiphol zei tegen RTL Nieuws dat het vanmorgen inderdaad even druk was. "Er kwamen meerdere vluchten tegelijk aan, en daarom was er op het tijdstip van de video een piek bij de paspoortcontrole voor transferreizigers."

  De luchthaven zegt dat de anderhalvemeterregel meestal goed wordt nageleefd, "maar op zo'n moment is het een uitdaging".

 • Canadezen krijgen compensatie als coronavaccin bijwerkingen geeft

  Inwoners van Canada krijgen hun medische kosten vergoed als het coronavaccin dat bij hen is geïnjecteerd bijwerkingen oplevert. De aankondiging komt net voordat de eerste vaccins van Pfizer-BioNTech beschikbaar komen. In Canada is dat volgende week.

  Alle geneesmiddelen en vaccins kunnen onverwachte bijwerkingen opleveren, zoals koorts of pijnklachten. De Canadese regering zegt dat de kans dat iemand ernstige klachten krijgt kleiner is dan 1 op 1 miljoen. "In het zeldzame geval dat iemand bijwerkingen ondervindt, garandeert dit programma dat ze alle hulp krijgen die ze nodig hebben", zegt minister Hajdu van Volksgezondheid

  In de bijsluiter van het Pfizer-BioNTech-vaccin staat dat er weinig bijwerkingen te verwachten zijn. Testpersonen klaagden soms over vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, koorts, rillingen en pijn op de plek van de injectie. Uit de handleiding voor artsen blijkt dat het middel niet wordt aangeraden voor zwangere vrouwen, aidspatiënten en mensen met koorts.

 • België oefent vaccineren tegen corona met 'dry runs'

  In Brussel is een oefening gehouden voor het toedienen van coronavaccins. Ongeveer 45 vrijwilligers waren naar een toekomstig vaccinatiecentrum gekomen, schrijft VRT Nieuws. Net als Nederland beschikt ook België nog niet over echte vaccins. De eerste, die van Pfizer-BioNTech, worden net na de jaarwisseling verwacht. Daarom werd in zogenoemde dry runs met nepvaccins geoefend.

  "Het is een hele procedure die doorlopen moet worden", zei een woordvoerder van de organisatie die met de vaccinaties is belast. "Alleen al het ontvriezen van het vaccin dat op min 80 graden moet bewaard worden, is een zaak die goed voorbereid moet worden."

  Eind volgende week begint Vlaanderen met dry runs.

 • 'Waarde cafés in centrum Amsterdam tot 40 procent gedaald'

  In het centrum van Amsterdam zijn cafés door de coronacrisis in sommige gevallen 40 procent in waarde gedaald. Dat zegt Dave Oudejans van Duijn Horecamakelaars tegen NH Nieuws. Veel cafés in het centrum zijn afhankelijk van toeristen, maar die laten zich al maanden niet meer zien. Bij restaurants is de schade minder groot.

  Toch staan er relatief weinig horecabedrijven te koop. "20 procent minder in vergelijking met andere jaren", zegt Ronald Koks, van horecasite.nl. Eigenaren die hun zaak toch al wilden verkopen wachten nu af, omdat ze volgend jaar een betere prijs hopen te krijgen. Andere bedrijven blijven dankzij de overheidssteun nog overeind.

  Oudejans verwacht een snel herstel als de regels worden versoepeld en de horeca weer open mag. De vraag is wie het tot die tijd nog uit kan zingen. "Als straks de Belastingdienst langs komt en zegt: 'je moet weer gaan betalen', dan verwacht ik dat het weer extra druk gaat worden, en er weer veel te koop komt te staan."

  Buiten het centrum is er ook sprake van waardevermindering van de cafés en restaurants, maar beduidend minder dan in het centrum omdat die bedrijven minder van het toerisme afhankelijk zijn.

 • Brabantse ziekenhuizen vragen personeel geen kerstverlof op te nemen

  Brabantse ziekenhuizen vragen medewerkers af te zien van kerstverlof. "We proberen op die manier het rooster rond te krijgen. Ik hoop dat we het gaan redden, anders moeten misschien verloven ingetrokken worden", zegt Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg namens alle ziekenhuizen in Noord-Brabant.

  Het aantal coronabesmettingen stijgt en Brabant is een van de koplopers in Nederland, schrijft Omroep Brabant. Het oplopende aantal besmettingen van nu betekent dat ziekenhuizen over enkele weken meer opnames kunnen verwachten en meer patiënten op de IC's.

  "De ziekenhuismedewerkers willen met Kerst graag bezig zijn met anderen dingen dan hard werken", zegt Berden. "De maatregelen zijn op zich voldoende, maar we volgen ze onvoldoende op. Je aan de anderhalve meter houden, handen wassen en drukte vermijden, dat is eigenlijk genoeg. Maar we juichen alles toe wat het aantal besmettingen terugdringt, ook strengere maatregelen."

 • Toezichthouder VS kiest voor spoedprocedure, mogelijk maandag eerste vaccinaties

  De Amerikaanse toezichthouder voor geneesmiddelen, de FDA, wil het gebruik van het Pfizer/BioNTech-vaccin met spoed goedkeuren. Daardoor kunnen maandag of dinsdag de eerste Amerikanen tegen corona worden ingeënt.

  Pfizer zegt dat het vaccin dat samen met het Duitse BioNTech werd ontwikkeld voor 95 procent effectief is. Om dat te bereiken moeten mensen twee keer worden ingeënt. Pfizer heeft de FDA goedkeuring gevraagd voor vaccinatie van mensen van 16 tot 85 jaar.

  De Amerikaanse regering is bereid om Pfizer en ook producent Moderna te helpen om de productie van vaccins te versnellen. "We zetten al onze bevoegdheden in die nodig zijn. Ik ben er zeker van dat onze hulp gewenst is, zei gezondheidsminister Alex Azar.

  In de VS werden gisteren bijna 2902 coronadoden geteld. De verwachting is dat het aantal sterfgevallen per dag hoog zal blijven, zolang de vaccins niet op grote schaal in het land worden toegediend.

 • Ook premier Noordrijn-Westfalen wil snel strenge lockdown

  De premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, wil dat bedrijven die niet in de eerste levensbehoeften voorzien zo snel mogelijk sluiten. "Het doel is het aantal corona-infecties heel snel omlaag te brengen", zei hij. "Dat kan alleen als het besmettingscijfer snel gaat dalen. Een drastische terugdringing van het aantal contacten is daarvoor noodzakelijk."

  Laschet sluit zich aan bij andere politieke leiders die op een fikse aanscherping van de coronamaatregelen hebben aangedrongen. Duitsland telde vandaag een recordaantal coronabesmettingen en coronadoden. Zondag komen de zestien deelstaatpremiers met bondskanselier Merkel bijeen om over strengere landelijke maatregelen te praten. Als het aan Laschet ligt, gelden die tot 10 januari.

  Duitsland is sinds begin november al in een beperkte lockdown. Cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden zijn dicht. De bedoeling was dat de maatregelen voor Kerstmis zouden worden versoepeld.

  Noordrijn-Westfalen grenst aan Nederland. Het is de deelstaat met de meeste inwoners en tevens de economische motor van Duitsland. Laschet was tot voor kort tegenstander van het opleggen van strengere maatregelen vanwege de economische schade die dat oplevert.

 • 8894 nieuwe positieve tests, 199 opnames op verpleegafdelingen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8894 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 120 meer dan gisteren werden gemeld en opnieuw meer dan het daggemiddelde van de afgelopen week. Dat ligt op 7264.

  Er zijn 199 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is 1 nieuwe opname meer dan gisteren.

  Op de intensive care werden 30 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 4 nieuwe opnames meer dan gisteren.

  In totaal liggen er nu 1681 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1648), van wie 472 op de IC (gisteren: 469). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

 • Zweden krijgen sms met coronaregels

  Inwoners van Zweden krijgen een sms van de overheid waarin ze worden gewezen op de nieuwste coronaregels. Vanaf maandag worden de regionale maatregelen in Zweden vervangen door landelijke regels. In het bericht worden de Zweden opgeroepen om de maatregelen ook tijdens de feestdagen na te leven.

  In het land met ruim 10 miljoen inwoners is het aantal besmettingen sinds eind oktober fors toegenomen. Vandaag zijn 7370 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, gisteren waren dat er 7935.

 • 'Kappertoerisme': Belgen met 'uitgroei van 3 centimeter' naar Nederlandse kappers

  Kappers in Vlaanderen zijn al wekenlang gesloten. Daarom zien Nederlandse kappers in grensgemeenten een toename van Belgische klanten. "Het is een gekkenhuis hier", vertelt Kitty Borrenbergs van kapsalon Borrie in Luyksgestel. "We hebben extra personeel in moeten zetten om de drukte aan te kunnen."

 • Door hele land fors meer agenten op de been tijdens jaarwisseling

  Tijdens de jaarwisseling zullen door het hele land bijna twee keer zo veel agenten als vorig jaar worden ingezet. Dat heeft de korpsleiding van de landelijke politie gezegd. Om hoeveel agenten het precies gaat, zal per regio verschillen.

  De driehoek van burgemeester, politie en justitie bepaalt per regio hoeveel agenten er extra nodig zijn. Volgens de landelijke politie wordt ervoor gekozen om fors meer mankracht in te zetten vanwege de beperkende coronamaatregelen en de maatschappelijke onvrede daarover.

 • AstraZeneca kijkt naar samenwerking met Russen, mogelijk combinatie van vaccins

  Het zou kunnen dat het 'Oxford-vaccin' van AstraZeneca wordt gecombineerd met het Spoetnik V-vaccin uit Rusland. AstraZeneca gaat onderzoeken of het kan samenwerken met de Russen om de effectiviteit te vergroten. De effectiviteit van het Oxford-vaccin blijft vooralsnog namelijk op 70 procent steken, terwijl het Spoetnik-vaccin volgens de ontwikkelaars meer dan 90 procent effectief is.

  De ontwikkelaars van het Russische vaccin hadden vorige maand op Twitter al voorgesteld om de twee vaccins te combineren. Beide vaccins zijn gebaseerd op hetzelfde principe: ze gebruiken een onschadelijk virus om zo het lichaam instructies te geven om bepaalde proteïnen aan te maken.