liveblog
NOS Nieuws

Amateurroeiers roepen hulp koning in • 'Liever geen kerstverlof zorgpersoneel Brabant'

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Roeiers vragen koning om coronacoulance.
  • Brabantse ziekenhuizen vragen personeel geen kerstverlof op te nemen.
  • Mogelijk maandag eerste vaccinaties VS.
  • RIVM: 8894 nieuwe besmettingen gemeld, opnieuw meer dan het daggemiddelde in de afgelopen week.
liveblog gesloten

IC-hoofd Amsterdam: belangrijke operaties kunnen niet doorgaan

Het hoofd IC van het Amsterdam UMC maakt zich grote zorgen over de capaciteit op de intensive cares. Op dit moment zijn in Nederland zo'n duizend IC-bedden bezet: een kleine vijfhonderd door coronapatiënten en de rest door 'gewone' patiënten. "We zien nu dat we onze grenzen gaan bereiken", zegt Armand Girbes. "En dat gaat ten koste van de reguliere zorg. Alleen echte spoedoperaties gaan nog door. Maar bijvoorbeeld neurochirurgische operaties die belangrijk zijn voor de kwaliteit van leven, moeten worden afgezegd."

Het afgelopen jaar is de IC-capaciteit opgeschaald, maar dat is volgens Girbes nu niet meer mogelijk. "De bedden en monitoren zijn er wel, maar het personeel is er niet. De medewerkers die ons eerder kwamen helpen, kwamen bijvoorbeeld van de operatie- of uitslaapkamer. Zij moeten weer terug naar hun eigen plek. Bovendien raken zij ook aan het einde van hun krachten door de enorme inspanning die zij moeten leveren." Dat is volgens hem bijvoorbeeld te zien aan het toegenomen ziekteverzuim.

Volgens Girbes zijn de ziekenhuizen vooral geholpen bij zo min mogelijk coronabesmettingen. "Wat wij als medici graag willen, is dat er zo min mogelijk mensen naar onze ziekenhuizen en onze IC hoeven te komen, omdat er minder besmettingen zijn. Daar moeten we met z'n allen voor zorgen." Hij benadrukt ook dat het personeel in de ziekenhuizen wel wat steun kan gebruiken. "Ze hebben veel te maken met verbale agressie van familieleden. Wees lief voor ze."

Deel middelbare scholen gaat na vakantie eerst online verder

Meerdere middelbare scholen geven in de week na de kerstvakantie uitsluitend online onderwijs. Ze zijn bang dat leerlingen tijdens de feestdagen besmet raken en het personeel van de school en elkaar zullen besmetten. De maatregel komt dicht bij wat het kabinet overwoog maar mede op advies van het Outbreak Management Team (OMT) niet deed: de scholen nog een week dichthouden na de kerstvakantie.

De laatste tijd lopen de besmettingscijfers weer op. Nergens is die stijging zo sterk als onder middelbare scholieren. Het Outbreak Management Team (OMT) vreest dat die scholen een steeds grotere bron van verspreiding worden.

Toch vond het OMT het geen goed idee om de kerstvakantie te verlengen, omdat kinderen leerachterstanden oplopen en mentale problemen kunnen krijgen. Daarnaast zijn er volgens het OMT genoeg andere dingen die scholen kunnen doen om de verspreiding van het virus onder pubers binnen de eigen muren terug te dringen.

Zeker is dat scholen in Amsterdam, Enschede, Katwijk, Groningen en Gorinchem tot deze maatregel hebben besloten. Een landelijk overzicht bestaat niet.

Tess Cornelissen, docent op het Omnia College in Gorinchem, is blij met de week les op afstand na de feestdagen:

Online les na Kerstvakantie: 'Kleine moeite toch, maakt niet zoveel uit'

Roeiers vragen koning om coronacoulance

Amateurroeiers hebben een bezoek van de koning aan de 139 jaar oude Amsterdamse Roeivereeniging Willem III aangegrepen om dispensatie te vragen van de coronaregels. De afstand tussen de stoeltjes in roeiboten is standaard 1,35 meter: 15 centimeter te weinig om je aan de anderhalvemeterregel te kunnen houden.

Voor 60 toproeiers is een uitzondering gemaakt, maar 36.000 amateurroeiers kunnen al maanden het water niet meer op. De roeibond pleit daarom voor "vijftiencentimetercoronacoulance" of anders toestemming om spatschermen tussen de stoeltjes te plaatsen, zodat alle leden hun sport weer kunnen beoefenen.

Koning Willem Alexander bezocht vandaag het clubhuis van Willem III:

Roeiers nog steeds in de wacht en vragen koning om coronacoulance

D66 stelt Kamervragen over drukte op Schiphol

D66-Kamerlid Jan Paternotte wil opheldering van het kabinet over de drukte op Schiphol vandaag. Op een video van RTL Nieuws is te zien dat honderden mensen dicht opeen staan te wachten.

"Dat Schiphol het in het voorjaar af en toe niet in de hand had, is nog begrijpelijk", schrijft Paternotte op Twitter. "Dat de coronaregels nu - met nota bene stijgende besmettingen - zo aan de laars gelapt worden is een klap in het gezicht van ons allemaal. Hier wil ik dinsdag de minister vragen over stellen."

Schiphol zei tegen RTL Nieuws dat het vanmorgen inderdaad even druk was. "Er kwamen meerdere vluchten tegelijk aan, en daarom was er op het tijdstip van de video een piek bij de paspoortcontrole voor transferreizigers."

De luchthaven zegt dat de anderhalvemeterregel meestal goed wordt nageleefd, "maar op zo'n moment is het een uitdaging".

Canadezen krijgen compensatie als coronavaccin bijwerkingen geeft

Inwoners van Canada krijgen hun medische kosten vergoed als het coronavaccin dat bij hen is geïnjecteerd bijwerkingen oplevert. De aankondiging komt net voordat de eerste vaccins van Pfizer-BioNTech beschikbaar komen. In Canada is dat volgende week.

Alle geneesmiddelen en vaccins kunnen onverwachte bijwerkingen opleveren, zoals koorts of pijnklachten. De Canadese regering zegt dat de kans dat iemand ernstige klachten krijgt kleiner is dan 1 op 1 miljoen. "In het zeldzame geval dat iemand bijwerkingen ondervindt, garandeert dit programma dat ze alle hulp krijgen die ze nodig hebben", zegt minister Hajdu van Volksgezondheid

In de bijsluiter van het Pfizer-BioNTech-vaccin staat dat er weinig bijwerkingen te verwachten zijn. Testpersonen klaagden soms over vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, koorts, rillingen en pijn op de plek van de injectie. Uit de handleiding voor artsen blijkt dat het middel niet wordt aangeraden voor zwangere vrouwen, aidspatiënten en mensen met koorts.

België oefent vaccineren tegen corona met 'dry runs'

In Brussel is een oefening gehouden voor het toedienen van coronavaccins. Ongeveer 45 vrijwilligers waren naar een toekomstig vaccinatiecentrum gekomen, schrijft VRT Nieuws. Net als Nederland beschikt ook België nog niet over echte vaccins. De eerste, die van Pfizer-BioNTech, worden net na de jaarwisseling verwacht. Daarom werd in zogenoemde dry runs met nepvaccins geoefend.

"Het is een hele procedure die doorlopen moet worden", zei een woordvoerder van de organisatie die met de vaccinaties is belast. "Alleen al het ontvriezen van het vaccin dat op min 80 graden moet bewaard worden, is een zaak die goed voorbereid moet worden."

Eind volgende week begint Vlaanderen met dry runs.

'Waarde cafés in centrum Amsterdam tot 40 procent gedaald'

In het centrum van Amsterdam zijn cafés door de coronacrisis in sommige gevallen 40 procent in waarde gedaald. Dat zegt Dave Oudejans van Duijn Horecamakelaars tegen NH Nieuws. Veel cafés in het centrum zijn afhankelijk van toeristen, maar die laten zich al maanden niet meer zien. Bij restaurants is de schade minder groot.

Toch staan er relatief weinig horecabedrijven te koop. "20 procent minder in vergelijking met andere jaren", zegt Ronald Koks, van horecasite.nl. Eigenaren die hun zaak toch al wilden verkopen wachten nu af, omdat ze volgend jaar een betere prijs hopen te krijgen. Andere bedrijven blijven dankzij de overheidssteun nog overeind.

Oudejans verwacht een snel herstel als de regels worden versoepeld en de horeca weer open mag. De vraag is wie het tot die tijd nog uit kan zingen. "Als straks de Belastingdienst langs komt en zegt: 'je moet weer gaan betalen', dan verwacht ik dat het weer extra druk gaat worden, en er weer veel te koop komt te staan."

Buiten het centrum is er ook sprake van waardevermindering van de cafés en restaurants, maar beduidend minder dan in het centrum omdat die bedrijven minder van het toerisme afhankelijk zijn.

Brabantse ziekenhuizen vragen personeel geen kerstverlof op te nemen

Brabantse ziekenhuizen vragen medewerkers af te zien van kerstverlof. "We proberen op die manier het rooster rond te krijgen. Ik hoop dat we het gaan redden, anders moeten misschien verloven ingetrokken worden", zegt Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg namens alle ziekenhuizen in Noord-Brabant.

Het aantal coronabesmettingen stijgt en Brabant is een van de koplopers in Nederland, schrijft Omroep Brabant. Het oplopende aantal besmettingen van nu betekent dat ziekenhuizen over enkele weken meer opnames kunnen verwachten en meer patiënten op de IC's.

"De ziekenhuismedewerkers willen met Kerst graag bezig zijn met anderen dingen dan hard werken", zegt Berden. "De maatregelen zijn op zich voldoende, maar we volgen ze onvoldoende op. Je aan de anderhalve meter houden, handen wassen en drukte vermijden, dat is eigenlijk genoeg. Maar we juichen alles toe wat het aantal besmettingen terugdringt, ook strengere maatregelen."

Toezichthouder VS kiest voor spoedprocedure, mogelijk maandag eerste vaccinaties

De Amerikaanse toezichthouder voor geneesmiddelen, de FDA, wil het gebruik van het Pfizer/BioNTech-vaccin met spoed goedkeuren. Daardoor kunnen maandag of dinsdag de eerste Amerikanen tegen corona worden ingeënt.

Pfizer zegt dat het vaccin dat samen met het Duitse BioNTech werd ontwikkeld voor 95 procent effectief is. Om dat te bereiken moeten mensen twee keer worden ingeënt. Pfizer heeft de FDA goedkeuring gevraagd voor vaccinatie van mensen van 16 tot 85 jaar.

De Amerikaanse regering is bereid om Pfizer en ook producent Moderna te helpen om de productie van vaccins te versnellen. "We zetten al onze bevoegdheden in die nodig zijn. Ik ben er zeker van dat onze hulp gewenst is, zei gezondheidsminister Alex Azar.

In de VS werden gisteren bijna 2902 coronadoden geteld. De verwachting is dat het aantal sterfgevallen per dag hoog zal blijven, zolang de vaccins niet op grote schaal in het land worden toegediend.

Ook premier Noordrijn-Westfalen wil snel strenge lockdown

De premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, wil dat bedrijven die niet in de eerste levensbehoeften voorzien zo snel mogelijk sluiten. "Het doel is het aantal corona-infecties heel snel omlaag te brengen", zei hij. "Dat kan alleen als het besmettingscijfer snel gaat dalen. Een drastische terugdringing van het aantal contacten is daarvoor noodzakelijk."

Laschet sluit zich aan bij andere politieke leiders die op een fikse aanscherping van de coronamaatregelen hebben aangedrongen. Duitsland telde vandaag een recordaantal coronabesmettingen en coronadoden. Zondag komen de zestien deelstaatpremiers met bondskanselier Merkel bijeen om over strengere landelijke maatregelen te praten. Als het aan Laschet ligt, gelden die tot 10 januari.

Duitsland is sinds begin november al in een beperkte lockdown. Cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden zijn dicht. De bedoeling was dat de maatregelen voor Kerstmis zouden worden versoepeld.

Noordrijn-Westfalen grenst aan Nederland. Het is de deelstaat met de meeste inwoners en tevens de economische motor van Duitsland. Laschet was tot voor kort tegenstander van het opleggen van strengere maatregelen vanwege de economische schade die dat oplevert.

8894 nieuwe positieve tests, 199 opnames op verpleegafdelingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8894 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 120 meer dan gisteren werden gemeld en opnieuw meer dan het daggemiddelde van de afgelopen week. Dat ligt op 7264.

Er zijn 199 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is 1 nieuwe opname meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 30 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 4 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1681 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1648), van wie 472 op de IC (gisteren: 469). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Zweden krijgen sms met coronaregels

Inwoners van Zweden krijgen een sms van de overheid waarin ze worden gewezen op de nieuwste coronaregels. Vanaf maandag worden de regionale maatregelen in Zweden vervangen door landelijke regels. In het bericht worden de Zweden opgeroepen om de maatregelen ook tijdens de feestdagen na te leven.

In het land met ruim 10 miljoen inwoners is het aantal besmettingen sinds eind oktober fors toegenomen. Vandaag zijn 7370 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, gisteren waren dat er 7935.

'Kappertoerisme': Belgen met 'uitgroei van 3 centimeter' naar Nederlandse kappers

Kappers in Vlaanderen zijn al wekenlang gesloten. Daarom zien Nederlandse kappers in grensgemeenten een toename van Belgische klanten. "Het is een gekkenhuis hier", vertelt Kitty Borrenbergs van kapsalon Borrie in Luyksgestel. "We hebben extra personeel in moeten zetten om de drukte aan te kunnen."

Door hele land fors meer agenten op de been tijdens jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling zullen door het hele land bijna twee keer zo veel agenten als vorig jaar worden ingezet. Dat heeft de korpsleiding van de landelijke politie gezegd. Om hoeveel agenten het precies gaat, zal per regio verschillen.

De driehoek van burgemeester, politie en justitie bepaalt per regio hoeveel agenten er extra nodig zijn. Volgens de landelijke politie wordt ervoor gekozen om fors meer mankracht in te zetten vanwege de beperkende coronamaatregelen en de maatschappelijke onvrede daarover.

AstraZeneca kijkt naar samenwerking met Russen, mogelijk combinatie van vaccins

Het zou kunnen dat het 'Oxford-vaccin' van AstraZeneca wordt gecombineerd met het Spoetnik V-vaccin uit Rusland. AstraZeneca gaat onderzoeken of het kan samenwerken met de Russen om de effectiviteit te vergroten. De effectiviteit van het Oxford-vaccin blijft vooralsnog namelijk op 70 procent steken, terwijl het Spoetnik-vaccin volgens de ontwikkelaars meer dan 90 procent effectief is.

De ontwikkelaars van het Russische vaccin hadden vorige maand op Twitter al voorgesteld om de twee vaccins te combineren. Beide vaccins zijn gebaseerd op hetzelfde principe: ze gebruiken een onschadelijk virus om zo het lichaam instructies te geven om bepaalde proteïnen aan te maken.

Oproep: stel je vraag voor nieuwe uitzending van 'Het coronavirus: feiten en fabels'

Met de kerstvakantie voor de deur en de eerste vaccinaties in het verschiet maakt de NOS voor de zevende keer een speciale uitzending over de coronacrisis. Stuur je vragen naar coronavragen@nos.nl. Hoe gebruik ik mijn mondkapje nou veilig? Wanneer kun je je laten testen door de GGD? Wat is het verschil tussen de PCR-test en sneltests? Experts beantwoorden deze vragen en meer maandagavond om 20.30 uur in Het coronavirus: feiten en fabels. De uitzending is te volgen op NPO1, npostart.nl en nos.nl.

Belgische werklozen krijgen 10 euro per dag

Wie tijdens de coronapandemie langer dan twee maanden werkloos is geweest krijgt in België een premie van 10 euro per dag. Dat heeft minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne aangekondigd.

In totaal trekt de federale regering 180 miljoen euro uit voor de steun. Ruim 400.000 werknemers vallen onder de maatregel.

Nieuwe coronacampagne van kabinet voor de Kerstdagen

De Rijksoverheid gaat speciale kerstcommercials uitzenden op tv om Nederlanders te wijzen op het belang van drukte vermijden en afstand houden tijdens de feestdagen. In de spotjes worden mensen opgeroepen om doelgericht en in hun eentje hun kerstboodschappen te doen. Ook wordt hun gevraagd vooral winkels dicht bij huis te bezoeken en te winkelen op een doordeweekse dag in plaats van in het weekend.

Vaccin van Sanofi en GSK werkt niet goed genoeg bij ouderen, ontwikkeling vertraagd

De farmaceuten Sanofi en GSK melden dat de werking van hun gezamenlijke coronavaccin tegenvalt. Bij 18 tot 49-jarigen wekt hun vaccin weliswaar een immuunrespons op die vergelijkbaar is met die bij mensen die een corona-infectie hebben doorgemaakt, maar bij ouderen werkt het vaccin minder goed.

Mensen van boven de 49 bij wie het vaccin is toegediend maken niet genoeg antistoffen aan, blijkt uit de fase 1- en 2-studies. Daardoor loopt de ontwikkeling van het vaccin vertraging op.

Drive-in-nachtmis voor 500 auto's op Pinkpopterrein

Op Kerstavond wordt op het Megalandterrein in Landgraaf een drive-in-nachtmis gehouden. Bisschop Harrie Smeets van Roermond zal om 22.00 uur een eucharistieviering opdragen. Om de bijeenkomst coronaproof te houden blijft het publiek in de auto zitten.

Met Kerstmis is het ieder jaar topdrukte in de kerk. Door coronamaatregelen is dat dit jaar niet mogelijk: kerken mogen maximaal dertig personen toelaten. Dat betekent dat veel mensen thuis moeten blijven.

Op het terrein in Landgraaf, waar in normale tijden Pinkpop wordt gehouden, is ruimte voor 500 personenauto's. Naast het podium worden twee schermen opgesteld. Het geluid is via de autoradio te volgen. Om fysiek contact te voorkomen, wordt tijdens de nachtmis geen communie uitgereikt en wordt er niet gecollecteerd.

Roep om lockdown Duitsland neemt toe na stijgende besmettingscijfers

De roep om zwaardere maatregelen neemt in Duitsland toe nu het aantal coronabesmettingen exponentieel stijgt. Het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, meldde vandaag 29.875 nieuwe besmettingen. Daarmee werd het dagrecord van gisteren (23.679 besmettingen) ruim gebroken. Ook het aantal coronadoden kwam op het hoogste punt tot nu toe. Er werden 598 nieuwe sterfgevallen gemeld, tegenover 590 een dag eerder.

Michael Müller, de burgemeester van Berlijn, verwacht dat Duitsland vanwege de toename drie weken in lockdown gaat. Hij is voorzitter van het overleg tussen de deelstaten over de bestrijding van het coronavirus. Zondag komen de zestien deelstaatpremiers met bondskanselier Merkel bijeen om over strengere maatregelen te praten. In Duitsland is het aan deelstaten zelf hoe ze het virus bestrijden. Daarom gelden er vaak verschillende maatregelen.

Ook Horst Seehofer, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, wil een lockdown. Dat is de enige kans om de situatie weer onder controle te krijgen, zegt hij tegen Der Spiegel.

Müller zegt dat winkelend publiek leidt tot besmettingsgevaar. Daarom wil hij de detailhandel voor een belangrijk deel dicht. Restaurants, cafés, recreatie- en sportfaciliteiten zijn al gesloten. Scholen en niet-essentiële winkels zijn nog wel open. De lockdown moet volgens Müller ingaan voor de kerstdagen, op 20 december. Eerder werd in de Duitse politiek gesuggereerd dat dit na de Kerst kon.

KLM mag even niet met passagiers op Hongkong vliegen door overtreding

KLM mag twee weken lang niet met passagiers naar Hongkong vliegen, meldt de South China Morning Post. Daar gelden sinds kort nieuwe strengere regels, waardoor luchtvaartmaatschappijen zo'n 'straf' opgelegd kunnen krijgen als een passagier een positieve coronatest aflegt. Het is volgens de krant niet duidelijk welke regels KLM precies overtreden heeft. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat een KLM-passagier "niet kon voldoen aan de gestelde eisen", maar ging niet in op details.

Het vliegverbod ging op 4 december in en duurt tot 17 december. KLM is volgens de South China Morning Post de eerste luchtvaartmaatschappij die voor het overtreden van de regels bestraft wordt.

KLM laat in een reactie weten dat de luchtvaartmaatschappij nog wel in Hongkong komt. "Vanwege strengere nieuwe covid-19-maatregelen mag KLM tijdelijk geen passagiers naar Hongkong meenemen en vliegt KLM met cargo van Amsterdam naar Hongkong en met passagiers en cargo terug naar Amsterdam. KLM is nog in gesprek over de lengte van de periode waarvoor dit geldt", staat in een statement aan de NOS.

'Geen massale leegstand van kantoren door thuiswerken'

De leegstand van kantoren blijft de komende jaren behapbaar, ook al gaat kantoorpersoneel structureel meer thuiswerken. Die verwachting spreekt vastgoedadviseur Colliers International uit in een rapport over de kantorenmarkt.

Volgens Colliers rekenen werkgevers erop dat medewerkers straks wekelijks een dag extra zullen thuiswerken. Als werknemers dan zelf mogen bepalen op welke dagen, zullen ze dat volgens Colliers vooral op woensdagen en vrijdagen doen.

Kwart jonge dokters overweegt te stoppen met opleiding

Een kwart van de aankomende artsen denkt erover te stoppen. De hoge werkdruk en het opleidingsklimaat in ziekenhuizen gaat ten koste van het werkplezier van artsen in opleiding, blijkt uit een enquête van De Jonge Specialist, waar De Volkskrant over schrijft. Aan de enquête deden 1500 jonge artsen mee. Ondanks de uitkomst zeggen bijna alle ondervraagden zeer bevlogen te zijn over hun werk.

Tijdens de coronacrisis werd 60 procent van de ondervraagden ingezet op covid-afdelingen. Zij ervoeren in de eerste golf minder werkdruk dan in de periode daarvoor. 14 procent van de jonge artsen had het gevoel gehaast te moeten werken, tegenover 22 procent voor de pandemie. De afgenomen druk wordt deels toegeschreven aan het feit dat de reguliere zorg werd afgeschaald en de opleiding voor jonge artsen werd stopgezet.

In augustus bleek ook al dat de werkdruk voor een groot deel van de jonge artsen te groot werd. Toen bleek al dat de helft van de ondervraagden er weleens over gedacht had om met het werk te stoppen. "Een derde van de jonge artsen ervaart machtsmisbruik door oudere collega's. De steun van de supervisor, een ervaren specialist van wie je afhankelijk bent, wordt als matig beoordeeld", zei Meike Blezer van De Jonge Dokter destijds in het NOS Radio 1 Journaal.

Canada bijna klaar voor inentingen

Canada ontvangt de komende dagen de eerste 30.000 doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Maandag kunnen ze worden toegediend aan de bevolking, melden hoge functionarissen aan Canadese media.

Volgens premier Trudeau is dit "het goede nieuws dat we allemaal nodig hebben". "Aan alle Canadezen: als je opgelucht en hoopvol bent, dan ben je niet de enige. Maar vergeet niet dat dit slechts de eerste stap is in een enorm project."

De vaccins gaan naar veertien speciale distributielocaties in het hele land. Het leger gaat daarbij helpen. Canada werd woensdag het derde land ter wereld, na Groot-Brittannië en Bahrein, dat groen licht heeft gegeven voor het Pfizer-vaccin.

Adviesorgaan vindt Pfizer-vaccin veilig genoeg voor VS

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is veilig genoeg om te worden toegediend aan de Amerikaanse bevolking, zegt een onafhankelijk adviesorgaan van de Amerikaanse overheid. Toezichthouder FDA moet nu nog goedkeuring verlenen, voordat de grootschalige vaccinatiecampagne kan beginnen.

De deskundigen van het adviespanel hebben gediscussieerd over twee allergische reacties na het toedienen van de Pfizer-prik in het Verenigd Koninkrijk, waar deze week is begonnen met inenten. In de VS wordt het vaccin daarom niet aanbevolen voor mensen met een allergie voor een van de ingrediënten. Verder zijn er nog niet genoeg data om conclusies te trekken over de veiligheid voor kinderen onder de 16 jaar, zwangere vrouwen en mensen die lijden aan immuunziekten.

Pfizer heeft voor het eind van de maand 25 miljoen doses klaar voor de Verenigde Staten. Die zullen net zoals in veel andere landen voornamelijk worden toegediend aan zorgmedewerkers en bewoners van verpleeghuizen.

Volgende week bekijkt de FDA of het Moderna-vaccin groen licht krijgt. Daarop volgen de beoordelingen voor de vaccins van Johnson & Johnson en AstraZeneca, ook wel bekend als het Oxford-vaccin.

Australië stopt productie eigen vaccin

Australië heeft de productie van zijn eigen coronavaccin beëindigd, omdat enkele proefpersonen in de eerste testfase ten onrechte positief waren getest op hiv. Als gevolg daarvan heeft de overheid besloten om de ontwikkeling van het vaccin van de universiteit van Queensland en farmaceut CSL te stoppen.

In plaats daarvan worden meer doses van andere vaccins besteld. In totaal krijgt Australië 140 miljoen vaccins voor zijn 25 miljoen inwoners. Het inenten zou in maart moeten beginnen.

EK kunstrijden van de baan

De EK kunstrijden, die in januari in de Kroatische hoofdstad Zagreb gehouden zouden worden, zijn van de baan. De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft laten weten dat het vanwege de coronapandemie niet verantwoord is het evenement te laten doorgaan.

Het is voor het eerst sinds 1947 dat de EK geen doorgang vinden. Omdat mogelijk ook de WK in maart in Zweden geschrapt worden, onderzoekt de ISU of die nog naar april verschoven kunnen worden. Op de WK zijn olympische tickets te verdienen voor de Spelen in Peking in 2022.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van vrijdag 11 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.