liveblog
NOS NieuwsAangepast

Winkels Rotterdam morgen weer eerder dicht • 155 arrestaties bij protest Londen

liveblog gesloten

Kerst in coronatijd: hoe doen andere Europese landen dat?

Nog vier weken en dan is het Kerst, maar de feestdagen zien er in dit coronajaar anders uit dan gebruikelijk. Premier Rutte denkt op dit moment niet dat met de Kerst de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld.

Lees hier hoe dat in andere Europese landen gaat:

RIVM en GGD kijken liever naar weekcijfers

De week ging van start met 5214 coronabesmettingen, dat getal liep dinsdag terug naar 3979, eindigde vrijdag weer op 5790 en vandaag meldde het RIVM 4499 nieuwe coronabesmettingen. Doordat het aantal gemelde besmettingen enorm fluctueert lijkt er geen peil te trekken op de ontwikkeling van het virus in Nederland. Dat is echter niet het geval, zeggen de GGD en het RIVM.

Zij adviseren om te kijken naar de weekcijfers. Die geven een beter beeld, omdat dagcijfers onderhevig zijn aan allerlei factoren. Zo wordt er aan het begin van de week flink meer getest, blijken mensen die in het weekend zijn getest vaker een positieve uitslag te krijgen en zijn de dagcijfers soms onjuist door storingen.

Lees hier verder:

Tattoo van virusdeeltje en wc-papier als herinnering aan coronatijd

Op de kuit van Richard Stevens uit Emmen prijkt sinds vanmiddag een coronatatoeage. Als aandenken aan de coronatijd liet hij een virusdeeltje en een rol wc-papier zetten, omlijst door de woorden "release the chaos" (Laat de chaos los), schrijft RTV Drenthe.

De vriendin van Stevens maakte het ontwerp en zette de tattoo eigenhandig op het onderbeen van haar vriend. Het wc-papier is bedoeld als knipoog en het eerste wat in Stevens opkwam toen hij aan corona dacht. De tekst slaat op "alle gekte die we sindsdien meemaken".

"Je moet er toch een beetje de lol van inzien", aldus Stevens:

Arrestaties protest Londen opgelopen tot 155

Het aantal opgepakte demonstranten bij een protest tegen de coronabeperkingen in het centrum van Londen is opgelopen tot 155. De gearresteerde actievoerders zouden zich niet aan de coronamaatregelen hebben gehouden, drugs op zak hebben gehad en een agent hebben beledigd, schrijft persbureau Reuters.

Enige honderden mensen gingen vanmiddag de straat op om tegen de Engelse lockdown te protesteren, die op 2 december eindigt. Ook voerden mensen actie tegen coronavaccins. Demonstranten worden opgeroepen naar huis te gaan.

Agenten zullen laat vanavond in het centrum aanwezig zijn. Vanmiddag sprak de politie nog over zestig arrestanten.

Rotterdam: winkels in centrum morgen weer eerder dicht

De gemeente Rotterdam sluit de winkels in het centrum en in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium vanwege de voorspelde drukte morgen om 17.00 uur. Dat is een uur eerder dan de gebruikelijke sluitingstijd op zondag.

Bezoekers worden opgeroepen zoveel mogelijk online en lokaal te shoppen. Wie toch iets wil kopen in een winkel, wordt gevraagd alleen te komen en bij drukte op een later moment terug te komen.

Om een herhaling van de Black Friday-drukte van gisteren te voorkomen, waren nieuwe klanten vanmiddag vanaf 17.00 uur niet meer welkom.

Polen en Duitsers demonstreren samen tegen coronaregels

Honderden demonstranten uit Duitsland en Polen hebben in de grensstad Frankfurt an der Oder geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Zo'n 1500 betogers verzamelden zich daar, ze riepen in het Pools en Duits om "vrede" en "vrijheid".

De demonstratie was georganiseerd door de Duitse actiegroep Querdenken (Dwarsdenken), die zich verzet tegen de coronamaatregelen. Demonstranten uit Polen sloten zich bij de betoging aan en zwaaiden met Poolse vlaggen.

Organisatoren en de politie riepen demonstranten op om afstand te houden en een mondkapje te dragen. Daar hielden weinigen zich aan, schrijft persbureau DPA. Zo'n 150 mensen zouden een tegendemonstratie hebben gehouden.

Honderden betogers kwamen samen in Frankfurt an der Oder voor een coronaprotest

Utrecht complimenteert inwoners: 'Het is druk in de stad, maar beheersbaar'

In het centrum van Utrecht is het druk, maar het aantal bezoekers is nog wel nog te overzien. "Dit is de verdienste van onze inwoners", zei een gemeentewoordvoerder tegen RTV Utrecht.

In andere steden namen gemeenten extra maatregelen om de drukte tegen te gaan. Zo moesten winkeliers hun winkels eerder sluiten en werden bezoekers opgeroepen om weg te blijven uit het centrum.

Dat was in Utrecht niet nodig. Wel zijn er voorzorgsmaatregelen genomen, zoals waarschuwingen op matrixborden. En als het drukker wordt, verscherpt de gemeente de maatregelen, volgens RTV Utrecht. Bij 'code rood' worden bezoekers opgeroepen weg te blijven uit het centrum.

Ruim 60 demonstranten opgepakt bij protest in Londen

Meer dan zestig demonstranten zijn gearresteerd bij een protest in het centrum van Londen tegen de coronabeperkingen, schrijft de krant The Guardian. Ze zouden zich onder meer niet aan de coronaregels hebben gehouden.

Britse media schrijven dat honderden demonstranten de straten zijn opgegaan. Ze riepen "vrijheid" en droegen borden met teksten als "stop met ons te controleren" en "geen lockdowns meer".

Tientallen demonstranten in Londen protesteerden tegen coronamaatregelen

Volgens Sky News kwam het tot geweld tussen demonstranten en politie toen agenten de grote groep wilden verspreiden. In Regent Street werd het verkeer stilgelegd terwijl de politie bezig was om mensen die op de weg lagen, op te pakken.

De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Jorritsma: Landelijke afstemming nodig om drukte tegen te gaan

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven wil dat er in het hele land maatregelen worden genomen om topdrukte in het centrum van steden tegen te gaan. Hij wil dit maandagavond met zijn collega's in het Veiligheidsberaad bespreken.

Vanmiddag zag hij het "helemaal fout" gaan in het centrum van zijn stad. Bezoekers hielden zich niet aan de coronamaatregelen, zoals de anderhalvemeter afstand. Ook dromden ze volgens hem samen voor winkels. Winkeliers hielden zich volgens de burgemeester wel goed aan de regels. "Maar buiten de winkels zag je groepsvorming. Die nam zulke grote vormen aan, dat ingrijpen het enige was wat nog mogelijk was." Winkeliers in het centrum moesten hun winkel om 16.00 uur sluiten.

Waterbedeffect

Jorritsma vreest voor een waterbedeffect wanneer hij maatregelen neemt in zijn stad. "Wat ik hier allemaal verbied, kan morgen weer in Den Bosch gebeuren." Dat moet volgens hem worden voorkomen.

Daarom wil hij met andere steden een "heldere lijn" trekken. "Voor mijn part betekent dat dat de winkels zaterdagmiddag om 16.00 uur gesloten zijn. Of geen koopzondagen meer. We kunnen geen halve maatregelen nemen."

Gemeente Dordrecht sluit winkels om drukte, Apeldoorn zet politie in

Alle winkels in het centrum van Dordrecht moeten op last van burgemeester Kolff eerder dicht vanwege de drukte in de binnenstad. Ze mochten vanaf 15.30 uur geen nieuwe klanten meer binnen laten en moeten de deur om 16.00 uur hebben gesloten.

De maatregel geldt voor alle winkels, behalve winkels die levensmiddelen verkopen. "Het is veel te druk in de binnenstad. Kom er niet meer heen", schrijft de gemeente.

In Apeldoorn roept de politie bezoekers van het centrum van de stad op om naar huis te gaan. Een politieauto reed iets voor 15.00 uur door de Hoofdstraat om de boodschap te verspreiden, schrijft de krant De Stentor.

Politie grijpt in bij optocht Zwarte Pieten in Den Haag en Scheveningen

De politie heeft ingegrepen bij een spontane optocht van Zwarte Pieten in de Haagse wijk Duindorp en in Scheveningen. Aan het eind van de ochtend doken enkele tientallen Zwarte Pieten dansend op straat op het Tesselseplein, midden in Duindorp.

Even later kwamen ze opnieuw tevoorschijn, toen in Scheveningen. Opnieuw dansten ze daar op straat, gevolgd door enkele tientallen omstanders. Volgens Omroep West greep de politie in. De lokale website de Scheveninger meldt dat er ook een aantal Zwarte Pieten bekeurd is, maar dat kan de politie nog niet bevestigen.

Urk blijft coronabrandhaard van Nederland

Gemeten naar inwoneraantal is Urk nog steeds de grootste coronabrandhaard van Nederland, met 148,4 positieve tests per 100.000 inwoners in de afgelopen week. Ook de laatste dagen werden daar veel mensen positief getest. Urk wordt gevolgd door Bunschoten en Altena, met 73,2 en 50 positieve tests per 100.000 inwoners.

In Flevoland, Noord-Brabant en Zuid-Holland waren de afgelopen zeven dagen relatief de meeste coronameldingen: 29 per 100.000 inwoners van Flevoland en circa 22 in zowel Noord-Brabant als Zuid-Holland. In Drenthe, Groningen en Friesland is het rustiger: daar waren tussen de 10 en 12 coronameldingen per 100.000 inwoners.

Ook Eindhoven sluit winkels eerder om topdrukte tegen te gaan

Eindhoven sluit de winkels in het centrum van de stad om 16.00 uur om topdrukte tegen te gaan. Winkels mogen vanaf 15.00 uur geen nieuwe klanten meer binnenlaten. Supermarkten mogen wel tot de normale sluitingstijd openblijven. De gemeente Den Haag deed rond 12.30 uur een oproep om niet naar het centrum te komen.

Twee uur later volgde Leiden:

Eerder vandaag besloot Rotterdam de winkels in het centrum van de stad eerder te sluiten vanwege de verwachte drukte. Daar zijn nieuwe klanten vanaf 17.00 uur niet meer welkom en moeten zaken om 18.00 uur sluiten. In verband met de Black Friday-drukte sloot de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gisteren de winkels ook al aan het begin van de avond.

4499 nieuwe besmettingen, 1282 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4499 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1282 minder dan gisteren werden gemeld.

Gemiddeld over een week genomen neemt het aantal positieve tests nu weer iets af. Afgelopen zeven dagen telde het RIVM gemiddeld 4894 positieve tests, tegen 5276 een week eerder. De daling gaat evenwel veel langzamer dan eind oktober en begin november.

59 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM zijn 59 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 84 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 65 doden per dag, tegen 62 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 606 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 654. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Er zijn 166 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 22 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 19 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 4 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1711 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1769), van wie 511 op de IC (gisteren: 518). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

Gemeenten Amsterdam, Eindhoven en Den Haag vragen koopjesjagers niet te komen winkelen

In verband met de Black Friday-drukte roepen de gemeenten Den Haag, Eindhoven en Amsterdam mensen op om niet meer naar de binnenstad te komen. Om het winkelend publiek in goede banen te leiden, heeft de gemeente Amsterdam in de Kalverstraat eenrichtingsverkeer ingesteld.

KNVB hoopt dat publiek in januari weer beperkt toegelaten wordt bij wedstrijden

Directeur betaald voetbal, Eric Gudde van de KNVB, hoopt dat er vanaf januari weer beperkte aantallen toeschouwers aanwezig mogen zijn bij voetbalwedstrijden. "Als de situatie zonder publiek nog langer gaat duren, dan loopt vroeg of laat de schade voor clubs alsnog te hoog op", schrijft hij op de website van de bond.

Door het ontbreken van stadionbezoek valt bij de clubs zo'n zestig procent van de omzet weg. Het inkomstenverlies is tot nu toe nog enigszins beperkt door de steunregeling van het kabinet (NOW-regeling) en de loyaliteit van sponsors en de fans van de clubs.

De clubs in het betaald voetbal verkochten bijvoorbeeld voor dit seizoen toch 235.855 seizoenkaarten, ondanks het magere perspectief om wedstrijden in het stadion te kunnen volgen. Ter vergelijking: vorig seizoen verkochten de clubs 269.373 seizoenkaarten. "Het blijft echter de vraag of de supporters voor het volgende seizoen opnieuw een seizoenkaart zullen kopen als zij nu weinig gebruik kunnen maken van de kaart. Bovendien bestaat bij sommige clubs de kans dat seizoenkaarthouders aan het einde van de competitie alsnog hun geld terugvragen als ze te weinig wedstrijden hebben kunnen bezoeken", schetst Gudde enkele scenario's.

Het kabinet komt op zijn vroegst op dinsdag 8 december met een nieuwe update over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. De vooruitzichten zijn door de nog steeds hoge besmettingscijfers echter nog niet rooskleurig.

Rotterdamse winkels moeten vandaag drie uur eerder dicht

Koopjesjagers kunnen vandaag in Rotterdam nog tot 17.00 kerstinkopen doen. Om een herhaling van de Black Friday-drukte van gisteren te voorkomen, neemt de burgemeester van Rotterdam, maatregelen. Eigenlijk zouden de winkels tot 20.00 openblijven, maar omdat de coronamaatregelen met extreme drukte niet voldoende worden nageleefd, is besloten om de deuren eerder te sluiten.

Vanaf 17.00 mogen er geen nieuwe klanten meer naar binnen en vanaf 18.00 moeten de winkels leeg zijn. Wie in Rotterdam nog boodschappen wil doen, kan na 17.00 nog wel gewoon terecht bij de supermarkten.

Agent geslagen, politieauto vernield bij beëindigen feest Den Haag

Bij het beëindigen van een illegaal feest in een appartement in Den Haag werden twee mensen gearresteerd. Een 21-jarige vrouw uit Den Haag werd aangehouden omdat ze een agent in zijn nek sloeg en een 22-jarige man uit Italië werd door de politie meegenomen omdat hij agenten zou hebben belemmerd tijdens hun werk. Ze zitten nog vast en worden later vandaag verhoord.

Rond half twee vannacht deed de politie een inval na meerdere meldingen van geluidsoverlast. In het appartement van 80 vierkante meter waren 50 mensen bij elkaar. De ramen waren afgeplakt om te voorkomen dat het feest van buiten te zien was.

Volgens aanwezige journalisten gooiden bezoekers van het feest drugs van het balkon, toen de politie het appartement binnenviel. De politie noteerde de namen van de bezoekers en liet ze in groepjes naar buiten gaan. Toen de agenten wilden vertrekken, bleken feestgangers een dienstauto te hebben vernield.

Politie en feestgangers in Den Haag

Strenge maatregelen België lijken te werken

Van het land met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners in heel Europa heeft België er nu minder dan Nederland en Duitsland. Naast het sluiten van de horeca, voerde België een avondklok in en lieten ze de herfstvakantie een week langer duren.

"Door de combinatie van deze strenge maatregelen, is het lastig te zeggen welke precies voor de daling heeft gezorgd", zegt een Belgische viroloog in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar de verlenging van de herfstvakantie heeft ervoor gezorgd dat mensen twee keer de gemiddelde incubatietijd thuis konden blijven, zonder anderen te besmetten."

Inmiddels zijn de scholen weer open, maar de avondklok en de andere maatregelen blijven van kracht. Een groot Kerstfeest met familie zit er voor de Belgen niet in, kondigde de Vlaamse premier Alexander de Croo gisteren aan. Belgen mogen maar één 'knuffelcontact' van buiten het huishouden uitnodigen met Kerst.

Tientallen meldingen van winkelpersoneel over onveilige situaties tijdens Black Friday

Sla Black Friday een jaar over, was het advies van FNV aan de grote winkelketens. Maar dat advies werd door velen in de wind geslagen, stelde Linda Vermeulen van vakbond FNV, vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

"We kregen tientallen meldingen van winkelpersoneel dat ze hun werk niet veilig konden doen. Klanten hielden geen afstand van personeel, en ook niet van elkaar. Ook kwamen er meldingen binnen van scheldpartijen en werden er twee keer zo vaak als op gewone dagen discussies gevoerd over het dragen van mondkapjes."

In de winkelstraten was het gisteren extreem druk, vanwege Black Friday. Ook voor vandaag verwacht winkelpersoneel, ondanks de coronamaatregelen en de oproepen om niet meer te komen winkelen, ook weer flinke drukte.

Volgens Vermeulen moet de overheid overwegen om grote winkelketens te verbieden om reclame te maken voor koopjesfestijnen zoals Black Friday.

'Skiën op de piste kan gewoon veilig'

Gisteren werd al duidelijk dat skiën in Europese wintersportlanden als Italië, Duitsland en Frankrijk met Kerst waarschijnlijk niet doorgaat. Zo willen ze een herhaling van begin dit jaar voorkomen, toen wintersporters het coronavirus opliepen en mee naar huis namen.

In Oostenrijk zijn ze het het niet eens met deze plannen. En ook de Nederlandse ondernemer Marcus Schlatmann, directeur van twee skigebieden in Frankrijk, ziet het wintersportseizoen liever met Kerst beginnen dan, zoals het plan nu is, pas halverwege januari. "Skiën kan veilig, en het is absurd dat je wel naar de bergen mag, maar dat de liften niet mogen draaien", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben protocollen opgesteld en afspraken gemaakt met skischolen, verhuurders, winkels en hotels, om mondmaskers te dragen waar je geen anderhalve meter afstand kan houden."

Tegelijkertijd ziet hij ook het risico van het samenbrengen van mensen in de wintersportdorpen. "De regering is bang dat mensen besmet raken buiten het skiën om, en niet op de piste."

Hoe de andere winstersportlanden hierover denken, lees je in dit artikel:

Arrestaties bij illegaal feest in Den Haag

De politie in Den Haag heeft een einde gemaakt aan een illegaal feest. In een appartement in de wijk Laakhaven-West waren naar verluidt tientallen mensen bij elkaar.

Na klachten over geluidsoverlast deed de politie een inval. Enkele feestgangers werden in handboeien afgevoerd. Volgens aanwezige journalisten werden er vanaf het balkon van het appartement drugs naar beneden gegooid toen de politie binnenkwam.

Arrestaties bij illegaal feest in Den Haag

Huishoudens LA mogen niet meer mengen

In en rond Los Angeles mogen mensen uit verschillende huishoudens vanaf maandag niet meer bij elkaar komen. De nieuwe maatregel geldt voor ten minste drie weken. Religieuze diensten en demonstraties zijn uitgezonderd, hebben de autoriteiten van Los Angeles County bekendgemaakt. Verder geldt: blijf zo veel mogelijk thuis.

In het gebied rond de Amerikaanse miljoenenstad is het aantal coronabesmettingen deze maand flink toegenomen. De autoriteiten zijn bang dat de ziekenhuizen het niet meer aankunnen als de groei doorzet. In de afgelopen drie weken is het aantal ziekenhuisopnames door corona in de regio meer dan verdubbeld.

'Engelse ziekenhuizen krijgen vaccin vanaf 7 december'

Engelse ziekenhuizen hebben te horen gekregen dat ze zich klaar moeten maken om binnen tien dagen te beginnen met vaccineren tegen het coronavirus. Dat meldt The Guardian.

De ziekenhuizen zouden vanaf maandag 7 december de eerste partijen van het Pfizer/BioNTech-vaccin geleverd krijgen. Verwacht wordt dat het vaccin binnen enkele dagen wordt goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk.

De eersten die ingeënt worden zijn de zorgmedewerkers van het nationale gezondheidssysteem NHS.

Welkom!

Welkom in het liveblog van zaterdag 28 november 2020. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.