NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Winkels Rotterdam morgen weer eerder dicht • 155 arrestaties bij protest Londen

Liveblog gesloten
 • Kerst in coronatijd: hoe doen andere Europese landen dat?

  Nog vier weken en dan is het Kerst, maar de feestdagen zien er in dit coronajaar anders uit dan gebruikelijk. Premier Rutte denkt op dit moment niet dat met de Kerst de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld.

  Lees hier hoe dat in andere Europese landen gaat:

 • RIVM en GGD kijken liever naar weekcijfers

  De week ging van start met 5214 coronabesmettingen, dat getal liep dinsdag terug naar 3979, eindigde vrijdag weer op 5790 en vandaag meldde het RIVM 4499 nieuwe coronabesmettingen. Doordat het aantal gemelde besmettingen enorm fluctueert lijkt er geen peil te trekken op de ontwikkeling van het virus in Nederland. Dat is echter niet het geval, zeggen de GGD en het RIVM.

  Zij adviseren om te kijken naar de weekcijfers. Die geven een beter beeld, omdat dagcijfers onderhevig zijn aan allerlei factoren. Zo wordt er aan het begin van de week flink meer getest, blijken mensen die in het weekend zijn getest vaker een positieve uitslag te krijgen en zijn de dagcijfers soms onjuist door storingen.

  Lees hier verder:

 • Tattoo van virusdeeltje en wc-papier als herinnering aan coronatijd

  Op de kuit van Richard Stevens uit Emmen prijkt sinds vanmiddag een coronatatoeage. Als aandenken aan de coronatijd liet hij een virusdeeltje en een rol wc-papier zetten, omlijst door de woorden "release the chaos" (Laat de chaos los), schrijft RTV Drenthe.

  De vriendin van Stevens maakte het ontwerp en zette de tattoo eigenhandig op het onderbeen van haar vriend. Het wc-papier is bedoeld als knipoog en het eerste wat in Stevens opkwam toen hij aan corona dacht. De tekst slaat op "alle gekte die we sindsdien meemaken".

  "Je moet er toch een beetje de lol van inzien", aldus Stevens:

 • Arrestaties protest Londen opgelopen tot 155

  Het aantal opgepakte demonstranten bij een protest tegen de coronabeperkingen in het centrum van Londen is opgelopen tot 155. De gearresteerde actievoerders zouden zich niet aan de coronamaatregelen hebben gehouden, drugs op zak hebben gehad en een agent hebben beledigd, schrijft persbureau Reuters.

  Enige honderden mensen gingen vanmiddag de straat op om tegen de Engelse lockdown te protesteren, die op 2 december eindigt. Ook voerden mensen actie tegen coronavaccins. Demonstranten worden opgeroepen naar huis te gaan.

  Agenten zullen laat vanavond in het centrum aanwezig zijn. Vanmiddag sprak de politie nog over zestig arrestanten.

 • Rotterdam: winkels in centrum morgen weer eerder dicht

  De gemeente Rotterdam sluit de winkels in het centrum en in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium vanwege de voorspelde drukte morgen om 17.00 uur. Dat is een uur eerder dan de gebruikelijke sluitingstijd op zondag.

  Bezoekers worden opgeroepen zoveel mogelijk online en lokaal te shoppen. Wie toch iets wil kopen in een winkel, wordt gevraagd alleen te komen en bij drukte op een later moment terug te komen.

  Om een herhaling van de Black Friday-drukte van gisteren te voorkomen, waren nieuwe klanten vanmiddag vanaf 17.00 uur niet meer welkom.

 • Polen en Duitsers demonstreren samen tegen coronaregels

  Honderden demonstranten uit Duitsland en Polen hebben in de grensstad Frankfurt an der Oder geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Zo'n 1500 betogers verzamelden zich daar, ze riepen in het Pools en Duits om "vrede" en "vrijheid".

  De demonstratie was georganiseerd door de Duitse actiegroep Querdenken (Dwarsdenken), die zich verzet tegen de coronamaatregelen. Demonstranten uit Polen sloten zich bij de betoging aan en zwaaiden met Poolse vlaggen.

  Organisatoren en de politie riepen demonstranten op om afstand te houden en een mondkapje te dragen. Daar hielden weinigen zich aan, schrijft persbureau DPA. Zo'n 150 mensen zouden een tegendemonstratie hebben gehouden.

  Honderden betogers kwamen samen in Frankfurt an der Oder voor een coronaprotest ANP
 • Utrecht complimenteert inwoners: 'Het is druk in de stad, maar beheersbaar'

  In het centrum van Utrecht is het druk, maar het aantal bezoekers is nog wel nog te overzien. "Dit is de verdienste van onze inwoners", zei een gemeentewoordvoerder tegen RTV Utrecht.

  In andere steden namen gemeenten extra maatregelen om de drukte tegen te gaan. Zo moesten winkeliers hun winkels eerder sluiten en werden bezoekers opgeroepen om weg te blijven uit het centrum.

  Dat was in Utrecht niet nodig. Wel zijn er voorzorgsmaatregelen genomen, zoals waarschuwingen op matrixborden. En als het drukker wordt, verscherpt de gemeente de maatregelen, volgens RTV Utrecht. Bij 'code rood' worden bezoekers opgeroepen weg te blijven uit het centrum.

 • Ruim 60 demonstranten opgepakt bij protest in Londen

  Meer dan zestig demonstranten zijn gearresteerd bij een protest in het centrum van Londen tegen de coronabeperkingen, schrijft de krant The Guardian. Ze zouden zich onder meer niet aan de coronaregels hebben gehouden.

  Britse media schrijven dat honderden demonstranten de straten zijn opgegaan. Ze riepen "vrijheid" en droegen borden met teksten als "stop met ons te controleren" en "geen lockdowns meer".

  Tientallen demonstranten in Londen protesteerden tegen coronamaatregelen Reuters

  Volgens Sky News kwam het tot geweld tussen demonstranten en politie toen agenten de grote groep wilden verspreiden. In Regent Street werd het verkeer stilgelegd terwijl de politie bezig was om mensen die op de weg lagen, op te pakken.

  De politie sluit meer arrestaties niet uit.

 • Jorritsma: Landelijke afstemming nodig om drukte tegen te gaan

  Burgemeester Jorritsma van Eindhoven wil dat er in het hele land maatregelen worden genomen om topdrukte in het centrum van steden tegen te gaan. Hij wil dit maandagavond met zijn collega's in het Veiligheidsberaad bespreken.

  Vanmiddag zag hij het "helemaal fout" gaan in het centrum van zijn stad. Bezoekers hielden zich niet aan de coronamaatregelen, zoals de anderhalvemeter afstand. Ook dromden ze volgens hem samen voor winkels. Winkeliers hielden zich volgens de burgemeester wel goed aan de regels. "Maar buiten de winkels zag je groepsvorming. Die nam zulke grote vormen aan, dat ingrijpen het enige was wat nog mogelijk was." Winkeliers in het centrum moesten hun winkel om 16.00 uur sluiten.

  Waterbedeffect

  Jorritsma vreest voor een waterbedeffect wanneer hij maatregelen neemt in zijn stad. "Wat ik hier allemaal verbied, kan morgen weer in Den Bosch gebeuren." Dat moet volgens hem worden voorkomen.

  Daarom wil hij met andere steden een "heldere lijn" trekken. "Voor mijn part betekent dat dat de winkels zaterdagmiddag om 16.00 uur gesloten zijn. Of geen koopzondagen meer. We kunnen geen halve maatregelen nemen."

 • Gemeente Dordrecht sluit winkels om drukte, Apeldoorn zet politie in

  Alle winkels in het centrum van Dordrecht moeten op last van burgemeester Kolff eerder dicht vanwege de drukte in de binnenstad. Ze mochten vanaf 15.30 uur geen nieuwe klanten meer binnen laten en moeten de deur om 16.00 uur hebben gesloten.

  De maatregel geldt voor alle winkels, behalve winkels die levensmiddelen verkopen. "Het is veel te druk in de binnenstad. Kom er niet meer heen", schrijft de gemeente.

  In Apeldoorn roept de politie bezoekers van het centrum van de stad op om naar huis te gaan. Een politieauto reed iets voor 15.00 uur door de Hoofdstraat om de boodschap te verspreiden, schrijft de krant De Stentor.

 • Politie grijpt in bij optocht Zwarte Pieten in Den Haag en Scheveningen

  De politie heeft ingegrepen bij een spontane optocht van Zwarte Pieten in de Haagse wijk Duindorp en in Scheveningen. Aan het eind van de ochtend doken enkele tientallen Zwarte Pieten dansend op straat op het Tesselseplein, midden in Duindorp.

  Even later kwamen ze opnieuw tevoorschijn, toen in Scheveningen. Opnieuw dansten ze daar op straat, gevolgd door enkele tientallen omstanders. Volgens Omroep West greep de politie in. De lokale website de Scheveninger meldt dat er ook een aantal Zwarte Pieten bekeurd is, maar dat kan de politie nog niet bevestigen.

 • Urk blijft coronabrandhaard van Nederland

  Gemeten naar inwoneraantal is Urk nog steeds de grootste coronabrandhaard van Nederland, met 148,4 positieve tests per 100.000 inwoners in de afgelopen week. Ook de laatste dagen werden daar veel mensen positief getest. Urk wordt gevolgd door Bunschoten en Altena, met 73,2 en 50 positieve tests per 100.000 inwoners.

  In Flevoland, Noord-Brabant en Zuid-Holland waren de afgelopen zeven dagen relatief de meeste coronameldingen: 29 per 100.000 inwoners van Flevoland en circa 22 in zowel Noord-Brabant als Zuid-Holland. In Drenthe, Groningen en Friesland is het rustiger: daar waren tussen de 10 en 12 coronameldingen per 100.000 inwoners.

 • Ook Eindhoven sluit winkels eerder om topdrukte tegen te gaan

  Eindhoven sluit de winkels in het centrum van de stad om 16.00 uur om topdrukte tegen te gaan. Winkels mogen vanaf 15.00 uur geen nieuwe klanten meer binnenlaten. Supermarkten mogen wel tot de normale sluitingstijd openblijven. De gemeente Den Haag deed rond 12.30 uur een oproep om niet naar het centrum te komen.

  Twee uur later volgde Leiden:

  Eerder vandaag besloot Rotterdam de winkels in het centrum van de stad eerder te sluiten vanwege de verwachte drukte. Daar zijn nieuwe klanten vanaf 17.00 uur niet meer welkom en moeten zaken om 18.00 uur sluiten. In verband met de Black Friday-drukte sloot de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gisteren de winkels ook al aan het begin van de avond.

 • 4499 nieuwe besmettingen, 1282 minder dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4499 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1282 minder dan gisteren werden gemeld.

  Gemiddeld over een week genomen neemt het aantal positieve tests nu weer iets af. Afgelopen zeven dagen telde het RIVM gemiddeld 4894 positieve tests, tegen 5276 een week eerder. De daling gaat evenwel veel langzamer dan eind oktober en begin november.

  59 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM zijn 59 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 84 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 65 doden per dag, tegen 62 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

  Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 606 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 654. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

  Er zijn 166 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 22 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  Op de intensive care werden 19 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 4 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  In totaal liggen er nu 1711 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1769), van wie 511 op de IC (gisteren: 518). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

 • Gemeenten Amsterdam, Eindhoven en Den Haag vragen koopjesjagers niet te komen winkelen

  In verband met de Black Friday-drukte roepen de gemeenten Den Haag, Eindhoven en Amsterdam mensen op om niet meer naar de binnenstad te komen. Om het winkelend publiek in goede banen te leiden, heeft de gemeente Amsterdam in de Kalverstraat eenrichtingsverkeer ingesteld.