Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijne avond en vergeet niet om vanaf 23.00 uur in te schakelen op NPO 1 voor een nieuwe uitzending van Studio Voetbal. Vanavond zijn Pierre van Hooijdonk, Theo Janssen, Ibrahim Afellay en Kees Jansma te gast.

Oppermachtig Liverpool rekent af met Leicester en het spook van 1981

Diogo Jota viert de 2-0 van Liverpool tegen Leicester City

Liverpool heeft de aanval van Leicester City in de Premier League voorlopig afgeslagen. Op het eigen Anfield was de ploeg van trainer Jürgen Klopp met 3-0 te sterk.

Door de zege komt Liverpool op gelijke hoogte met koploper Tottenham Hotspur.

Uitslagen en stand eredivisie

• NOS
    Uitslagen speelronde 9 eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie na speelronde 9

Afgelopen in Alkmaar

Zonder al te indrukwekkend te spelen verslaat AZ in eigen huis FC Emmen met 1-0 dankzij een doelpunt van Bruno Martins Indi.

AZ ontsnapt twee keer

Daar leek Emmen op gelijke hoogte te komen. Een vrije trap valt voor de voeten van Miguel Araujo die hem over doelman Bizot heen lepelt. Op de doellijn wordt de bal weggewerkt door Teun Koopmeiners.

Een minuut later kopt Michael de Leeuw binnen, maar dat doet hij in buitenspelpositie.

59' RODE KAART!

Emmen moet met tien man verder. Bernadou gaat op de enkel van Svensson staan en na het bekijken van de beelden mag hij vertrekken.

Rondje langs de velden: Spanje

AZ-opponent Real Sociedad loert vanuit hechte defensie naar Spaanse titel

Real Sociedad heeft de Spaanse voetbalwereld wel vaker verbaasd, onder meer met twee landstitels begin jaren 80. Anno 2020 lijkt de Baskische club op weg naar een nieuw topseizoen, dankzij de 1-0 overwinning bij Cádiz gaat 'La Real' weer alleen aan kop in La Liga.

Sterk begin AZ

Al snel krijgt AZ meerdere grote kansen. Gudmundsson moet eigenlijk van dichtbij de 2-0 maken, maar hij schiet hard op doelman Wiedwald. Ook de rebound van Karlsson wordt door de Duitse keeper gekeerd.

Tweede helft onderweg

AZ heeft afgetrapt voor de tweede helft. Beide ploegen zijn ongewijzigd.

De samenvattingen van vandaag

Rust in Alkmaar

AZ is de bovenliggende partij in de eerste helft en had eigenlijk meer verdiend. Beide ploegen zoeken de kleedkamers op met een 1-0 tussenstand.

Rondje langs de velden: Engeland

Arteta-revolutie levert Arsenal vooralsnog vooral bekersucces op

De kenners in Engeland zijn het er wel over eens: onder Mikel Arteta heeft Arsenal weer de weg omhoog gevonden. Maar in de Premier League blijven de resultaten wat bij die positieve geluiden achter, Arsenal staat na een 0-0 gelijkspel tegen Leeds United elfde.

Eerste voor AZ

Bruno Martins Indi maakt zijn eerste eredivisiedoelpunt voor AZ. Dit is zijn eerste goal in de eredivisie sinds 29 september 2013, toen hij voor Feyenoord in een 4-2 thuisoverwinning op ADO Den Haag scoorde.

• ANP
    AZ viert de 1-0 van Bruno Martins Indi
    2013: Bruno Martins Indi (r) viert samen met Jean-Paul Boëtius zijn treffer tegen ADO Den Haag

Wat een kans!

Die telde Jesper Karlsson waarschijnlijk al. De Zweed van AZ komt alleen voor keeper Wiedwald, maar schiet een half metertje naast. Dit had de 2-0 moeten zijn.

11' DOELPUNT AZ!

Een corner van de thuisploeg komt na wat omwegen uiteindelijk voor de voeten van Martins Indi, die de 1-0 binnen werkt.

Slechte voortekenen voor Emmen

AZ won alle 3 de ontmoetingen met Emmen in de eredivisie met een totaal doelsaldo van 12-1.

We zijn begonnen!

AZ en Emmen zijn begonnen aan de laatste wedstrijd van dit eredivisieweekend.

AZ ongewijzigd, Jansen terug bij Emmen

AZ begint met dezelfde 11 spelers als in de afgelopen 2 speelrondes, in de 3-0 thuisoverwinning op RKC Waalwijk (1 november) en in de 0-3 uitoverwinning bij sc Heerenveen (8 november). De laatste keer dat AZ in 3 opeenvolgende eredivisieduels met dezelfde 11 spelers begon was vorig jaar december.

Bij FC Emmen keert aanvoerder Anco Jansen terug van een schorsing. Lucas Bernadou maakt zijn eerste opwachting in het basiselftal van Emmen. Hij vervangt Sergio Peña die bij de nationale ploeg van Peru een kuitblessure opgelopen heeft.

AZ-FC Emmen: wat feitjes op een rij

- AZ won beide thuisduels met FC Emmen, opgeteld met een doelsaldo van 8-0. In Den Haag werd het vorig seizoen 3-0 via Teun Koopmeiners, Myron Boadu en Calvin Stengs.

- AZ is net als Feyenoord dit seizoen nog ongeslagen. AZ won zijn laatste twee duels en staat, met een wedstrijd minder gespeeld, achtste, op 13 punten van koploper Ajax.

- Emmen won net als Fortuna dit seizoen nog niet en boekte al zeventien duels geen zege op vreemde bodem.

Opstellingen

• NOS
    Opstelling AZ
  • NOS
    Opstelling FC Emmen

Topper in de vrouwen eredivisie: Vrouwen FC Twente bezorgen Ajax eerste nederlaag

Vrouwen FC Twente bezorgen Ajax eerste nederlaag

De stand

We gaan straks nog naar AZ-FC Emmen kijken, maar dit is alvast de (tussen)stand. Ajax heeft de koppositie weer heroverd op Vitesse.

Stand eredivisie per 22-11

De uitslagen

Een overzicht van de uitslagen tot nu toe, met nog één wedstrijd te gaan.

Uitslagen eredivisie

KLAAR IN WAALWIJK

RKC Waalwijk heeft in een vermakelijk duel met 1-1 gelijkgespeeld tegen sc Heerenveen. De Friezen waren vrijwel het gehele duel de onderliggende partij, maar leken de 1-0 voorsprong met tien man over de streep te trekken. Vijf minuten voor tijd zorgde invaller Vitali Damascan voor de verdiende gelijkmaker.

Heerenveen-spits Henk Veerman loopt zich vast op RKC-doelman Kostas Lamprou

KLAAR IN ENSCHEDE

PSV heeft duur puntenverlies geleden in Enschede. Een uur lang was het eenrichtingsverkeer tijdens het uitduel met FC Twente, maar in het laatste halfuur lieten de Eindhovenaren hun tegenstander terugkomen: 1-1.

Eran Zahavi stoomt op richting het doel van FC Twente

83' GOAL RKC WAALWIJK

RKC drong al lang aan tegen de tien Friezen, en nu is het raak: invaller Damascan schiet de bal van dichtbij hard in het dak van het doel, op aangeven van Lutonda. Het is 1-1 bij RKC-Heerenveen.

RKC Waalwijk-Heerenveen 1-1

75' PSV heeft het moeilijk

Bij PSV is onder anderen Ihattaren in de ploeg gekomen voor de weinig gelukkige Zahavi, maar Twente heeft in deze fase het beste van het spel. Er waren kansen voor Danilo (redding Mvongo) en Cerny (hard schot naast).

FC Twente-PSV 1-1

63' GOAL FC TWENTE

Danilo schiet FC Twente met een onberispelijke strafschop naast PSV. De bal ging op de stip na een handsbal van Gakpo. Scheidsrechter Van Boekel had er zelfs nog een gele kaart voor de PSV'er voor over.

Danilo wordt hartelijk bedankt voor zijn puik ingeschoten penalty tegen PSV

57' Kansen PSV en Twente

PSV is prima uit de kleedkamer gekomen en heeft al een paar kansen gehad om de voorsprong uit te bouwen. Met name Sangaré had een grote, maar zijn schot ging voorlangs.

Aan de andere kant was er een gevaarlijke counter van Twente, die echter strandt omdat Dervisoglu de bal in kansrijke positie niet goed kan aannemen. Even later zijn er nog ineens twee beste kansen, die niets opleveren.

FC Twente-PSV 0-1

47' Grote kans RKC

Daar was al heel snel een heel grote kans voor RKC op de gelijkmaker. Van der Venne kopt, maar Mulder reageert met een puike redding.

RKC Waalwijk-Heerenveen 0-1

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer bij RKC Waalwijk-Heerenveen. De tien Friezen leiden met 1-0.

Ook in Enschede wordt weer gevoetbald. PSV staat op een 1-0 voorsprong bij FC Twente.

De reacties na Fortuna Sittard-Feyenoord (1-3)

RUST

Het is tijd voor een bekertje thee in Waalwijk. Heerenveen leidt met 1-0 bij RKC, maar moet nog wel een helft met tien man verder.

Ook in Enschede is het rust. PSV leidt met 1-0 tegen FC Twente. Vlak voor het rustsignaal moest Oosterwolde nog geblesseerd van het veld. Smal is zijn vervanger.

44' PSV MIST PENALTY

De bal ging op de stip voor PSV, maar Zahavi faalt. Of beter gezegd: Drommel wint, want hij brengt redding. Het blijft 1-0 voor PSV.

De penalty werd gegeven na een ook door de VAR geconstateerde overtreding van Bosch op Madueke. Maar het leek eerlijk gezegd toch wel een erg zware straf. Enfin, uiteindelijk levert de strafschop toch geen doelpunt op.

43' RODE KAART HEERENVEEN

Sieben Dewaele gaat hard door op Cyril Ngonge en moet met rood van het veld.

Sieben Dewaele (Heerenveen) blaast de aftocht na zijn rode kaart tegen RKC Waalwijk

34' Twente wordt ietsje beter

Na een beroerde openingsfase zien we FC Twente nu wel ietsje beter in de wedstrijd komen. Cerny had zelfs de eerste serieuze kans voor Twente, maar keeper Mvogo bracht redding op zijn vlammende schot.

Kort daarvoor scoorde Gakpo aan de andere kant, maar het was buitenspel.

Opgeleefde Karsdorp meldt zich met Roma in Italiaanse titelstrijd

Rick Karsdorp in zijn eerste drie seizoenen als speler van AS Roma: negen basisplaatsen. Karsdorp dit seizoen bij de Romeinen: vijf basisplaatsen in acht wedstrijden. De rechtsback lijkt eindelijk zijn draai te hebben gevonden bij Roma, dat met 3-0 won van Parma.

Rick Karsdorp is dit seizoen - eindelijk - basisspeler bij AS Roma

22' FC Twente bakt er weinig van

Het loopt in Enschede nog bepaald niet zoals trainer Ron Jans het zich zal hebben voorgesteld. FC Twente krijgt vooralsnog niets voor elkaar en de aanvallers krijgen nauwelijks de bal. PSV heeft het vooralsnog makkelijk en leidt met 1-0.

19' GOAL HEERENVEEN

Henk Veerman schiet de Friezen op een 1-0 voorsprong in Waalwijk. Een prachtige pass van Van Hecke wordt door Veerman knap aangenomen en behendig afgerond.

Henk Veerman (m) kan lachen na zijn doelpunt tegen RKC

8' GOAL PSV

PSV krijgt drie kansen op rij en de derde is raak: Malen scoort in de rebound na een corner van Max.

Eerst faalde Madueke oog in oog met Drommel, vervolgens bracht Drommel tot twee keer toe redding bij een corner van Max. Maar uiteindelijk is Malen alert en staat het 1-0 voor PSV tegen FC Twente.

Donyell Malen heeft zojuist PSV op 1-0 gezet tegen FC Twente

AFTRAP

De bal rolt bij RKC Waalwijk-sc Heerenveen.

Na een minuut stilte voor oud-PSV-voorzitter Harry van Raaij, die deze week overleed, is ook FC Twente-PSV begonnen.

Opstellingen FC Twente-PSV (16.45 uur)

Dervisoglu heeft zijn eerste basisplaats bij FC Twente. Hij vervangt Menig, die ontbreekt vanwege corona.

Bij PSV ontbreekt Götze. De Duitser is niet helemaal fit.

Opstellingen RKC Waalwijk-sc Heerenveen (16.45 uur)

De opstelling van RKC Waalwijk
De opstelling van sc Heerenveen

KLAAR IN SITTARD

Feyenoord heeft geen misstap begaan op bezoek bij hekkensluiter Fortuna Sittard. Ondanks een zwaar gehavende selectie, een snelle achterstand en een rode kaart boekte het Rotterdamse tiental in Limburg een betrekkelijk eenvoudige zege (1-3).

KLAAR IN ROTTERDAM

ADO Den Haag is in de eerste wedstrijd onder leiding van Ruud Brood hard onderuit gegaan. Op Het Kasteel werd het 6-0 voor Sparta.

ADO-coach Ruud Brood

90+1' GOAL FEYENOORD

Feyenoord komt op 3-1 en heeft de buit binnen. Berghuis scoort voor de tweede keer deze middag vanaf de stip. Hij werd zelf ten val gebracht door Smeets, aldus scheidsrechter Higler.

85' GOAL SPARTA

Het is geen fijn debuut voor Ruud Brood op de bank bij ADO Den Haag. De Duitser Engels maakt zijn tweede van de middag: Sparta leidt met 6-0.

Sparta-ADO Den Haag 6-0

80' GOAL SPARTA

Na geklungel in de ADO-defensie wordt het zelfs 5-0 voor Sparta door een goal van de Duitser Engels.

Sparta-ADO Den Haag 5-0

72' Weer een kans voor Fortuna

En weer een grote kans voor Fortuna: een schot van Cox gaat via Botteghin maar net naast het Feyenoord-doel. Fortuna begint steeds meer aan te dringen.

Fortuna Sittard-Feyenoord 1-2

64' Kansen voor Fortuna

Daar waren toch ineens twee grote kansen voor Fortuna Sittard. Na een voorzet van Cox tikt Polter de bal op doel, maar recht tegen Marsman aan. In de rebound moet de Feyenoord-keeper opnieuw redding brengen op een inzet van Flemming.

Bij Fortuna is Hansson vervangen door Semedo, maar de Kaapverdiaan moet er na zes minuten alweer vanaf. Hij heeft een blessure aan de voet.

60' Feyenoord blijft overeind

Fortuna Sittard probeert na rust, meer dan in de eerste helft, de vrije man te vinden die er immers is na de rode kaart van Kökcü. Fortuna heeft ook meer balbezit, maar tot aansprekende aanvallen of kansen leidt het nog niet. De tien Feyenoorders blijven vooralsnog eenvoudig overeind.

59' GOAL SPARTA

Elke aanval is nu raak voor Sparta. Drie doelpunten binnen zes minuten. Nu is het Thy met zijn tweede goal die er 4-0 van maakt tegen ADO.

Sparta-ADO Den Haag 4-0

Een knuffel voor Lennart Thy, die al twee keer scoorde tegen ADO Den Haag

56' GOAL SPARTA

Het wordt een pijnlijke middag voor ADO Den Haag. Kort na de 2-0 wordt het al 3-0 door een goal van Harroui.

Sparta-ADO Den Haag 3-0

53' GOAL SPARTA

Het wordt al snel in de tweede helft 2-0 voor Sparta tegen ADO Den Haag door een rake kopbal van Mijnans.

Het leek even of ADO aan een opleving was begonnen, maar na deze nieuwe tegentreffer zien we een bedrukt gezicht van trainer Ruud Brood. Meteen na de 2-0 volgt er ook nog eens een Spartaans schot op de paal van Duarte.

Sparta-ADO Den Haag 2-0

De bal rolt weer in Rotterdam bij Sparta-ADO Den Haag. De stand is 1-0. Een wissel bij ADO: de Jamaicaan Morrison is vervangen door de Duitser Philipp.

Ook in Sittard is de tweede helft begonnen. Tien Feyenoorders leiden met 2-1 tegen Fortuna Sittard.

Barcelona-spelers Roberto en Piqué in lappenmand

FC Barcelona moet het ongeveer twee maanden zonder Sergi Roberto stellen. De rechterverdediger heeft in het verloren uitduel met Atlético Madrid (1-0) een spierscheuring opgelopen.

Waarschijnlijk kan coach Ronald Koeman ook langere tijd niet over Gerard Piqué beschikken. De verdediger viel eveneens uit tegen Atlético. Hij heeft de voorste kruisband in de rechterknie beschadigd en is er vermoedelijk ook maanden uit.

RUST

Het is rust in Sittard na een enerverende eerste helft bij Fortuna Sittard-Feyenoord. Het staat 1-2.

Bij Sparta-ADO Den Haag was het wat minder enerverend. Sparta staat op een 1-0 voorsprong.

45+1' GOAL FEYENOORD

Feyenoord knokt zich helemaal terug met tien man. Berghuis benut een penalty die was toegekend na een overtreding van Angha op Linssen. Het is alweer de achtste treffer van Berghuis van het seizoen.

Steven Berghuis benut de penalty

43' GOAL SPARTA

Een goed uitgespeelde aanval leidt tot de verdiende 1-0 van Sparta tegen ADO Den Haag. Thy is het eindstation en de Duitser scoort.

De voorsprong is terecht, want ADO Den Haag speelt tot nu toe een vrij zwakke eerste helft. De kansen waren voor Sparta.

Sparta-ADO Den Haag 1-0

34' GOAL FEYENOORD

Een formidabele uithaal van Senesi eindigt precies in de kruising. Na zijn schitterende omhaal van een paar weken geleden is het een nieuw kunststukje van de Argentijn.

Het knokkende Feyenoord krijgt daarmee loon naar werken. Met tien man is de achterstand weggewerkt.

Fortuna Sittard-Feyenoord 1-1

Een welverdiende knuffel van Nicolai Jørgensen voor Marcos Senesi

28' Grote kans Fortuna

Feyenoord speelde ondanks de achterstand uitstekend tegen Fortuna, tot de rode kaart van Kökcü. Sindsdien is het allemaal wat moeizamer, maar Feyenoord blijft de aanval zoeken.

De grootste kans was zojuist voor de thuisploeg: Seuntjens en Polter kwamen beiden net te laat bij een voorzet van Hansson.

Fortuna Sittard-Feyenoord 1-0

21' Spandoek voor Pim Doesburg

Bij Fortuna-Feyenoord is het een en al spektakel, bij Sparta-ADO Den Haag is het nog wachten op echte kansen.

Sparta-ADO Den Haag 0-0

Spandoek voor de overleden Pim Doesburg

12' RODE KAART FEYENOORD

Roel Janssen krijgt de noppen van Orkun Kökcü vol op de enkel en de Feyenoorder krijgt de rode kaart. De problemen voor Feyenoord stapelen zich op.

Even later krijgt Seuntjens alle gelegenheid om uit te halen en dat doet hij: via de vingertoppen van Marsman belandt de bal op de lat.

Orkun Kökcü krijgt de rode kaart gepresenteerd

7' Bijna de gelijkmaker

In de zevende minuut was het alweer bijna 1-1. Jørgensen heeft de bal voor het intikken, maar doelman Van Osch brengt redding. Van rustig aftasten is geen sprake in Sittard, Feyenoord maakt meteen werk van de inhaalrace.

1' GOAL FORTUNA SITTARD

Na ruim 30 seconden is het al 1-0 voor Fortuna Sittard tegen Feyenoord! Flemming klopt Marsman in de lange hoek.

De Rotterdammers kunnen meteen aan de bak in Sittard, waar vorig seizoen in de negende speelronde met 4-2 werd verloren. Jaap Stam was toen nog de trainer. Onder Dick Advocaat verloor Feyenoord in de eredivisie nog nooit.

Vreugde bij Fortuna na de snelle goal van Zian Flemming

AFTRAP

Om 14.30 uur zijn twee wedstrijden begonnen: Fortuna Sittard-Feyenoord en Sparta-ADO Den Haag.

In Rotterdam was er voor de wedstrijd een minuut stilte voor de deze week overleden oud-doelman Pim Doesburg.

‘Geen gevoel van bevrijding na ontslag Hofland’

Sjors Ultee zit vanmiddag op de bank als hoofdtrainer van Fortuna Sittard, dat met een goed resultaat tegen Feyenoord (14.30 uur) de laatste plaats in de eredivisie hoopt te verlaten. Voorafgaand aan het duel wierp de gewezen assistent van de ontslagen Kevin Hofland een blik op de situatie bij de club.

"Het was geen bevrijding", zegt Ultee over het ontslag van clubman Hofland. "Het heeft veel met de groep gedaan. De groep is getergd, dat was ook met Kevin gebeurd, maar nu misschien wel extra."

Eigenaar Isitan Gün liet weten zich genoodzaakt te voelen hard in te grijpen. "Het is heel goed dat de spelers een goede band met Kevin hadden, net als ik. Maar het gaat om de prestaties. Soms moet je moeilijke beslissingen nemen, breek je iemands hart of kwets je iemand."

Opstellingen Sparta-ADO Den Haag (14.30 uur)

Tom Beugelsdijk moet de wedstrijd tegen zijn oude club vooralsnog vanaf de reservebank bekijken.

Opstellingen Fortuna Sittard-Feyenoord (14.30 uur)

Bart Nieuwkoop, Eric Botteghin en Nicolai Jørgensen hebben in Limburg een basisplaats gekregen van trainer Dick Advocaat, die onder anderen Justin Bijlow, Tyrell Malacia, Ridgeciano Haps en Leroy Fer mist vanwege blessures. Uros Spajic is uit voorzorg buiten de selectie gelaten, omdat hij afgelopen week bij de nationale ploeg van Servië was waarbij een aantal coronagevallen zijn vastgesteld.

Ajax heeft tegen FC Twente de eerste nederlaag van het seizoen geleden in de Eredivisie Vrouwen. In Enschede ging de Amsterdamse koploper met 2-1 onderuit tegen de nummer drie van de ranglijst.

FC Twente wint van koploper Ajax

KLAAR IN AMSTERDAM

Ajax heeft op weg naar het Champions League-duel van woensdag met FC Midtjylland een ruime zege geboekt op Heracles Almelo. De Amsterdammers waren in eigen huis met 5-0 te sterk voor de gasten.

Lassina Traoré in het middelpunt van de Ajax-vreugde na zijn 1-0

85' Ook Ajax met tien man

Een vrij bizarre situatie: bij Ajax moet Labyad geblesseerd naar de kant, en ook de Amsterdammers hadden al vijf keer gewisseld. Het is nu dus tien tegen tien geworden in de Johan Cruijff Arena.

Ajax-Heracles 5-0

78' Heracles met tien man

Meer problemen voor Heracles: ook Van der Water moet geblesseerd naar de kant, terwijl trainer Wormuth al vijf keer heeft gewisseld. De Heraclieden zullen de wedstrijd moeten uitspelen met tien man.

77' GOAL AJAX

En dat is vijf: Labyad scoort in de rebound na een redding van Brouwer op een inzet van Gravenberch.

Ajax heeft hiermee een clubrecord geëvenaard: de Amsterdammers hebben na 9 duels al 37 keer gescoord. Dat is net zoveel als in de recordseizoenen 1981/1982 en 1997/1998.

70' Drama voor Pröpper

Een drama voor Robin Pröpper. De verdediger van Heracles, die een historie heeft met zware blessures, loopt een knieblessure op die zich ernstig laat aanzien. In tranen verlaat hij het veld. Hij wordt vervangen door Rente.

Ondertussen heeft Heracles-keeper Brouwer zich een paar keer kunnen onderscheiden. Hij redde knap op een vrije trap van Labyad en een inzet van Martinez.

In tranen verlaat Robin Pröpper het veld

63' GOAL FC TWENTE VROUWEN

In Enschede zijn de vrouwen van FC Twente op een 2-1 voorsprong gekomen tegen Ajax, dat dit seizoen tot nu toe alle wedstrijden won. Fenna Kalma tikt een voorzet binnen.

FC Twente-Ajax (v) 2-1

57' GOAL AJAX

De Heracles-defensie staat weer even niet op te letten en het is meteen raak. Op aangeven van Schuurs schiet Tadic de 4-0 binnen. De VAR checkt nog even buitenspel... ja, hij telt. Het is de zevende goal van de Serviër in dit seizoen.

Ajax-Heracles 4-0

Dusan Tadic scoort, keeper Michael Brouwer is kansloos

Met Klaiber voor Mazraoui is Ajax begonnen aan de tweede helft tegen Heracles. De stand is 3-0.

Ook bij de vrouwen van FC Twente en Ajax rolt de bal weer. Het staat 1-1 in Enschede.

'Eigen Tukkers' geven FC Twente smoel: 'We gaan het PSV superlastig maken'

De term 'vreemdelingenlegioen' is de afgelopen jaren in de omgeving van Enschede meer dan eens gevallen als het ging om het elftal van de plaatselijke FC Twente.

En zo gek is dat ook niet. Via de meest creatieve constructies kwamen er de laatste jaren meer buitenlanders naar Twente dan ooit. Ook dit jaar eisen huurlingen van buitenaf de hoofdrol op in Enschede, waar de aandacht uitgaat naar aanvallers Danilo en Vaclav Cerny.

Maar achter de blikvangers krijgt het elftal van Ron Jans steeds meer de eigen smoel terug. Natuurlijk is daarin een belangrijke rol weggelegd voor de 34-jarige aanvoerder Wout Brama en doelman Joël Drommel, allebei kind van de club.

Jonkies Twente stellen elkaar voor: 'DJ Oosterwolde heeft maar 3 nummers'

RUST

Ajax staat na 45 minuten voetballen op een 3-0 voorsprong tegen Heracles.

In de Eredivisie Vrouwen is de ruststand bij FC Twente-Ajax: 1-1.

39' GOAL FC TWENTE VROUWEN

In Enschede zijn de vrouwen van FC Twente op 1-1 gekomen tegen Ajax. Een hoekschop wordt binnengekopt door Stefanie van der Gragt, een eigen doelpunt dus. Er was even twijfel, maar de bal is over de lijn.

FC Twente-Ajax (v) 1-1

36' GOAL AJAX

Het gaat nu snel: Tadic neemt een snelle hoekschop, Labyad schiet raak in de korte hoek. Het is 3-0 voor Ajax tegen Heracles.

Een minuut later is het alweer bijna 4-0, maar Ekkelenkamp slaagt er vlak voor de doellijn niet in de bal binnen te werken en Pröpper ruimt op. Even later redt Brouwer op een schot van Neres, het duizelt de Heraclieden even.

Ajax-Heracles 3-0

De drie doelpuntemakers op een rijtje: David Neres, Zakaria Labyad en Lassina Traoré

30' GOAL AJAX VROUWEN

In Enschede zijn de vrouwen van Ajax ook op voorsprong gekomen. Marjolijn van den Bighelaar profiteert van dom balverlies van de Twente-defensie en schiet de koploper uit Amsterdam op 1-0.

FC Twente-Ajax (v) 0-1

29' GOAL AJAX

David Neres maakt zijn eerste goal van het seizoen met een daverende uithaal. Het is zijn eerste doelpunt in Amsterdamse dienst sinds 1 november vorig jaar.

Ajax krijgt niet heel veel kansen, maar is wel uiterst efficiënt. Een minuutje eerder was er overigens nog wel een grote kans via Tadic, na een prachtpass van Blind, maar de Serviër kon het niet afmaken.

Ajax-Heracles 2-0

David Neres is dolgelukkig met zijn eerste goal in ruim een jaar tijd

23' Blessure Klaassen

Davy Klaassen is geblesseerd geraakt en moet van het veld. Zijn vervanger is Jurgen Ekkelenkamp. De vraag is of Klaassen wel fit zal zijn voor het Champions League-duel van woensdag met FC Midtjylland.

Ajax heeft de hoop nog niet opgegeven dat de geblesseerde Antony dan kan spelen. "Het wordt een race tegen de klok", zei trainer Erik ten Hag voor de wedstrijd.

Ajax-Heracles 1-0

18' Heracles toont lef

Ajax begon sterk aan de wedstrijd, met onder meer een mogelijkheid voor Traoré, die door Pröpper onschadelijk werd gemaakt. Maar Heracles toont lef, komt beter in de wedstrijd en heeft al een paar speldenprikjes uitgedeeld.

6' GOAL AJAX

Een pass van Neres komt dankzij de onoplettende defensie van Heracles pardoes voor de voeten van Traoré, die meteen hard uithaalt en scoort. Ajax leidt al snel tegen Heracles.

Lassina Traoré scoorde al snel tegen Heracles

AFTRAP

De bal rolt in Amsterdam bij Ajax-Heracles Almelo.

Ondertussen zijn in Enschede ook de vrouwen van FC Twente en Ajax aan hun wedstrijd begonnen.

Ook om 12.15 uur: FC Twente-Ajax (v)

In de Eredivisie Vrouwen is er straks ook een wedstrijd: FC Twente-Ajax. De Amsterdamse ploeg van coach Danny Schenkel won tot nu toe alle wedstrijden. FC Twente staat derde.

Ajax fier aan kop na zeven duels: 'We willen meer vanuit de Ajax-filosofie spelen'

ADO-icoon Beugelsdijk: van Haagse herrie naar Spartaanse rust

Voor Tom Beugelsdijk is de confrontatie tussen Sparta en ADO Den Haag, vanmiddag om 14.30 uur, een weerzien met de club die hij zeventien seizoenen diende. Of eigenlijk was het meer dan dat: Beugelsdijk wás ADO.

Geboren en getogen in de Hofstad, voorzien van een onmiskenbare Haagse tongval. "Maar op dit moment speel ik met veel liefde voor Sparta."

Haagse held Beugelsdijk blijft onlosmakelijk verbonden met ADO

Ajax denkt aan Tonny Bruins Slot

Tonny Bruins Slot, vermaard om zijn analyses van wedstrijden en tegenstanders, overleed begin deze maand op 73-jarige leeftijd.

De doldwaze ontwikkeling van Philipp Max: via PSV naar het EK?

Om 16.45 uur kunnen we gaan kijken naar de topper tussen de nummer vijf en drie van de eredivisie: FC Twente-PSV. Met bij de Eindhovenaren ongetwijfeld Philipp Max weer in de basis.

De loopbaan van Max is in de stroomversnelling geraakt waar de voetballer zo naar smachtte. Voor de Duitse revelatie van PSV gloort zelfs deelname aan een Europees kampioenschap.

De Duitse media waren de afgelopen week lovend over het interlanddebuut van Max in het oefenduel met Tsjechië, hoewel daarop een drama tegen Spanje volgde.

Max strooit met goals en assists in zijn eerste maanden bij PSV

Opstellingen Ajax-Heracles (12.15 uur)

Ajax begint om 12.15 uur met Zakaria Labyad aan de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Labyad start als meest aanvallende middenvelder. Hij maakte twee weken geleden een goede indruk tijdens het uitduel met FC Utrecht (0-3).

Lassina Traoré is tegen Heracles de centrumaanvaller van Ajax. Hij vormt de voorhoede met David Neres, de vervanger van de geblesseerde Antony, en Dusan Tadic.

Bij Heracles zijn er drie wijzigingen: Koen Bucker en Tim Breukers beginnen op de bank, Adrian Szöke is geschorst. Zij worden vervangen door Michael Brouwer, Orestis Kiomourtzoglou en Sinan Bakis.

De samenvattingen van zaterdag

Gisteren kwamen er al drie eredivisieduels voorbij. Vitesse speelde gelijk bij FC Groningen en pakte daarmee, in ieder geval tot een uur of twee vanmiddag, de koppositie. Willem II versloeg VVV-Venlo met 2-1 en PEC Zwolle en FC Utrecht speelden met 1-1 gelijk.

Welkom bij de eredivisiezondag!

Liefst zes wedstrijden staan er vandaag op het programma in de eredivisie, waarbij onder meer de vijf achtervolgers van koploper Vitesse in actie komen. Met dit liveblog blijf je de hele dag op de hoogte.