Tonny Bruins Slot NOS

Tonny Bruins Slot is overleden. De voetbaltrainer, vermaard om zijn analyses van wedstrijden en tegenstanders, werd vooral bekend als rechterhand van Johan Cruijff en Ronald Koeman.

Bruins Slot was als voetballer actief bij DWS, FC Zaanstreek, AZ'67 en Blauw Wit, waarna hij in 1972 scout werd bij FC Amsterdam. Na het einde van die club in 1982 verhuisde Bruins Slot als assistent-trainer naar Ajax.

In 1985 was hij vijf wedstrijden lang hoofdtrainer nadat Aad de Mos was opgestapt na een conflict met het bestuur. Bruins Slot slaagde erin de Amsterdammers in die korte periode naar de landstitel te leiden.

In de jaren daarna was hij assistent van de nieuwe trainer Johan Cruijff, met wie Ajax in 1987 de Europa Cup II won. De samenwerking verliep zo goed, dat Cruijff de Amsterdammer in 1988 meenam naar FC Barcelona.

Daar kende Bruins Slot de grootste successen uit zijn loopbaan als assistent. Barcelona won vier landstitels en in 1992 de Champions League, dankzij een doelpunt van Ronald Koeman.

In 1996 werd Bruins Slot hoofd jeugdopleiding bij PSV en vanaf 1999 toch weer assistent-trainer bij Ajax. Daar kwam hij Ronald Koeman weer tegen, inmiddels als hoofdtrainer. Koeman bleef gebruik maken van de diensten van Bruins Slot toen hij vervolgens bij Benfica, PSV, Valencia en AZ aan de slag ging.

Uiteindelijk keerde Bruins Slot toch weer terug bij zijn oude liefde Ajax. Hij bekeek en analyseerde sinds 2011 de komende tegenstanders van de Amsterdammers, voor achtereenvolgens Frank de Boer, Peter Bosz, Marcel Keizer en Erik ten Hag.

Tonny Bruins Slot is 73 jaar geworden.

Tonny Bruins Slot met Peter Bosz, met wie hij bij Ajax samenwerkte Pro Shots

STER reclame