NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Bij geen klachten kortere quarantaine • Rutte: tanden nog even op elkaar

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Vanavond om 19.00 uur is er een persconferentie over de stand van zaken rond het virus. Die is live te volgen bij de NOS, op NPO1, NPO Radio 1, NPO Start, NOS.nl en de Facebookpagina van de NOS.
 • Vanaf half december mogelijk versoepeling maatregelen.
 • Vaccinatiebereidheid gedaald, blijkt uit onderzoek van I&O Research.
 • Laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 4 oktober: 4320.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over het coronanieuws.

 • Strengere maatregelen in Turkije

  Turkije haalt de teugels aan om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. President Erdogan kondigde in een speech nieuwe maatregelen aan.

  Zo gaan de scholen tot het eind van het jaar dicht. Voor de horeca, winkels en kappers gelden beperkte openingstijden: zij mogen doordeweeks tussen 10.00 uur en 20.00 uur open zijn. Voor restaurants geldt dat ze alleen open mogen voor afhaalmaaltijden. In het weekend gaat een avondklok gelden tussen 20.00 uur 's avonds en 10.00 uur 's ochtends.

  Voor mensen boven de 65 gold al dat ze maar zeer beperkt naar buiten mochten: doordeweeks van 10.00 uur tot 16.00 uur. Die maatregel wordt nu uitgebreid naar mensen jonger dan 20, tenzij ze naar hun werk moeten.

 • Meer programma's over cultuur bij NPO

  De NPO ruimt twee uur extra zendtijd per week in voor cultuurprogrammering. Daarmee wil de publieke omroep de cultuursector ondersteunen, die flink te lijden heeft onder de coronamaatregelen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het plan.

  Naast extra programma's op NPO 1, 2 en 3 gaat het om zendtijd op themakanaal NPO 2 Extra en NPO Start. Volgens de NPO varieert de programmering "van klassiek tot kleinkunst" en is het bedoeld voor iedereen "van groot tot klein".

  Oud-NTR-directeur Carel Kuyl en kinderboekenschrijfster Lisa Boersen krijgen de leiding over het project.

 • Griekse politie grijpt in bij verboden demonstratie

  De Griekse politie heeft honderden demonstranten in Athene met traangas en waterkanonnen uiteengedreven. De demonstranten herdachten de studentenopstand in 1973 tegen het Griekse militaire regime dat tussen 1967 en 1974 de macht had.

  De politie heeft samenscholingen met meer dan vier mensen verboden vanwege het aantal coronabesmettingen in Griekenland. Linkse partijen noemden het verbod antidemocratisch, maar de Griekse rechter verwierp hun bezwaar.

  Eerder op de dag verzamelden communistische demonstranten zich bij de Amerikaanse ambassade. Ze hielden zich netjes aan de coronaregels. Later in de middag gingen ze naar de Technische Universiteit om van daaruit een mars naar de Amerikaanse ambassade te houden. Toen de demonstranten daar niet wilden vertrekken, greep de politie in. Zeker honderd demonstranten werden aangehouden.

  De politie zette waterkanonnen in Reuters
 • De coronamaatregelen op een rij

  Nederland keert weer terug naar de gedeeltelijke lockdown zoals die twee weken geleden gold, maakte premier Rutte vandaag bekend op een persconferentie. Hier vind je alle coronamaatregelen zoals die vanaf woensdagnacht 24.00 uur gelden.

  In dit stuk vind je de belangrijkste overige punten die vanavond aan bod kwamen.

 • Werkgevers: meer perspectief nodig

  Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat pretparken, theaters en bioscopen weer open mogen. Toch vinden ze dat het kabinet meer perspectief moet bieden, zeggen de organisaties in reactie op de persconferentie van het kabinet: "Zo wordt pas medio december duidelijk of de horeca met de feestdagen weer aan de slag kan."

  Ook pleiten ze voor "slimme maatregelen en grootschalig testen". Per 1 december wordt door toename van de testcapaciteit voor mensen zonder klachten die negatief testen de quarantaineduur verlaagd naar vijf dagen. Een goede stap vinden VNO-NCW en MKB Nederland, maar niet voldoende. Zij vinden dat de quarantaineduur naar nul dagen moet gaan met hulp van testen.

 • Thuiswerken meer stimuleren

  Er moet volgens premier Rutte nog meer gebeuren om thuiswerken te stimuleren. Te veel besmettingen vinden plaats op kantoor, zei hij. "Niet iedereen kan thuiswerken en ik snap dat mensen de gezelligheid en het roddelen bij de koffieautomaat missen, maar het kan de komende tijd echt even niet." Het kabinet is in gesprek met werkgevers- en werknemersorganisaties over hoe bereikt kan worden dat meer mensen thuiswerken.

  Ook in de detailhandel moet de handhaving van de coronaregels beter, vindt Rutte. De branche is nu zelf bezig met plannen, vertelde Rutte, zonder in te gaan op specifieke maatregelen: "Ik verwacht dat de detailhandel de komende dagen met meer berichten zal komen."

 • Mondkapjesplicht vanaf 1 december

  Op 1 december gaat de mondkapjesplicht in publieke ruimten in. Het gaat dan om winkels, restaurants en theaters, zo heeft het kabinet gezegd. Premier Rutte is blij dat veel Nederlanders in winkels inmiddels deze bescherming dragen. "Het omslagpunt is echt bereikt". Het kabinet zal binnenkort met meer informatie komen over het dragen van mondkapjes.

 • Besmettingen moeten verder zakken voor versoepelingen in januari

  Op de persconferentie blikte minister De Jonge ook iets verder vooruit dan december. Als de cijfers blijven dalen denkt hij dat er in de tweede helft van januari verdere versoepelingen mogelijk zijn. Half december moet daar een eerste indicatie voor zijn. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen moet dan onder de 3600 zijn en het aantal nieuwe ic-opnames onder de tien.

  De Jonge wilde niet zeggen of de horeca tot half januari 2021 dicht blijft.

 • De Jonge: geen concessie aan veiligheid vaccin

  Nederlanders hoeven zich geen zorgen te maken over de veiligheid en effectiviteit van een toekomstig coronavaccin, zegt minister De Jonge. Hij reageerde op onderzoek waaruit naar voren komt dat de vaccinatiebereidheid onder Nederlanders afneemt.

  "Mensen maken zich zorgen over de snelheid waarmee het vaccin ontwikkeld wordt, maar als het niet veilig en effectief is, zal het niet worden goedgekeurd. Alle processen die normaal achter elkaar plaatsvinden, lopen nu parallel. Daarom gaat het nu sneller."

  De Jonge benadrukte ook dat er geen vaccinatieplicht komt. Ergens in de eerste maanden van 2021 zou het vaccineren kunnen beginnen, denkt De Jonge.

 • Begin december meer duidelijk over Kerst

  Volgens minister De Jonge is het half december mogelijk een eerste voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen door te voeren als het aantal besmette mensen volgens dezelfde trend blijft dalen als nu. Begin december denkt De Jonge daar meer duidelijkheid over te kunnen geven. Rutte noemde daarbij 8 december als datum.

  Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de kerstdagen. "Juist dit jaar is extra aandacht nodig voor elkaar en onze omgeving. Dan helpt het als de kersttafel weer iets groter is. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat we onszelf geen derde golf cadeau doen", zegt De Jonge. "Hou vol."

 • Kortere quarantaine bij mensen zonder klachten

  Voor sommige mensen wordt de periode van thuisquarantaine verkort van tien naar vijf dagen. Als je een melding krijgt via de coronamelderapp dat je in contact bent geweest met iemand met corona, kun je je vijf dagen na het laatste contact met die besmette persoon laten testen bij de GGD, ook als je geen coronagerelateerde klachten hebt. Valt die test negatief uit, dan mag je je thuisquarantaine beëindigen.

  Hetzelfde geldt volgens minister De Jonge voor mensen die via het bron- en contactonderzoek van de GGD te horen hebben gekregen dat ze in contact zijn geweest met iemand die positief heeft getest op corona.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Per 1 december quarantaine van 10 naar 5 dagen na melding corona-app'
 • 'Verdeel Sinterklaas over aantal dagen'

  Het kabinet wil dat Nederlanders met weinig mensen Sinterklaas vieren. "We ontvangen maximaal drie personen thuis." Er mag nog niet versoepeld worden. "Verdeel het feest anders over een paar dagen", is het advies van premier Rutte. "En neem een voorbeeld aan de coronaproof-intocht van Sinterklaas."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Een rustige Pakjesavond: 'Sint gaf met coronaproof intocht het goede voorbeeld'
 • Terug naar gedeeltelijke lockdown

  Volgens premier Rutte geven de cijfers aanleiding voor een lichte versoepeling van de coronamaatregelen. De maatregelen gaan om middernacht terug naar zoals die twee weken terug golden: de zogenoemde gedeeltelijke lockdown. Dat betekent dat mensen thuis weer drie gasten mogen ontvangen in plaats van twee. Buiten mogen mensen weer met vier mensen samen zijn. Theaters, musea, zwembaden, openbare bibliotheken en pretparken gaan weer open. Mensen mogen weer sporten in groepslessen.

  Als de coronawet op 1 december ingaat, worden mondkapjes verplicht in winkels en andere publieke binnenruimten. Ook adviseert het kabinet tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Evenementen blijven verboden en de horeca blijft gesloten.

  Bekijk hier alle maatregelen zoals ze vanaf woensdagavond gelden.

 • Rutte: cijfers ontwikkelen positief, maar wel tandje erbij

  De coronacijfers zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend en dat is positief. zei premier Rutte op de persconferentie die hij samen geeft met minister De Jonge. "Waar staan we nu met de gedeeltelijke lockdown en de maatregelen van twee weken geleden? Als alles goed blijft gaan, hoe kijken we dan naar de feestdagen en verder?"

  "De cijfers laten zien dat ons gedrag werkt en dat de R duidelijk onder de 1 zit. Natuurlijk hoop je altijd op nog meer en nog beter en nog sneller, maar al met al houdt Nederland zich aan de regels. Ik vind dat een compliment aan ons allen. Ik benadruk: samen. Want we hebben elkaar nodig. Ik hoop dat deze ontwikkeling een motivatie is om het vol te houden en een tandje bij te zetten. Bijvoorbeeld in supermarkten en thuis. Wat is het lastig maar een paar vrienden te ontvangen thuis en thuis te blijven bij klachten."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Cijfers gaan langzaam de goede kant op: dit verandert er vanaf woensdagnacht