NOS Sport

IOC stelt vaccin voor olympiërs vooralsnog niet verplicht

Bach: 'Raden atleten aan zich te vaccineren, als teken van solidariteit'

Het Internationaal Olympisch Comité gaat sporters vooralsnog niet verplichten om zich voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio te laten vaccineren. Dat zei voorzitter Thomas Bach dinsdag tijdens zijn vierdaagse bezoek aan de Japanse hoofdstad.

"We gaan sporters wel aanmoedigen om, waar mogelijk, een vaccin te krijgen, omdat het beter is voor hun eigen gezondheid. En het zou een teken van solidariteit zijn richting andere sporters en ook richting het Japanse volk."

De Duitser benadrukte dat sporters niet vooraan de rij moeten gaan staan, mocht er een vaccin beschikbaar zijn. "Onze eerste prioriteit moet liggen bij de verplegers, de artsen en bij iedereen die onze samenleving draaiende houdt. Zij verdienen het om als eerste gevaccineerd te worden."

Het IOC bracht dinsdag een bezoek aan het atletendorp (zie de tweet van het IOC hieronder) en aan het olympisch stadion.

Bach verklaarde maandag, bij zijn bezoek aan de Japanse premier Yoshihide Suga, nog dat het IOC "grote inspanningen zal leveren" om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk deelnemers en toeschouwers worden gevaccineerd voordat ze naar Japan afreizen.

Gereedschapskist

Bach heeft er nog altijd het volste vertrouwen in dat er publiek aanwezig kan zijn in Tokio. "We zijn als het ware een enorme gereedschapskist aan het samenstellen waarin we alle denkbare maatregelen stoppen", legde Bach uit. "Volgend jaar zijn we dan in staat de juiste maatregelen uit de kist te halen en toe te passen, zodat we een veilige omgeving voor alle deelnemers kunnen garanderen."

Voor de Spelen in Tokio (23 juli tot en met 8 augustus) reizen naar schatting 11.000 sporters richting Japan, alvorens een maand later nog eens duizenden sporters in actie komen op de Paralympische Spelen (24 augustus tot en met 5 september).

Over een week vergadert de organisatie verder over mogelijke corona-gerelateerde maatregelen. Dan wordt ook besloten of publiek welkom is in de verschillende stadions.

Maandag liet Thomas Bach al weten alle vertrouwen te hebben in Olympische Spelen waarbij publiek ook welkom is.

IOC-baas Bach bezoekt Japan: 'Vertrouwen in Spelen met publiek'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl