liveblog
NOS NieuwsAangepast

Bij geen klachten kortere quarantaine • Rutte: tanden nog even op elkaar

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Vanavond om 19.00 uur is er een persconferentie over de stand van zaken rond het virus. Die is live te volgen bij de NOS, op NPO1, NPO Radio 1, NPO Start, NOS.nl en de Facebookpagina van de NOS.
  • Vanaf half december mogelijk versoepeling maatregelen.
  • Vaccinatiebereidheid gedaald, blijkt uit onderzoek van I&O Research.
  • Laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 4 oktober: 4320.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over het coronanieuws.

Strengere maatregelen in Turkije

Turkije haalt de teugels aan om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. President Erdogan kondigde in een speech nieuwe maatregelen aan.

Zo gaan de scholen tot het eind van het jaar dicht. Voor de horeca, winkels en kappers gelden beperkte openingstijden: zij mogen doordeweeks tussen 10.00 uur en 20.00 uur open zijn. Voor restaurants geldt dat ze alleen open mogen voor afhaalmaaltijden. In het weekend gaat een avondklok gelden tussen 20.00 uur 's avonds en 10.00 uur 's ochtends.

Voor mensen boven de 65 gold al dat ze maar zeer beperkt naar buiten mochten: doordeweeks van 10.00 uur tot 16.00 uur. Die maatregel wordt nu uitgebreid naar mensen jonger dan 20, tenzij ze naar hun werk moeten.

Meer programma's over cultuur bij NPO

De NPO ruimt twee uur extra zendtijd per week in voor cultuurprogrammering. Daarmee wil de publieke omroep de cultuursector ondersteunen, die flink te lijden heeft onder de coronamaatregelen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het plan.

Naast extra programma's op NPO 1, 2 en 3 gaat het om zendtijd op themakanaal NPO 2 Extra en NPO Start. Volgens de NPO varieert de programmering "van klassiek tot kleinkunst" en is het bedoeld voor iedereen "van groot tot klein".

Oud-NTR-directeur Carel Kuyl en kinderboekenschrijfster Lisa Boersen krijgen de leiding over het project.

Griekse politie grijpt in bij verboden demonstratie

De Griekse politie heeft honderden demonstranten in Athene met traangas en waterkanonnen uiteengedreven. De demonstranten herdachten de studentenopstand in 1973 tegen het Griekse militaire regime dat tussen 1967 en 1974 de macht had.

De politie heeft samenscholingen met meer dan vier mensen verboden vanwege het aantal coronabesmettingen in Griekenland. Linkse partijen noemden het verbod antidemocratisch, maar de Griekse rechter verwierp hun bezwaar.

Eerder op de dag verzamelden communistische demonstranten zich bij de Amerikaanse ambassade. Ze hielden zich netjes aan de coronaregels. Later in de middag gingen ze naar de Technische Universiteit om van daaruit een mars naar de Amerikaanse ambassade te houden. Toen de demonstranten daar niet wilden vertrekken, greep de politie in. Zeker honderd demonstranten werden aangehouden.

De politie zette waterkanonnen in

De coronamaatregelen op een rij

Nederland keert weer terug naar de gedeeltelijke lockdown zoals die twee weken geleden gold, maakte premier Rutte vandaag bekend op een persconferentie. Hier vind je alle coronamaatregelen zoals die vanaf woensdagnacht 24.00 uur gelden.

In dit stuk vind je de belangrijkste overige punten die vanavond aan bod kwamen.

Werkgevers: meer perspectief nodig

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat pretparken, theaters en bioscopen weer open mogen. Toch vinden ze dat het kabinet meer perspectief moet bieden, zeggen de organisaties in reactie op de persconferentie van het kabinet: "Zo wordt pas medio december duidelijk of de horeca met de feestdagen weer aan de slag kan."

Ook pleiten ze voor "slimme maatregelen en grootschalig testen". Per 1 december wordt door toename van de testcapaciteit voor mensen zonder klachten die negatief testen de quarantaineduur verlaagd naar vijf dagen. Een goede stap vinden VNO-NCW en MKB Nederland, maar niet voldoende. Zij vinden dat de quarantaineduur naar nul dagen moet gaan met hulp van testen.

Thuiswerken meer stimuleren

Er moet volgens premier Rutte nog meer gebeuren om thuiswerken te stimuleren. Te veel besmettingen vinden plaats op kantoor, zei hij. "Niet iedereen kan thuiswerken en ik snap dat mensen de gezelligheid en het roddelen bij de koffieautomaat missen, maar het kan de komende tijd echt even niet." Het kabinet is in gesprek met werkgevers- en werknemersorganisaties over hoe bereikt kan worden dat meer mensen thuiswerken.

Ook in de detailhandel moet de handhaving van de coronaregels beter, vindt Rutte. De branche is nu zelf bezig met plannen, vertelde Rutte, zonder in te gaan op specifieke maatregelen: "Ik verwacht dat de detailhandel de komende dagen met meer berichten zal komen."

Mondkapjesplicht vanaf 1 december

Op 1 december gaat de mondkapjesplicht in publieke ruimten in. Het gaat dan om winkels, restaurants en theaters, zo heeft het kabinet gezegd. Premier Rutte is blij dat veel Nederlanders in winkels inmiddels deze bescherming dragen. "Het omslagpunt is echt bereikt". Het kabinet zal binnenkort met meer informatie komen over het dragen van mondkapjes.

Besmettingen moeten verder zakken voor versoepelingen in januari

Op de persconferentie blikte minister De Jonge ook iets verder vooruit dan december. Als de cijfers blijven dalen denkt hij dat er in de tweede helft van januari verdere versoepelingen mogelijk zijn. Half december moet daar een eerste indicatie voor zijn. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen moet dan onder de 3600 zijn en het aantal nieuwe ic-opnames onder de tien.

De Jonge wilde niet zeggen of de horeca tot half januari 2021 dicht blijft.

De Jonge: geen concessie aan veiligheid vaccin

Nederlanders hoeven zich geen zorgen te maken over de veiligheid en effectiviteit van een toekomstig coronavaccin, zegt minister De Jonge. Hij reageerde op onderzoek waaruit naar voren komt dat de vaccinatiebereidheid onder Nederlanders afneemt.

"Mensen maken zich zorgen over de snelheid waarmee het vaccin ontwikkeld wordt, maar als het niet veilig en effectief is, zal het niet worden goedgekeurd. Alle processen die normaal achter elkaar plaatsvinden, lopen nu parallel. Daarom gaat het nu sneller."

De Jonge benadrukte ook dat er geen vaccinatieplicht komt. Ergens in de eerste maanden van 2021 zou het vaccineren kunnen beginnen, denkt De Jonge.

Begin december meer duidelijk over Kerst

Volgens minister De Jonge is het half december mogelijk een eerste voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen door te voeren als het aantal besmette mensen volgens dezelfde trend blijft dalen als nu. Begin december denkt De Jonge daar meer duidelijkheid over te kunnen geven. Rutte noemde daarbij 8 december als datum.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de kerstdagen. "Juist dit jaar is extra aandacht nodig voor elkaar en onze omgeving. Dan helpt het als de kersttafel weer iets groter is. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat we onszelf geen derde golf cadeau doen", zegt De Jonge. "Hou vol."

Kortere quarantaine bij mensen zonder klachten

Voor sommige mensen wordt de periode van thuisquarantaine verkort van tien naar vijf dagen. Als je een melding krijgt via de coronamelderapp dat je in contact bent geweest met iemand met corona, kun je je vijf dagen na het laatste contact met die besmette persoon laten testen bij de GGD, ook als je geen coronagerelateerde klachten hebt. Valt die test negatief uit, dan mag je je thuisquarantaine beëindigen.

Hetzelfde geldt volgens minister De Jonge voor mensen die via het bron- en contactonderzoek van de GGD te horen hebben gekregen dat ze in contact zijn geweest met iemand die positief heeft getest op corona.

'Per 1 december quarantaine van 10 naar 5 dagen na melding corona-app'

'Verdeel Sinterklaas over aantal dagen'

Het kabinet wil dat Nederlanders met weinig mensen Sinterklaas vieren. "We ontvangen maximaal drie personen thuis." Er mag nog niet versoepeld worden. "Verdeel het feest anders over een paar dagen", is het advies van premier Rutte. "En neem een voorbeeld aan de coronaproof-intocht van Sinterklaas."

Een rustige Pakjesavond: 'Sint gaf met coronaproof intocht het goede voorbeeld'

Terug naar gedeeltelijke lockdown

Volgens premier Rutte geven de cijfers aanleiding voor een lichte versoepeling van de coronamaatregelen. De maatregelen gaan om middernacht terug naar zoals die twee weken terug golden: de zogenoemde gedeeltelijke lockdown. Dat betekent dat mensen thuis weer drie gasten mogen ontvangen in plaats van twee. Buiten mogen mensen weer met vier mensen samen zijn. Theaters, musea, zwembaden, openbare bibliotheken en pretparken gaan weer open. Mensen mogen weer sporten in groepslessen.

Als de coronawet op 1 december ingaat, worden mondkapjes verplicht in winkels en andere publieke binnenruimten. Ook adviseert het kabinet tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Evenementen blijven verboden en de horeca blijft gesloten.

Bekijk hier alle maatregelen zoals ze vanaf woensdagavond gelden.

Rutte: cijfers ontwikkelen positief, maar wel tandje erbij

De coronacijfers zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend en dat is positief. zei premier Rutte op de persconferentie die hij samen geeft met minister De Jonge. "Waar staan we nu met de gedeeltelijke lockdown en de maatregelen van twee weken geleden? Als alles goed blijft gaan, hoe kijken we dan naar de feestdagen en verder?"

"De cijfers laten zien dat ons gedrag werkt en dat de R duidelijk onder de 1 zit. Natuurlijk hoop je altijd op nog meer en nog beter en nog sneller, maar al met al houdt Nederland zich aan de regels. Ik vind dat een compliment aan ons allen. Ik benadruk: samen. Want we hebben elkaar nodig. Ik hoop dat deze ontwikkeling een motivatie is om het vol te houden en een tandje bij te zetten. Bijvoorbeeld in supermarkten en thuis. Wat is het lastig maar een paar vrienden te ontvangen thuis en thuis te blijven bij klachten."

Cijfers gaan langzaam de goede kant op: dit verandert er vanaf woensdagnacht

Volg via deze kanalen de persconferentie

Om 19.00 uur begint de persconferentie van premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge. Die kun je bij de NOS volgen via deze kanalen:

Geen demonstraties bij Duits parlement

Er mogen morgen geen antilockdowndemonstraties plaatsvinden in de buurt van de Rijksdag, waar het Duitse parlement zetelt. Dat heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken besloten. Het Duitse parlement stemt woensdag over een wet waarin coronabeperkingen, zoals een mondkapjesplicht en afstand houden, juridisch worden geregeld.

Er waren twaalf aanvragen binnengekomen voor demonstratievergunningen, maar die zijn allemaal afgewezen. De autoriteiten vrezen dat het parlement bestormd wordt en politici worden aangevallen.

In augustus probeerden extreemrechtse demonstranten om door veiligheidbarrières voor het parlement heen te breken. Bij een demonstratie deze maand in Leipzig werden politie en journalisten aangevallen.

Onderzoek I&O: vaccinatiebereidheid daalt

Minder Nederlanders zijn bereid zich te laten vaccineren tegen corona. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.

60 procent van de Nederlanders zegt nu zich zeker of waarschijnlijk te laten inenten. In juni was dat nog 73 procent. De afname in vaccinatiebereidheid is het minst onder ouderen en het sterkst onder jongeren.

Het voornaamste punt van zorg is of de vaccins door de snelle ontwikkelingstijd wel helemaal in orde zijn. Mensen vrezen bijwerkingen of dat het vaccin niet goed genoeg werkt.

RIVM tempert Kerstverwachtingen

De nieuwste cijfers van het aantal coronabesmettingen laten weer een daling zien. Maar dat betekent niet dat de maatregelen sterk versoepeld kunnen worden, zegt epidemioloog Susan van den Hof in gesprek met de NOS. Dat duurt zeker nog tot januari, verwacht ze.

Wel kan Van den Hof zich voorstellen dat er rond Kerst en nieuwjaar tijdelijke versoepelingen mogelijk zijn: "Maar vanuit epidemiologisch oogpunt zou je dat moeten beperken tot een paar dagen, om daarna het effect te bekijken."

Podcast De Dag: Catshuisoverleg knettert

Vanavond houden premier Rutte en minister De Jonge opnieuw een persconferentie. In onze podcast De Dag blikt parlementair verslaggever Ron Fresen daar alvast op vooruit.

In de podcast gaat het ook over het Catshuisoverleg dat bijna wekelijks op zondag plaatsvindt. Daarin bespreken de betrokken ministers de coronamaatregelen. De laatste weken knettert het in dat overleg. Onder ministers is groeiend verzet tegen de ingrijpende coronamaatregelen.

4320 nieuwe besmettingen, 547 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4320 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 547 minder dan gisteren werden gemeld en is het laagste aantal besmettingen sinds 4 oktober.

Bij het RIVM zijn 88 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 45 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 68 doden per dag, tegen 80 doden per dag een week eerder.

In een week tijd zijn er 37.709 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 43.568. Dat is een afname van 13 procent. Vorige week daalde het aantal besmettingen met 18 procent.

256 opnames op verpleegafdelingen, 38 erbij op de IC

Er zijn 256 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 83 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 38 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 9 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2146 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2130), van wie 576 op de IC (gisteren: 573). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Nog geen duidelijkheid over Kerst

Premier Rutte en minister De Jonge zullen vanavond in de persconferentie over corona nog niet melden met hoeveel personen Kerst gevierd kan worden. De Jonge zei vanmiddag na een overleg met de meest betrokken ministers dat Kerst nog een heel eind weg is. Het aantal besmettingen is weliswaar gedaald, maar is nog altijd veel te hoog, zei hij. "Als we op dit niveau blijven, is de last voor de gezondheidszorg nog veel te groot."

De minister van Volksgezondheid wees op de situatie in Canada, waar het aantal besmettingen na het familiefeest Thanksgiving weer snel toenam. "We moeten natuurlijk wel oppassen dat we onszelf niet onbedoeld een derde golf cadeau doen onder de kerstboom", zei De Jonge.

Vaccin voor olympiërs vooralsnog niet verplicht

Het Internationaal Olympisch Comité gaat sporters vooralsnog niet verplichten om zich te laten vaccineren voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Dat zei voorzitter Thomas Bach dinsdag tijdens zijn vierdaagse bezoek aan de Japanse hoofdstad.

"We gaan sporters wel aanmoedigen om, waar mogelijk, een vaccin te krijgen, omdat het beter is voor hun eigen gezondheid. En het zou een teken van solidariteit zijn richting andere sporters, en ook richting het Japanse volk", aldus Bach.

Babel test weer positief, rest Oranje negatief

Ryan Babel heeft bij de laatste test op zondag opnieuw positief getest op het coronavirus. De 33-jarige aanvaller reist daarom niet mee naar Polen voor de Nations League-wedstrijd van woensdag. De overige 22 selectiespelers en de staf testten negatief.

Vanwege klachten en een positieve coronasneltest verliet Babel zondag het trainingskamp van Oranje. De KNVB en Babel hoopten nog op een foutieve uitslag van de sneltest, maar een nieuwe test gaf hetzelfde resultaat.

Minister Bijleveld in quarantaine

Minister Bijleveld van Defensie is in quarantaine gegaan omdat iemand in haar naaste omgeving positief is getest op het coronavirus, schrijft ze op Twitter. Ze voelt zich naar eigen zeggen goed en blijft vanuit huis aan het werk.

Zondag maakte staatssecretaris Visser van Defensie bekend dat ze positief is getest op het virus, nadat ze zich had laten testen vanwege milde verkoudheidsklachten. Ze zei toen dat ze kort daarvoor nog wel contact had gehad met Bijleveld, maar ze zouden daarbij wel minimaal anderhalve meter afstand hebben bewaard en Visser had toen volgens een woordvoerder nog geen klachten.

Deens parlement steunt afmaken volledige nertsenpopulatie

De Deense regering heeft voldoende steun van het parlement om de ruim 15 miljoen resterende nertsen in het land af te maken. Dat gebeurt naar aanleiding van zorgen over gevonden mutaties van het coronavirus in de pelsdieren.

Eerder werd de ruimingsoperatie al aangekondigd en werden al zo'n 2,5 miljoen nertsen gedood, maar de regering bleek daar toen geen juridische grondslag voor te hebben. Dat kwam het Deense kabinet op veel kritiek te staan en leidde tot een dagenlange discussie in het parlement. De Deense minister van Landbouw, Jensen, heeft zijn excuses aangeboden aan de industrie.

Inmiddels steunen vier partijen het plan van de sociaaldemocratische minderheidsregering, genoeg om de volledige nertsenpopulatie te doden na een stemming in het parlement. Wanneer die stemming is, is nog niet bekend. Het wetsvoorstel waarmee de ruiming wordt geregeld, verbiedt verder het houden van nertsen tot eind volgend jaar.

In Denemarken zijn ruim 1100 nertsenhouderijen, waar zo'n 6000 mensen werken. De dieren worden gefokt voor hun pelzen. Denemarken is goed voor zo'n 40 procent van de wereldwijde pelsproductie. Het merendeel van de vachten wordt verkocht aan China.

Vluchten naar Canarische Eilanden lichtpuntje voor Easyjet

Na de versoepeling van het reisadvies naar de Canarische Eilanden door meerdere Europese landen heeft Easyjet naar eigen zeggen 900 procent meer vliegtickets verkocht. Binnen 24 uur werden 180.000 stoeltjes aan de capaciteit toegevoegd. Het is een teken dat klanten graag willen vliegen, zegt de topman van de Britse budgetmaatschappij bij de financiële cijfers over 2020.

Buiten dit ene lichtpuntje zien de cijfers van de luchtvaartmaatschappij er slecht uit. In de 12 maanden tot aan 30 september liep het totale verlies van Easyjet op tot 1273 miljoen pond (1,4 miljard euro). De omzet en het aantal passagiers halveerden.

In het nu lopende kwartaal verwacht Easyjet hooguit zo'n 20 procent van de capaciteit in te zetten. Verder vooruit kijken doet de budgetmaatschappij niet, vanwege de grote onzekerheid door het coronavirus.

Frankrijk voorzichtig positief over effect maatregelen

Frankrijk lijkt voorzichtig wat controle terug te krijgen over de verspreiding van het coronavirus, maar het is nog te vroeg om van een overwinning te spreken. Dat heeft minister Olivier Véran van Sociale Zaken en Gezondheid gezegd tegen de Franse zender BFMTV.

"Het virus gaat iets minder snel rond dan eerder, toen de avondklok inging", zei Véran. Ondanks de afname verwacht hij nog niet op korte termijn een datum te kunnen geven waarop de coronamaatregelen in Frankrijk versoepeld kunnen worden.

De minister herhaalde dat hij Franse bedrijven zo snel mogelijk weer de mogelijkheid wil geven om open te gaan. "Maar ik denk op dit moment niet dat de gezondheidssituatie toestaat om een deel van de bedrijven op 27 november te heropenen", zei hij. "Niets zou erger zijn dan opengaan en een week later te concluderen dat de epidemie opnieuw aantrekt, omdat we te vroeg zijn heropend."

19.00 uur vanavond persconferentie

Vanavond om 19.00 uur is er weer een persconferentie over de stand van zaken rond het coronavirus met premier Rutte en minister De Jonge. Waarschijnlijk zullen ze bekendmaken dat de extra maatregelen die twee weken geleden ingingen niet worden verlengd. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld theaters, bioscopen, zwembaden en bibliotheken weer open kunnen.

Thuis zouden weer drie gasten aanwezig mogen zijn, in plaats van twee zoals nu. Buiten zou je weer met vier mensen mogen afspreken, in plaats van twee. De dringende oproep om niet te reizen zou wel tot half januari blijven gelden. De horeca blijft voorlopig dicht en ook het advies om thuis te werken blijft, is de verwachting.

Welke maatregelen gelden met Kerst zal nog niet veel duidelijker worden. Half december zal daar naar verwachting meer over bekend worden.

De persconferentie is vanavond bij de NOS te volgen via NPO 1, NPO Radio 1, NPO Start, NOS.nl en de Facebookpagina van de NOS.

Reinier de Graaf vraagt om respect

Het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft begint een campagne om mensen ertoe te bewegen om zich aan de coronamaatregelen te houden. Het ziekenhuis krijgt steeds vaker te maken met patiënten en bezoekers die zich niet aan de maatregelen houden, meldt Omroep West.

In de campagne, genaamd Respect, gaan vijf zorgprofessionals van afdelingen van het ziekenhuis uitleggen waarom het opvolgen van de regels van belang is. Ook vertellen ze wat het onbegrip van mensen in het ziekenhuis met hen doet.

"Wij blijven overeind voor jou! Houd jij je aan de regels voor ons?" is de slogan waarmee het ziekenhuis patiënten en bezoekers hoopt te bereiken.

Zuid-Korea scherpt maatregelen aan

Zuid-Korea scherpt de maatregelen tegen het coronavirus weer aan, nadat die een maand geleden juist waren versoepeld. Vanaf donderdag zijn bijeenkomsten met meer dan 100 mensen verboden. Kerken en sportevenementen mogen nog maar 30 procent van hun normale publiek toelaten. Verder moeten bezoekers van plaatsen met een hoog risico op besmettingen, zoals clubs en karaokebars, meer afstand houden van elkaar.

In het land zijn nu vier dagen op rij meer dan 200 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Er zijn meerdere clusters ontdekt in kantoorgebouwen en bij zorginstellingen in Seoul.

"Onze anti-coronavirus-inspanningen hebben te maken met een crisis", zei premier Chung Sye-kyun bij een bijeenkomst over de besmettingen in en bij de hoofdstad. "De aangescherpte maatregelen zullen ongemak veroorzaken in ons dagelijks leven, maar we weten allemaal dat ons een nog grotere crisis wacht als we niet nu optreden."

In totaal heeft Zuid-Korea nu 28.998 geregistreerde besmettingen en 494 sterfgevallen. De autoriteiten vrezen dat de komende weken dagelijks 400 besmettingen worden geregistreerd.

Besmettingen India op laagste niveau sinds juli

Het aantal dagelijkse geregistreerde coronabesmettingen in India is sinds juli niet zo laag geweest als nu. De afgelopen 24 uur werden 29.163 nieuwe gevallen en 449 sterfgevallen gerapporteerd.

Met bijna 8,9 miljoen gevallen is India na de Verenigde Staten het land met de meeste geregistreerde besmettingen. Meer dan 130.000 mensen zijn er aan het virus overleden.

Hoewel de trend nu een daling laat zien, blijven er zorgen over een mogelijke nieuwe piek. In India werd afgelopen weekend Divali gevierd en deskundigen vrezen dat het virus makkelijk wordt verspreid in het festivalseizoen.

Nieuw liveblog

Welkom in het coronaliveblog van dinsdag 17 november. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.