liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nieuwszenders schakelen Trump weg vanwege onbewezen claims • Alle ogen op Georgia

liveblog gesloten

Terugkijken: nieuwszenders breken Trumps toespraak af

Nieuwszenders onderbreken toespraak Trump vanwege onwaarheden

Protest voor kieskantoor Phoenix, Arizona

 • Reuters
  Complottheoriedenker Alex Jones (Infowars) spreekt de Trumpsupporters toe
 • Reuters
  Deze demonstranten dragen semiautomatische wapens
 • Reuters
  Het Republikeinse Congreslid Paul Gosar is ook aanwezig
 • Reuters
  Er zijn ook enkele Bidensupporters op de demonstratie afgekomen
 • Reuters
  Dit bord van een Bidensupporter leidde tot onrust
 • Reuters
  Binnen gaat het tellen ondertussen verder

Beide senaatszetels Georgia koersen af op runoff

Naast de race om het presidentschap blijft de verkiezingen voor de Senaat eveneens spannend. Op dit moment hebben zowel de Democraten als de Republikeinen zich zeker gesteld van 48 van de 100 zetels, meldt persbureau AP. Het lijkt erop dat beide Senaatszetels van swing state Georgia afstevenen op een runoff. In dat geval heeft geen van de kandidaten de meerderheid behaald en volgt in januari een nieuwe verkiezing. Het kan dus nog maanden duren voordat duidelijk is wie de meerderheid in de Senaat verkrijgt.

Alle ogen op Georgia: 'flip nabij'

De voorsprong van Trump op Biden in swing state Georgia is inmiddels geslonken naar minder dan 2000 stemmen, blijkt uit de verkiezingsdata van persbureau AP. Tijdens de verkiezingsnacht stond Trump nog zo'n 300.000 stemmen voor. Volgens CNN moeten er nog zo'n 14.000 stembiljetten worden geteld. De nieuwszender verwacht dat de staat "ieder moment" zou kunnen flippen naar Biden. Rond 06:00 uur Nederlandse tijd wordt een nieuwe partij stemuitslagen verwacht.

Georgia is goed voor 16 kiesmannen. Trump kan de verkiezingen niet winnen zonder de kiesmannen van Georgia voor zich te winnen. De zuidelijke staat is al decennia in handen van de Republikeinen.

Postbedrijf USPS: mogelijk 4250 poststemmen kwijt

Er zijn mogelijk zo'n 4250 poststemmen kwijtgeraakt uit swing states Pennsylvania en North Carolina, meldt het Amerikaanse postbedrijf US Postal Service (USPS) na een controle van de verwerkingsdata. De stembiljetten zijn misschien wel bezorgd, maar niet (volledig) gescand door de postmedewerkers. USPS zegt niet te weten of de desbetreffende stemmen überhaupt op tijd zijn verzonden.

Republikeinse politici nemen afstand van uitspraken Trump

Een aantal Republikeinse politici hebben in het openbaar de fraudeclaims van Trump gehekeld. Zijn uitspraak dat er wordt gefraudeerd door de Democraten is volgens congreslid Adam Kinzinger "gestoord" en volgens zijn collega Paul Mitchell "gevaarlijk voor de democratie". Gouverneur Larry Hogan van Maryland stelt op Twitter dat de beweringen "niet verdedigd kunnen worden".

Oud-presidentskandidaat Mitt Romney roept op vertrouwen in de democratie te houden. Ook oud-gouverneur Chris Christie, die in 2016 als een van de eersten zich achter Trump schaarde, heeft kritiek geuit. Hij roept de president op zijn beweringen te onderbouwen met bewijs.

Vicepresident Mike Pence liet juist direct na de uitspraak op Twitter zijn blijk van waardering voor de toespraak weten. "We moeten elke LEGALE stem tellen", tweet hij.

Bidenaanhangers vieren alvast feest in Philadelphia

Nog maar 3486 stemmen verschil in Georgia

Het is een nek-aan-nekrace in Georgia. De aanvankelijke voorsprong van Trump is in de uitslagenkaart van persbureau AP bijna volledig verdwenen. Trump staat op 2.446.850 stemmen, slechts 3486 stemmen meer dan Biden. Dat komt neer op 0,07 procentpunt verschil. Volgens CNN moeten nog ongeveer 19.000 stemmen geteld worden. Dat zijn bijna allemaal poststemmen.

Nieuwszenders onderbreken toespraak Trump vanwege fraudeclaims

Enkele seconden na het begin van de toespraak van Trump zijn meerdere nieuwszenders weg geschakeld vanwege zijn beweringen dat er wordt gefraudeerd met de verkiezingsuitslag. Onder meer MSNBC, CBS, ABC en CNBC stopten met het uitzenden van de speech.

"We moeten dit onderbreken en verbeteren", zei de presentator van nieuwszender MSNBC:

Nieuwszender CNN heeft wel de volledige toespraak uitgezonden, maar presentator Jake Tapper zei direct na de speech dat het "een droevige nacht voor de Amerikaanse democratie" is. "Hij probeert de democratie aan te vallen, leugen na leugen, zonder enkele onderbouwing." Co-host Dana Bash noemde de beweringen "niet alleen gevaarlijk, maar ook onlogisch en irrationeel".

Ook bij Fox News, dat wordt gezien als een pro-Trump-kanaal, werd vastgesteld dat er geen bewijs is voor verkiezingsfraude. Presentator John Roberts zei na afloop dat Trump bezig is met een alternatieve route naar het Witte Huis.

Trump: er wordt gefraudeerd

President Trump heeft opnieuw beweerd dat er wordt gefraudeerd met de verkiezingen. In een verklaring zei Trump dat hij de verkiezingen gemakkelijk aan het winnen is, "als je alle legale stemmen bij elkaar optelt". Volgens hem zal hij verliezen door fraude en tegenwerking van media en opinieonderzoekers. Amerikaanse media hebben geen enkel bewijs gevonden voor Trumps aantijgingen. Ook Trump zelf droeg geen bewijzen aan voor zijn claims.

Bekijk hier het eerste deel van de toespraak:

Trump: 'Ik win makkelijk als je alle legale stemmen bij elkaar optelt'

'Onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik Witte Huis'

Er komt een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Trump van het Witte Huis voor zijn verkiezingscampagne. Dat meldt de Democratische politicus Bill Pascrell, die de federale waakhond om een onderzoek heeft gevraagd. Volgens Pascrell gebruikt Trump het Witte huis als campagnekantoor. Daarmee zou een wet uit 1939 worden overtreden.

Deze Hatch Act bepaalt dat overheidsdiensten en -personeel niet ingezet mogen worden voor politieke activiteiten. Het campagneteam van Trump zegt dat alle onderdelen van het campagnekantoor in het Witte Huis door henzelf wordt betaald.

Aanklacht om gebruik Village People-hit Y.M.C.A.

Het campagneteam van Trump wordt aangeklaagd vanwege het gebruik van het nummer Y.M.C.A. van de Village People. De discohit is meermaals gebruikt tijdens bijeenkomsten van president Trump, maar volgens de rechthebbenden is daar geen toestemming voorgegeven. Het nummer van de Village People, dat symbool staat voor de lhbti-gemeenschap, werd op de verkiezingsdag nog gebruikt in een tweet van Trump.

In de video danst Trump op de jaren 70-hit:

Trump geeft zometeen een verklaring

Om 00:30 uur Nederlandse tijd geeft president Trump een statement. Kijk mee via deze livestream.

Twitter verbergt oorlogstweet zoon Trump

Twitter heeft een tweet van Donald Trump Junior van een waarschuwing voorzien. De zoon van president Trump schrijft in de tweet: "Het beste voor de toekomst van Amerika is dat Donald Trump een totale oorlog begint over deze verkiezingen om de fraude, het bedrog en de dode/verhuisde kiezers te onthullen. Het duurt veel te lang."

Volgens het sociale medium is het bericht misleidend en bevat het informatie die in twijfel wordt getrokken. Als gevolg van dit label wordt de tweet afgeschermd en niet vertoond in de tijdlijn van zijn volgers.

Voorsprong Trump in Georgia krimpt tot 9525 stemmen

De voorsprong van Trump in Georgia is geslonken tot slechts 9525 stemmen, meldt persbureau AP. Dat komt neer op een miniem verschil van 0,19 procentpunt op Biden. Op dit moment moeten nog 39.000 stemmen geteld worden. Biden heeft 62 procent van die stemmen nodig om gelijk te komen met Trump, hebben Amerikaanse journalisten berekend.

Biden: blijf kalm, elke stem moet worden geteld

Joe Biden blijft ervan overtuigd dat hij als winnaar uit de bus zal komen. In een korte toespraak benadrukte hij dat alle stemmen geteld moeten worden, maar dat de uitkomst van de verkiezingen nabij is. "Democratie is soms rommelig en vergt geduld, maar zo werkt ons systeem nou eenmaal." Hij vraagt de Amerikaanse burgers daarom om rustig te blijven.

Gisteren liet hij al weten te verwachten dat hij de verkiezingen zal winnen. Hij zei toen te wachten met een overwinningsclaim, omdat het stemproces nog bezig is.

'Niemand anders dan de kiezer bepaalt wie president wordt'

Muziek en spandoeken van beide kampen in Philadelphia

Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal is in battle ground state Pennsylvania, waar aanhangers van zowel Biden als Trump zich hebben verzameld in de grootste stad Philadelphia.

Nog geen winnaar in Pennsylvania: aanhangers van beide kampen verzamelen zich

Waarom zijn de Democraten positief gestemd over Pennsylvania?

De stemmen die nu nog worden geteld in Pennsylvania (20 kiesmannen) zijn vooral poststemmen en stemmen uit stedelijke gebieden, zoals Philadelphia. Dat zijn stemmen die zeer waarschijnlijk voor het grootste deel naar Joe Biden gaan: veel Democratische kiezers wonen in de grote steden en Trump-aanhangers juist buiten de stad. In heel Amerika zijn het vooral Democraten die per post hebben gestemd.

Trump staat in Pennsylvania met ruim 90 procent van de stemmen geteld nog een dikke 100.000 stemmen voor, maar er moeten nog enkele honderdduizenden stemmen geteld worden. De grote vraag is dus of Trump zijn voorsprong kan behouden.

De nieuwste cijfers uit Georgia

In de zuidelijke staat Georgia moeten ruim 47.000 stemmen nog worden geteld, is de laatste informatie.

In Las Vegas en omstreken gaat het tellen nog wel even duren

In de staat Nevada (6 kiesmannen) zijn er in het grootste kiesdistrict nog 63.000 stemmen te tellen, zeggen de lokale autoriteiten. In Clark County -met de stad Las Vegas- kan het nog tot in het weekend duren voor er een uitslag is.

Het Trumpteam kondigde eerder vandaag een rechtszaak aan omdat in Nevada 10.000 stemmen zouden zijn uitgebracht door mensen die niet meer in de staat wonen. Op het moment van schrijven ligt Joe Biden ongeveer 12.000 stemmen voor op Trump in Nevada.

De strijd om het presidentschap is nog spannend in Nevada en drie andere staten: Pennsylvania (20 kiesmannen), Georgia (16) en North Carolina (15). In Alaska (slechts 3 kiesmannen) staat Trump met de helft van de stemmen geteld enorm voor op Biden.

Ondertussen, in Michigan

Het Trump-team heeft in de staat Michigan een rechtszaak verloren die draaide om het tellen van stemmen die niet op de verkiezingsdag fysiek zijn uitgebracht. De kiesraad van Michigan had in een gebouw in Detroit Republikeinse waarnemers weggehouden bij het tellen van de stemmen, luidde de aanklacht.

De rechter wees erop dat het tellen van de stemmen bijna was afgerond toen de Trump-campagne de zaak aanspande. Ook zou de zaak tegen de verkeerde persoon zijn gericht.

In Michigan heeft Joe Biden gewonnen, werd afgelopen nacht bekend.

In Philadelphia beschuldigen beide kampen elkaar van stemmendiefstal

Fans Trump en Biden zijn het in Philidelphia over één ding eens: ze stelen de verkiezingen

En hoe zit het met de Senaat?

De race om de Amerikaanse Senaat (onze Eerste Kamer) sneeuwt wat onder in al het nieuws over het tellen van de Trump- en Bidenstemmen. En dat terwijl de Senaat (en de Amerikaanse Tweede Kamer, het Huis van Afgevaardigden) voor een flink deel het politieke leven van een president bepalen.

Van 96 van de 100 leden van de Senaat weten we al wie het zijn: zowel de Democraten als de Republikeinen hebben er volgens persbureau AP 48. Niet alle Senaatszetels waren verkiesbaar. In de huidige Senaat is de verhouding 53-47 in Republikeins voordeel en de kans dat de Democraten dat ombuigen is klein.

Elke staat, groot of klein, mag twee senatoren naar Washington sturen. In Georgia is een van de twee races nog lang niet beslist; de Republikeinse Kelly Loeffler en de Democraat Raphael Warnock weten al dat ze het op 5 januari opnieuw tegen elkaar moeten opnemen, omdat geen van beiden de vereiste 50 procent van de stemmen in deze ronde won.

En nog een leuk weetje: als de Senaat met 50-50 verdeeld is, heeft de vice-president de doorslaggevende stem.

Hoe staat het er nu voor?

Beide presidentskandidaten kunnen nog als winnaar uit de bus komen. Trump moet meerdere staten winnen, voor zijn tegenstander Joe Biden is een overwinning in één van de resterende staten waarschijnlijk voldoende. In Nevada staat hij op winst (met 49,5 procent van de stemmen versus 48,5 procent voor Trump). In Pennsylvania en in Georgia neemt de voorsprong van Trump af.

In Georgia heeft Trump 49,6 procent van de stemmen en Joe Biden 49,2 procent. Dat komt neer op een voorsprong voor Trump van zo'n 18.000 stemmen. Mocht Joe Biden dat nog inlopen, dan wint hij de verkiezingen. Er moeten in Georgia nog een kleine 60.000 stemmen geteld worden.

In Pennsylvania, waar 20 kiesmannen te winnen zijn, heeft Trump 50,5 procent van de stemmen en Biden 48,4 procent.

En in North Carolina, met 15 kiesmannen, staat Trump nu op 50,0 procent en Biden op 48,6 procent.

Lees hier meer:

Wachten op uitslagen in Philadelphia (Pennsylvania) voor aanhangers van Trump en Biden

 • NOS / Heleen D'Haens
 • NOS / Heleen D'Haens

In de herhaling: welke cijfers gebruikt de NOS?

De NOS volgt AP bij het melden van de verkiezingsuitslagen in de VS. Het grootste Amerikaanse persbureau heeft op basis van eerdere verkiezingen een sterke reputatie opgebouwd en wordt door tal van Amerikaanse en buitenlandse media beschouwd als 'gouden standaard' bij het volgen van de uitslagen.

Voor onze berichtgeving volgen we naast de data van AP ook de exitpolls en uitslagen bij andere grote Amerikaanse media. Als meerdere grote nieuwsbronnen, zoals bijvoorbeeld persbureau Reuters, Fox News, The New York Times en CNN een andere uitslag melden, doet de NOS dat ook, met verwijzing naar die bronnen.

En dat valt allemaal natuurlijk als eerste te lezen in dit liveblog.

Georgia: nog ongeveer 60.000 stemmen tellen

In de zuidelijke staat Georgia zijn ze nog druk bezig met het tellen van ongeveer 60.000 stembiljetten. Eerder werd een getal van 50.000 genoemd, maar dat klopt dus niet. Op dit moment ligt Donald Trump ongeveer 18.000 stemmen voor op Joe Biden in de staat, die zestien kiesmannen oplevert.

Twitter zet opnieuw waarschuwende tekst bij tweet van Trump

Wie de Twitter-tijdlijn van Donald Trump bekijkt, ziet dat bij een flink aantal tweets van de president een tekst door Twitter is geplaatst. "Een deel of alle inhoud van deze tweet wordt in twijfel getrokken", luidt de tekst. Dat is ook gebeurd bij een bericht waarin Trump zegt dat poststemmen niet geteld mogen worden als die na verkiezingsdag binnen zijn gekomen.

De interne regels van Twitter verbieden het verspreiden van "valse of misleidende informatie die is bedoeld om mensen te intimideren of aan te zetten om niet deel te nemen aan een verkiezing of ander maatschappelijk proces".

De president heeft dat al verschillende keren veroordeeld. Twitter ondermijnt volgens hem de vrijheid van meningsuiting.

Nightmare election: zo ging het in 2000

Als er vandaag, morgen of de komende dagen (misschien zelfs weken) geen duidelijke uitslag komt, dan zullen bij veel mensen de gedachten teruggaan naar het jaar 2000. En de chaotische dagen van hertellingen en rechtszaken in de nek-aan-nekrace tussen George W. Bush en Al Gore.

Lees hier wat er toen allemaal gebeurde: