Verkiezingsrace VS sleept zich voort, Biden heeft 'alle vertrouwen in zege'
Twee dagen na het sluiten van de stembureaus hebben de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog geen winnaar. In vijf staten zijn nog geen uitslagen, in vier van die staten gaan president Trump en zijn uitdager Joe Biden nek aan nek. Biden zei vanavond in een korte toespraak dat hij er alle vertrouwen in heeft dat hij als winnaar uit de bus komt.
De voormalig vicepresident benadrukte opnieuw dat het belangrijk is om geduld te hebben. "Elke stem moet geteld worden. Zo moet het zijn."
Biden claimde de overwinning niet:
President Trump heeft in een toespraak opnieuw beweerd dat er wordt gefraudeerd met de verkiezingen. In een verklaring zei Trump dat hij de verkiezingen gemakkelijk aan het winnen is, "als je alle legale stemmen bij elkaar optelt". Hij droeg geen bewijzen aan voor zijn claims.
Ook Amerikaanse media hebben geen enkele aanwijzing voor verkiezingsfraude vastgesteld. Onder meer nieuwszenders MSNBC, CBS en ABC schakelden weg tijdens de toespraak van Trump vanwege de ongefundeerde fraudeclaims. CNN zond wel de volledige toespraak uit, maar de presentatoren spraken na afloop van "een droevige nacht voor de Amerikaanse democratie". Ook Fox News had kritiek op Trumps claims.
Het draait nu onder meer om Pennsylvania en Georgia, waar relatief veel kiesmannen te winnen zijn. Joe Biden hoeft maar in één van die twee staten te winnen om het presidentschap op zijn naam te schrijven. De Democraat staat in de uitslagenkaart van persbureau AP, die de NOS volgt, op 264 van de benodigde 270 kiesmannen. In Georgia zijn 16 kiesmannen te verkrijgen, in Pennsylvania zijn het er 20.
Ook in Nevada, North Carolina en Alaska worden nog stemmen geteld. In Nevada staat Joe Biden op een kleine voorsprong. Trump gaat iets op kop in North Carolina en heeft een zeer ruime voorsprong in Alaska. De president heeft op dit moment 214 kiesmannen achter zich. Hij heeft Pennsylvania, Georgia, North Carolina én Nevada nodig om herkozen te worden.
Dat het zo lang duurt voordat de vijf staten een uitslag bekendmaken, heeft vooral te maken met de vele poststemmen die zijn uitgebracht. Iedere staat heeft eigen regels over het tellen van stemmen. In Pennsylvania mogen poststemmen pas geteld worden na het sluiten van de stembureaus op de verkiezingsdag. In Georgia worden eerst de stemmen geteld die op de verkiezingsdag in de stembureaus zijn uitgebracht.
Dat verklaart ook waarom Trump in eerste instantie ruim aan de leiding ging in bijvoorbeeld Pennsylvania en Georgia. Stemmen die fysiek zijn uitgebracht zijn relatief vaak Republikeinse stemmen. De president en zijn campagneteam spreken zich al maanden uit tegen het stemmen per post. Nadat de staten waren begonnen met het tellen van poststemmen, die in meerderheid Democratisch zijn, begon Biden hard op Trump in te lopen.
Georgia is al decennia Republikeins-rood gekleurd. "Het zou heel bijzonder zijn en echt een 'big deal', zei een adviseur van Trump, als Georgia naar Biden zou gaan." Die kans bestaat, omdat de stemmen die nog geteld worden uit de dichtbevolkte voorsteden van Atlanta komen, waar veel Democratische kiezers wonen.
Juridische stappen
Eerder eiste president Trump de overwinning op in Georgia, North Carolina en Pennsylvania. Ook stelt hij dat hij gewonnen heeft in Michigan, "als het klopt dat daar fraude wordt gepleegd". Amerikaanse media hebben daar geen aanwijzing voor. Twitter heeft de tweet daarom van een waarschuwing voorzien, net als eerdere berichten van de president de afgelopen dagen.
Zijn campagneteam probeert via de rechter af te dwingen dat het tellen van de stemmen in Arizona, Georgia, Michigan en Pennsylvania stopt. Tot nog toe is dat zonder succes. De afgelopen middag twitterde Trump opnieuw "STOP HET TELLEN".
In Wisconsin vraagt het team van Trump om een hertelling, en in Nevada zet het team juridische stappen omdat daar stemmen zouden zijn uitgebracht door mensen die niet langer in de staat wonen.