NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Nieuwszenders schakelen Trump weg vanwege onbewezen claims • Alle ogen op Georgia

Liveblog gesloten
 • Terugkijken: nieuwszenders breken Trumps toespraak af

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nieuwszenders onderbreken toespraak Trump vanwege onwaarheden
 • Protest voor kieskantoor Phoenix, Arizona

  1/6 Complottheoriedenker Alex Jones (Infowars) spreekt de Trumpsupporters toe Reuters
  2/6 Deze demonstranten dragen semiautomatische wapens Reuters
  3/6 Het Republikeinse Congreslid Paul Gosar is ook aanwezig Reuters
  4/6 Er zijn ook enkele Bidensupporters op de demonstratie afgekomen Reuters
  5/6 Dit bord van een Bidensupporter leidde tot onrust Reuters
  6/6 Binnen gaat het tellen ondertussen verder Reuters
 • Beide senaatszetels Georgia koersen af op runoff

  Naast de race om het presidentschap blijft de verkiezingen voor de Senaat eveneens spannend. Op dit moment hebben zowel de Democraten als de Republikeinen zich zeker gesteld van 48 van de 100 zetels, meldt persbureau AP. Het lijkt erop dat beide Senaatszetels van swing state Georgia afstevenen op een runoff. In dat geval heeft geen van de kandidaten de meerderheid behaald en volgt in januari een nieuwe verkiezing. Het kan dus nog maanden duren voordat duidelijk is wie de meerderheid in de Senaat verkrijgt.

 • Alle ogen op Georgia: 'flip nabij'

  De voorsprong van Trump op Biden in swing state Georgia is inmiddels geslonken naar minder dan 2000 stemmen, blijkt uit de verkiezingsdata van persbureau AP. Tijdens de verkiezingsnacht stond Trump nog zo'n 300.000 stemmen voor. Volgens CNN moeten er nog zo'n 14.000 stembiljetten worden geteld. De nieuwszender verwacht dat de staat "ieder moment" zou kunnen flippen naar Biden. Rond 06:00 uur Nederlandse tijd wordt een nieuwe partij stemuitslagen verwacht.

  Georgia is goed voor 16 kiesmannen. Trump kan de verkiezingen niet winnen zonder de kiesmannen van Georgia voor zich te winnen. De zuidelijke staat is al decennia in handen van de Republikeinen.

 • Postbedrijf USPS: mogelijk 4250 poststemmen kwijt

  Er zijn mogelijk zo'n 4250 poststemmen kwijtgeraakt uit swing states Pennsylvania en North Carolina, meldt het Amerikaanse postbedrijf US Postal Service (USPS) na een controle van de verwerkingsdata. De stembiljetten zijn misschien wel bezorgd, maar niet (volledig) gescand door de postmedewerkers. USPS zegt niet te weten of de desbetreffende stemmen überhaupt op tijd zijn verzonden.

 • Republikeinse politici nemen afstand van uitspraken Trump

  Een aantal Republikeinse politici hebben in het openbaar de fraudeclaims van Trump gehekeld. Zijn uitspraak dat er wordt gefraudeerd door de Democraten is volgens congreslid Adam Kinzinger "gestoord" en volgens zijn collega Paul Mitchell "gevaarlijk voor de democratie". Gouverneur Larry Hogan van Maryland stelt op Twitter dat de beweringen "niet verdedigd kunnen worden".

  Oud-presidentskandidaat Mitt Romney roept op vertrouwen in de democratie te houden. Ook oud-gouverneur Chris Christie, die in 2016 als een van de eersten zich achter Trump schaarde, heeft kritiek geuit. Hij roept de president op zijn beweringen te onderbouwen met bewijs.

  Vicepresident Mike Pence liet juist direct na de uitspraak op Twitter zijn blijk van waardering voor de toespraak weten. "We moeten elke LEGALE stem tellen", tweet hij.

 • Bidenaanhangers vieren alvast feest in Philadelphia

 • Nog maar 3486 stemmen verschil in Georgia

  Het is een nek-aan-nekrace in Georgia. De aanvankelijke voorsprong van Trump is in de uitslagenkaart van persbureau AP bijna volledig verdwenen. Trump staat op 2.446.850 stemmen, slechts 3486 stemmen meer dan Biden. Dat komt neer op 0,07 procentpunt verschil. Volgens CNN moeten nog ongeveer 19.000 stemmen geteld worden. Dat zijn bijna allemaal poststemmen.

 • Nieuwszenders onderbreken toespraak Trump vanwege fraudeclaims

  Enkele seconden na het begin van de toespraak van Trump zijn meerdere nieuwszenders weg geschakeld vanwege zijn beweringen dat er wordt gefraudeerd met de verkiezingsuitslag. Onder meer MSNBC, CBS, ABC en CNBC stopten met het uitzenden van de speech.

  "We moeten dit onderbreken en verbeteren", zei de presentator van nieuwszender MSNBC:

  Nieuwszender CNN heeft wel de volledige toespraak uitgezonden, maar presentator Jake Tapper zei direct na de speech dat het "een droevige nacht voor de Amerikaanse democratie" is. "Hij probeert de democratie aan te vallen, leugen na leugen, zonder enkele onderbouwing." Co-host Dana Bash noemde de beweringen "niet alleen gevaarlijk, maar ook onlogisch en irrationeel".

  Ook bij Fox News, dat wordt gezien als een pro-Trump-kanaal, werd vastgesteld dat er geen bewijs is voor verkiezingsfraude. Presentator John Roberts zei na afloop dat Trump bezig is met een alternatieve route naar het Witte Huis.

 • Trump: er wordt gefraudeerd

  President Trump heeft opnieuw beweerd dat er wordt gefraudeerd met de verkiezingen. In een verklaring zei Trump dat hij de verkiezingen gemakkelijk aan het winnen is, "als je alle legale stemmen bij elkaar optelt". Volgens hem zal hij verliezen door fraude en tegenwerking van media en opinieonderzoekers. Amerikaanse media hebben geen enkel bewijs gevonden voor Trumps aantijgingen. Ook Trump zelf droeg geen bewijzen aan voor zijn claims.

  Bekijk hier het eerste deel van de toespraak:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Trump: 'Ik win makkelijk als je alle legale stemmen bij elkaar optelt'
 • 'Onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik Witte Huis'

  Er komt een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Trump van het Witte Huis voor zijn verkiezingscampagne. Dat meldt de Democratische politicus Bill Pascrell, die de federale waakhond om een onderzoek heeft gevraagd. Volgens Pascrell gebruikt Trump het Witte huis als campagnekantoor. Daarmee zou een wet uit 1939 worden overtreden.

  Deze Hatch Act bepaalt dat overheidsdiensten en -personeel niet ingezet mogen worden voor politieke activiteiten. Het campagneteam van Trump zegt dat alle onderdelen van het campagnekantoor in het Witte Huis door henzelf wordt betaald.

 • Aanklacht om gebruik Village People-hit Y.M.C.A.

  Het campagneteam van Trump wordt aangeklaagd vanwege het gebruik van het nummer Y.M.C.A. van de Village People. De discohit is meermaals gebruikt tijdens bijeenkomsten van president Trump, maar volgens de rechthebbenden is daar geen toestemming voorgegeven. Het nummer van de Village People, dat symbool staat voor de lhbti-gemeenschap, werd op de verkiezingsdag nog gebruikt in een tweet van Trump.

  In de video danst Trump op de jaren 70-hit:

 • Trump geeft zometeen een verklaring

  Om 00:30 uur Nederlandse tijd geeft president Trump een statement. Kijk mee via deze livestream.

 • Twitter verbergt oorlogstweet zoon Trump

  Twitter heeft een tweet van Donald Trump Junior van een waarschuwing voorzien. De zoon van president Trump schrijft in de tweet: "Het beste voor de toekomst van Amerika is dat Donald Trump een totale oorlog begint over deze verkiezingen om de fraude, het bedrog en de dode/verhuisde kiezers te onthullen. Het duurt veel te lang."

  Volgens het sociale medium is het bericht misleidend en bevat het informatie die in twijfel wordt getrokken. Als gevolg van dit label wordt de tweet afgeschermd en niet vertoond in de tijdlijn van zijn volgers.

 • Voorsprong Trump in Georgia krimpt tot 9525 stemmen

  De voorsprong van Trump in Georgia is geslonken tot slechts 9525 stemmen, meldt persbureau AP. Dat komt neer op een miniem verschil van 0,19 procentpunt op Biden. Op dit moment moeten nog 39.000 stemmen geteld worden. Biden heeft 62 procent van die stemmen nodig om gelijk te komen met Trump, hebben Amerikaanse journalisten berekend.